Anasayfa » Yumurta Nasıl Saklanır? Yumurta Saklama Koşulları

Yumurta Nasıl Saklanır? Yumurta Saklama Koşulları

Yumurta, besin açısından zengin bir yiyecektir. B2 vitamini, folat, fosfor ve kalsiyum gibi temel vitamin ve minerallerle birlikte harika bir protein, D vitamini ve selenyum kaynağıdır. Yumurta uygun koşullarda saklanmazsa, tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bazı durumlara sebebiyet verir. Peki yumurta nasıl saklanır? Yumurta genellikle buzdolabında saklanır. Buzdolabında yumurta saklamanın bazı olumlu ve olumsuz yönleri vardır.

Yumurta Nasıl Saklanır?

Yumurta “Salmonella” enfeksiyonu riski taşır. Bu enfeksiyon kusma ve ishal gibi semptomlara neden olur. Yumurtayı buzdolabında saklamak, bakterileri kontrol altında tutmaya yarar. Oda sıcaklığında saklamaya göre daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur.

yumurta nasıl saklanır
Yumurta nasıl saklanır?

Oda sıcaklığında bekleyen taze yumurtanın, birkaç gün sonra kalitesi düşmeye başlayacak ve 1-3 hafta içinde kullanılması gerekecek. Oysa buzdolabında tutulan yumurtanın kalitesi ve tazeliği en az iki kat daha uzun süre devam edecektir.

  • Yumurta buzdolabındaki kokuları emer

Yumurta, taze kesilmiş soğan gibi buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kokusunu emer. Yumurtayı kartona koymak ve yiyecekleri hava geçirmez kaplarda saklamak bu oluşumu engeller.

  • Yumurta, buzdolabının kapağında saklanmamalıdır

Birçok kişi yumurtayı buzdolabının kapağına koyar. Fakat bu, buzdolabını her açtığınızda, bakteri gelişimi riskini artırır. Yumurtanın koruyucu zarını bozar. Kapağı her açtığınızda sıcaklık dalgalanmalarına maruz bırakır. Bu nedenle, yumurtayı buzdolabınızın arkasına yakın bir rafta tutmak en iyisidir.

  • Yumurtayı soğuk pişirmeyin

Yumurta pişirmek için en uygun sıcaklık oda sıcaklığıdır. Bu nedenle, kullanmadan önce soğuk yumurtanın oda sıcaklığına gelmesi önerilir. Yumurta oda sıcaklığında iki saat kadar bekledikten sonra pişirilmelidir.

  • Kırılmış yumurta nasıl saklanır?

Kırılmış ve çatlamış yumurtayı kapalı bir kapta buzdolabında saklayın. Hava almayacağı için belli bir süre tazeliğini koruyacaktır.

  • Yumurta akı ve sarısı nasıl saklanır?

Artan çiğ yumurta akı ve sarısı hava almayan kaplara konulmalı ve buzdolabında saklanmalıdır.

  • Haşlanmış yumurta nasıl saklanır? 
  Patates Kabuğunun Hiç Akla Gelmeyen Faydaları

Haşlanmış yumurta kabukları soyulduktan sonra iki saat içerisinde tüketilmelidir. Dışarıda ve sıcak ortamda 2 saatten fazla kalan yumurta bakteri üretmeye başlar.  Haşlanmış ve kabukları soyulmamış yumurta buzdolabında 3 gün saklanabilir.

Yumurtayı haşladıktan hemen sonra soğuk suya koyun. Soğuduktan sonra kağıt havluyla kurulayın ve buzdolabına kaldırın. Bu, bakterilerin ve diğer bulaşmaların yumurta üzerinde büyümesini önleyecektir.

  • Kendi tavuk yumurtalarınızı nasıl saklarsınız?

Yumurtayı buzdolabına koymadan önce yıkamayın. Bakterilere karşı dirençli olmasını sağlayan doğal bir kaplamaları vardır. Bu nedenle yıkamadan saklarsanız daha uzun süre taze kalırlar. Yumurta kartonuna yerleştirin ve buzdolabınızın ana bölmesinde saklayın. Yıkamak istiyorsanız, kullanmadan hemen önce yıkayın.

  • Uygun şekilde saklandığında yumurta nadiren bozulur

Yumurtanın yıkanması bakterileri uzaklaştırmanın yanında, doğal koruyucu tabakasına zarar verir. Bu, bakterilerin kabukta hareket etmesini ve yumurtayı kirletmesini kolaylaştırır. Yumurtanın içindeki bakteri varlığı, sonunda onun bozulmasına veya çürümesine neden olur.

Ancak yumurtayı buzdolabında 4 ° C’nin altında tutmak, bakteri büyümesini yavaşlatır ve kabuğa nüfuz etmesini önler.

Hatta yumurtayı buzdolabında soğutma, bakterilerin büyümesini kontrol etmede o kadar etkilidir ki, yumurtanın koruyucu kabuğu ve enzimleriyle birlikte, soğutulmuş yumurta, uygun şekilde saklandığı sürece, nadiren bozulur.

Yumurtanın kalitesi zamanla düşer. Bu, yumurtanın içindeki hava boşluğunun büyüdüğü, yumurta sarısı ve beyazının daha ince ve daha az esnek olduğu anlamına gelir. Bütün bu değişikliklere rağmen, yumurta uzun süre yemek için güvenlidir. Yine de sonsuza kadar taze kalmayacak ve belli bir süre sonra atma noktasına gelecektir.

  Aromaterapi Nedir, Nasıl Uygulanır, Faydaları Nelerdir?

Yumurta alırken nelere dikkat edilmeli?

  • Temiz, çatlamamış kabukları olan yumurtaları alın.
  • Tarihi geçmiş yumurtaları satın almayın.
  • Sizin için en kullanışlı ve ekonomik boyutu seçin.
Yumurtanın taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Yumurtanın tazeliği için onları bir kase suya atarak test edebilirsiniz. Taze yumurta kasenin dibinde kalırken, bayat yumurta tabanında oluşan büyük hava hücresi nedeniyle yüzer.

Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için başka testler de yapılabilir. Bunun için “Bozuk ve Bayat Yumurta Nasıl Anlaşılır” yazısını okuyun.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir