Anasayfa » Vestibüler Migren Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Vestibüler Migren Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Migreni biliyoruz da vestibüler migreni duymuşluğumuz pek yok. Migrenin pek çok türü var. Vestibüler migren de bunlardan biri. Vertigoya neden oluyor. 

Migren dediğimizde aklımıza şiddetli baş ağrısı gelir. Bu migren türü diğerlerinden farklı. Baş dönmesi yaşanmasına neden oluyor. Kişi hareket etmese de, ona hareket ediyormuş gibi geliyor. Çevresinin hareket ettiğini hissediyor.

vestibüler migren teşhisi

Vestibüler migren nedir?

Vestibüler migren, migren olan kişide meydana gelen vertigo demektir. Baş dönmesi yaşayan kişi, kendini veya etrafındaki nesneleri hareket ediyormuş gibi hisseder. 

Vestibüler, iç kulakta bulunan ve vücudun dengesini kontrol eden sistemdir.

Migren baş ağrısına neden olsa da vestibüler migren farklı. Çünkü epizodlarda baş ağrısı olmaz. Klasik veya auralı migren olan birçok kişi vestibüler migren yaşar. Tabi hepsi değil.

Vestibüler migren, birkaç saniye veya dakika sürebildiği gibi bazen günlerce devam edebilir. Nadiren 72 saatten uzun sürer.

Çoğu zaman belirtiler, birkaç dakika ila birkaç saat sürer. Baş dönmesine ek olarak, dengesizlik ve sersemlik yaşanabilir. Başı hareket ettirmek semptomları daha da kötüleştirir.

Vestibüler migrenin belirtileri nelerdir?

Vestibüler migrenin ana belirtisi, vertigodur. Kendiliğinden olur. Başka belirtiler de yaşanabilir:

  • Dengesiz hissetmek
  • Başını hareket ettirmenin neden olduğu hareket hastalığı
  • Arabalar veya yürüyen insanlar gibi hareketli nesnelere bakarken baş dönmesi
  • Teknede sallanıyormuş gibi hissetmek
  • Diğer semptomların sonucu olarak bulantı ve kusma

Vestibüler migren neden olur? 

Vestibüler migrene neyin sebep olduğu bilinmiyor. Bazı uzmanlar beyindeki anormal kimyasal salınımının rol oynadığını düşünüyor.

vestibüler migren belirtileri nelerdir

Vestibüler migrenin tetikleyicileri neler?

Diğer migren türlerini tetikleyen faktörlerden bazıları, vestibüler migreni de tetikleyebilir, örneğin:

  • Stres
  • Uykusuzluk
  • Dehidrasyon
  • Hava veya basınç değişikliği
  • Adet döngüsü

Kadınların vestibüler migren yaşama riski daha yüksek. Doktorlar, vestibüler migrenin genetik olduğundan şüpheleniyor. Fakat araştırmalar böyle bir bilgiye ulaşamamıştır.

Vestibüler migren nasıl tedavi edilir?

Vertigo hastalarının kullandığı ilaçlar, vestibüler migren ataklarını iyileştirebilir. Bu ilaçlar baş dönmesi, hareket hastalığı, mide bulantısı, kusma ve diğer semptomları tedavi eder.

Atakları tetikleyen yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Ne yediğinize dikkat edin. Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapın.

  •  Yeterince uyuyun ve dinlenin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Bol su için.
  • Stresten uzak kalın.

vestibüler migren atakları

Beslenme vestibüler migreni nasıl etkiler?

Vestibüler migrenin kesin nedeni bilinmiyor. Bu migren türü, kadınlarda daha çok görülüyor. Genetik, beslenme, yaşam tarzı ve çevresel faktörler de durumda rol oynuyor.

Araştırmalar, beslenme şeklini değiştirmenin migren ataklarının oluşumunu ve yoğunluğunu azaltabileceğini belirtiyor.

Bu ataklar için genel beslenme tetikleyicileri arasında çikolata, alkol, kahve, eski peynirler ve işlenmiş etler bulunur. Bu yiyecekler, migren semptomları ile bağlantılı olan tiramin, nitratlar, histamin ve feniletilamin gibi kimyasallar içerir.

Bazı insanlar yemek yemediklerinde de migren semptomlarının kötüleştiğini belirtiyor. Yani aç kalmak ve öğün atlamak atakların şiddetini artırabiliyor. Tetikleyici yiyecekler kişiden kişiye değişiyor.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir