Zencefil Nedir, Neye İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Zencefil, Çin ve Hindistan’a özgü çok yıllık bir bitkidir. “Zingiber officinale” bitkisinden elde edilir. Genellikle kök olarak bilinir ama aslında kök sap olarak adlandırılan bir yeraltı sapıdır. Bir baharat olarak, zencefil kullanımı 4000 yıl öncesine dayanır. Tıbbi özellikleri yaklaşık 2000 yıl önce keşfedilmiştir.

Zencefil kökü, özellikle ameliyat sonrası mide bulantısı, iştahsızlık ve kusma tedavisi için tüm dünyada kullanılmaktadır.

Aynı zamanda kanser tedavisi, kolik, mide rahatsızlığı, şişkinlik, hareket hastalıkları ve sabah bulantılarından kaynaklanan bulantıların tedavisinde de etkilidir.

Zencefil kökü küçük yumruların büyüyeceği soğanlı küçük eklemlerden oluşan oldukça düzensiz bir şekle sahiptir. Taze zencefil kökü gri bir dış yüzeye sahipken, iç yüzü, çeşidine bağlı olarak fildişi, kremsi beyazdan soluk yeşilimsi sarıya kadar değişmektedir. 

Zencefilde limon ve keskin bir koku ve biber aroması vardır. Uçucu, baharatlı ve aromatik kokusu, esansiyel yağların, gingeroller ve shogaoller gibi fenolik bileşiklerin varlığına bağlanır.

Güçlü ve baharatlı aroması nedeniyle, zencefil, baharat ve ilaç olarak önemli bir yere sahiptir. Taze kullanımı ile birlikte, kurutulur, toz haline getirilir, meyve suyu veya yağ halinde kullanılır. 

“Zencefil ne işe yarar”, “zencefil nasıl kullanılır”, “zencefilin faydaları nelerdir”, “zencefil zayıflatır mı”, “zencefil şekeri düşürür mü”, “zencefil tansiyonu yükseltir mi”, “zencefil mideye ve reflüye iyi gelir mi?” Tüm bu soruların cevapları yazıda ayrıntı şekilde açıklanmaktadır.

Zencefil Besin Değeri

Zencefil, protein, kalsiyum, demir, folik asit, karbonhidratlar, şeker, çözünür ve çözünmez lif, sodyum, vitaminler, mineraller, yağ asitleri ve amino asitlerden oluşan mükemmel bir besin profiline sahiptir. 100 gram taze zencefilin besin içeriği şöyledir;

Besin                                                             Besin Değeri
Enerji 80 Kcal
Karbonhidratlar 17,77 g
Protein 1.82 g
Toplam yağ 0.75 g
Kolesterol 0 mg
Diyet lifi 2,0 g
Vitaminler
Folat 11 ug
Niasin 0.750 mg
Pantotenik asit 0.203 mg
Piridoksin 0.160 mg
A Vitamini 0 IU
C vitamini 5 mg
E Vitamini 0.26 mg
K Vitamini 0.1 ug
Elektrolitler
Sodyum 13 mg
Potasyum 415 mg
Mineraller
Kalsiyum 16 mg
Bakır 0.226 mg
Demir 0.60 mg
Magnezyum 43 mg
Manganez 0.229 mg
Fosfor 34 mg
Çinko 0.34 mg

Gingerol

Gingerol, zencefile yoğun lezzetini ve sarı rengini veren keskin bir yağdır. Kimyasal yapısı, acı bibere baharatlı lezzetini veren bileşik olan kapsaisine benzer.

Gingerol, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Tip-2 diyabeti yöneten ve iltihaplanmayı destekleyen bir enzim olan siklooksijenazı baskılayan iki önemli enzimi düzenler.

Shogaol

Göğüs kanserine karşı etkili olmasını sağlayan önemli anti-inflamatuar ve antikanser özelliklere sahip olduğu bulunan bir fenolik bileşiktir.

Akciğer ve kolon kanserlerinin önlenmesine yol açan gingerolden daha fazla anti-enflamatuar ve antitümör etkisine sahiptir.

Vitaminler ve Mineraller

B6 vitamini iltihabı azaltmada etkilidir. Taze zencefil, kurusundan daha yüksek B6 vitamini içeriğine sahiptir, çünkü kurutmak bu vitamini yok edebilir. 

Zencefil ayrıca az miktarda magnezyum, potasyum, bakır ve manganez gibi vücut için önemli mineraller içerir.

Zencefilin Yararları Nelerdir?

Zencefil, güçlü terapötik ve önleyici etkileri nedeniyle çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. 

zencefil mideye iyi gelirmi

Solunum sorunlarının tedavisi

Antihistamin özelliklerinden dolayı zencefil, alerjilerin tedavisi için etkilidir. Solunum yolu daralmasını engeller ve mukusun salgılanmasını uyarmaya yardımcı olur. 

Yüzyıllar boyunca, soğuk algınlığı ve grip için doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Bir çay kaşığı zencefil suyu ve bal, soğuk algınlığı ile ilişkili kalıcı öksürük ve boğaz ağrısını rahatlatmak için etkilidir. 

Zencefil çayı, boğaz ve burun tıkanıklığından kurtulmaya yardımcı olur. Taze zencefil suyu ve çemen otu karışımı, astımı iyileştirmeye yardımcıdır.

Zencefil ayrıca mide gribinin ya da gıda zehirlenmesinin tedavisinde de faydalıdır. Bu zencefilin en çok uygulanan kullanımlarından biridir.

Sindirime yardımcıdır

Zencefil, sindirim için en iyi bitkilerden biri olarak kabul edilir. Zencefil tüketimi, safrayı uyararak sindirimi kolaylaştırır.

Yediğimiz gıdalardan besinlerin asimilasyonunu sağlar. Buna ek olarak, zencefil gastrit nedeniyle oluşan mide krampları, ishal ve şişkinlik konusunda rahatlama sağlar. Sindirim için çayı içilebilir veya takviyeler şeklinde kullanılabilir.

Kanserle mücadele eder

Birçok çalışma, zencefilin akciğer, yumurtalık, prostat, meme ve kolon kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerine karşı savaşma kabiliyetini göstermiştir. 

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, zencefil tozunun yumurtalık kanseri hücrelerini öldürebildiğini buldu. Ayrıca, prostat kanserine neden olan hücreleri öldürerek tedavi edebilir. 

Zencefil, anti-metastatik özelliklere sahip olduğu, meme kanseri ve yumurtalık kanserini tedavi etmeye yardımcı olduğu gösterilen bir bileşik olan gingerol içerir.

Sağlık uzmanlarına göre, zencefil kökü, kanserin başlangıcını önlemenin ve vücuttaki toksik maddeleri yok etmenin, yaşam kalitesini iyileştirmenin en ucuz ve etkili yollarından biridir.

Kemoterapiye bağlı mide bulantısını azaltır

Kemoterapi, kanserli hücrelerin varlığını ortadan kaldırmak için önerilen bir tedavidir, böylece hastalığın tekrarlanma olasılığını en aza indirilebilir.

Zencefil kökü takviyeleri, diğer anti-kusma ilaçları ile birlikte uygulandığında kemoterapinin neden olduğu mide bulantısını azaltmada yararlıdır. Ayrıca, bulantı, deniz tutması vb. ile ilişkili bulantı hislerinin tedavisinde etkili olduğu da bulunmuştur.

Sabah hastalığına bağlı bulantıyı azaltır

Araştırmalar, zencefilin sabah hastalığının tedavisinde B6 vitamini kadar etkili olduğunu kanıtladı. Bu nedenle, sabah bulantılarını önlemek için hamile kadınlara sıklıkla tavsiye edilir.

Anti-inflamatuar özelliğe sahiptir

Zencefil, kronik iltihaplanmanın tedavisi için çok faydalıdır. İnflamasyona bağlı ağrının önemli ölçüde rahatlamasını sağlar ve hatta şişlik ve sabah sertliğini azaltır. İnflamasyona neden olan siklooksijenaz ve beş-lipoksijenaz enzimlerini başarılı bir şekilde baskılar.

Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen bir araştırma, zencefil kökü takviyesinin, kolon iltihabından muzdarip insanlara uygulandığında, bu durumun hafifletilmesinde çok etkili olduğunu bulmuştur.

Ağrının azalmasını sağlar

Zencefilin analjezik ve anti-inflamatuar özellikleri, diz osteoartriti, romatoid artrit ve genel kas rahatsızlığı olan hastalarda ağrıyı ve şişmeyi azaltmada etkilidir.

Zencefil kökü ayrıca ağrıyı hafifletir ve özellikle artrit iltihaplanmasını azaltmak için ağrı kesici almak zorunda kalanlar için faydalıdır.

Banyo suyuna zencefil yağı eklenmesi, kas ve eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kas zorlanması durumunda, rahatlama için sıcak zencefil macunu ve zerdeçal karışımı uygulanabilir.

Bu tür hastalar düzenli olarak zencefil kökü takviyeleri kullanırsa, ağrı kesici ilaçlara olan gereksinim önemli ölçüde azalır. Bu nedenle, zencefil, romatoid artrit ve osteoporoza bağlı ağrıların giderilmesinde çok faydalıdır.

Zencefil, iltihabı tedavi etmek için hem harici hem de dahili olarak kullanılabilir. Zencefil banyosu hazırlamak için 100 ml su ile birkaç dilim zencefili kaynatın.

Uçucu yağların buharlaşmasını önlemek için kaynatırken kabın ağzını kapatın. 10 dakika bekletin ve bu karışımı banyo suyuna ekleyin. Bu suyu her gün kullanmak, fibromiyalji ile ilişkili ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Adet ağrısını rahatlatır

Menstrüel dönemin başında zencefil kullanılması, bazı kadınlarda menstrüel ağrı belirtilerini azaltabilir. Çin tıbbında menstruel krampların tedavisinde sıklıkla esmer şekerli zencefil çayı kullanılır.

Egzersiz nedeniyle oluşan kas ağrısını hafifletir

Gürcistan Üniversitesi’nde 74 gönüllü üzerinde yapılan bir çalışma, günlük zencefil kökü takviyesi tüketiminin, egzersize bağlı kas ağrısını yüzde 25 azalttığını ortaya koymuştur.

Isıl işlem görmüş ve çiğ zencefil kökü takviyelerinin etkileri üzerinde yürütülen iki çalışma, zencefil kökünün düzenli olarak kullanılmasının, egzersizin neden olduğu kas ağrısını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

Migreni hafifletir

Zencefil, prostaglandinlerin kan damarlarında ağrı ve inflamasyona yol açmasını engelleyebildiğinden migren için rahatlama sağlar. Alna seyreltilmiş zencefil macunu uygulamak, migren ağrısını hafifletir.

Glikoz düzeylerini yönetir

Avustralyalı araştırmacı bilim insanları zencefilin vücuttaki kan glikoz seviyelerini azaltabileceğini öne sürdüler. Glikoz seviyelerinin kilo alma veya kilo verme süreci üzerinde doğrudan etkisi olduğundan, zencefil kökü takviyelerinin herhangi bir biçimde düzenli olarak alınması, kan şekerinde fark edilebilir bir değişiklik sağlayabilir. 

Düşük şeker seviyelerine daha eğilimli olan kişiler, bu tür problemleri önlemek için her zaman düzenli olarak zencefil kökü takviyeleri alabilir. Zencefilin diyabetik nefropatinin sıklığını azaltmada etkili olduğu bulunmuştur (böbrek hasarı).

Gaz önleyicidir

Zencefilin gaz tahliye özelliği mideyi rahatlatmaya yardımcı olur. Gaz azaldığı için, şişkinlik de azalır.

Mide ekşimesini rahatlatır

Zencefil, mide ekşimesinin tedavisi için doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Zencefil çayı bu amaç için çok etkilidir.

Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar

Son zamanlardaki araştırmalar Alzheimer hastalığının kalıtsal olabileceğini ve birçok ailede sık görülen bir hastalık olduğunu göstermektedir.

Böyle bir riskiniz varsa ve kendinizi Alzheimer hastalığından korumak istiyorsanız, günlük olarak zencefil kökü tüketebilirsiniz. Araştırmalar ayrıca zencefilin beyin hücrelerinin kaybedildiği süreci yavaşlattığını belirtmektedir.

Zencefil zayıflamaya yardımcı olur

Kilo vermek isteyenler için, zencefil kökü kilo verme sürecinde etkili olacaktır. Sadece genel kilo kaybını değil, aynı zamanda inatçı yağları yok eden en büyük yağ yakıcılarından biri olarak gösterilmektedir. 

Zencefil kökü takviyeleri, küçük porsiyonlarda bile bir yemekten sonra tok hissetmenizi sağlar. Bu, yiyecek alımını azaltarak, kilo kaybına neden olur.

Uçucu yağlar içerir

Zencefil kökü, küçük miktarlarda zingerone, gingerol, farnesen, shogaol ve β-phelladren, citral ve cineol gibi bir dizi uçucu yağ içerir.

Gingerol bağırsak hareketliliğini arttırır ve ağrı kesici olarak davranır. Sinirleri yatıştırır ve vücuda antibakteriyel ve antipiretik faydalar sağlar. Çalışmalar ayrıca, gingerollerin migren ağrısını hafifletmede son derece etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Kolesterolü ve kan basıncını düşürür

Zencefil kökünün içindeki uçucu yağların antioksidan özellikleri, eklem problemleri, ateş, öksürük, diş ağrısı, bronşit, romatoid artrit, osteoartrit ve tendinit semptomlarının hafifletilmesinde oldukça etkilidir.

Bazı çalışmalar, zencefil kökü takviyelerinin kolesterol ve kan basıncını düşürebileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca iç kan pıhtılarını önlemeye de yardımcı olur.

Bağışıklığı güçlendirir

Güçlü bir bağışıklık sistemi tüm hastalıkları ve enfeksiyonları uzak tutabilir. Belirli bir hastalığı veya durumu tedavi etmek için ilaç almak yerine, önlem almak her zaman daha iyidir. 

Zencefil kökü ekstresi vücudun bağışıklık sistemini iyileştirmede oldukça yardımcıdır. Zencefilin küçük miktarlarda düzenli olarak tüketilmesi, damarlardaki yağ birikintilerini ortadan kaldırarak ve kan dolaşımını serbest bırakarak inme riskini azaltır.

Osteoartriti yönetir

Zencefilin tıbbi özellikleri, osteoartrit gibi kemik hastalıklarının neden olduğu inflamasyonu azaltmaya yardımcıdır.

Çalışmalara göre, zencefil bu hastalığa yakalanan kişilerde enerjiyi artırabilir. Hareketlilik artar ve gevşeme sağlanır. Doğal zencefil, vücudu esnekleştirmeye ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur.

Kalbi güçlendirir

Çin tıbbına göre, zencefilin kalbi güçlendirmede oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Kolesterol seviyelerini düşebilir, düzenli olarak kullanımda, iç kan pıhtılaşmasını da önler. Bu, inme gibi durumların önlenmesinde önemli bir rol oynar. 

Serbest radikalleri ortadan kaldırır

Zencefil, vücuttaki metabolik reaksiyonların bir sonucu olarak oluşan serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir. Bu da, vücuttaki dokuların zarar görmesine neden olur.

Bu hücrelerin duvarları kırılgan olduğundan, vücut hücreleri de serbest radikaller tarafından zarar görebilir. Bu hasar meydana geldiğinde, hücre mutasyonu oluşur. Mutasyona uğramış hücreler, romatizma, artrit ve katarakt gibi tıbbi sorunların gelişmesine neden olur.

Vücudu ısıtır

Zencefilin termal etkisi, vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur ve soğuktan korur. Araştırmacılar, zencefilin ısı üreten özelliklerinin kan damarlarını genişletme yeteneği ile doğrulandığını bulmuşlardır.

Bu, vücudun soğuk hava kaynaklı hipotermi ve diğer tıbbi durumlardan korunmasına yardımcı olur. Kan damarlarının genişlemesi nedeniyle kan akışı uyarıldığından biyolojik işlevler de desteklenir.

Böbrek taşlarının çözülmesine yardımcı olur

Böbrek problemleri olan kişiler, zencefilin düzenli alımından büyük ölçüde fayda görür. Böbrek taşlarının çözülmesine yardımcı olan doğal bir ilaç olarak bilinir.

Gıda zehirlenmesinin tedavisinde etkilidir

Gıda zehirlenmesi, zehirli maddelere maruz kalmaktan veya enfekte ve bozulmuş yiyeceklerin yenmesinden kaynaklanır. Eğer zamanında tedavi edilmezse, durum kötüleşir. 

Zencefil yağı, vücuttan gıda zehirlenmesinden kaynaklanan toksisiteyi hızla ortadan kaldıran en iyi ev ilaçlarından biridir. Zencefil yağı farklı tiplerdeki bakteriyel dizanteri ve bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde de etkilidir.

Testis inflamasyonunu azaltır

Testisler hassas erkek organlardır ve bu bölgedeki inflamasyon dayanılmaz ağrıya neden olabilir. Araştırmacılara göre, zencefil yağının kullanımı ağrıyı önemli ölçüde azaltır.

Selülit tedavisine yardımcı olur

Zencefil esansiyel yağı, selülit ve variköz venlerin semptomlarının azaltılmasında etkilidir. Ancak, çok hassas bir cildiniz varsa, bunu selvi veya biberiye gibi diğer esansiyel yağlarla birlikte kullanmalısınız.

Karın ağrısını hafifletir

Zencefilin kökleri shogaol ve gingerol gibi kimyasal maddeler açısından zengindir. Zencefil ekstraktı mide rahatsızlığından kurtulmak için alınırken, bu kimyasallar bağırsak sistemini rahatlatır, bu sayede hastalığın önlenmesi, kusma, mide bulantısı, ishal ve kolik mide kramplarından kurtulma sağlar.

Zencefil, mide rahatsızlığına neden olan temel faktörleri ortadan kaldırdığından, mide gribi tedavisinde eşit derecede etkilidir.

Artriti iyileştirir

Artrit ağrısını tedavi etmek için kullanılan geleneksel NSAID ilaçlarının ciddi yan etkileri nedeniyle doktorlar ve araştırmacılar daha yeni ve alternatif tedaviler aramaktadırlar. Zencefil kullanmak bu konuda güçlü bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. 

Mutfak ihtiyaçları için eski zamanlardan beri kullanılan bu bitki, artrit ağrısının tedavisinde etkili olabilir. Anti-inflamatuar özellikleri kanıtlanmış ve kullanımı hem topikal hem de dahili olarak çoğu insan için güvenlidir.

Zencefilin Cilde Faydaları

Tıbbi değerine ek olarak, zencefil cilt bakımında da kullanılmaktadır. Cildi iyileştirmek için ticari ürünlerde kullanılır. Zencefil suyu, çoğu cilt sorununu tedavi etmek için sıklıkla topikal olarak uygulanır.

zencefilin zararları nelerdir

Yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir

Zencefil, yaşlanmaya karşı koruma sağlayan yaklaşık 40 antioksidan bileşen içerir. Toksinleri kaldırarak ve kan dolaşımını uyararak cildin görünümünü iyileştirir, bu da cilde daha fazla besin maddesinin iletilmesini sağlar. 

Antioksidanlar vücudun serbest radikallerden zarar görmesini önler, böylece cildin genç görünümünü korurlar. Cildi daha sağlam ve genç hale getirerek elastikiyeti artırır. Bu şekilde, yaşlanma belirtilerini yavaşlatır.

Yanık acısını rahatlatır

Taze zencefil suyunun yanıklara uygulanması, acıyı hafifletebilir ve yanık cildi doğal konumuna geri getirerek iyileştirebilir.

Ayrıca, yara izlerini 6 ila 12 hafta içinde hafifletmek için cilt, taze bir zencefil dilimi ile günde iki veya üç kez ovulabilir. Topikal uygulama için her seferinde taze zencefil dilimi kullanın.

Leke ve akneyi temizler

Güçlü bir antiseptik ve temizleyici olan zencefil, cildin temiz, pürüzsüz ve lekesiz olmasını sağlar. Ayrıca cildi canlandırır.

Aynı zamanda, sivilce oluşumuna neden olan bakterileri öldürerek ve temizleyerek akne oluşumu en aza indirdiği için en iyi doğal akne ile mücadele eden gıdadır.

Beyaz skarların tedavisine yardımcı olur

Hipopigmente skarlar cilt, pigmentasyonunu kaybettiğinde ortaya çıkar ve genellikle beyaz ten veya gerçek ten tonundan daha hafiftir. Zencefil hipopigmente cildin görünümünü önemli ölçüde azaltabilir. 

Tek yapmanız gereken bir taze zencefil kesmek ve hipopigmente alanlara sürmek ve biraz beklemek. Bir ya da iki hafta içinde hafif bir iyileşme göreceksiniz.

Cilde canlılık kazandırır

Zencefil, cilt parlaklığı sağlayan afrodizyak, antioksidan ve tonlama özellikleriyle bilinir. İki rendelenmiş zencefili, iki yemek kaşığı bal ve bir çay kaşığı limon suyu ile karıştırıp, en az 30 dakika boyunca buzdolabında bekleterek, basit bir maske hazırlayabilirsiniz.

Maskeyi yüzünüze uygulayın ve 30 dakika sonra soğuk su ile durulayın. Bu cildi besler, yumuşatır ve yaşlanmayı önler.

Zencefilin Saça Faydaları

Zencefil, Ayurvedik tıbbında yüzyıllardır saç tedavisi için kullanılmaktadır. Zencefil yağı, saç büyümesini uyardığı için bu konuda özellikle yararlıdır.

Saçın büyümesini sağlar

Zencefil, kafa derisine kan akışıyla sonuçlanan kafa derisi dolaşımını artırır. Böylece saç köklerini uyarır ve uzamasını teşvik eder. Zencefilde bulunan yağ asitleri ince saçlar için faydalıdır. 

Küçük bir kasede bir yemek kaşığı zencefil kökü rendeleyerek ve bir yemek kaşığı jojoba yağı ekleyerek saç maskesi yapabilirsiniz.

Saç derisine bu karışımla dairesel hareketlerle masaj yapın ve 30 dakika veya daha uzun süre bekleyin. Durulayın ve her zamanki gibi şampuanlayın. Bu saç dökülmesi ve saç incelmesi ile mücadele edecek ve saç büyümesini teşvik edecektir.

Kuru ve kırılgan saçlar için faydalıdır

Zencefil, saça parlaklık veren çinko ve fosfor içerdiği için kuru ve kırılgan saçlar için mükemmeldir.

Saç dökülmesini tedavi eder

Zencefil kökü, saç dökülmesi için harika bir çözümdür. Zencefil özleri saçı daha güçlü ve hoş kokulu hale getirir.

Kırık saç uçlarını onarır

Saç köklerinin kirletici maddelere ve aşırı sıcaklığa maruz kalması nedeniyle hasar görmesi durumunda kırık uçlar oluşur. Zencefil özleri hasarlı saç köklerinin tedavisinde kullanılabilir.

Kepeği yok eder

Kepek, en yaygın kafa derisi sorunlarından biridir. Zencefil, kepekten kurtulmaya yardımcı olabilecek antiseptik özelliklere sahiptir. Zencefil yağı kepekle doğal mücadele için etkili bir ilaçtır.

Bu amaçla, iki yemek kaşığı taze rendelenmiş zencefili üç yemek kaşığı susam yağı veya zeytinyağı ile karıştırıp karışıma limon suyu ekleyin. Kafa derisine masaj yapın ve 15 ila 30 dakika sonra durulayın. Bu kepeksiz bir kafa derisi için haftada üç kez yapılmalıdır.

zencefil hamilelikte kullanılırmı

Hamilelikte Zencefil Yenir mi?

Zencefil tüketmek hamilelik sırasında güvenlidir ancak bunu ılımlı bir şekilde ve bazı önlemlerle yapmak gerekir. Taze ve çiğ zencefil, hamileyken bu baharatın en iyi kullanım şeklidir. 

Zencefilin Zararları Nelerdir?

Zencefil, çeşitli tıbbi amaçlar için taze ve kuru olarak kullanılabilir. Yağ, kapsül ve tentür formunda mevcuttur.

Zencefilin genellikle yan etkisi yoktur ancak bazı insanlar hafif mide ekşimesi, ishal ve mide rahatsızlığı yaşayabilir. Safra taşı olan kişiler, zencefil tüketmeden önce doktora başvurulmalıdır.

Hamile ve emziren kadınlar, doktorlarına danışmadan zencefil takviyesi almamalıdır. Zencefil, kan inceltme, yüksek tansiyon ve diyabet ilaçları ile etkileşime girebilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Middag wil graag meer weet van vars gemmer wortel gebruik en voordele.