Vücuttan Toksin Atan Yiyecekler Nelerdir?

En saf suyu içseniz de, sağlıklı besleseniz de, zararlı toksinlere maruz kalmaktan kurtulamayabilirsiniz. Hava kirliliği, toprak kirliliği ve su kirliliği vücutta yüksek miktarda toksisiteye neden olabilir.

Vücudumuzda bulunan yüksek miktarda toksin; kronik yorgunluk, iltihaplanma, aşırı halsizlik, tıkanıklık gibi sinüsle ilgili sağlık sorunları, gaz ve şişkinlik gibi sindirim bozuklukları ve akne, kızarıklık, sedef hastalığı, aşırı cilt kuruluğu gibi cilt sorunlarına, ve egzamaya neden olabilir.

Vücut, kendi bünyesinde oluşabilecek sağlık sorunlarından kaçınmak için doğal olarak toksinleri uzaklaştırır ve bu detoksifikasyon süreci, safra kesesi ve karaciğerin bu işlevi yerine getirmesine yardımcı olur.

Aslında, detoksifikasyon vücudumuzu içeriden dinlendirmek, temizlemek ve beslemektir. Vücudu hastalıklardan korur ve genel sağlığı iyileştirir.

vücuttan toksin atan yiyecekler

Detoksifikasyon karmaşık bir süreç değildir. Günlük beslenmenize vücudu temizleyerek, onları uzaklaştıracak doğal gıdalar eklenerek yapılabilir.

Karaciğerin zararlı toksinleri atmasına ve vücudu sağlıklı ve temiz tutmasına yardımcı olan birçok sağlıklı yiyecek vardır. Yazıda “toksin atan yiyecekler” ile vücudun nasıl temizleneceğinden bahsedilecektir.

Toksin Atan Besinler Hangileri?

Elma

Elma, hem çözünmez hem de çözünür lif içerir. Elmadaki çözünmeyen lif olan selüloz, atık ürünlere hacim katar ve sindirim sisteminin tüm atıkları bağırsak yolundan hızlı bir şekilde taşımasına yardımcı olurken, çözünür lif olan pektin kan damarlarında plak birikimini önlemeye yardımcı olur.

Detoks için iki gün boyunca elma yemeyi deneyebilirsiniz. Bu iki günde sadece bitki çayı ve su gibi içeceklerle birlikte elma tüketin. Bu süre zarfında başka bir şey yemeyin.

Bu iki günlük sürede yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrıları, karın şişkinliği, kabızlık, gevşek bağırsak hareketleri ve gaz yaşayabilirsiniz ancak bu şikayetleriniz yakında yok olacaklar. 2 gün sonra normal beslenmenize devam edebilirsiniz.

Bununla birlikte, elma temizleme programına veya diğer detoks programlarına başlamadan, özellikle kan şekeri yüksekliğiniz varsa, önce doktorunuza danışın.

Limon

Antioksidan ve vitaminlerle dolu olan limon, güçlü bir detoksifiye edici bileşendir. Limonun yüksek C vitamini içeriği, vücut tarafından glutatyon adı verilen bir bileşik oluşturmak için gereklidir. Bu bileşik, karaciğere detoksifikasyon sürecinde yardımcı olur.

  Hindiba Kahvesi Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Doğası gereği asidik olmasına rağmen, limon vücutta alkali bir etkiye sahiptir ve bu da vücudun pH seviyelerini düzeltmeye yardımcı olur.

Ek olarak limon, vücuttaki bazı toksik semptomlarla savaşmaya yardımcı olan doğal bir enerji verici olarak da çalışır.

Ayrıca sindirim sisteminin atıkları gidermesini sağlar. 1/2 limonun suyunu bir bardak ılık suya sıkın ve ardından sabah mideniz boşken için.

Yeşil Çay

Bu çay, zengin antioksidan değeri nedeniyle tüm detoks programlarına harika bir katkı sağlar. Yeşil çayda bulunan tüm bu güçlü antioksidan bileşikler arasında en güçlü bileşik, epigallocatechin-3-gallate olarak bilinen kateşindir.

Kateşinler, vücudun serbest radikalleri gidermesine yardımcı olur. Dahası, detoksifikasyon için gerekli olan karaciğer fonksiyonunu iyileştirirler.

Yeşil çay içmek, vücudun organlarını sağlıklı tutar, susuz kalmasını engeller ve zararlı kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Bu çayı 1 hafta boyunca günde 2 ila 3 fincan buzlu çay veya sıcak içecek olarak tüketin. Bu süre zarfında soda, kahve veya alkollü içecekler içmeyin.

Pancar

Pancar kesinlikle vücudun temizlenmesini sağlayan en doğal gıdalardan biridir. Sindirim sistemini ve karaciğeri korumaya yardımcı olan pektin ve betain içerir.

Bu kimyasallar vücudu temizleyerek bir takım toksinleri atar. Aynı zamanda kanın asit-alkali dengesini (pH) stabilize etmeye yardımcı olur ve bu da sağlıklı bir detoksifikasyonu destekler.

Ayrıca, bu kırmızı sebze, optimal eliminasyon ve detoksifikasyon için gerekli olan değerli bir magnezyum, çinko, kalsiyum ve demir kaynağıdır. Ayrıca, pancarda bulunan zengin lif miktarı, sindirimi iyileştirir ve vücudun atıkları gidermesine yardımcı olur.

En iyi detoksifikasyon sonuçları için salata şeklinde çiğ pancar yemeli veya taze pancar özü içmelisiniz. Bunu bazı günler veya haftalar boyunca günlük yapmalısınız.

Not:  Oksalat bakımından yüksek olduğu için böbrek taşlarına yatkınsanız pancar yemekten kaçının.

Lahana

Lahanadaki kükürt içeren bileşikler ve glukosinolatlar, onu güçlü bir detoksifiye edici gıda haline getirir. Glukosinolatlar, reçeteli ilaçlardan böcek ilaçlarına kadar vücuttaki zararlı kimyasalların parçalanmasına yardımcı olur.

Lahana, içerdiği C vitamini sayesinde karaciğeri temizlemenin yanı sıra, vücudun zararlı toksinleri atmasına yardımcı olacak bağırsak hareketlerini düzenleyen lif sağlar.

  Serotonin Nedir? Beyindeki Serotonin Nasıl Artırılır?

Çiğ lahanayı meyve suyu, salata veya smoothie şeklinde tüketmeyi deneyin. Ayrıca hafif pişirilmiş lahana çorbası da içebilirsiniz.

Avokado

Antioksidanlarla dolu olan avokado, zararlı kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Avokadoda bulunan glutatyon, yaklaşık 30 farklı kanserojeni bloke edebilir ve karaciğerin sentetik kimyasalları detoksifiye etmesine yardımcı olabilir.

Dahası, bazı araştırmacılara göre, yüksek düzeyde glutatyona sahip kişiler daha sağlıklıdır ve genellikle artrit olma olasılığı daha düşüktür.

Avokado, karaciğeri serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olan K vitamini açısından da zengindir. Ayrıca, lif içeriği detoksifikasyona yardımcı olur.

Organik avokado tercih edin ve detoksifikasyon faydası elde etmek için bunları tüketin. Vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olmak için bazı günler veya haftalar boyunca düzenli olarak 1/2 bardak avokado yiyin.

Karnabahar

Karnabahar, glukozinolatlar olarak bilinen fitokimyasallar bakımından çok yüksektir, bu nedenle detoksifikasyon sürecine yardımcı olur.

Bu fitokimyasallar bağırsaklarda indol-3-karbinol ve izotiyosiyanatlar adı verilen bileşiklere parçalanır. Bu bileşikler vücuttaki detoksifikasyon enzimlerini düzenler.

Dahası, karnabahar, karaciğerin çalışmasını destekleyen C vitamini ve karaciğeri hasardan korumaya ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan K vitamini içerir.

Karnabahar sotelenmiş, haşlanmış veya buharda pişirilmiş olarak tüketilebilir. Salatalara çiğ karnabahar da ekleyebilirsiniz.

Sarımsak

Antik çağlardan beri sarımsak, vücudu hızlı bir şekilde detoks yapan güçlü gıdalardan biri olarak kabul edilmiştir.

Sarımsakta bulunan kükürt içeren bileşikler, bağırsaklardaki maya ve zararlı bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Sindirim sisteminden toksinleri filtrelemeye yardımcı olan glutatyon üretimini artırarak detoksifikasyona yardımcı olabilir.

Ayrıca sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve karaciğerin işleyişini desteklemeye yardımcı olan C vitamini açısından da zengindir.

Sarımsağın detoksifikasyon faydalarını elde etmek için, avantajlı kükürt bileşiklerini açığa çıkarmak için onu ezmeli veya doğramalısınız.

Vücudu detoksifiye etmek için günde 2 ila 4 diş taze sarımsak tüketebilirsiniz. Tadına tahammül edemiyorsanız, sarımsak kapsüllerini tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, uygun bir dozaj için doktorunuza danışın.

Keten tohumu

Keten tohumu, vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olan hem çözünmez hem de çözünür lif içerir. Lif, bağırsaklara hacim kazandırır ve bu da bağırsak düzenini artırır. Bu, vücudun kolesterolü, zararlı toksinleri ve karaciğer tarafından işlenen diğer atık ürünleri atmasına yardımcı olur.

  Florür Nedir, Ne İşe Yarar, Zararlı mı?

Ayrıca keten tohumu, sağlıklı bir bağışıklığı sürdürmenin yanı sıra birçok temizlik işlevi için çok gerekli olan temel yağ asitleri, özellikle omega 3 yağ asitleri ile doludur.

1 bardak ılık suya 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyebilirsiniz. Ardından iyice karıştırın ve mideniz boşaldığında için. Ayrıca tahıl, yoğurt, salata ve diğer yemeklere öğütülmüş keten tohumu serpebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil vücudunu hızla detoks eden en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir. Zencefildeki shogaols ve gingerols adı verilen bileşikler, yiyeceklerin bağırsaklardaki hareketini hızlandırarak detoksifikasyon sürecini destekler. Bu da zararlı toksinlerin ve atıkların karaciğerden, kolondan ve diğer organlardan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Ayrıca zencefil karaciğer için faydalıdır, özellikle de çok fazla alkol almaktan kaynaklanan yağlı bir karaciğeriniz varsa.

Zencefilin detoksifiye edici faydasından yararlanmanın en iyi yolu zencefil çayı içmektir. Bu çayı yaklaşık 2 çay kaşığı rendelenmiş zencefili 1 bardak kaynar suda 5-10 dakika demleyerek yapabilirsiniz. 

Vücudunuzu detoks yapan bu doğal besinler dışında sağlıklı bir yaşam tarzı izlemelisiniz. Düzenli fiziksel egzersizler yapmalı, düzgün uyumalı, stresten kaçınmalı, temiz havanın tadını çıkarmalı ve genel refah için vücudunuzu sulu tutmalısınız. Ek olarak, detoksifikasyon sırasında aşağıdaki yiyeceklerden de kaçınmanız gerekir:

– İşlenmiş gıdalar

– Alkollü içecekler

– Her türlü gazlı ve gazlı içecek

– Şeker ve her türlü yapay tatlandırıcılar

– Taneler

– Süt ürünleri

– Soya ve soya ile ilgili ürünler

– Hazır soslar ve salata sosları

– Sığır eti, tavuk ve kuzu eti gibi hayvansal proteinler

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Nahitaji kujua zaidi kuhusu tiba ya gastritis ambayo naweza fanya nikiwa nyumbani tofauti na kunywa antibiotics za hospitalini maana nasumbuliwa sana na helicobacter pylori