Zencefil Çayı Nasıl Yapılır, Zayıflatır mı? Faydaları ve Zararları

Zencefil, pek çok yaygın hastalığı iyileştirmek için kullanılan bir bitki ve baharattır. C vitamini ve magnezyum gibi birçok vitamin ve mineral içeren çay yapmak için de kullanılabilir. Zencefil çayı limon suyu, bal veya nane ile yapılabilir. 

Zencefil Çayının Yararları Nelerdir?

Hareket hastalığına iyi gelir

Rahatlatıcı etkisi nedeniyle sinirleri yatıştırır. Bu, kusmayı, baş ağrısını ve migreni önlemek için faydalıdır. Uzun bir yolculuktan sonra jet lagdan kurtulmak için de faydalıdır.

Mide rahatsızlığını tedavi eder

Besin emilimini dolaylı olarak iyileştirdiği ve mide ağrısını önlediği için, sindirimde hayati bir rol oynar. Ayrıca geğirmeyi de engeller.

İnflamasyonu azaltır

Romatoid artrit gibi eklem iltihabının tedavisinde faydalıdır. Ağrıyan kas ve eklemlerdeki yorgunluk, şişme ve şişkinlikten kurtulmaya yardımcı olabilir. Ağrı, yanma hissi ve kaşıntıyı önlemek için atlet ayağı rahatsızlığında zencefil çayı tavsiye edilir

Astımı tedavi etmeye yardımcı olur

Astım durumunda zencefil çayı içmek faydalıdır. Zencefil, balgamın gevşemesine ve akciğerlerin genişlemesine yardımcı olur ve bu da nefes almayı kolaylaştırır. Aynı zamanda alerjileri ve sürekli hapşırmayı da azaltır.

Kan dolaşımını iyileştirir

Kan akışını iyileştirmek, ateş, titreme ve aşırı terlemeyi önlemek için bir fincan zencefil çayı için. Zencefil, kan akışında ve kardiyovasküler hastalıkları önlemede yararlı olan mineraller ve amino asitler gibi aktif bileşikler içerir.

Menstrüel ağrıyı hafifletir

Rahim bölgesine zencefil çayına batırılmış sıcak bir havlu koyun. Bu, ağrıdan kurtulmaya yardımcı olacak ve kasları gevşetecektir. Zencefil çayı içmek de yatıştırıcı bir etki sağlayacaktır.

Bağışıklığı güçlendirir

Bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içerir. Her gün bir fincan zencefil çayı içmek, inme riskini ve arterlerdeki yağ birikintilerini azaltacaktır. Zencefil çayı ayrıca kolesterol seviyelerini düşürür.

Stresi azaltır

Ruh halini iyileştirmek, tazelenmiş ve sakin kalmak için bir fincan zencefil çayı için. Zencefil çayı, rahatlatıcı kokusu nedeniyle kanıtlanmış bir stres gidericidir.

Doğurganlığı teşvik eder

Zencefil afrodizyak özelliğe sahiptir. Zencefil çayı, erkekler tarafından günlük olarak tüketilirse sperm kalitesini ve erkek doğurganlığını artırmaya yardımcı olur. Ayrıca erkeklerde sertleşme bozukluğunun tedavisine yardımcı olur.

Öksürük ve soğuk algınlığını rahatlatır

Sık sık öksürük ve burun akıntısı yaşıyorsanız, bir fincan zencefil çayı için. Bu, balgamın gevşemesine ve solunum sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Vücuda sıcaklık verir ve zinde hissettirir.

Kanser hücrelerini yok eder

Kanser hücrelerini yok ederek yumurtalık kanseri de dahil olmak üzere kanseri tedavi ettiği kanıtlanmıştır.

Alzheimer hastalığını önler

Alzheimer hastalığını iyileştirmek veya önlemek için günlük olarak zencefil tüketmek gerekir. Zencefil çayı beyin hücrelerinin kaybını azaltır ve bu hücreleri uzun süre korur.

Kilo vermeye yardımcı olur

Zencefil çayı, kilo verme sürecinde önemli bir rol oynar. Fazla yağı yok eden bir yağ yakıcıdır. Zencefil çayı tok hissetmeyi sağlar, bu da kalori azaltarak kilo vermeye yardımcı olur.

Zencefil Nasıl Kilo Kaybı Sağlar?

Zencefil, gingerol olarak bilinen aktif bir fenolik bileşik içerir. Bir çalışmaya göre, gingerol, kilo vermeye yardımcı olur, lipit profilini geliştirir ve glukoz ve insülin seviyelerini azaltır.

Zencefil tozu tüketiminin termik etkisini değerlendirmek için Amerikalı bilim insanları tarafından bir çalışma yapılmıştır.

Sonuçlar açıkça, diyetlerinde zencefil tozu bulunan kişilerin termojenezi (gıdaların sindirimi ve emilimi için dinlenme evresinde harcanan enerjiye ek olarak harcanan enerji miktarı) ve bastırılmış iştahın arttığını açıkça göstermiştir.

Bilim insanları ayrıca zencefilin güçlü bir anti-inflamatuar ajan olduğunu açıkladılar. Bir çalışmada araştırmacılar, zencefilin inflamatuar yanıtta yer alan genlerin ekspresyonunu inhibe etmeye yardımcı olduğunu keşfettiler.

Tip 2 diyabetli hastalar üzerinde yapılan bir başka çalışmada, zencefilin diyabet tip 2 diyabetin en yaygın komplikasyonlarından biri olan düşük dereceli inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceği ortaya konmuştur.

İnflamasyon, obezite ve insülin direnci ile ilişkilidir ve zencefil iltihabın neden olduğu kilo alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

Zencefil ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir. Toksik birikime ve DNA hasarına yol açan hidroksil radikallerini ve süperoksit anyonlarını temizlemeye yardımcı olur. Zencefil tüketimi, zehirli birikimi bozabilir.

British Journal of Nutrition’da bilim insanları zencefilin kan şekeri, kan kolesterolü ve lipit düşürücü özelliklere sahip olduğunu belirten bir rapor yayınladılar.

Araştırmacılar zencefilin ayrıca mide boşalmasını uyardığını buldular. Bu, toksinleri temizlemeye ve uygun sindirimi desteklemeye yardımcı olur ve bu da kilo kaybı sağlar.

Zayıflamak için Zencefil Nasıl Kullanılır?

– Bağırsak hareketine yardımcı olmak için sabah içtiğiniz detoks suyuna 1 tatlı kaşığı zencefil ekleyin.

Küçük bir zencefil kökünü rendeleyin ve kahvaltı içeceğinize ekleyin.

Ezilmiş zencefili yeşil veya siyah çayın içine ekleyin ve iştahınızı bastırmak için öğünlerden 20 dakika önce tüketin.

Tavuk ya da hindi yemeklerine 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil ekleyin.

Kek, poğaça, kurabiye ve bisküvilere zencefil ekleyebilirsiniz.

Değişik bir tat elde etmek için salata sosuna zencefil ekleyin.

Küçük parça çiğ zencefili çiğneyebilirsiniz.

Lezzetini artırmak için zencefili çorba veya patates kızartmasına ekleyin.

Zayıflamak İçin Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

Saf Zencefil Çayı

Malzemeler

  • Küçük bir parça zencefil kökü
  • 1 bardak su

Nasıl yapılır?

Zencefil kökünü havan sapıyla ezin. Bir bardak suyu kaynatın. Zencefil kökünü kaynar suya atın ve 2 dakika kaynatın. Çayı bir bardağa süzün.

Zencefil ve Tarçın Çayı

Tarçın kilo vermeyi sağlayan bir baharattır ve aromasını seviyorsanız, bu çay tam size göre.

Malzemeler

  • Küçük bir parça ezilmiş zencefil kökü
  • ¼ çay kaşığı Seylan tarçın tozu
  • 1 bardak su

Nasıl yapılır?

Seylan tarçın tozunu bir bardak suya ekleyin ve bir gece boyunca demlensin. Sabah, suyunu süzün ve kaynatın. Ezilmiş zencefil kökünü ekleyin ve 2 dakika kaynatın. Zencefil tarçın çayını bir bardağa süzün.

Zencefil ve Nane Çayı

Eğer saf zencefil çayının tadını sevmiyorsanız, biraz nane ekleyebilir ve nanenin kilo kaybı özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Bu çay stresi azaltmaya da yardımcı olur.

Malzemeler

  • Küçük bir parça ezilmiş zencefil kökü
  • 4-5 doğranmış taze nane yaprağı
  • 1 bardak su

Nasıl yapılır?

Bir bardak suyu kaynatın. Ezilmiş zencefil kökü ve doğranmış nane yapraklarını ekleyin ve 2-3 dakika kaynatın. Ateşten alın ve 2 dakika bekletin. Zencefil ve nane çayını bir bardağa süzün.

Zencefil ve Limon Çayı

Limon, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve toksik birikimini ortadan kaldırmaya yardımcı olan C vitamini içerir. Sabahın erken saatlerinde bir fincan zencefil limon çayı hazırlayıp, tadını çıkarabilirsiniz.

Malzemeler

  • Küçük bir parça ezilmiş zencefil kökü
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 bardak su

Nasıl yapılır?

Bir bardak suyu kaynatın. Ezilmiş zencefili ekleyin ve 1 dakika kaynatın. Ateşten alın ve 2 dakika bekletin. Zencefil çayını bir bardağa süzün. Limon suyu ekleyin ve iyice karıştırın.

Zencefil ve Ballı Çay

Bal doğal bir tatlandırıcıdır ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Zencefil çayına bal eklemek, bakteriyel enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur, mideyi yatıştırır ve elbette kilo vermeyi hızlandırır.

Malzemeler

  • Küçük bir parça ezilmiş zencefil kökü
  • 1 tatlı kaşığı organik bal
  • 1 bardak su

Nasıl yapılır?

Bir bardak suyu kaynatın ve üzerine ezilmiş zencefil kökü ekleyin. Bir dakika kaynatın. Ateşten alın ve bir dakika demlensin. Zencefil çayını bir bardağa süzün. Bir çay kaşığı organik bal ekleyin. İçmeden önce iyice karıştırın.

zencefil çayı nasıl yapılır

Hamilelikte Zencefil Çayı İçilir mi?

Zencefil çayının bulantı ve kusmayı hafifletmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir ve hamilelikle ilişkili sabah bulantıları için etkili bir ilaçtır.

Peki “gebelikte zencefil çayı içilir mi”, “zencefil çayının hamilelere zarar var mı”, “hamileler zencefil çayını ne kadar içmeli”? İşte soruların cevapları…

Hamilelikte Zencefil Çayının Faydaları

Kadınların % 80’ine yakınında, gebeliğin ilk üç ayında sabah bulantısı olarak da bilinen bulantı ve kusma görülür.

Zencefil kökü, hamileliğin bazı rahatsızlıklarına yardımcı olabilecek çeşitli bitki bileşikleri içerir. Özellikle, içeriğindeki gingeroller ve shogaoller bulunur ki; bu iki tür bileşiğinin sindirim sistemindeki reseptörler üzerinde etkili olduğu ve mide boşalmasını hızlandırdığı düşünülür, bu da mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur.

Gingeroller çiğ zencefilde büyük miktarlarda bulunurken, shogaoller kuru zencefilde daha bol bulunur. Taze veya kuru zencefilden yapılan zencefil çayı, bulantı önleyici etkileri olan bileşikler içerir, hamilelikte bulantı ve kusmanın tedavisi için kullanılır.

Hamilelikte Zencefil Çayı Ne Kadar İçilmeli ve Yan Etkisi Var mı?

Zencefil çayı genellikle hamile kadınlar için en azından makul miktarlarda güvenli kabul edilir.

Hamilelikte bulantının rahatlaması için standart bir doz olmamasına rağmen, araştırmalar günde 1 gram (1.000 mg) zencefilin güvenli olduğunu göstermektedir.

Bu, demlenmiş, 1 çay kaşığı (5 gram) rendelenmiş zencefil kökünden yapılmış ev yapımı zencefil çayına denk gelmektedir.

Çalışmalar hamilelik sırasında zencefil almak ile erken doğum, ölü doğum, düşük doğum ağırlığı veya diğer komplikasyonlar arasında bir ilişki bulamamıştır.

Ancak, düşük, vajinal kanama veya kan pıhtılaşma sorunları olan hamile kadınlar zencefil ürünlerinden kaçınmalıdır.

Sık sık büyük miktarlarda zencefil çayı içmek bazı kişilerde hoş olmayan yan etkilere neden olabilir. Bunlar mide ekşimesi ve gaz gibi sorunlardır. Zencefil çayı içerken bu belirtilerle karşılaşırsanız, içtiğiniz miktarı azaltın.

Hamilelikte Zencefil Çayı Tarifi

Evde zencefil çayı yapmak için kuru veya taze zencefil kullanabilirsiniz.

1 çay kaşığı (5 gram) dilimlenmiş veya rendelenmiş çiğ zencefil kökünü sıcak suya ekleyin, zencefil aroması çok güçlüyse çayı su ile seyreltebilirsiniz.

Alternatif olarak, kuru zencefil çay poşeti üzerine sıcak su dökebilir ve içmeden önce birkaç dakika demlenmesini bekleyebilirsiniz.

Daha fazla mide bulantısı hissetmemek için zencefil çayını yavaş için.

Zencefil Çayının Yan Etkileri

Zencefil çayı huzursuzluğa ve uykusuzluğa neden olabilir.

– Safra taşı hastaları zencefil çayı içmemelidir.

– Mide rahatsızlığına neden olabileceğinden aç karnına zencefil çayı içmekten kaçının.

– Aşırı doz ishal, tahriş, mide bulantısı ve mide ekşimesine neden olabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir