Yüzde Siğil Neden Çıkar, Tedavisi Nedir, Nasıl Önlenir?

Tüm siğiller insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır. Bu virüsün 100’den fazla türü siğile neden olur. Havlu, zemin, kapı kolu ve masa gibi her tür yüzeyde yaşayabileceğinden bu virüslerden uzak durmak zordur. 

Siğiller dokunma yoluyla yayılır, bu yüzden başka biri üzerinde gördüğünüz siğile asla dokunmamalısınız. Ayrıca siğiller, kendi vücudunuzun bir bölgesinden diğerine yayılabilir. 

Siğiller vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Gündelik temasla bulaştıkları için eller, parmaklar, yüz ve ayaklarda olması muhtemeldir.

Aşağıda “siğil yüzde çıkar mı”, “yüzde siğil neden olur”, “yüzde çıkan siğil nasıl geçer”, “yüzdeki siğil nasıl yok edilir”, “yüzdeki siğil için bitkisel çözüm” sorularının cevabını bulacaksınız. 

Yüzde Siğil Çeşitleri

Siğiller sert küçük yumrulardır. Rengi değişir; grimsi, kahverengi, siyah veya pembe görünebilir. Genellikle bir kanser türü değildir.

Tıraş, sürtünme veya sivilce yaralarının neden olduğu yaralar ve kesikler bulunan yüz derisi siğillere neden olan virüse karşı daha savunmasızdır. Yüzde meydana gelen iki yaygın siğil tipi vardır: 

Yüzde düz siğiller

Düz siğiller sıklıkla alın ve yanaklarda görülür. Bunlar küçük, haşhaş tohumu büyüklüğündedir. Kümeler halinde oluşabilir. Ten renginden pembeye veya sarımsı kahverengiye farklı renkte görünürler.

Düz siğiller diğer siğil türlerinden daha pürüzsüzdür ve hafif kabarık bir görünüme sahiptir. Bazen çocuk siğilleri olarak adlandırılır çünkü erişkinlere göre daha çok çocuklarda görülür. 

Filiform siğiller

Filiform siğiller diğer siğillerden farklı görünen bir türdür. Deriden sivri, kıllı bir görünümle çıkıntı yaparlar. Et tonlu, pembe veya etraftaki ciltten daha koyu olabilirler.

Filiform siğiller sıklıkla ağız, burun veya gözlerin çevresinde bulunur. Göz kıvrımlarında veya diğer deri kıvrımlarında ortaya çıkarlarsa, kaşıntı veya rahatsızlığa neden olabilirler.

Yüzde Çıkan Siğil Nedenleri

Siğiller cinsel temas ya da herhangi bir ten tene temas yoluyla yayılabilir. Bu, bir kişinin başka bir kişinin vücudunda açık bir siğile dokunduktan sonra siğil geliştirebileceği anlamına gelir.

Benzer şekilde, siğil, kişinin vücudunun bir bölümünden diğerine yayılabilir. Kişi, siğil ile temas eden bir yüzeye dokunduktan sonra bile siğil geliştirebilir. HPV çok dayanıklıdır ve her türlü yüzeyde uzun süre hayatta kalabilir.

  Atopik Dermatit Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Bitkisel Tedavisi

Yüzde Siğil Tedavisi

Siğiller için bir tedavi yoktur ancak görünüşlerini ve yayılımını azaltmak için bazı şeyler yapılabilir. Siğiller tedavi olmadan kendi başlarına temizlenebilir, ancak bunun gerçekleşmesi iki yıl alabilir. Çocuklarda siğiller, yetişkinlerdeki siğillerden daha kolay yok olur.

Bir siğilin kendiliğinden iyileşmesini istiyorsanız, dokunmamaya çalışın. Bu, virüsün vücudun diğer bölgelerine ve başka kişilere geçmesine neden olabilir. Siğiller geçtikten sonra tekrar ortaya çıkabilir.

Hem yüz hem de ellerdeki siğilden kurtulmada etkili olan birçok profesyonel ve bitkisel ilaç vardır. Çok siğiliniz varsa veya siğilleriniz ağrılıysa bir doktora görünün. Eğer siğilleriniz evde tedavilerle düzelmezse veya yayılırsa tıbbi tedavi almalısınız. 

Yüzdeki Siğillerin Bitkisel Tedavisi

Hassas doğası gereği, yüzdeki siğiller için bitkisel tedavi uygulamadan önce mutlaka bir doktor tarafından görülmelidir. Doktor size rehberlik edecek ve evde yapabileceğiniz tedaviyi tavsiye edecektir.

Gözünüze yakın ya da burnunuzdaki bir siğil için asla evde tedavi uygulamayın. Salisilik asit gibi bazı tedaviler, hassas cildi yakabilecekleri için asla yüzünüzde veya boynunuzda kullanılmamalıdır.

Evdeki her türlü ilaç, çok dikkatli kullanılmalı ve önce doktora danışılmalıdır. Siğil yüzde çıktığında aşağıdaki doğal çözümleri deneyin: 

Sarımsak özü

Sarımsak, antiviral özelliklere sahip bir bileşik olan allium sativum içerir. Taze bir sarımsak dişini ezin ve ezilmiş parçaları siğile uygulayın. Bantla veya bandajla örtün ve günlük olarak tekrar uygulayın. 

Not: Sarımsağın cilt üzerinde kimyasal yanıklara neden olduğu bilinmektedir. Kaşıntı, yanma veya artan karıncalanma hissederseniz, sarımsakları çıkarın ve alanı yıkayın. 

Limon suyu

Limon suyu, virüsü yok etmeye yardımcı olabilecek sitrik asit içerir. Yüzünüze direk limon suyu kullanmayın. Bir çalışma, altı haftalık bir süre boyunca uygulandığında düz siğillerin giderilmesinde seyreltilmiş bir limon suyu ve su karışımının etkili olduğunu buldu. 

Ananas suyu

Bunu destekleyecek hiçbir bilimsel veri yoktur, ancak bu anekdot ilaç, bazı insanlar için yüz siğillerinin giderilmesinde etkili olabilir.

Ananas suyu birkaç hafta boyunca günlük olarak uygulandığında siğilleri yakabilecek enzimler içerir. Birkaç hafta boyunca her gece yatmadan önce bir pamuklu çubukla siğile doğrudan ananas suyu uygulamayı deneyin. 

  Asidik Yiyecek ve İçecekler Nelerdir? Asitli Yiyecekler Listesi

Patates suyu

Patates suyunun siğil tedavisi için etkili olduğu iddia edilmektedir ancak etkinliği ile ilgili hiçbir çalışma yok.

Bu yöntemi denemek için küçük bir patatesi ortadan ikiye kesin. Patates suyuyla kaplanana kadar siğili, kesik tarafıyla ovalayın. Günde iki kez tekrarlayın.

Aloe vera

Ağrılı ve kaşıntılı siğil durumunda aloe vera jel rahatlama sağlayabilir.

Aloe vera jel ayrıca virüsler de dahil olmak üzere patojenlerle savaşabilir. Aloe kullanmak için aloe vera bitkisinden bir yaprak çıkarın. Jeli siğil üzerine uygulayın. Günlük olarak tekrarlayın.

C vitamini

C vitamini bağışıklık güçlendirici özelliklere sahiptir. Bu vitamin aynı zamanda yara iyileşmesi ve sağlıklı cilt dokusu için de gereklidir. HPV ile savaştığı düşünülmektedir ancak daha güvenilir kanıtlara ihtiyaç var.

Denemek için bir C vitamini tabletini ezin ve suyla karıştırın. Macunu siğile uygulayın, bir bandajla örtün ve gece boyunca bırakın. Günlük olarak tekrarlayın.

E vitamini

Siğiller için başka bir ev ilacı E vitaminidir. Bu besin, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için hayati öneme sahiptir. Vücudun HPV’ye tepkisini iyileştirdiği düşünülüyor ancak bu iddiayı destekleyecek herhangi bir çalışma yok.

E vitamini kapsülünü delebilir ve yağı siğile uygulayabilirsiniz. Siğili bir bandajla örtün ve bir gece bekletin. İki hafta boyunca her gün tekrarlayın.

Hint yağı

Hint yağı, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar bir ilaçtır. Siğiller, saçkıran, kepek ve diğer cilt rahatsızlıkları için doğal bir çare olarak kullanılır.

Her gün siğil üzerine hint yağı sürün. Siğilin düşmesi iki veya daha fazla hafta sürebilir.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı güçlü bir antimikrobiyal ilaçtır. Akne, atlet ayağı ve diğer cilt enfeksiyonları gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Yağın antiviral özellikleri de siğillerden kurtulmaya yardımcı olabilir.

Bazı yöntemler siğil üzerine çay ağacı yağı sürmeyi önerir ancak seyreltilmemiş yağ cilt tahrişine neden olabilir. Seyreltmeden kullanmayın.

Bunu yapmak için bir ila iki damla çay ağacı yağını 12 damla badem yağı veya hint yağı gibi taşıyıcı yağla birleştirin.

Bir pamuğa bu karışımdan üç ya da dört damla ekleyin. Beş ila on dakika siğil üzerine yerleştirin. Günde iki veya üç kez tekrarlayın.

  Kayısının Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri

Tahriş yaşarsanız, daha da seyreltmeniz gerekebilir.

yüzde siğil tedavisi

Yüzde Siğil Nasıl Tedavi Edilir- Tıbbi tedavi 

Cantharidin

Cantharidin kimyasal yanmalara neden olan kabarcıklı bir ajandır. Doktor, cantharidin veya bu kimyasal maddenin bir karışımını kullanarak siğilleri kaplayabilir ve altında bir kabarcığın oluşmasına neden olabilir. Bu tedavi ağrıya neden olabilir ve herkes için uygun olmayabilir. 

Kriyoterapi

Doktorunuz dondurmak için siğile sıvı azot enjekte edecek veya uygulayacaktır. 

Ameliyatla alınması

Bu teknik genellikle filiform siğilleri gidermek için kullanılır. Doktorunuz siğilleri kesmek için bir neşter kullanacaktır. Bazen birden fazla tedavi gerekir. 

Elektrocerrahi

Bu prosedür siğilin elektrokoterizasyon yoluyla yakılmasını ve kazınmasını birleştirir. Bu iki teknik birlikte ve tek olarak kullanılabilir.

Bunlar tıbbi tedavilerdir ve bir doktor tarafından uygulanmalıdır.

Yüzde Çıkan Siğilleri Önleme İpuçları

Aşağıdaki ipuçları yüzde ve vücudun herhangi bir bölgesinde çıkan siğillerin yayılmasını önler. 

– Ellerinizi temiz tutun ve virüsün yayılmasını önlemek için yüzünüze dokunmayın.

– Asla başkasının makyaj malzemelerini veya göz damlasını kullanmayın.

– Tıraş olurken yüzünüzü keserseniz, aşındırırsanız, açık ve tahriş olmuş bir sivilceniz varsa, cildinizi koruyun ve örtün.

– Eğer bir siğil görürseniz, yayılmasını önlemek için hemen tedavi edin. 

Sonuç olarak;

Siğiller HPV’den kaynaklanır ve özellikle temas yoluyla yayılır. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin siğile yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Birçok siğil türü evde tedavi edilebilir, ancak bazıları, özellikle de yüzünüzdeyse doktor bakımı gerektirir. Siğillere neden olan virüsler tedavi edilemez ancak siğiller sıklıkla başarıyla çıkarılabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir