Vazelin Ne İşe Yarar? Faydaları ve Kullanım Alanları

Petroleum Jelly” olarak da bilinen vazelin, hem güzellik hem de doğal tedaviler için evde kullanılabilecek çok yönlü bir üründür. Kolayca yayılabilen mineral ve balmumu karışımıdır. 140 yılı aşkın süredir yaralar, yanıklar ve tahriş olmuş cilt için iyileştirici bir merhem olarak kullanılmaktadır.

Petrol, vazelinin ana maddesidir, kaygan ve ince bir kıvama sahiptir. Ancak diğer petrol türlerinden farklı olarak vazelinin ciltte ve ellerde kullanımı güvenlidir.

Vazelin, istenmeyen etkilere neden olmadan nemi cilde hapseden doğal bir nemlendirici olarak önerilen yağlı bir dokuya sahip renksiz bir merhemdir.

Harici olarak uygulandığında, bazı cilt problemlerini ve yaralanmaları tedavi etmeye yardımcı olan antioksidan maddeler, vitaminler ve mineraller içerir.

Doğal ev ilaçları yapmak için diğer malzemelerle kolayca kombine edilir. Yazıda “vazelin kullanımı” ve “vazelinin yararları”ndan bahsedilecektir.

Vazelin Nerelerde Kullanılır?

Vazelinin Cilde Faydaları

Vazelinin cilde en önemli faydası, nemi sızdırmaz hale getirmesidir. Ayrıca, uygulandığı yerde bir bariyer oluşturarak yaralanmış veya tahriş olmuş cildi korur.

Bu bariyer ile vazelin cildin nem kaybını azaltır. Vazelinin bariyer etkisinden en iyi şekilde yararlanmak için, makyaj temizleyici olarak kullanın. Uyurken cildinizdeki nemi hapsedecektir.

Vazelinin Yüze Faydaları

Göz makyajını giderir

Vazelin petrol bazlı olduğu için, hemen hemen her türlü makyajı nazikçe ve basitçe çözer. Bazı makyaj temizleyicilerin aksine vazelinin göz çevresinde kullanımı güvenlidir.

Su geçirmez maskarayı çıkarmada özellikle iyidir.

Nemi hapseder

Vazelin, cildi tahriş edebilecek başka bileşenler eklemeden yüz bölgesindeki nemi hapseder. Uyumadan önce uygulanan bir vazelin tabakası, yüzün doğal nem ve yumuşaklık düzeyini geri kazanmasına yardımcı olacaktır.

Küçük kesikleri ve sıyrıkları iyileştirir

Vazelin, uyguladığınız bölgeyi kapatan koruyucu bir tabaka oluşturur. Bu koruyucu bariyer iyileşmeyi kolaylaştırır ve bakterilerin iyileşmeye çalışan bir yarayı işgal etmesini engeller.

Çatlamış dudakları korur

Soğuk, rüzgar veya sıcak gibi çevresel faktörler dudakları hızla kurutabilir. Vazelin dudaklara uygulandığında ağzın çevresindeki hassas cildi korur.

Aynı zamanda tat ve parfüm içermez, bu nedenle çoğu insanın onu kullanırken alerjik reaksiyon geçirme konusunda endişelenmesine gerek yoktur.

Kaşları şekillendirir

Vazelini kaşlarınıza şekil vermek için kullanabilirsiniz. Kaşları düzleştirmek ve yerinde kalmasını sağlamak için ince bir vazelin tabakası uygulayabilirsiniz.

Kronik Cilt Rahatsızlıkları için Vazelin Kullanımı

Gül hastalığı

Rosacea, yaygın görülen iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Gül hastalığının tetikleyicileri ve semptomları, vakadan duruma büyük ölçüde değişir ancak dermatologlar tarafından yapılan araştırmalar, petrol jeli gibi tıkayıcıların güvenli ve hatta rosacea hastaları için faydalı olduğunu göstermektedir.

Vazelinin “tıkayıcı” özelliği, kırmızı ve iltihaplı cildi korur ve iyileşmesine yardımcı olabilir.

Sedef hastalığı

Cildiniz kuruysa sedef hastalığı salgınlarının ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Sedef hastalığı semptomlarını sıklıkla gördüğünüz bölgelere vazelin uygulamak iyi bir proaktif önlemdir.

Günlük kullanım için pratik olmasa da vazelin kullanarak cildinizi tahriş etmeden nemi kapatabilirsiniz.

Yaşlanma

Araştırmacılar, vazelinin mikrobiyal aktivitesini incelediklerinde, maddenin cildin yüzeyindeki peptitlerin düzenlenmesini artırdığını buldular. Peptidler, güzellik kremlerinin ve sıkılaştırıcı ürünlerin bazılarında kullanılan popüler bir içeriktir.

Vazelinin kendisi gözenekleri küçültmez veya kırışıklıkları tedavi etmez ancak cildi nemli tutmak, ciltteki yaşlanma belirtilerini yavaşlatmak için önemli bir önleyici tedbirdir.

Güneş sonrası bakım için uygun değil

Vazelini yüz bölgesindeki güneş yanığı veya güneş hasarını tedavi etmek için acil bir önlem olarak kullanmak güvenli değildir. Vazelin yağ bazlıdır yani ısıyı kapatabilir ve semptomları daha da kötüleştirebilir.

Küçük yanıkları tedavi etmek için vazelini yalnızca zaten iyileşmekte olan yanıklara, yaralanma meydana geldikten birkaç saat sonra uygulamalısınız. 

Sivilce için uygun değil

Akneye eğilimli bir cildiniz varsa vazelin, salgınları tetikleyebilir. Aktif bir koparma yaşıyorsanız yüzünüze vazelin sürmeyin. Böyle bir durumda başka nemlendirme seçenekleri kullanın.

Vazelinin Kirpiklere Faydası

Kirpik ve göz kapaklarında vazelin kullanmanın birçok faydası vardır.

Kirpik diplerine veya kirpik uçlarına ince bir tabaka halinde vazelin sürmek, onlara daha kalın ve daha dolgun bir görünüm kazandırmaya yardımcı olur.

Hassas cildiniz veya göz kapağı dermatiti veya blefarit gibi rahatsızlıklarınız varsa, vazelin kullanmak kirpikleri güvenli şekilde nemlendirir.

Vazelini kirpiklere uygularken parmaklarınızı değil pamuklu çubukları kullandığınızdan emin olun.

Vazelinin göz derisi çevresinde ve kirpiklerde kullanımı güvenlidir. Ancak alerjik reaksiyona duyarlı kişiler dikkatli kullanmalıdır.

Kirpik bakımı için vazelin kullanmayı planlıyorsanız, akşam makyajınızı çıkardıktan sonra veya yatmadan önce uygulayın.

Kirpikler için vazelin nasıl kullanılır?

– Ellerinizi iyice yıkayın, tırnaklarınızın altında kir veya kalıntı kalmadığından emin olun. Bu, göz kapaklarının ve kirpiklerin bakteri içermemesine yardımcı olur.

– Göz kapaklarınızı nazikçe ve iyice temizleyin. Kirpiklerde maskara, sabun ya da başka kalıntılar olmadığından emin olun.

– Temiz bir pamuklu çubuk üzerine az miktarda vazelin koyun.

Vazelini üst ve alt kirpik çizgilerinize nazikçe uygulayın. 

– Pamuklu çubuğun diğer tarafını kullanarak kirpiklere az miktarda vazelin sürün. Ürünü uygularken tüm kirpik çizginizi kaplayacak şekilde bunu yapabilirsiniz. Bunu her iki göz kapağına da iki veya üç kez yapmanız gerekir.

– Bunu akşam veya yatmadan önce yaparsanız, muhtemelen ertesi sabah kirpik ve göz kapaklarında vazelin kalıntısı kalacaktır. Temiz bir pamuklu çubuk veya bez üzerine makyaj temizleyici veya ılık suyla nazikçe çıkarın.

Güvenli olmasına rağmen vazelin rahatsızlık verebilir. Kalın olduğu için, gözünüzün içine girerse görüşü bulanıklaştırabilir. Dikkatli kullanmak gerekir.

Vazelin kuru cilde iyi gelir mi?

Vazelin güvenlidir ve hatta kuru ciltte kullanılması tavsiye edilir. Tıkayıcı özelliklerinden dolayı yıpranmış ve kuru cildi yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Özellikle göz kapaklarındaki ince cilt için kullanışlıdır. Çoğu ürünün aksine vazelinin göz çevresinde kullanımı güvenlidir.

Vazelin yağlı ciltler için iyi midir?

Yağlı ciltler için bile vazelinin kullanımı güvenlidir. Ancak ağır, yağlı vazelin hissi, aşırı yağlı ciltte sorun olabilir.

Vazelin uyguladığınızda ciltteki yağ veya sebumu da kapatacaktır, bu yüzden bunu aklınızda bulundurun.

Hassas ciltler için vazelin

Vazelin üreticileri, ürünlerinin komedojenik olmadığını iddia ediyor, bu nedenle muhtemelen cildinizi kötüleştireceği konusunda endişelenmenize gerek yok. Hassas cilde sahip çoğu insan yüzünde vazelini sorunsuz olarak kullanabilir.

Vazelinin Kullanıldığı Yerler

Romatizma için Vazelin Kullanımı

Vazelinin harici uygulaması, romatizmanın neden olduğu ağrıları yatıştırmaya yardımcı olur. Bu durumda, analjezik etkileri olan karaağaç kabuğu ile birleştirebilirsiniz.

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı vazelin (60 g)
  • Kaygan karaağaç kabuğundan 3 yemek kaşığı (45 g)

Nasıl uygulanır?

– Vazelini ısıya dayanıklı bir tabak içine koyun ve ben-mari kullanarak eritin.

Eritildiğinde karaağaç kabuğunu ekleyin ve iyice karıştırın.

Karışımı katılaşıncaya kadar oda sıcaklığında bekletin.

– Gerektiği kadar alın ve hafifçe yayarak etkilenen bölgeye masaj yapın.

Günde iki kez kullanın.

Dermatit için Vazelin Kullanımı

Vazelindeki yağ asitleri, cildi nemlendirmeye ve dermatit sonucu oluşan sert kabukları yumuşatmaya yardımcı olur.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı vazelin (40 g)
  • 1 yemek kaşığı badem yağı (15 g) 

Nasıl uygulanır?

– Pürüzsüz bir krem ​​olana kadar vazelinle badem yağını karıştırın.

– Parmaklarınızın uçlarıyla merhemden biraz alın ve dermatitin üzerine yayın.

Cildinize iyice emdirin ve bunu günde iki kez tekrarlayın.

Hemoroid için Vazelin Kullanımı

Vazelin cildi tahriş etmeyen pürüzsüz bir üründür. Bu nedenle, hemoroidin neden olduğu tahrişi ve ağrıları gidermek için diğer bileşenlerle karıştırabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı vazelin (20 g)
  • 2 yemek kaşığı arpa unu (30 g)
  • 1 yemek kaşığı bal (25 g)
  • 1 yumurta beyazı

Nasıl uygulanır?

– Vazelini ben-mari usulü ile eritin.

– Eridiğinde, arpa unu, bal ve yumurta beyazını ekleyin.

Karışım tutarlı bir dokuya sahip oluncaya kadar karıştırın.

– Ağrı veya tahriş hissettiğinizde, etkilenen bölgeye kullanın.

Buzdolabında cam bir kavanozda saklayın.

Burkulmalar için Vazelin Kullanımı

Vazelin ile, burkulmaları hızlı bir şekilde tedavi etmek için anti-inflamatuar bir merhem yapabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı vazelin (40 g)
  • Öğütülmüş karabiber 1/2 yemek kaşığı (2 g)

Nasıl uygulanır?

– Vazelini ben-mari usulü ile eritin ve karabiberle karıştırın.

– Oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın ve cam bir kavanoza koyun.

– Merhemi etkilenen alan üzerine uygulayın ve 5 dakika boyunca  masaj yapın.

2 veya 3 saat kalmasına izin verin ve ardından durulayın.

Bunu her gün tekrarlayın.

Morluklar için Vazelin Kullanımı

Vazelin ile yapılan bu uygulama, çürüklerden veya diğer kontüzyonlardan kurtulmayı hızlandırmak için kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.

Karakafes otu, çürükleri tedavi etmek için ideal olan anti-inflamatuar özelliklere sahip bir bileşendir.

Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı vazelin (100 g)
  • 2 yemek kaşığı karakafes otu (30 g)

Nasıl uygulanır?

– Vazelini ısıya dayanıklı bir tabak içine koyun ve ben-mari ile eritin.

Sonra, karakafes otunu ekleyin, sıcaklığı düşürün ve 10 dakika boyunca karıştırın.

– Karışımı  ocaktan alın ve 5 ila 10 dakika bekletin.

Son olarak, pamuklu bir bezle süzün ve cam kavanozda saklayın.

– Merhem etkilenen alan üzerine yayılır ve iyice emene kadar 5 dakika masaj yapılır.

Eğer gerekli olduğunu düşünüyorsanız, bunu günde iki kez tekrarlayın.

Güneş Yanığı için Vazelin Kullanımı

Vazelini biraz zeytinyağı ile karıştırırsanız, güneş yanığından sonra cildi yeniden canlandırmak için nemlendirici bir krem ​​hazırlamış olursunuz.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı vazelin (40 g)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı (16 g)

Nasıl uygulanır

– Vazelini bir kaseye koyup zeytinyağı ile karıştırın.

– Güneş yanığı geçirdikten üç ya da dört gün sonra, bu vazelin kremini etki alanı üzerine uygulayın.

– Bir gelişme fark edene kadar kullanın.

Not: Güneş yanığı geçirdikten hemen sonra kullanmayın.

Vazelinin Diğer Kullanım Alanları

Dudakları nemlendirmek için kullanılır

Dudaklarınıza dudak kremi sürmenin yeterli olmadığı zamanlar için vazelin nazik bir peeling sağlar. Piyasada bulunan pahalı ürünlere rakip olabilir.

Yapmanız gereken biraz şeker almak ve ona az miktarda vazelin eklemek. İyice karıştırın. Bu karışımı nazikçe dudaklarınıza sürün ve ovalayın. En iyi sonuçlar için dairesel hareketlerle masaj yapın. Dudakları silin, dudak kremi uygulayın.

Buradaki uygulama için esmer toz şeker, beyaz toz şeker ve pudra şekeri kullanabilirsiniz.

Ayak çatlaklarını iyileştirir

Vazelin, çatlamış ayakları iyileştirmek ve ayakları daha yumuşak hale getirmek için en iyi tedavilerden biridir.

Geceleri yatmadan ayağınıza bir kat vazelin sürün ve temiz çorap giyin.

Vazelin, nemi kapatmaya yardımcı olur ve diğer su bazlı losyonlara göre ayak yüzeyinde daha uzun süre kalır, böylece daha hızlı iyileşme sağlar.

Atlet ayağını tedavi eder

Vazelin, mantarı boğarak atlet ayağını iyileştirir. Bölgedeki nemi hapseder yani ciltteki su kaybını azaltır ve hidrofobik bir bariyer oluşturur, böylece mantarın gelişmesi için çok fazla ter olmaz.

Burun kızarıklığını önler

Soğuk algınlığı durumunda birkaç saatte bir burun deliklerine vazelin sürmek, burnun kızarmasını önler.

Tırnak bakımına yardımcı olur

Vazelin, kuru tırnak etlerini korumak ve onarmak için etkili bir merhemdir. Yumuşak eller için de tavsiye edilir.

Yatmadan önce vazelini tırnak yatağına ve tırnaklara masaj yaparak sürün ve ardından eldiven giyin. Ertesi sabah, daha yumuşak eller ve daha parlak tırnaklarla kalkacaksınız.

Tırnak etleri, cildimizle aynı proteinden oluşur. Böylece cilt nemini kaybettiğinde kurur ve çatlar. İnce vazelin tabakası, tırnak etlerini nem kaybından korur ve aynı zamanda kuruluğu önler ve çatlamış cildi iyileştirir.

Dirsekleri yumuşatır

Yatmadan önce yumuşatmak için kuru ve çatlamış dirseklere biraz vazelin sürün.

Spor yaparken cildi aşınma ve sürtünmeden korur

Yumuşatıcı ve kayganlaştırıcı özelliklerinden dolayı vazelin, sporcular için ideal bir kayganlaştırıcıdır; spor veya fiziksel aktivite sırasında sürtünmeden kaynaklanabilecek cilt tahrişini önlemeye yardımcı olur.

Küpe takmaya yardımcı olur

Düzenli olarak küpe takmayanlar için, bu işlem can yakıcı olabilir. Daha kolay takmak için kulak memelerinizi biraz vazelinle ovalayın ve ardından küpeleri takmayı deneyin. En iyi ağrısız yöntemdir.

Saçı açar

Avuç içlerinize az miktarda vazelin alın ve ardından saçınıza uygulayın. Saçınızın büzülmesine yardımcı olacaktır. Ancak fazla kullanmamaya özen gösterin, aksi takdirde saçlarınız yağlanabilir.

Sıkışmış çekmeceleri açar

Sıkışmasını önlemek için vazelin sürün ve çekmece sorunsuz bir şekilde açılacaktır.

Ruj lekelerini önler

Parlak bir ruj sürmeden önce dişlerinize biraz vazelin sürmek, rujun dişlere yapışmasını engelleyecektir.

Yanakları vurgular

Vazelini yanak vurgulayıcı olarak kullanın. Parlak, nemli bir görünüm için küçük bir miktar uygulayın.

Sıkışmış fermuarları açar

Sıkışmış fermuarın her iki tarafına da bir miktar vazelin sürün ve kolayca çıkarın.

Sıkışan nesneleri çıkarır

Vazelin, bir şeyin sıkıştığı durumlarda çok faydalı bir maddedir. Örneğin, bir yüzük parmağınıza takılmışsa veya bileklik bileğinizden çıkmıyorsa, rahatsız edici öğeyi hafifletmek için kaygan bir yüzey oluşturmak için biraz vazelin sürün.

Tutuşturmak için kullanılır

Vazelinin içine batırılmış bir pamuk topu mükemmel bir ateş başlatıcı olabilir.

Oje şişesini kolaylıkla açar

Oje şişesinin boynuna biraz vazelin sürün. Şişenin boynunda oje birikmesini önleyecek ve böylece açılmasını kolaylaştıracaktır.

Parfümün uzun ömürlü olmasını sağlar

Parfüm püskürtmeden önce boynunuza ve bileğinize biraz vazelin sürün. Gün boyu harika kokacaksınız.

Tıraş sonrası cildi yumuşatır

Tıraş olduktan sonra, bölgeye biraz vazelin sürün.Bu, cildi etkili bir şekilde yumuşatmaya ve rahatlatmaya yardımcı olabilir. 

Cildi saç boyasından korur

Saç boyasını ne kadar dikkatli uygularsanız uygulayın, genellikle alna ve boyun hattına sızmaya başlar.

Saç boyasının cildinizi lekelemesini önlemek için vazelin kullanabilirsiniz. Saç boyası ile cilt arasında güçlü bir bariyer oluşturur.

Vazelini saç çizginizin etrafına ve boynunuzun arkasına hafifçe sürün. Boyayı saçınıza uygulamaya başlayın. Boya cilde damlamaz. Saçınızı yıkadıktan sonra cildinizde tek bir leke bile görmeyeceksiniz.

Makyaj lekelerini çıkarır

Çoğu zaman yüz makyajı uygularken, giysilerimizi lekeleriz. Giysilerdeki maskara ve ruj lekelerinden kurtulmak için vazelin kullanabilirsiniz.

Giysinin veya kumaşın lekeli bölgesine biraz vazelin sürün. 10 dakika bekleyin, ardından lekeyi nazikçe temizlemek için bir kağıt havlu kullanın. Son olarak, giysiyi her zamanki gibi yıkayın, lekeler tamamen çıkacaktır.

Deri eşyaları parlatır

Çantalar, ayakkabılar veya eldivenler gibi deri eşyalar şık görünür ve pahalı ürünlerdir. Ancak bu pahalı eşyalar çok fazla özen ve dikkat gerektirir, aksi halde parlaklığını ve yumuşaklığını kaybetmeye başlar.

Deri ürünler parlaklık olmadan şık görünümlerini ve çekiciliklerini kaybeder. Eski haline getirmek için piyasada bulunan pahalı ticari deri cilalarına yatırım yapmaya gerek yoktur.

Vazelin, parlaklığı veya yumuşaklığı geri kazanma işini verimli bir şekilde yapabilir.

Deri parçaya biraz vazelin sürün. Fazlalıkları yumuşak bir müslin bezle silin ve deri eşyalarınız yeni görünecektir.

Kapı gıcırtısını engeller

Gıcırdayan bir kapıdan veya pencereden daha rahatsız edici bir şey olamaz, özellikle geceleri veya sessiz olmaya çalışırken.

Kapı ve pencerelerden gelen gıcırtılı sesleri ortadan kaldırmak için en iyi çözüm, harika bir kayganlaştırıcı olarak çalışan vazelindir.

Gıcırdamalarını önlemek için gürültülü kapıların menteşelerine biraz vazelin sürün. Küçük bir boya fırçası kullanarak pencere kanat kanalına ve dolap kapısı raylarına bile uygulayabilirsiniz.

Gıcırdayan kapıları engellemenin yanı sıra, duş perdelerinin daha kolay kayması için vazelini deneyebilirsiniz. 

Ahşap üzerindeki küçük çizikleri ve su izlerini onarır

Ahşap yüzeylerdeki lekeleri veya küçük çizikleri gidermek için, vazelin sürün ve yaklaşık 24 saat bekleyin, ardından ahşaba sürün ve fazlalıkları ovalayın.

Sakızı yüzeylerden ve saçtan çıkarır

Vazelin, yağlı yapısı nedeniyle saçtan veya ahşap mobilyalardan sakızı çıkarmak için mükemmel bir çözümdür.

Ahşap yüzeyden çıkarmak için, sakızın üzerine biraz vazelin sürün, sakız dağılmaya başlayıncaya kadar hafifçe ovalayın, sonra çıkarın.

Sakızı saçtan çıkarmak için saça az miktarda vazelin sürün ve sakız saç tellerinden kayarak uzaklaşana kadar nazikçe ovalayın.

Kapı kollarını boyadan korur

Vazelin metale sürüldüğünde boyanın yapışmasını önleyecektir. Kapı menteşelerine, cam pencerelere, topuzlara, kenarlara bol miktarda vazelin sürün.

Boyamayı bitirdiğinizde, jöleyi bir bezle silin ve istenmeyen boya kaybolacaktır.

Vazelinin Zararları Nelerdir?

Nadiren alerjik reaksiyonlar olabilir

Bazı nadir durumlarda insan yüzünde vazelin kullanımı, alerjik reaksiyonların gelişimine neden olabilir. Petrol ürünlerine duyarlıysanız veya alerjiniz varsa, vazelin sürmekten kaçının.

Kendi başına nemlendirici değil

Vazelin kendi başına cildi nemlendirmez, ciltte var olan nemi hapseder.

Başka her şeyi kapatır

Vazelinin yüzdeki nemi (ve hatta kiri) kapattığını unutmayın. Temiz cilde uyguladığınızdan emin olun.

Derinin üst tabakası onu yavaşça emer

Vazelinin de emilmesi biraz zaman alırken, her zaman cildin üstünde bir tabaka kalır.

Cilt için kalındır

Vazelin bazen makyajın altına uygulanamayacak ya da günlük aktiviteler de kullanılamayacak kadar kalındır.

Siz vazelini neden ve nasıl kullanıyorsunuz?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir