Anasayfa » Zencefil Mide Bulantısına İyi Gelir mi? Bulantı için Nasıl Kullanılır?

Zencefil Mide Bulantısına İyi Gelir mi? Bulantı için Nasıl Kullanılır?

Zencefil veya zencefil kökü, Hindistan ve Güneydoğu Asya’ya özgü olan çiçekli Zingiber officinale bitkisinin kalın sapıdır. Lezzetli baharatın birçok mutfak uygulaması vardır ancak yüzlerce yıldır tıbbi olarak da kullanılmaktadır.

Solunum rahatsızlıklarını tedavi eder, sindirime yardımcı olur, kanseri önler, ağrıyı azaltır, adet kramplarını hafifletir, migreni rahatlatır, Alzheimer hastalığını önler, kilo vermeye yardımcı olur, kolesterolü ve kan basıncını düşürür, bağışıklığı güçlendirir, serbest radikalleri ortadan kaldırır, böbrek taşlarının çözülmesine yardımcı olur.

Zencefil, mideye etkileri için sıklıkla mide bulantısı için önerilen bir bitkidir. Aşağıda “zencefil mide bulantısı için nasıl kullanılır?” sorusunun cevabını bulacaksınız.

Mide bulantısına zencefil iyi gelir mi?

Zencefil genellikle mide bulantısını azaltmak veya mide rahatsızlığını yatıştırmak için doğal bir yol olarak belirtilmektedir.

Bazı araştırmalar, baharatın bazı bulantı önleyici ilaçlar kadar etkili olabileceğini ve daha az yan etkisinin olduğunu göstermiştir.

Zencefilin tıbbi özelliklerini, taze zencefilin ana biyoaktif bileşeni olan gingerolden ve ayrıca kökün keskin tadını veren shogaol denilen ilgili bileşiklerden aldığı düşünülmektedir.

Shogaoller kuru zencefilde daha konsantredir. Gingerol çiğ zencefilde daha fazla bulunur. Bazı araştırmalar, zencefil ve bileşiklerinin sindirim yanıtını ve mide boşalmasını hızlandırabileceğini ve bulantıyı azaltabileceğini göstermiştir.

Baharat, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve sindirimi düzenleyerek, vücudu sakinleştirmek ve bulantıyı azaltmak için kan basıncı düzenleyici hormonların salınımını destekler.

zencefil mide bulantısı

Mide bulantısı için zencefil kullanmak güvenli mi?

Birçok araştırma, zencefilin birçok durum için güvenli olduğunu göstermektedir. Bazı insanlar tükettikten sonra mide ekşimesi, gaz, ishal veya mide ağrısı gibi yan etkiler yaşayabilir, ancak bu kişiye, doza ve kullanım sıklığına bağlıdır. 

1278 gebe kadında yapılan 12 çalışmanın gözden geçirilmesi, günde 1500 mg’dan az zencefil almanın mide ekşimesi, düşük veya uyuşukluk risklerini artırmadığını tespit etmiştir.

  Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Nedenleri ve Doğal Tedavisi

Yine de, hamile kadınlar kanamaya neden olabileceği için zencefil takviyesini doğuma yakın dönemde almaktan kaçınmalıdır. Aynı sebepten dolayı, düşük veya pıhtılaşma bozuklukları öyküsü olan hamile kadınlar için baharat güvensiz olabilir.

Ek olarak, yüksek dozda zencefil alınması vücutta safra akışını artırabilir, bu nedenle safra kesesi hastalığınız varsa tavsiye edilmez.

Kan inceltici kullanıyorsanız, zencefil bu ilaçlarla etkileşime girebildiğinden, dikkatli olmalısınız.

Baharatı, mide bulantısı dahil, tıbbi amaçlar için kullanmayı düşünüyorsanız, sağlık uzmana danışmadan kullanmayın. 

Zencefil hangi bulantılarda etkilidir?

Araştırmalar, zencefilin çeşitli durumlardan kaynaklanan bulantı ve kusmayı önleyebileceğini ve tedavi edebileceğini göstermektedir. İşte zencefilin mide bulantısını hafiflettiği durumlar… 

Hamilelikte mide bulantısına zencefil

Tahminen kadınların % 80’i gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusma yaşar. Bu nedenle, zencefil için bu uygulama üzerine yapılan araştırmaların çoğu birinci ve ikinci trimesterde yapılmıştır.

Zencefil hamilelikte bulantı riskini azaltıyor. Zencefilin pek çok kadın için hamilelik sırasında sabah rahatsızlığını azaltmada plasebodan daha etkili olduğu bulunmuştur.

Gebeliğin 13. haftası civarında sabah bulantısı geçiren 67 kadında yapılan bir araştırma, günde 1000 mg kapsüllenmiş zencefil almanın mide bulantısını ve kusmayı plasebodan daha fazla azalttığını buldu.

Yol tutması

Hareket hastalığı, hareket halindeyken hasta hissetmenize neden olan bir durumdur – gerçek veya algıdan kaynaklanır. Genellikle, gemi ve arabada seyahat ederken ortaya çıkar. En sık görülen semptom, mide bulantısıdır.

Zencefil, bazı insanlarda hareket rahatsızlığını azaltır. Bilim insanları, sindirim fonksiyonu ve kan basıncını stabil tutarak, mide bulantısını azaltabildiğini düşünmektedir.

Kemoterapi ile ilişkili bulantı

Kemoterapi alan kişilerin yaklaşık % 75’i primer yan etki olarak bulantı yaşamaktadır. 

Kanserli 576 kişiden oluşan bir çalışmada kemoterapiden 3 gün önce 6 gün boyunca günde iki kez 0,5-1 gram sıvı zencefil kökü ekstresi alınması, plaseboya kıyasla kemoterapi tedavinin ilk 24 saati içinde yaşanan bulantıyı önemli ölçüde azaltmıştır.

Zencefil kökü tozunun ayrıca kemoterapi tamamlandıktan sonra bulantı ve kusmayı azalttığı gösterilmiştir.

Bazı gastrointestinal bozukluklar

Araştırmalar, günde birkaç küçük doza bölünmüş 1500 mg zencefilin, gastrointestinal bozukluklarla ilişkili mide bulantısını azaltabileceğini göstermektedir.

  Akne Vulgaris Nedir, Nasıl Geçer? Tedavisi ve Beslenme İpuçları

Baharat midenin içeriğini boşaltma oranını artırarak, bağırsaklardaki krampları hafifletebilir, hazımsızlık, şişkinliği önleyebilir, sindirim sistemindeki baskıyı azaltabilir ve bunların tümü mide bulantısını hafifletebilir.

Bağırsak alışkanlıklarında öngörülemeyen değişikliklere neden olan bir durum olan irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan birçok kişi zencefille rahatlama bulmuştur.

Ek olarak, bazı çalışmalar zencefilin diğer tedavilerle birleştirildiğinde, mide ve bağırsakların iltihaplanması ile karakterize bir durum olan gastroenterit ile ilişkili mide bulantısını ve mide ağrısını azaltabileceğini göstermektedir.

Bulantı için zencefil nasıl kullanılır?

Zencefili birçok şekilde kullanabilirsiniz ancak bazı kullanım şekilleri bulantıyı azaltmada özellikle etkilidir. Taze, kuru, kök, toz halinde veya bir içecek, tentür, özüt veya kapsül şeklinde kullanabilirsiniz.

Zencefili bulantı için kullanmanın en yaygın yollarından bazıları şöyledir:

Bulantı için zencefil çayı

Önerilen miktar mide bulantısını azaltmak için 4 bardak (950 ml) zencefil çayıdır. Sıcak suda dilimlenmiş veya rendelenmiş taze zencefilli demleyerek evde yapın. Çayı yavaş için, çünkü çok çabuk içilmesi mide bulantısını artırabilir.

Takviyeler

Öğütülmüş zencefil genellikle kapsüllenmiş olarak satılır.

Esans

Bir çalışma zencefil esansiyel yağını soluduktan sonra postoperatif bulantıyı plaseboya göre azalttığını buldu.

Ayrıca mide ağrısı ve mide ekşimesi gibi durumlarda da zencefil kullanılabilir. İşte bu konuda etkili olabilecek tarifler;

– Küçük bir parça taze zencefili küçük parçalara bölün.

– Zencefil dilimlerinin üzerine eşit olarak biraz tuz serpin, böylece her bir zencefil parçası bir miktar tuzla kaplanır.

– Bu dilimleri gün boyunca tek tek çiğneyin.

– Sindirimi iyileştirmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Zencefil ve Havuç Suyu

– Zencefil kökünü iyice yıkayın.

– Zencefili soyun ve ince dilimler halinde kesin.

– Bir elma ve yaklaşık üç ila beş bebek havucu alın ve küçük parçalara bölün.

– Zencefil, havuç ve elmayı bir karıştırıcıda karıştırın ve süzün.

– İçmeden önce üzerine bir çay kaşığı limon suyu ekleyin.

– Bu içecek kronik mide ağrıları ve rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir.

Mide gazı ve şişkinliği tedavi etmek için

1.Yöntem

  Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır? Lavantanın Fayda ve Zararları

– Taze bir parça zencefili yıkayıp soyun ve suyunu çıkarın.

– Zencefil suyuna az miktarda şeker ekleyin ve bu iki malzemeyi bir bardak ılık suya ekleyin.

– Şişkinlik dahil her türlü hazımsızlık ve gaz sorunundan hızlı bir şekilde kurtulma sağlar.

2.Yöntem

– Karabiber, zencefil tozu, kişniş tohumu ve kuru nane yaprağından birer tatlı kaşığı alın.

– Tüm bu malzemeleri öğütün ve ince bir toz yapın.

– Mide rahatsızlığından hızlı bir şekilde kurtulmak için günde iki kez bu tozdan bir çay kaşığı ılık suyla alın.

– Aynı yöntemi gaz sorunu ve hazımsızlık tedavisinde de kullanabilirsiniz. Hava geçirmez bir kapta uzun süre saklanabilir.

Önerilen Dozaj

Günde dört gram zencefil tüketmenin güvenli olduğu söylense de, çoğu çalışma daha az miktarda kullanıyor. Bulantı için en etkili zencefil dozu konusunda bir fikir birliği yoktur. Birçok çalışmada günde 200-2000 mg kullanılır.

Durumdan bağımsız olarak, çoğu araştırmacı 1000-1500 mg zencefilin çoklu doza bölünmesinin mide bulantısını tedavi etmenin en iyi yolu olduğu konusunda hemfikir. Daha yüksek dozların yan etkileri olabilir. En uygun doz için doktordan destek alın. 

Sonuç olarak;

Zencefilin birçok faydası vardır, bunların arasında mide bulantısını hafifletme kabiliyeti, bilim tarafından da desteklenmektedir. 

Bu baharatın hamilelik, hareket rahatsızlığı, kemoterapi, cerrahi ve IBS gibi gastrointestinal durumlardan dolayı oluşan mide bulantısını hafiflettiği gösterilmiştir. Standart bir dozaj yoktur, ancak genellikle çoklu doza bölünmüş şekilde günde 1000-1500 mg tavsiye edilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir