Yağmur Suyu İçilir mi? Yağmur Suyu İçmenin Faydaları Neler?

İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşur. Vücudumuz, terleme ve atıkların atılması gibi çeşitli doğal biyolojik süreçlerle su kaybeder. 

Her gün bol miktarda su içmek, vücudun kayıplarını telafi etmeye ve sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.

Genelde içme suyumuzu musluktan, kaynaktan, nehirden veya şişeden içeriz. Peki yağmur suyu içen var mı? Yağmur suyu içilir mi?

yağmur suyu saf mı

İşte bu konuda merak edilen soruların cevapları…

Yağmur suyu içmek sağlıklı mı?

Temiz olduğu sürece yağmur suyu içmek güvenlidir. Fakat her yağan yağmurun suyu içilmez.

Fiziksel ve çevresel faktörler temiz yağmur suyunu potansiyel bir sağlık tehlikesine dönüştürebilir. Parazitler, zararlı bakteriler ve virüsler suya karışabilir.

Kirli alanlara düşen, hayvan dışkısı veya ağır metaller gibi kirleticilerle temas eden yağmur suyu, insanların içmesi için uygun değildir.

Temiz ve güvenli olduğundan emin olmadan, yağmur suyunu içmeyin. Yağmur suyu filtrelenmeli, dezenfekte edilmeli ve düzenli olarak test edilmelidir.

Bu işlemleri etkili bir şekilde gerçekleştiremiyorsanız, toplanan yağmur suyunu yalnızca bahçe işleri, çamaşır yıkamak veya banyo yapmak gibi başka amaçlar için kullanın.

yağmur suyu güvenli mi

Yağmur suyu içmenin sağlığa faydası var mı?

  • Temiz yağmur suyu içmek, hidrasyon için mükemmel derecede sağlıklı olsa da, diğer temiz kaynaklardan su içmekten daha faydalı değildir.
  • Yağmur suyunun musluk suyundan daha alkali olduğu ve bu nedenle kanın pH’ını artırarak daha alkali hale getireceği iddia edilmektedir. Fakat ne içtiğimiz su ne de yediğimiz yiyecekler, kanın pH’ını önemli ölçüde değiştirmez.
  • Yağmur suyu içmenin sağlık yararları arasında sindirimi geliştirme ve vücudun atık ürünlerinin etkili bir şekilde uzaklaştırılması yer alır. Bunlar temiz su içmenin özellikleridir ve yağmur suyuna özel değildir.

Yağmur suyu saf mı?

Bulutlardan düşen yağmur havadayken saftır. Ama depolanan yağmur suyunun içilebilir olduğu anlamına gelmez. Yağmur suyu saflaştırılmadığı zaman birçok risk barındırır. 

  • Kirleticiler: Taze yağmur suyu herhangi bir arıtma işlemi yapılmadan toplanırsa, kirlenme riski yüksektir.
  • Kir ya da kuş dışkısı: Kir ve hatta kuş dışkısı çatıdan akan su kaynağına girebilir. Bu yağmur suyunu herhangi bir şekilde arıtmazsanız, kirlerin hepsini doğrudan içmiş olursunuz.
  • Bakteri, kimyasal ve virüsler: Yağmur suyu, sağlığa zararlı olabilecek bakteri, kimyasallar ve virüsler gibi başka sorunları da beraberinde getirir.
  • Kurum, toz, duman: Evin çatısında bulunan herhangi bir şey suya düşerse, potansiyel tehlike oluşturur. Buna kurum, toz, duman ve havadaki diğer küçük parçacıklar dahildir.
  • Çatı kaplama malzemeleri: Tehlikeli olan ve kurşun, bakır ve hatta asbest içerebilecek borular, oluklar veya depolama gibi çatı kaplama malzemeleri gibi önemli sorunlar da vardır. Çatılardan toplanan arıtılmamış yağmur suyunun içilmesi güvenli değildir.

Yağmur suyunun tadı nasıldır?

Yağmur suyunun tadı su gibidir. Normal filtrelenmiş suyun tadından daha özel bir tadı yoktur.

yağmur suyu nasıl filtrelenir

Yağmur suyu nasıl içilebilir hale getirilir?

İçilebilir yağmur suyu için düzenli olarak dezenfekte etmek, filtrelemek ve saflık açısından test etmek gerekir. Bunu yapmak, sağlığa zararlı olabilecek kirleticilerden, virüslerden ve bakterilerden arınmış olmasını sağlar.

Bu işlemler yapılmadan içilirse, boru kaplamalarından gelen kurşun veya çatıda bulunan bakteriler su kaynağına girebilir ve hastalıklara neden olabilir.

  • Kaynatın: Yapılacak ilk şey, yağmur suyunu kullanmadan önce suyu kaynatmaktır. Suyu içecekseniz, tüketmenin daha güvenli olmasını sağlamak için tüm bakteri ve virüsleri ısı ile öldürmeniz gerekir.
  • Ev filtreleme sistemi: İkinci adım, suyu arıtmak için ev filtreleme sistemi kullanmaktır. Günümüzde birçok farklı boyutta arıtma sistemi mevcuttur.

yağmur suyu içilir mi

Yağmur suyu hangi durumlarda içilmez?

  • Yağmur, yere düşmeden önce atmosferden geçer, böylece havadaki kirleticileri toplar. Çernobil veya Fukushima civarındaki sıcak radyoaktif bölgelerden yağmur suyu içmeyi kimse istemez.
  • Kimyasal tesislerin yakınlarına veya enerji santrallerinin, kağıt fabrikalarının vb. bacalarının yakınına düşen yağmur suyunu içmek sağlıklı değildir. 
  • Bitkilerden veya binalardan akan yağmur suyunu içmeyin çünkü bu yüzeylerden zehirli kimyasallar suya geçebilir.
  • Yağmur suyu, gerekli şekilde filtrelendiği sürece içme suyu olarak kullanılabilir. 
  • Yağmur suyunu kullanmanın başka yolları da vardır. Yağmur suyunu toplayan çoğu insan aslında onu içmez. En yaygın şekilde bahçe sulamak için kullanılır. 
Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Moro no Micro Bairro Ecológico do Serra Grande, em Niterói, junto à Mata Atlântica. Coleto água da chuva em bacias plásticas, diretamente, sem passar por canaleta, funil ou tela. Passada a chuva, côo a água em funil, transferindo-a para garrafas de vidro.
    Bebo essa água frequentemente. É inodora, insossa e incolor. É também leve e fresca. Nunca tive nenhum tipo de reação adversa. E exames sanguíneos, dentre outros que realizo periodicamente, nunca acusaram alterações de qualquer natureza em meu organismo.
    Nem por isso, estou afirmando que seja saudável ou benéfica, tampouco estou recomendando.
    Faço esta descrição, apenas a título de partilhar minha experiência.
    Saúde!!!