Xylitol Nedir, Ne İşe Yarar, Zararlı mıdır?

Şeker, modern beslenmenin en sağlıksız yönlerinden biridir. Bu nedenle insanlar xylitol gibi doğal alternatiflerle ilgilenmektedirler.

Xylitol diğer şekliyle ksilitol, şeker gibi görünüyor ve tadı aynı ancak daha az kalori içeriyor ve kan şekeri seviyelerini yükseltmiyor.

Çeşitli çalışmalar, diş sağlığını iyileştirebileceğini ve önemli yararlar sağladığını ileri sürmektedir.

Ksilitol Nedir ve Nasıl Üretilir?

Xylitol, bir şeker alkolü (veya polialkol) olarak sınıflandırılan bir maddedir.

Şeker alkolleri, bir şeker molekülü ve alkol molekülünün melezleri gibidir. Yapıları onlara dil üzerindeki tatlı tat alıcılarını uyarabilme yeteneği kazandırır.

Xylitol birçok meyve ve sebzede az miktarda bulunur ve bu nedenle doğal kabul edilir. İnsanlar normal metabolizma yoluyla az miktarda üretirler.

Çikolata şekeri, şeker, nane, diyabet dostu gıdalar ve ağız bakımı ürünlerinde sık kullanılan bir üründür.

Xylitol, normal şeker kadar benzer bir tatlılığa sahiptir fakat % 40 daha az kalorisi vardır:

Sofra şekeri: gram başına 4 kalori.

Xylitol: gram başına 2,4 kalori.

Ksilitol, temelde sadece beyaz, kristal tozdur.

Rafine edilmiş bir tatlandırıcı olduğundan, herhangi bir vitamin, mineral veya protein içermez . Bu anlamda, “boş” kaloridir.

Xylitol, huş ağacı gibi ağaçlardan işlenebilir ancak xylan adı verilen bitki lifini ksilitol haline dönüştüren endüstriyel bir işlemle de üretilebilir.

Şeker alkolleri teknik olarak karbonhidrat olmasına rağmen çoğu kan şekeri düzeylerini yükseltmez ve bu nedenle ” düşük yağlı” ürünlerde popüler tatlandırıcılar olarak kullanılır ve net karbonhidrat olarak sayılmazlar.

Ksilitol aşağıdakileri içeren ürünlerde bulunur:

– Şekersiz sakız ve nane şekeri

– Dondurma

– Çikolata

– Unlu mamuller / tatlılar

– Reçeller

– Öksürük şurubu ve bazı vitaminler

– Fındık ezmesi

– Toz / toz şeker ikameleri

– Bazı takviyeler ve burun spreyleri

– Diş macunları ve gargaralar

Normalde yiyecekler yenildiğinde ve sindirildiğinde, gıdalardaki vitaminler, mineraller ve diğer maddeler ince bağırsakta kan dolaşımına emilir. 

Bununla birlikte, ksilitol gibi kimyasal bileşikler tüketildiğinde, vücut bunları kullanamaz, bu nedenle GI sisteminden nispeten zarar görmeden geçerler.

Xylitol Faydaları Nelerdir?

Düşük bir glisemik indeksi var, kan şekerini yükseltmez

Eklenen şekerin (ve yüksek fruktoz mısır şurubu) olumsuz etkilerinden biri, kan şekeri ve insülin seviyelerini yükseltebilmesidir.

Yüksek fruktoz miktarı nedeniyle aşırı tüketildiği zaman da insülin direncine ve her türlü metabolik problemlere neden olabilir.

Xylitol, sıfır fruktoz içerir, kan şekeri ve insülin üzerinde önemsiz etkilere sahiptir.

Bu nedenle, şekerin zararlı etkilerinin hiçbiri xylitol için geçerli değildir.

Glisemik indeksi 60-70 olan normal şekere kıyasla xylitol ün glisemik indeksi yalnızca 7’dir.

Şekerden % 40 daha az kalori içerdiği için aynı zamanda bir kilo kaybı dostu tatlandırıcı olarak da düşünülebilir.

Şeker hastalığı, prediyabet, obezite veya diğer metabolik problemleri olan insanlar için, xylitol şekere iyi bir alternatiftir.

İnsan incelenmesi henüz yapılmamış olsa da, sıçan çalışmaları göstermiştir ki, xylitol, diyabet semptomlarını iyileştirmek, karın yağını azaltmak ve hatta kilo alımını önlemek gibi etkilere sahiptir.

Diş sağlığına faydalıdır

Sayısız çalışma xylitol ün diş sağlığı ve diş çürümesinin önlenmesinde güçlü faydaları olduğunu göstermesidir.

Diş çürümesinin önde gelen risk faktörlerinden biri, “Streptococcus mutans” adı verilen bir oral bakteri türüdür. Bu çoğunlukla plaktan sorumlu olan bakterilerdir.

Dişler üzerinde bir miktar plak olması normal olmakla birlikte, bağışıklık sistemi ele geçirildiğinde bakteri hücrelerine saldırmaya başlar. Bu diş eti iltihabı gibi iltihaplı diş hastalıklarına neden olabilir.

Bu oral bakteriler yiyeceklerden glikoz alırlar ancak xylitolü kullanamazlar. Şekeri xylitol ile değiştirirseniz, zararlı bakteriler için mevcut yakıt azaltılır.

Fakat xylitolün etkileri bunun ötesine geçer, kötü bakteriler yakıt için xylitol kullanamazlarsa da, yine de onu tüketirler.

Bakteriler xylitol ile dolduğunda, glikozu alamazlar, bu yüzden aslında enerji üretim yolları “tıkanır” ve ölürler.

Başka bir deyişle, xylitollü sakız çiğnediğinizde (veya bir tatlandırıcı olarak kullandığınızda) bakterilerdeki şeker metabolizması engellenir ve tam anlamıyla açlıktan ölürler.

Bir çalışmada, xylitol ile şekerlendirilmiş sakız kullanılması, kötü bakteri seviyeleri % 27-75 oranında azalırken, dost bakteriler üzerinde herhangi bir etki yaratmadı.

Xylitolün dişle ilgili başka faydaları da vardır:

– Sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırır ve dişler için iyi olur ve osteoporoza karşı da koruma sağlar.

– Tükürük üretimini arttırır. Tükürük, dişler tarafından alınıp yeniden mineralize edilmesine yardımcı olan kalsiyum ve fosfat içerir.

– Diş minesinin asidik bozulmasına karşı savaşırken tükürüğün asiditesini azaltır.

Çok sayıda çalışma, ksilitolün kaviteleri ve diş çürümelerini % 30-85 oranında azaltabileceğini göstermektedir.

İnflamasyon, birçok kronik hastalığın kökünde olduğu için, plak ve diş eti iltihaplarının azaltılmasının vücudun geri kalanı için de fayda sağlayabileceği mantıklıdır.

Çocuklarda kulak enfeksiyonlarını azaltır ve kandida albicans ile savaşır

Ağız, burun ve kulaklar birbirine bağlıdır. Bu nedenle, ağızda yaşayan bakteriler, çocuklarda sık görülen bir problem olan kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Xylitol, bu bakterilerin bir kısmını, plak üreten bakterileri yoksun bıraktığı gibi aç bırakabilir.

Tekrarlayan kulak enfeksiyonlu çocuklarda yapılan bir çalışmada, xylitol ile şekerlendirilmiş sakızın günlük kullanımı % 40 oranında enfeksiyon oranını azalttı.

Xylitol maya kandida albicans’la mücadeleye de yardımcı olup, bir yüzeye yapışma ve enfeksiyona neden olma kabiliyetini azaltır.

Bazı potansiyel sağlık faydaları vardır

Kolajen vücuttaki en bol proteindir, ciltte ve bağ dokularında büyük miktarlarda bulunur.

Sıçanlarda xylitolün, yaşlanmanın derideki etkilerine karşı koymasına yardımcı olabilecek kolajen üretimini artırabileceğini gösteren bazı çalışmalar vardır.

Xylitol, ayrıca farelerde artan kemik hacmi, kemik mineral içeriğine bağlı, osteoporoza karşı koruyucu olabilir.

Xylitol ağızda “kötü” bakterileri öldürmekle birlikte, bağırsaktaki dost bakterileri besleyebilir, bu da faydalı etkilerinden biridir.

Bu bağlamda, çözünür lif gibi işlev görür.

Xylitol köpekler için oldukça zehirlidir

İnsanlarda, xylitol yavaş emilir ve insülin üretimi üzerinde ölçülebilir bir etkisi yoktur.

Ne yazık ki, köpekler hakkında da aynı şey söylenemez. Köpekler xylitol yediğinde, vücutları yanlışlıkla glikozu yuttuklarını ve büyük miktarda insülin üretmeye başladığını düşünüyor.

Bu olduğunda köpek hücreleri kan dolaşımından glikoz almaya başlıyor. Bu, hipoglisemiye (düşük kan şekeri seviyelerine) yol açabilir ve düpedüz ölümcül olabilir.

Yüksek dozlar karaciğer yetmezliğine neden olan xylitol de köpeklerde karaciğer fonksiyonları üzerinde zararlı etkilere neden olabilir.

Bir köpeğin etkilenmesi sadece 0,1 g / kg’dır, bu nedenle 3 kg bir Chihuahua, 0,3 gram xylitol yiyerek hastalanır. Bu, tek bir çiğneme sakızının içinde bulunan miktardan daha düşüktür.

Yani bir köpeğiniz varsa, o zaman xylitolü ulaşamayacakları şekilde (veya tamamen evinizin dışında) tutun. Köpeğinizin yanlışlıkla xylitol yediğine inanıyorsanız, hemen onu veterinere götürün.

Ksilitol Zararları Nedir?

Ksilitol zehirlenmesi, insanlarda nispeten duyulmamış bir durumdur ve ksilitolün zararlı etkileri ortaya çıktığında bile, çoğu insan için genellikle minimum düzeydedir.

Aşağıda, ksilitol gibi şeker alkollerinin bazı uzmanlar tarafından insan tüketimi için önerilmemesinin bazı nedenleri yer almaktadır:

Sindirim sorunları

Şeker alkolleri GI sorunlarını tetiklemekle ünlüdür çünkü suyu bağırsağa çekerler ve ayrıca bağırsak bakterileri tarafından fermente olurlar.

Vücut bu maddeyi düzgün bir şekilde sindiremediği için metabolize edilmeyen kısım fermente olur ve zararlı bakterilerin kolonileşmesi için uygun bir ortam yaratır.

Bu, maya problemlerini şiddetlendirebilir ve kabızlık, gaz / şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

Kan şekeri sorunları

Şeker kamışından daha az etkiye sahip olmasına rağmen, şeker alkollerinin kan şekeri seviyelerini yükseltebileceği bildirildi, bu da şeker hastalarının tüketmemesi gerektiğini düşündürüyor.

Potansiyel kilo alımı

Küçük GI şikayetlerinin yanı sıra, kilo alımı, ksilitol ve diğer yapay tatlandırıcıları tüketmenin en yoğun araştırılan yan etkisidir.

Harvard Tıp Fakültesi uzmanlarına göre, “Araştırmalar, tatlandırıcıların tam tersini yapabileceği ve aslında kilo alımını destekleyebileceği endişesini artırıyor. Tatlandırıcılar son derece tatlı – sofra şekerinden yüz ila binlerce kat daha tatlı.

Tatlandırıcılara alışan kişilerin tatlılığa karşı duyarsızlaşması ve böylece şekersiz, sağlıklı yiyeceklerin iştah açıcı olmamasıdır.

Bu, tokluk sağlayan gıdalardan kaçınarak ve bunun yerine tatlandırılmış ürünlerden boş, sağlıksız kalori alarak, daha az sağlıklı bir beslenmeye yol açabilir.

Diğer yan etkiler

Bir rapora göre, ksilitol sorunlarından kaçınmanın anahtarı yalnızca düşük dozda tüketmektir. Günde 40-50 gramın üzerine çıktığında ksilitolün yan etkileri şunları içerebilir:

– Mide bulantısı

– Şişkinlik

– Kolik

– İshal

– Artan bağırsak hareketleri

Xylitol Dozu

Uzun süreli xylitol tüketimi tamamen güvenli gibi görünüyor.

Alınan miktarı yavaşça artırırsanız ve vücudunuza ayarlama yapması için zaman tanırsanız, olasılık herhangi bir olumsuz etki yaşamayacağınızdır.

Bir çalışmada, denekler ayda ortalama 1,5 kg xylitol tüketirken, 400 gr’ın üstünde maksimum günlük alımlar herhangi bir olumsuz etki yapmadı.

İnsanlar kahveleri , çayları ve çeşitli tarifleri tatlandırmak için şeker alkolleri kullanıyor. Şekeri 1: 1 oranında ksilitol ile değiştirebilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir