Vitaminler Ne Zaman Alınmalı? Hangi Vitamin Ne Zaman Alınır?

“Vitaminleri almanın saati var mıdır?” “Vitaminler günün hangi saatinde alınır?” Vitaminleri almanın en iyi zamanı, aldığınız vitamine göre değişir. Bazı vitaminler yemek yedikten sonra daha iyi emilirken, bazılarının aç karnına alınması gerekir.

Her gün aynı zamanda vitamin almak en verimli şekilde yararlanmayı sağlayacaktır.

Vücutta her vitamin aynı şekilde kullanılmaz. Bu nedenle, gün içinde vitaminlerin ne zaman alınacağını bilmek gerekir. İşte “vitaminler ne zaman içilmeli?” sorusunun cevabı…

Hangi Vitamin Ne Zaman Alınmalı? 

vitamin ilaçları ne zaman alınmalı

Hamilelikte vitaminler ne zaman alınmalı?

Hamilelikte kullanılan vitaminler genelde multivitamin olduğundan, öğle yemeğinden önce almak, emilimi için en uygun zamandır.

Doğum öncesi vitaminler; kalsiyum, demir ve folik asit içerir.

Demir, en iyi aç karnına emilir ve alınmasına yakın süt ürünleri tükettiyseniz gerektiği gibi emilmez. Portakal suyu gibi C vitamini içeren bir içecekle alırsanız, daha iyi emilir.

Bazı kadınlar doğum öncesi vitaminleri kullanmanın mide bulantısı ve kabızlığa neden olduğunu belirtmektedir. Vitaminleri sabah aç karnına içmek hasta hissettiriyorsa, yatmadan önce almayı deneyin. 

Doğum öncesi vitaminlerde önemli olan aksatmadan her gün almaktır.

Bazı vitaminler vücutta saklanmaz ve günlük olarak gıda veya takviyelerle alınmalıdır. Hamilelik sırasında folik asit almak, spina bifida ve diğer nöral tüp defektlerine karşı korur.

adek vitaminleri yağda çözünür mü

Yağda çözünen vitaminler

Yağda çözünen vitaminleri almak için en uygun zaman akşam yemeğidir. Yağda çözünen vitaminler vücutta yağlar kullanılarak çözülür.

Daha sonra kan dolaşımına taşınır ve temel işlevleri yerine getirirler. Bu vitaminler A vitamini, K vitamini, E vitamini ve D vitaminidir.

Vücudumuz yağda çözünen vitaminlerin fazlasını, karaciğerde depolar. Bu vitaminler en iyi şekilde emilmesine yardımcı olacak doymuş yağlar veya yağ içeren bir yemekle alınmalıdır.

A vitamini ne zaman alınmalı?

A vitamini eksikliği nadir görülen bir durumdur. Dengeli beslenen birinin bu vitaminin takviyesini almasına gerek yoktur. Çünkü A vitamini fazlalığı tehlikeli durumlara yol açar. 

Bazı kişiler emilim nedeniyle A vitamini eksikliği geliştirebilir. Bu kişiler emilimi desteklemek için, yağ içeren bir yemekle birlikte A vitamini takviyesi alabilir.

D vitamini ne zaman alınmalı?

D vitamini bağışıklık fonksiyonu, kemik sağlığı, hücresel büyüme için gereklidir. Eksikliği dünya çapında pek çok insanı etkilemektedir.

D vitamini günün herhangi bir saatinde alınabilir. Yağ içeren yemekle alınması emilimini kolaylaştıracaktır.

E vitamini gibi bazı yağda çözünen vitaminler, D vitamininin emilimini etkiler. D vitamini ile birlikte K vitamini almak ise, kemik mineral yoğunluğu için faydalıdır.

E vitamini ne zaman alınmalı?

E vitamini vücudumuzda önemli bir antioksidan görevi görür. Sağlıklı kan akışı ve bağışıklık fonksiyonu için gereklidir.

Eksikliği nadir olsa da, kısa bağırsak sendromu, kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişilerin E vitamini takviyesi alması gerekebilir.

E vitamininin yemekle birlikte özellikle yağlı yemekle alınması önerilir. 

K vitamini ne zaman alınmalı?

K vitamini, kan pıhtılaşması, kemik ve kalp sağlığı için gereklidir.

K vitamini eksikliği yetişkinlerde nadir olsa da kanama bozuklukları ve emilim bozukluğu olanlarda ve ayrıca K vitamini emilimini engelleyen ilaçlar alan kişilerde sık görülür.

K vitamini takviyesini günün herhangi bir saatinde yağ içeren bir yemekle birlikte alabilirsiniz. Uzman önermedikçe K vitamini takviyesi alınmaması gerekir. Çünkü fazlalığı ciddi sorunlara neden olur.

Suda çözünen vitaminler

Suda çözünen vitaminler, en iyi şekilde aç karnına emilir. Bu, sabahları, yemekten 30 dakika önce veya iki saat sonra almak anlamına gelir.

C vitamini ve B vitaminleri suda çözünürdür.

Vücudumuz ihtiyaç duyduğu vitamin kadarını alır ve kalanını idrarla atar. Vücudumuz bu vitaminleri saklamadığından, bunları besinlerle veya takviye yoluyla almak gerekir. 

C vitamini ne zaman alınmalı?

C vitamini vücudumuzda birçok kritik rol oynar. Bağışıklık sağlığı ile kolajen ve nörotransmitter sentezi için gereklidir.

C vitamini takviyelerini günün herhangi bir saatinde, yemekle birlikte veya yemeksiz alabilirsiniz.

B vitaminleri ne zaman alınmalı?

B vitaminleri tek tek veya sekiz B vitamininin tümünü içeren B kompleksi takviyesi olarak satılmaktadır.

Suda çözünür oldukları için, günün herhangi bir saatinde aç veya tok karnına alınabilir. Besin metabolizması ve enerji üretimindeki önemli rolleri nedeniyle genellikle sabahları alınması önerilir.

Multivitamin ne zaman alınmalı?

Multivitaminler, çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Bu takviyeler genellikle hem yağda hem de suda çözünen vitaminleri barındırdığından, genellikle bir yemekle birlikte alınmalıdır.

multivitaminler nelerdir

Vitamin kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Vitaminleri hap olarak almak, genel sağlığa faydalıdır. Ama bazı vitaminleri aşırı dozda alırsanız, bazı yan etkilere neden olur.
  • Aldığınız vitaminler ve reçeteli ilaçlar arasındaki etkileşimlere dikkat edin. Örneğin, K vitamini takviyelerini kan inceltici ilaçlarla almamalısınız. 
  • Vitamini tavsiye edilen miktardan daha fazla almayın.
  • Hamileyseniz, doğum öncesi vitaminlerinin asla iki katını almayın. Doğum öncesi vitaminleri ikiye katlarsanız, bebeğe zarar verebilecek çok fazla A vitamini (retinol) ile sonuçlanabilir.
  • Hamileyseniz ve emziriyorsanız ne yaptığınız konusunda her zaman dikkatli olun. Çoğu takviye bebek güvenliği için test edilmemiştir.
  • Vitaminleri ve takviyeleri her zaman güvenilir yerlerden alın.
Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir