Uyuz Hastalığı Belirtiler ve Doğal Tedaviler

Uyuz, tahrişe, döküntülere, kaşıntıya, kabarcıklara ve kızarıklığa neden olabilen bir cilt bozukluğudur. Bu oldukça bulaşıcı cilt hastalığı, dünya çapında her yıl yaklaşık 300 milyon vakaya neden olmaktadır, bu nedenle bu rahatsız edici istilanın nasıl tedavi edileceği ve önlenebileceği gibi durumları bilmek gerekiyor.

Bu yazıda uyuz nedir”, “uyuzun belirtileri”, “uyuz nasıl bulaşır”, “uyuz nasıl geçer”, “uyuz tedavisi” ile ilgili detaylı bilgiler bulacaksınız.

Uyuz Nedir?

Bir akar türü olan, “Sarcoptes scabiei”, uyuz nedenidir. Erişkin dişi akarlar, cildinizin dış tabakasının altına girdiğinde, yumurtalarını bırakır ve depolarlar ve alerjik reaksiyona neden olurlar.

Bu hastalık, birlikte yaşadığınızda, sevişirken veya bir başkasına yakın uyurken olduğu gibi uzun süreli, doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye kolayca geçebilir. Herhangi bir belirtiniz olmasa bile siz de bunu yayabilirsiniz.

Uyuz Nasıl Bulaşır?

Bu cilt hastalığının bulaşmasının en sık rastlanan yolu cinsel temastır. İnsan temasıyla kolayca yayılır, bu nedenle bu hastalığın bakım evlerinde, gündüz bakım merkezlerinde, hapishanelerde, okullarda, hastanelerde ve diğer türdeki konut tesislerinde salgınlarını görmek oldukça yaygındır. Bu hastalık dünyanın hemen her yerinde bulunur ve her tür insanı etkiler.

Hastalığa neden olan küçük yaratıkları kesin olarak tanımlamak için mikroskop gerekir ve bu bazen tanıyı engelleyebilir.

Uyuz kaşıntısı, akarlara, larvalarına ve ürettikleri atıklara karşı alerjik bir reaksiyondan kaynaklanır. Kaşıntıdan dolayı derinizi çizmeye başladığınızda, cildinizi olası enfeksiyonlara karşı da açık hale gelir.

Akarlar yumurtadan çıkınca, larvalar vücudunuzun diğer bölgelerine yayılarak tedaviyi daha da zorlaştırır. Bu nedenle, uyuz hastalığını fark ettiğiniz anda tedavi etmeniz ve bir salgının yayılmasını önlemek için yakın temasta bulunduğunuz kişiyi bilgilendirmeniz gerekir.

Uyuz tedavisi sadece bir sefer için etkili olabilirken, çoğu zaman vücudunuzdaki tüm istilayı öldürmek için takip bakımı gerekir. Bundan kurtulmak için etkili olan birçok geleneksel ve doğal tedavi vardır.

Tedavilerden bazıları akarları öldürebilirken, diğerleri, onlarla ilişkili kaşıntı ve ağrıyı hafifletir ve bazıları da bu cilt hastalığına karşı savaşırken bağışıklık sisteminizi destekler.

Uyuzun Belirtileri

Mikrop ile temas kurduktan sonra, uyuzun belirtilerini geliştirmek altı hafta kadar sürebilir, daha önce bu hastalığı geçirmediyseniz, özellikle geçerlidir. Daha önce enfekte olsaydınız, belirtiler daha çabuk ortaya çıkacaktır.

Öncelikle uyuz lekeleri olarak, vücudunuzun sadece bir kısmında küçük, kırmızı çarpmalar ve muhtemelen kabarcıklardan oluşan bir döküntü göreceksiniz.

Uyuz hastalığına neden olan akarlar kandan değil, dokudan beslendikleri için, cildin hassas olduğu ve çok sürtünme olan bölgelerde gelişir. 

Bu hastalığın yuvalanması için yaygın bölgeler kasık, kalça, karın, koltuk altı, el bilekleri ve parmaklarınızın arasıdır.

Küçük çocuklarda, uyuz hastalığı döküntüleri genellikle ayak tabanlarında, el avuçlarında ve yüz, boyun ve kafa derisinde görülür.

Bu alanlarda şiddetli kaşıntıya neden olur ve kaşıntı geceleri özellikle kötüleşir. Bu şiddetli kaşıntı, her türden cilt enfeksiyonuna neden olabilir.

Eğer aniden bu hastalığın döküntülerini fark ederseniz veya bu bölgelerde aşırı kaşıntı hissederseniz, derhal doktora başvurun.

Doktor, uyuz hastalığına veya döküntüye yol açan başka bir cilt bozukluğunuz olup olmadığını belirler ve buna göre tedavi yöntemini seçer.

Cilt temasıyla bu hastalığın başkasına aktarılması için en az 15 dakika cilt temasının sürmesi gerektiğinden, cinsel temas genellikle bulaşma için en yaygın yoldur, ancak tüm vakalar için geçerli değildir ve bazı insanlar diğerlerine göre uyuz hastalığına daha yatkındır.

uyuz hastalığı

Uyuz belirtileri ve diğer risk faktörleri şunlardır:

– Aşırı kalabalık koşullarda yaşamak;

– Yeni bir ülkeye göç etmek;

Yetersiz beslenmek;

– Hijyen için temiz suya erişim olmaması;

– Evsiz olmak;

– Bunaklık;

Uyuz Tedavisi

Uyuzun tedavisinden önce doğru bir şekilde teşhis konması önemlidir. Bu, cildinize büyüteçle bakmak veya bir mikroskop altında cildinizdeki maddeleri incelemek, akarları, yumurtaları veya atıkları aramak anlamına gelir.

Kesin bir tanı yapıldıktan sonra uygun tedavi seçenekleri düşünülebilir. Bu hastalığın en yaygın geleneksel tedavisi topikal olarak etken maddesi permetrin olan kremlerin uygulanmasıdır. 

Bu hastalık teşhis edilmişse permetrin, sadece etkilenen bölgeye değil, tüm cildinize yedi güne kadar uygulanır.

Permetrin iç dokular ve organlarca kolayca emilmez ve genellikle çoğu kişi tarafından iyi tolere edilir. Bazıları ilacın yan etkisi olarak cilt tahrişi ve ciltte yanma yaşarlar.

Yakın zamanda etken maddesi ivermektin olan uyuz tedavisi için oral bir tedavi geliştirilmiştir. Bu seçenek genellikle, belirli ortamlarda salgın olduğunda herkesi tedavi etmek için kullanılır.

Bu ilacın tek dozu salgını tedavi etmek ve önlemek için yeterlidir fakat olumsuz yan etkilere neden olabilir. Bunların en yaygın olanları mide bulantısı, ishal, kas ağrısı, baş dönmesi ve baş ağrılarını içerir. Her on vakadan yaklaşık üçünde, parazitleri tamamen ortadan kaldırmak için ikinci bir doz gereklidir.

Son zamanlardaki araştırmalar, ivermektinin enfekte ortamlarda çok sayıda insanı tedavi etmek için kullanılmasının gelecekte ilaç direncine yol açabileceğini göstermiştir. Bu nedenle bu ilacı kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Uyuz hastalığının tam ve eksiksiz tedavisini sağlamak için, hastalar tedavinin sona ermesinden en az dört hafta sonraya kadar yakından izlenmelidir.

Bazı tedaviler zordur ve hatalara yatkın olduğundan, ek ilaçlar gerekebilir. En yaygın yanlışlık, krem ​​veya losyonların uygulama hatasıdır, ancak tüm aile üyelerini tedavi edememek de yeniden enfeksiyona yol açabilir.

Ayrıca, tüm tedaviler yaş, gebelik, kilo, bağışıklık sistemi baskılanması veya diğer faktörler nedeniyle tüm insanlar için uygun değildir.

Tedavide önemli olan bu hastalığın yayılmasının önlenmesidir. Tüm yatak takımlarını ve kıyafetleri yıkamanın yanı sıra, evinizde herhangi bir kişide uyuz hastalığı varsa, evi iyice temizlemeniz gerekir. Uyuzun belirtileri belli olmasa bile, enfekte kişi ile yakın temas halinde olan herkes tedavi edilmelidir.

Uyuz Doğal Tedavi

Birçok doğal yöntem bu hastalığın tedavisinde etkili olabilir, belirtileri hafifletebilir veya bu enfeksiyonun gelecekteki salgınlarını önleyebilir.

Doğal malzemeler kullanarak uyuz tedavisi bitkisel olarak nasıl yapılır? Şimdi bu sorunun cevabını arayalım.

Neem Yağı

Neem yağı sadece uyuz mikrobunu öldürmekle kalmaz, aynı zamanda cildinizin altında üremelerini ve büyümelerini de önleyebilir.

Neem yağı, kaşıntı ve ağrıyı azaltmada etkilidir, bu da bu hastalık için mükemmel ve doğal bir tedavidir.

Zerdeçal ile karıştırıldığında, neem yağının, bu hastalık için oldukça etkili ve ucuz bir tedavi yöntemi olduğu bulunmuştur ve iki hafta içinde neredeyse tüm vakaları ortadan kaldırmıştır. 

Bu tedavinin, yan etkileri ve toksik reaksiyonları da yoktur, bu sayede hemen hemen herkes ve büyük popülasyonlar için güvenlidir.

Karanfil yağı

Bu hastalıktan kaynaklanan döküntü veya kabarcıklar varsa, karanfil yağı bunları kurutmak için etkili olabilir. Ayrıca, enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olan anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir.

Karanfil yağının, bu cilt bozukluğu için birçok geleneksel tedavilerle kıyaslanabilir şekilde, akarları hızlı bir şekilde öldürmede etkili olduğu gösterilmiştir. 

Karanfil yağı kullanmak için, 10 damla yağı bir çay kaşığı hindistan cevizi yağı ve bal ile birleştirin. Etkilenen alana en az iki hafta boyunca günde iki kez uygulayın.

Biberiye yağı

Uyuz tedavisi evde yapılabilmesi için en iyi bitkisel yöntem biberiye yağı kullanmaktır çünkü salgını durdurmak için mükemmel bir seçenektir.

Biberiye yağının faydaları arasında ayrıca, bir enfeksiyondan kaynaklanan ağrıların azaltılması ve sonucunda ortaya çıkan ikincil deri enfeksiyonlarının önlenmesi de yer alır. 

Karanfil ve biberiye yağları, reçeteli ilaçlarla kıyaslanabilir ölçüde anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı cildinizin hem alt hem de üst bölgesini tedavi edebildiğinden, bu hastalık için mükemmel bir tedavi seçeneğidir. 

Yeni araştırmalar,  uyuz hastalığı tedavisi sırasında gelişen ilaç direnci sorununu ortaya koymakta ve alternatif terapiler için arayışı önemli hale getirmektedir.

Çay ağacı yağının oksijenli terpenoidleri, uyuz tedavisinde, özellikle de salgınların yaygın olduğu geniş popülasyonlarda umut sağlamaktadır.

Kırmızı acı biber

Bu hastalıktan kaynaklanan ağrılarınız varsa, kırmızı acı biber mükemmel ve doğal bir tedavi seçeneği olabilir. Kırmızı biberde bulunan kapsaisin, cilde uygulandığında ağrı hissini azaltabilir. Kapsaisin nöronları duyarsızlaştırarak, bir başka yaygın uyuz belirtisi olan kaşıntıyı da hafifletir.

Kırmızı biber hassa cilde sahip olan kişilerde soruna neden olabilir bu yüzden dikkatli kullanın. Bu hastalığı tedavi etmek için çeşitli şekillerde kırmızı biber kullanabilirsiniz. 

Birincisi, kırmızı biber ve su kullanarak bir macun yapmak, daha sonra bunu cildinizdeki görünür herhangi bir döküntünün olduğu bölgeye uygulamaktır.

Alternatif olarak, banyo suyunuza bir bardak kırmızı biber ekleyebilir, su soğuyana kadar suda kalabilirsiniz, sonra tüm vücudunuzu iyice durulayın. 

Bu suyu gözünüze, ağzınıza, burnunuza veya kulaklarınıza temas ettirmeme konusunda dikkatli olun, tahrişe, yanmaya ve batmaya neden olabilir.

Tiger Balm

Tiger balm Asya’da çeşitli cilt bozukluklarını tedavi etmek, ağrı ve kas ağrısını gidermek için sıklıkla kullanılmaktadır.

İnflamasyonu azaltan bir analjezik olarak, bu hastalığı etmek için topikal olarak da kullanılabilir. İlaçlarla birlikte kullanıldığında kaşıntıyı hafifletecektir.

Anason Yağı

Böcek öldürücü özelliklerinden ötürü, anason çekirdeği yağı, uyuzun yanı sıra bit tedavisinde de etkili olabilir. Hamile kadınlar bu amaç için anason tohumu yağı kullanmaktan kaçınmalıdır.

uyuz tedavisi bitkisel

Aloe Vera

Saf aloe vera jeli kaşıntıyı yatıştırmak için kullanılabilir. Doğal bir cilt yumuşatıcı olarak, zarar görmüş cildi iyileştirir, nemlendirir ve istenmeyen yan etkileri olmadan uyuz tedavisi için bazı reçeteli ilaçlar kadar etkili olabilir.

Karanja Yağı

Asya’nın birçok bölgesinde bulunan karanja ağacından çıkarılan, karanja yağı, insektisidal ve antiseptik özellikleriyle bilinir. 

Neem yağı ile kombine edildiğinde, uyuzun tedavisinde, akarların öldürülmesinde ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olmak için özellikle etkilidir.

Zerdeçal

Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal immün güçlendirici olarak, zerdeçal bu hastalık için güçlü bir tedavidir. Hiçbir yan etkisi olmayan zerdeçal ve neem yağı kullanarak etkilenen bölgelere uygulamak için bir macun yapabilirsiniz.

Sandal ağacı

Sandal ağacının özellikleri, uyuz doğal tedavisi için onu etkili kılıyor. Sandal ağacı cildinizi besler, sağlık ve canlılığı artırır. 

Doğal olarak dezenfekte eder, eğer kaşımadan dolayı ikincil bir enfeksiyon geliştirdiyseniz, tedavi etmeye yardımcı olur. Sandal ağacı, tahriş olmuş cilde bir soğuma hissi vererek, iltihap ve kızarıklığı yatıştırır.

Hastalığın Yayılmasını Önleme

Hastalığın tekrarlamaması ve akarların yayılmasını önlemek için bazı önlemler almak gerekir. Bu istenmeyen ziyaretçilerin yayılmasını nasıl önleyeceğinize bakalım:

Maruz kalan herkes tedavi edilmeli

Kendinizi tedavi etmenin yanı sıra, evinizde yaşayan herkesi ve ayrıca uzun süredir temas halinde olduğunuz kişileri de tedavi etmelisiniz. 

Topikal tedaviler kullanıyorsanız, bunları akarlara maruz kalan herkese uygulayın. Ağızdan alınan ilaçlar ve evinizdeki diğer insanlar için kullanımı hakkında doktorunuzla konuşun.

Evdeki hareket alanınızı azaltın

Yapabilirseniz, temas ettiğiniz yüzeylerin sayısını azaltmak için hareketlerinizi evinizin bir odası veya küçük bir alanı ile sınırlandırın.

Mümkünse, kumaş kaplı mobilyalarda oturmaktan kaçının ve insanlarla ve diğer materyallerle temastan kaçının. 

Giysi gibi yumuşak eşyaları yıkamamanız halinde, derhal sıkıca sabitlenmiş olan plastik torbalara koyun. Akarlar, besin kaynağı olmadan (vücudunuz) üç günden uzun süre yaşayamazlar.

Yumuşak Ürünleri Yıkama

Uyuz hastalığına maruz kaldığınızdan beri tüm yatak takımlarını ve giydiğiniz tüm kıyafetleri yıkamak, yeniden enfeksiyonun önlenmesi için önemlidir.

Sıcak su kullanın ve ayrıca tüm akarları tamamen yok etmek için çamaşır makinesindeki en sıcak ayarı kullanın. Şüphe duyduğunuz, dokunduğunuz veya temas ettiğiniz her şeyi yıkayın.

Her şeyi silin ve süpürün

Çamaşır makinesinde yıkayamadığınız eşyaları temizleyin. Buna mobilya, halı ve temas kurduğunuz herhangi bir yüzey dahildir. Bunu yaptıktan sonra süpürgenin torbasını veya silmek için kullandığınız bezi atın.

Kaşırken çizmeyin

Kaşırken kanatmak veya çizerek kaşımak psikolojik rahatlama sağlayabilirken, durduğunuzda gerçek kaşıntı hala devam edecektir. 

Ayrıca, cildinizi çizdiğinizde, toz akarlarının vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmasına ek olarak enfeksiyonlara da bir fırsat yaratmış olursunuz ve bu da daha fazla soruna neden olur.

Stresi azaltın

Stresli olduğunuzda, kaşıntı gibi durumları daha derinden hissedersiniz. Stres düzeyinizi azaltmak, uyuz hastalığını tedavi etmek için önemlidir.

Sizin için huzurlu olan aktiviteleri bulun ve bunlarla sık sık ilgilenin. Yaygın stres kesiciler arasında kitap okumak, egzersiz yapmak, yürümek, yoga yapmak, meditasyon yapmak ya da dışarıda vakit geçirmek bulunmaktadır.

Sağlıklı yiyecekler yiyin

Uyuz gibi bir hastalığa yakalandığınızda, bağışıklık sisteminizi mümkün olduğunca güçlendirmeniz gerekir. 

Antioksidanlar ve anti-inflamatuar gıdalarla sağlıklı bir beslenme, enfeksiyonla savaşmanıza ve istenmeyen akarlardan vücudunuzu kurtarmanıza yardımcı olacaktır. Anti-inflamatuarlar ayrıca bu hastalık ile ilgili rahatsızlık, kaşıntı ve şişliği rahatlatacaktır.

Sonuç olarak;

Uyuz hastalığı, maalesef, rahatsız edici bir sorundur. Bu cilt hastalığının yayılmasını önlemek için atabileceğiniz çok sayıda adım var ve bu istenmeyen parazitlerden kurtulmak için kullanabileceğiniz çeşitli doğal ilaçlar bulunuyor.

Bu hastalık, genellikle cinsel ilişki sırasında veya 15 dakikadan uzun süren cilt teması yoluyla bulaşır. Hastaneler, hapishaneler, bakım evleri ve okullar gibi ortak yerlerde yaşayan insanlar arasında yaygındır.

Uyuz salgını tespit edildikten sonra, etkilenebilecek herkesi tedavi etmek gerekir. Geleneksel tedaviler arasında mikrobu öldürmede başarı gösteren oral ve topikal ilaçlar bulunur, ancak bunlar bazen ilaç direncine yol açabilir.

Doğal ilaçlar daha iyi bir alternatif olabilir. Uyuz doğal tedaviler arasında yukarıda sayılan uçucu yağların kullanımı öne çıkmaktadır.

Bazı tedaviler uyuz belirtilerini sakinleştirirken, bazıları da bağışıklık sisteminizi güçlendirir, böylece enfeksiyonla daha iyi mücadele edebilirsiniz.

Hastalığın tedavisine ek olarak, bu hastalığa neden olan akarların alanından kurtulmak önemlidir, tüm yumuşak ve sert yüzeyleri iyice temizleyip yıkamak gerekir. 

Sağlıklı beslenmek, yeterince dinlenmek ve stresi azaltmak, bu hastalığın tedavisine yardımcı olacaktır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir