Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır? Lavantanın Fayda ve Zararları

Hoş kokusuna ek olarak, lavanta, stresi azaltmak, ruh halini iyileştirmek, dinlendirici uyku sağlamak, cilt tahrişini azaltmak, enfeksiyonları önlemek, iltihabı azaltmak, kepeği gidermek ve mide şişkinliğini yatıştırmak gibi önemli yararlar sağlayan şifalı bir bitkidir.

Lavanta Nedir, Ne İşe Yarar?

Nane ailesindeki yaklaşık kırk bitki teknik şekilde lavanta olarak sınıflandırılır, ortak form  Lavandula angustifolia’dır. Bu cins Avrupa, Afrika, Akdeniz ve Asya’nın bazı bölgelerinde bulunur. 

Bu kadar yaygın kullanılmasının nedeni, gıda ve kokudan, kozmetiklere ve bitkisel ilaçlara kadar geniş uygulama yelpazesidir.

Bu bitki, insan vücudu üzerinde güçlü etkilere sahip, dünyadaki en eşsiz ve sevilen kokuları olan uçucu yağlarla doludur. 

Bir mutfak elemanı olarak, salata sosları, soslar, içecekler, çeşitli çaylar ve çeşitli kültürel yemekler için lezzet verici bir baharat olarak kullanılır. Lavanta yağı ise çok yaygın kullanım alanına sahiptir. 

lavanta çiçeği ne işe yarar

Lavantanın Yararları Nelerdir?

Kaygı ve stresi azaltır

Kaygı ve stresi hafifletmek için lavanta kullanılabilir. Yapraklarındaki ve çiçeklerindeki doğal organik bileşikler parmaklar arasında ezilip, şakaklara sürülebilir.

Bu topikal uygulama endişe duygusunu hafifleterek, ruh halini dengeler, vücudu ve zihni rahatlatır. 

Lavanta çayı içmek de bu topikal uygulama ile aynı etkiyi gösterir. İçindeki antioksidan bileşenler, vücuttaki stres hormonlarının seviyelerini düşürmek için endokrin sistemini etkiler.

Uyku sorunlarını tedavi eder

Düzenli olarak yaşanan uykusuzluk, hayatı olumsuz yönde etkiler. Lavanta çayı binlerce yıldır uyku ve rahatlama sağlamak için kullanılmıştır.

Bu, lavanta çiçeğinin sinir sistemi üzerindeki etkisiyle yakından bağlantılıdır ve ayrıca olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarmaya yardımcı olur. 

Anti-inflamatuar özellikler gösterir

Yayınlanan araştırmalara göre, lavanta çiçeğini banyo suyuna eklemek, iltihap önleyici bileşenleri ile, iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Lavantanın antioksidan özellikleri de oldukça güçlüdür ve çiçeğin en güvenilir uygulamalarından biridir.

Lavantanın cilde faydaları

Bir sprey şişesini lavanta çiçekleri ve su ile doldurun. Cildinizi kuru veya tahriş hissettiğinde, bu suyun bir kısmını bölgeye püskürtün, kuruluk ve tahrişin azaldığını fark edeceksiniz. Bu, ayrıca sedef hastalığı, egzama ve akne gibi kronik durumlarda da işe yarayacaktır.

Antiseptik yeteneğe sahiptir

Lavanta, çoğunlukla aromatik uygulamalar için kullanılsa da, enfeksiyon tedavisi üzerindeki yeteneği de etkileyicidir. Yaraların daha hızlı iyileşmesi ve ayrıca enfeksiyonların gelişmesini önlemek için, yaralanmalara ezilmiş yaprakları uygulanabilir. 

Lavantanın saça faydaları

Saç dökülmesi için lavanta içerikli şampuanlar kullanılabilir. Lavanta çiçeği çay gibi demlenip, sonra karışımı saçınıza uygulayabilirsiniz. Bu etkili bir şampuan işlevi görecek ve folikül yataklarının ve saçın sağlığını önemli ölçüde artıracaktır.

  Kahve Çekirdeği Yenir mi? Faydaları ve Zararları

Kalp sağlığını korur

Organik bileşikler ve antioksidanlar içeren lavanta rahatlatıcı nitelikleri ile, kan basıncı ve kan damarları üzerindeki gerilimi azaltır. Bu, aterosklerozu ve diğer kardiyovasküler sorunları önler böylece inme ve kalp krizi riski azalır.

Sindirim sorunlarını önler

Lavantada bulunan polifenollerin vücut üzerinde çok çeşitli etkileri vardır. Zararlı bakterilerin gelişmesini ve bağırsakta gaz birikmesini önleyebilir.

Bu, mide rahatsızlığını hafifletir, şişkinliği azaltır ve krampları ortadan kaldırır. Yapraklarını çiğnemek veya çayını içmek de etkilidir.

Menopozda yaşanan sıcak basmasını azaltır

Sıcak basması, birçok kadını etkileyen yaygın bir menopoz semptomudur. Vücutta ani bir ısı hissine, yüzün kızarmasına neden olur ve terlemeyi tetikler.

Günde iki kez lavanta yağı kullanmak, menopozdaki sıcak basmasını azaltmaya ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Mantar büyümesiyle mücadele eder

Lavantanın potansiyel antifungal aktivitesini vurgulayan çok sayıda araştırma vardır. Araştırmalar, lavanta esansiyel yağının, C. albicans gibi belirli mantar türlerinin büyümesini engellemede etkili olabileceğini öne sürüyor.

Önceki araştırmalara göre, yağ aynı zamanda mantarın da neden olduğu atlet ayağı ve saçkıranı tedavi etmek için çare olabilir.

Migreni iyileştirir

Lavanta esansiyel yağını solumanın, migren baş ağrısı için etkili ve güvenli bir tedavi seçeneği olduğu düşünülmektedir.

Bir araştırmada, migren ataklarından muzdarip hastalar, bir saldırının erken aşamalarında üst dudaklarına 2-3 damla lavanta yağı sürüldükten sonra önemli iyileşmeler bildirdi.

Böcek kovucudur

Lavanta esansiyel yağının kokusu sivrisinekler, tatarcıklar ve güveler gibi birçok böcek türü için güçlüdür. Bu rahatsız edici böceklerin sizi ısırmasını önlemek için dışarı çıktığınızda cildinize biraz lavanta yağı sürün.

Ek olarak, bu böceklerden biri tarafından ısırılırsanız, lavanta esansiyel yağı, böcek ısırıklarından kaynaklanan tahrişi ve ağrıyı azaltacak iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

Adet kramplarını ve ağrılarını hafifletir

Araştırmacılar, lavantanın adet öncesi duygusal semptomları azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna vardı. Üreme çağındaki kadınlar, adet öncesi sendrom (PMS) olarak bilinen adet öncesi durumda çeşitli semptomlarla karşılaşırlar.

Son zamanlarda yapılan bir başka araştırma, lavanta yağının cilde masaj yapıldığında adet ağrısı ve kramplarla ilişkili dismenoreyi hafifletebileceğini kanıtlıyor.

Solunum bozukluklarını tedavi eder

Lavanta yağı, boğaz enfeksiyonu, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum problemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ, ya buhar şeklinde kullanılır ya da boyun, göğüs ve sırt derisine uygulanır.

Lavanta esansiyel yağının uyarıcı özelliği, balgamı gevşetebilir ve solunum rahatsızlıklarına bağlı tıkanıklığı giderebilir; bu nedenle iyileşme sürecini hızlandırır ve vücudun balgam ve diğer istenmeyen maddeleri doğal olarak atmasına yardımcı olur.

Lavanta yağının buharı, solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşabilen antibakteriyel özelliklere de sahiptir.

Kan dolaşımını iyileştirir

Lavanta yağı, vücuttaki kan dolaşımını iyileştirmek için de faydalıdır. Araştırmalar, lavanta yağı kullanımının koroner dolaşım üzerinde faydalı etkileri olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda kan basıncını düşürür ve genellikle hipertansiyon tedavisi olarak kullanılır.

  Tutku Meyvesi Nasıl Yenir? Faydaları ve Zararları

Lavantanın Zararları Nelerdir?

Genellikle alerjik bir madde olarak düşünülmese de, nane ailesindeki alerjenlere duyarlıysanız, lavanta kullanmaktan dolayı olumsuz yan etkiler yaşayabilirsiniz.

Bunlar genellikle hafiftir; kabızlık, baş ağrısı ve iştah artışı içerirken, topikal uygulama tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir.

Lavanta, prepubesan erkeklerde meme dokusunda bir büyüme olan jinekomasti ile ilişkilendirilmiştir. Lavanta kullanımına son verilmesi, bu yan etkiyi tipik olarak tersine çevirir. Uzmanlar, ergenlik çağına girmemiş erkekler için lavanta çayı tüketiminin sınırlandırılmasını tavsiye ediyor.

Östrojen hormonunu taklit etme kabiliyeti nedeniyle hamile kadınlar lavanta çayı içerken dikkatli olmalıdır. Hamileyken veya emzirirken bitki çayları tüketmeden önce doktorunuza danışmanız en güvenli yoldur.

Lavanta Yağı Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Lavanta veya lavandula büyük ölçüde yağ çıkarma amacıyla yetiştirilen bir bitkidir. Hoş bir kokunun yanı sıra, en popüler ve yaygın olarak kullanılan uçucu yağlardan biridir çünkü birçok güzellik ve sağlık faydasına sahiptir. Sabun, parfüm, kozmetik ürünlerinde özellikle yaygın olarak kullanılır

İşte lavanta yağı kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

lavanta yağı ciltte nasıl kullanılır

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Akne tedavisi için

Lavanta yağı, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde akne tedavisinde çok etkilidir. Akne ile savaşır, kuru cildi iyileştirir ve akne izlerinin görünümünü azaltır. 

Ayrıca stresin neden olduğu akne tedavisinde de etkilidir. Yağın terapötik özellikleri uyku kalitesini artırır ve stresi azaltır. 

Yüzdeki akneyi tedavi etmek için, 3-4 damla lavanta yağı ile badem yağı veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağı karıştırın ve yüzünüze uygulayın. Ciddi akne problemleri için, 1 damla lavanta yağını 2 damla çay ağacı yağı ile karıştırın ve temiz pamuklu bir bezle yüzünüze uygulayın. 

Vücuttaki sivilceler için, banyo suyuna birkaç damla lavanta yağı ekleyin ve 15 dakika bekleyin. Düzenli olarak kullanıldığında vücut bölgesindeki sivilceyi büyük ölçüde azaltır.

Saç büyümesi için

İskoçya’da yapılan bir çalışmada alopesi hastalarının kafa derisine masaj yapmak için lavanta yağı kullanıldığında, 7 ayda yeni saç büyümesi görüldü.

Bu nedenle bu çalışma, lavanta yağının saç büyümesi için güçlü bir tedavi olarak kullanılabileceğini kanıtlamaktadır. Daha iyi ve hızlı sonuçlar için diğer uçucu yağlar ve taşıyıcı yağlarla da karıştırabilirsiniz.

Çatlaklar için

Çatlaklar, hamilelik sırasında kadınlarda ve ayrıca ağırlık kaldıran ve yüksek yoğunluklu egzersiz yapan kadınlarda çok yaygın görülür. Karın ve uyluk bunlara en yatkın olan bölgelerdir. 

Çatlakların görünümünü azaltmak ve soluklaştırmak için lavanta yağı kullanabilirsiniz. 4-5 damla lavanta yağını 3 damla portakal yağı ve 50 ml jojoba yağı ile karıştırın. Etkilenen bölgeye masaj yapmak için her gün bu yağı kullanın. Yakında çatlaklarınız kaybolacaktır.

Güneş yanığı için

Lavanta yağı, cildi yatıştırıcı özellikleri sayesinde güneş yanığı tedavisinde de kullanılabilir. Birkaç damla lavanta yağı aloe vera jeli ile karıştırabilir ve etkilenen bölgenin anında rahatlaması için uygulayabilirsiniz. İnflamasyonu ve kızarıklığı azaltacaktır.

Yüz buharı için

Yüz buharına lavanta yağı eklemek, çok fayda sağlayacaktır. Sinirleri yatıştırır ve gözeneklerde bulunan tüm bakterileri öldürür. 

  Maş Fasulyesi Nedir? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve bu suya birkaç damla lavanta yağı ekleyin. Şimdi başınızı büyük bir havluyla örtün ve buharı 10 dakika kadar alın. İşiniz bittiğinde yüzünüzü temiz bir havluyla kurulayın.

Yüz maskesi olarak

Sivilceden kurtulmak ve stresi azaltmak için lavanta yağı ile yatıştırıcı bir yüz maskesi yapabilirsiniz. En basit yol, normal yüz maskesine 4-5 damla lavanta yağı eklemek ve normalde yaptığınız gibi uygulamaktır.

Siyah noktalar için

Bunun için, 4 damla lavanta yağını 2 damla çay ağacı yağı ile karıştırın ve siyah noktalardan etkilenen bölgeye ovalayarak uygulayın.

Çatlak topukları tedavi etmek için

Topuk çatlakları için birkaç damla lavanta yağını ayak kreminize veya vücut losyonuna karıştırın ve yatmadan önce bu losyonla ayaklarınıza her gün masaj yapın. 

Uyumadan pamuklu çorap giyin. Görünür sonuçlar fark edene kadar bu işlemi her gün tekrarlayın.

Banyo ürünlerine ekleyin

Lavanta yağını ruh halini iyileştirmek ve güne daha zinde başlamak için duş jeli veya şampuanınıza ekleyebilirsiniz. Geceleri daha iyi uyumak için yastığınıza birkaç damla lavanta yağı da damlatabilirsiniz.

Kepek için

Kepekten kurtulmak için lavanta yağı deneyebilirsiniz. Kendi lavanta kepek önleyici şampuanınızı yapmak için 12 damla lavanta yağını 5 damla çay ağacı yağı ve 3 yemek kaşığı elma sirkesi ile karıştırın. 

Saç derinize bu şampuanla 5 dakika masaj yapın ve sade su ile durulayın. Bu şampuan, düzenli olarak kullanıldığında, kepekten kurtulmak için kaşıntı ve dökülmeyi azaltacaktır.

Saçların beyazlamasını önlemek için

Lavanta, zencefil ve susam yağının bir kombinasyonunun saçların beyazlamasının etkisini tersine çevirdiği kanıtlanmıştır.

Bu karışım için ½ çay kaşığı lavanta yağı, ½ çay kaşığı zencefil yağı ve 10 çay kaşığı susam yağını karıştırmak gerekir. Bunu bir cam şişede saklayın.

Saç beyazlamasını tersine çevirmek için bu yağ ile kafa derisi ve saçınıza düzenli olarak masaj yapın. Uygulamadan önce şişeyi iyice çalkalayın.

Kuru elleri tedavi etmek için

Ellerdeki kuruluğu gidermek için 4-5 damla lavanta yağını, 2 yemek kaşığı badem yağı veya jojoba yağı ile karıştırın.

Bu yağı, her gece yatmadan önce ellerinize düzenli olarak masaj yapmak için kullanın. Birkaç gün içinde çarpıcı değişiklikler göreceksiniz.

Banyo tuzu olarak

Evde banyo tuzu yapmak için epsom tuzuna lavanta yağı ekleyin ve ikisini karıştırın. Banyo dolabında hava geçirmez bir kavanozda saklayabilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir