Yeşil Hindistan Cevizi Nedir? Besin Değeri ve Faydaları

Yeşil hindistan cevizi, daha çok bilinen kahverengi ve kıllı olanlarla aynıdır. Her ikisi de hindistan cevizi hurmasından ( Cocos nucifera) gelir.

Aradaki farkı hindistan cevizinin olgunlaşma süresi belirlemektedir. Yeşil hindistan cevizi olgunlaşmamış, kahverengi olanlar tamamen olgunlaşmış durumdadır.

Yeşil hindistan cevizi, olgun olanlardan çok daha az ete sahiptir. Bunun yerine, canlandırıcı ve sağlıklı suyu için kullanılmaktadır.

Hindistan Cevizi Olgunlaşma Aşamaları

Hindistan cevizinin tamamen olgunlaşması 12 ay sürer. Ancak yedi aydan sonra herhangi bir zamanda yenilebilir.

Tamamen olgunlaşana kadar çoğunlukla yeşildir. Yeşil hindistan cevizi eti hala gelişmektedir, bu yüzden çoğunlukla su içerir.

Olgunlaşma sürecinde dış rengi giderek koyulaşır.

İç kısmı da çeşitli aşamalardan geçer:

Altı ayda

Parlak yeşil hindistan cevizi sadece su içerir ve yağ içermez.

Sekiz-on ayda

Yeşil hindistan cevizi daha fazla sarı veya kahverengi lekelere sahiptir. Suyu daha tatlı hale gelir ve yavaş yavaş kalınlaşan ve sertleşen jöle benzeri et oluşur.

On bir-On ikinci aydan itibaren

Hindistan cevizi kahverengileşmeye başlar ve içindeki et kalınlaşır, sertleşir ve yüksek yağ içeriğini geliştirir. Hindistan cevizi suda çok daha düşüktür.

Yeşil Hindistan Cevizinin Yararları Nelerdir? 

yeşil hindistan cevizi su içeriği

Faydalı besin içeriğine sahiptir 

Yeşil hindistan cevizinin suyu ve yumuşak eti, elektrolitler ve mikro besinlerle doludur. Yeşil hindistan cevizi sudan çoğunlukla ete dönüşür ve dönüşürken, besin içeriği muazzam şekilde değişir.

Hindistan cevizi suyu ve hindistan cevizi etinin 100 ml veya 100 gramlık porsiyonu aşağıdaki değerlere sahiptir:

  Hindistan cevizi suyu Ham hindistan cevizi eti
Kalori                          18                                                     354                                                    
Protein 1 gramdan az 3 gram
Yağ 0 gram 33 gram
Karbonhidrat 4 gram 15 gram
Lif 0 gram 9 gram
Manganez Günlük Değerin % 7’si (DV) DV’nin % 75’i
Bakır DV’nin % 2’si DV’nin % 22’si
Selenyum DV’nin % 1’i DV’nin % 14’ü
Magnezyum DV’nin % 6’sı DV’nin % 8’i
Fosfor DV’nin % 2’si DV’nin % 11’i
Demir DV’nin % 2’si DV’nin % 13’ü
Potasyum DV’nin % 7’si DV’nin % 10’u
Sodyum DV’nin % 4’ü DV’nin % 1’i

Yeşil hindistan cevizinde bulunan mikro besinler ve faydaları şöyledir; 

Manganez

Manganez, gelişme, üreme, enerji üretimi, bağışıklık tepkisi ve beyin aktivitesinin düzenlenmesinde bir kofaktör olarak çalışan önemli bir mineraldir. Çalışmalar, kalsiyum, çinko ve bakır besinleri ile birleştirildiğinde manganezin kemik mineral yoğunluğunu desteklediğini göstermektedir.

Bakır

Bakır, sağlıklı kemiklerin, kan damarlarının, sinirlerin ve bağışıklık fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur.  

Demir

Demir, enerji ve odaklanmayı, gastrointestinal süreçleri, bağışıklık sistemini ve vücut sıcaklığının düzenlenmesini destekler.  

Fosfor

Fosfor, güçlü kemikler ve dişler oluşturmaya yardımcı olmak için kalsiyum ile çalışan önemli bir mineraldir. Ek olarak, vücudun atıkları filtrelemek, doku ve hücreleri onarmak için buna ihtiyacı vardır. Fosfor, bozulmuş böbrek fonksiyonunun neden olduğu hiperfosfatemisi olan kişiler için çok önemlidir .

Potasyum

Potasyum, yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalıkları önler. Ayrıca kas kütlesini korumadaki rolüyle de bilinir (egzersizden sonra vücudun onarımına yardımcı olan temel bir elektrolit olarak kabul edilmesinin nedenlerinden biri). 

Laurik Asit

Laurik asit, antioksidan aktiviteyi ve iyi kolesterolü destekler. Ayrıca kan basıncını, oksidatif stresi azalttığı ve Alzheimer hastalığına karşı koruduğu gösterilmiştir. 

Selenyum

Araştırmalar selenyumun kalp hastalığına, tiroid hastalığına ve zihinsel gerilemeye karşı koruduğunu gösteriyor. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, güçlü bir antioksidan görevi görür, belirli kanser ve astım semptomları riskini azaltabilir.

C vitamini

C vitamini vücuttaki diğer antioksidanları yeniden üretir. Antioksidan ve bağışıklık fonksiyonu, araştırmalar C vitamininin sayısız sağlık durumunu önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

Magnezyum

Magnezyum, vücudun ve beynin sağlığında birkaç önemli rol oynar. Her hücrenin çalışması için ona ihtiyacı vardır. Kas hareketlerini dönüştürmek ve yiyecekleri enerjiye dönüştürmek de dahil olmak üzere vücuttaki 600’den fazla reaksiyonda yer alır. 

Çinko

Çalışmalar çinkonun metabolizmaya, sindirime, sinir fonksiyonuna ve diğer birçok işleme yardımcı olan 300’den fazla enzimin aktivitesi için gerekli olduğunu gösteriyor. 

Lif

Her bir fincan hindistan cevizi eti, önerilen günlük lif miktarının neredeyse %25’ini içerir. Hindistan cevizi etindeki liflerin çoğu çözünmez, bu da bir dizi farklı gastrointestinal sorunu iyileştirmeye ve genel bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek lif türüdür.

Yağ

Hindistan cevizi etindeki yağın çoğu doymuş yağdır. Bununla birlikte, bu çoğunlukla orta zincirli trigliseritlerden (MCT’ler) veya orta zincirli yağ asitlerinden oluşur.

MCT’ler önemlidir çünkü vücut onları diğer yağ kaynaklarına kıyasla daha hızlı kullanabileceği enerjiye daha kolay dönüştürür.

Dehidratasyonu önler 

Yeşil hindistan cevizi, oral rehidrasyon çözeltileriyle benzer bir şeker ve elektrolit bileşimine sahiptir, bu nedenle hafif ishalden kaynaklanan sıvı kaybını azaltmak için kullanılabilir.

Kalp sağlığına faydalıdır

Yeşil hindistan cevizi suyu, kalp hastalığı riskini artıran bir grup koşul olan metabolik sendromu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Metabolik sendrom, yüksek tansiyon, kan şekeri, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin yanı sıra düşük HDL (iyi) kolesterol ve aşırı karın yağı ile karakterizedir.

Yüksek fruktozlu beslenmenin neden olduğu metabolik sendromlu sıçanlarda yapılan üç haftalık bir çalışmada, yeşil hindistan cevizi suyu içmek kan basıncını, kan şekerini, trigliserit ve insülin seviyelerini iyileştirdi.

Araştırmacılar ayrıca, hayvanların vücutlarında, kan damarlarındaki oksidatif hasara karşı koruma sağlayabileceğini öne sürdükleri daha yüksek seviyelerde antioksidan aktivite kaydettiler.

Antioksidanlar açısından zengindir 

Hem yeşil hindistan cevizi eti hem de suyu, iltihabı azaltabilecek ve hücrelerdeki oksidatif hasarı önleyebilecek antioksidanlar olan fenolik bileşikler bakımından zengindir.

Çinko, bakır, manganez ve selenyum gibi hindistan cevizindeki vitaminler ve mikro besinler de vücudun doğal antioksidan savunma sistemini desteklemeye yardımcı olur.

Doğal lifler bakımından zengindir

Yeşil hindistan cevizi daha uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur. Bunun nedeni hindistan cevizinin yüksek lif içeriğine sahip bir meyve olmasıdır. Yeşil hindistan cevizinden elde edilen lif, sindirim sürecine yardımcı olabilir ve kilo vermede etkilidir.

B vitamini açısından zengindir

Yeşil hindistan cevizi eti birçok mineral ile birlikte B vitamini içerir. Yeşil hindistan cevizinin B vitamini içeriği enerji oluşumunda ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde etkili olmaktadır.

Yeşil Hindistan Cevizi Nasıl Kullanılır? 

Genç bir yeşil hindistan cevizi yaklaşık 325 ml su içerir. Daha yumuşak bir dış kabuğa ve iç kabuğa sahiptir, bu nedenle açması sert ve kahverengi olanlardan daha kolaydır.

Suyunu içmek için sivri bir hindistan cevizi açacağı kullanarak çekirdeği dışarı çekin ve suyu bir kamıştan için ya da bir bardağa dökün.

Yeşil hindistan cevizi suyu ve eti, lezzetli ve serinleticidir. Dondurma gibi tatlılarda kullanılabilir. 

Yeşil Hindistan Cevizi Zararları

Bir dizi sağlık yararına sahip olmanın yanı sıra, hindistan cevizi eti tüketmenin bazı olası riskleri vardır. Çoğu zaman, bu riskler, ölçülü olarak yemekten ziyade aşırı tüketimden kaynaklanmaktadır.

Yağlar

Çok fazla hindistan cevizi eti tüketmek, kişinin çoklu doymamış, tekli doymamış ve doymuş yağlar dahil olmak üzere çok fazla yağ tüketeceği anlamına gelir.

Kilo almak

Hindistan cevizi etinin kalorisi yüksek olduğu için, insanlar çok fazla yerse ve kalori alımını diyetlerinin başka bir yerinde azaltmazsa, kilo alımına da neden olabilir.

Alerjiler

Hindistan cevizi alerjisi olma olasılığı her zaman küçük bir ihtimaldir. Hindistan cevizi alerjisi nadirdir ancak anafilaksiye neden olabilir.

Sonuç olarak;

Yeşil hindistan cevizi, tamamen olgunlaşmamış ve kahverengiye dönüşmemiş genç hindistan cevizidir. Su içeriği yüksektir ve yumuşak bir eti vardır. Besleyici yiyeceklerdendir.

Dehidratasyonu önler, metabolik sendrom ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan besinler ve bileşikler içerir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir