Vegan ile Vejetaryen Arasındaki Fark Nedir?

Vegan ile vejetaryen arasındaki fark merak edilmektedir. İki beslenme şeklinde de et yenmediği için insanların kafası karışmaktadır.

Günümüzde bitkisel beslenme popülerlik kazanmaktadır. Bitkisel beslenmenin kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca iltihabı azaltır ve vücudun bilişsel işlevlerini geliştirir. Bunun nedeni, bitkilerin bol miktarda vitamin ve mineral ile birlikte polifenoller ve bitki sterolleri içermesidir. 

Yazıda vegan beslenme ile vejetaryen beslenmenin ne olduğu ve vegan ile vejetaryen arasındaki fark açıklanacaktır. 

Vegan beslenme nedir?

Vegan beslenme, vejetaryen beslenmenin bir şeklidir. Bu beslenme şeklinde et, deniz ürünleri, yumurta, balık, süt ürünleri gibi herhangi bir hayvansal ürün tüketilmez. Vegan beslenmede hayvanlarla birlikte hayvanlardan elde edilen yiyecekler yenmez.

Vejetaryen beslenme nedir?

Vejetaryen beslenme et yemeyen kısıtlayıcı bir beslenme türüdür. Vegan beslenmenin aksine vejeteryanlar yumurta, süt ve bal gibi hayvansal ürünleri yer.

Vegan ile vejetaryen arasındaki fark

Ne veganlar ne de vejetaryenler et yemezler. Fakat vejeteryanlar süt ürünleri ve yumurta yerken, veganlar yumurta ve süt ürünleri dahil tüm hayvansal ürünlerden ve genellikle deri, yün ve ipek gibi yenmeyen hayvansal ürünlerden kaçınır. 

Vejetaryenlik bir beslenme şekli iken veganlık bir yaşam tarzıdır. Vejetaryenler genellikle beslenmelerini sağlık yararlarına göre, dini veya politik nedenlerle seçer. Veganların beslenmeleriyle ilgili çok daha güçlü siyasi inançları vardır. Bazıları hayvanların insanlarla aynı yasalar kapsamında korunması gerektiğine inanır.

  Probiyotikler Zayıflatır mı? Probiyotiklerin Zayıflamaya Etkisi
vegan ile vejetaryen arasındaki fark
Vegan ile vejetaryen arasındaki fark

Veganlar ve vejetaryenler ne yer?

Çoğu vejeteryan et, balık veya kümes hayvanları yemez. Ancak süt ürünleri ve yumurta tüketir. Birçok vejeteryan, jelatin veya diğer hayvansal ürünler içeren ürünleri de yemez. 

  • Lakto-vejeteryanlar süt ürünleri tüketir, ancak yumurta tüketmez.
  • Ovo-vejeteryanlar yumurta yerler ancak süt ürünleri tüketmezler.
  • Lakto-ovo-vejetaryenler süt ürünlerinin yanı sıra yumurta da yerler. 
  • Et ve kümes hayvanlarından uzak duran ancak balık yiyen vejetaryen benzeri bir beslenme şekli olan pesketaryenlik de vardır.

Vegan beslenme, çoğu vejeteryan beslenmeden daha katıdır. Et, balık, kümes hayvanları, süt ürünleri, yumurta ve bal gibi diğer tüm hayvansal ürünleri yemezler. Ayrıca, hayvanlardan yararlanan herhangi bir yiyecek veya yenmese bile diğer ürünlerden kaçınılır. Bu genellikle giysilere, ilaçlara ve hayvanların veya hayvansal ürünlerin kullanıldığı diğer her şeye uzanır. Örneğin, bir vegan deri ayakkabı veya kemer, hayvanlar üzerinde test edilmiş kozmetik ürünleri, kuştüyü yorgan, jelatin ilaç kapsülleri, yün kazak veya kürk manto kullanmaz.

Meyveler, sebzeler, tahıllar ve kuruyemişler hem vegan hem de vejeteryan beslenmenin temel yiyecekleridir. 

Vegan ve vejetaryen beslenmenin faydaları

Hem vegan hem de vejetaryen beslenmenin sağlığa birtakım faydaları bulunmaktadır. 

  • Faydalı olan bağırsak mikrobiyotasını iyileştirir.
  • Bitkisel beslenme bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir.
  • Belirli kanser türlerini önler.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Zihinsel sağlığı iyileştirir.
  • Obeziteyi önler.
Vegan ve vejetaryen beslenmenin zararları

Kısıtlayıcı olan bu beslenme şekillerinin araştırmalar tarafından belirlenmiş bazı olumsuzlukları vardır. 

  • Hayvansal ürünler tüketilmediği için bu kişiler demir, protein, B12 vitamini ve D vitamini gibi besin eksiklikleri yaşar. Bu sayılan besinler çoğunlukla hayvansal gıdalarda bulunur. 
  • Bir araştırma, veganların yarısının B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan depresyon, demans, megaloblastik anemi ve paranoya gibi hastalıklara yakalanma riskinin fazla olduğunu göstermiştir.
  • Ana kaynakları et ürünleri olan demir ve B12 vitamini eksikliği nedeniyle vegan veya vejetaryen hamile kadınların hamilelik komplikasyonları riski yüksektir.
  Karın Düzleştiren Detoks Suyu Tarifleri - Hızlı ve Kolay

Veganlık ve vejetaryenlik kişisel bir tercihtir. Faydaları olduğu gibi zararlı yanları da vardır. 

Kaynakça: 1, 2

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir