Trabzon Hurmasının Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?

Orijinal olarak Çin’de, Trabzon hurması ağaçları binlerce yıldır yetiştirilmektedir.

Turuncu renkli bu meyveler, bal gibi lezzetlidir.

Yüzlerce çeşidi bulunurken, Hachiya ve Fuyu çeşitleri en popülerlerleridir.

Taze, kuru veya pişmiş olarak yenebilir ve dünya çapında yaygın olarak jöle, içecek, turta ve puding de kullanılır.

Trabzon hurması lezzetlidir ve ayrıca sağlığa çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek besinler içerir.

Yazıda “Trabzon hurması ne işe yarar”, “Trabzon hurmasının faydaları nelerdir”, “Trabzon hurması nasıl yenir”, “Trabzon hurması vitamin değeri nedir” gibi sorulara cevap aranacaktır.

Trabzon Hurması Nedir?

Trabzon hurması, hurma ağacından gelen yenilebilir bir meyvedir. Ağaç, Brezilya fıstığı, yaban mersinini de içeren Ericales bitki ailesinin bir üyesidir. Birçok çeşidi vardır, en yaygın olarak yetiştirilen, bilimsel adı Diospyros kaki olan Japon hurması meyve ağacından gelir.

İki ana Trabzon hurması meyvesi türü vardır: ekşi ve tatlı. Hachiya hurması, en yaygın olarak tüketilen ekşi türüdür.

Yüksek konsantrasyonda tanen içerir ve tamamen olgunlaşmadan tüketilirse hoş olmayan bir tada sahiptir. Ancak olgunlaşıp yumuşadıktan sonra lezzetli, tatlı ve şekerli bir tat geliştirirler.

Diğer türü olan fuyu hurması daha tatlıdır ve daha az miktarda tanen içerir. 

Bu meyveler çiğ yenebilir, pişirilebilir veya kurutulabilir. Genellikle salatalardan unlu mamullere kadar her şeye eklenirler.

İnanılmaz derecede çok yönlü olmasının yanı sıra, birçok önemli besin ve antioksidan bakımından da yüksektir ve uzun bir liste halinde potansiyel sağlık yararları vardır.

Trabzon Hurması Besin Değeri

Küçük boyutlu olmasına rağmen, Trabzon hurması etkileyici miktarda besinle doludur. 1 adet Trabzon hurması(168 gram) besin içeriği şöyledir:

Kalori: 118

Karbonhidrat: 31 gram

Protein: 1 gram

Yağ: 0.3 gram

Fiber: 6 gram

A Vitamini: RDI’nın % 55’i

C Vitamini: RDI’nın % 22’si

E Vitamini: RDI’nın % 6’sı

K vitamini: RDI’nın % 5’i

B6 Vitamini (piridoksin): RDI’nın % 8’i

Potasyum: RDI’nın % 8’i

Bakır: RDI’nın % 9’u

Manganez: RDI’nın % 30’u

Trabzon hurması ayrıca iyi bir tiamin (B1), riboflavin (B2), folat, magnezyum ve fosfor kaynağıdır.

Bu renkli meyvenin kalorisi düşüktür ve lif oranı yüksektir, bu da kilo kaybına yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Sadece bir Trabzon hurması, bağışıklık fonksiyonu, görme ve fetal gelişim için kritik, yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini alımının yarısından fazlasını içerir.

Vitamin ve minerallerin yanı sıra, sağlığı olumlu yönde etkileyebilen tanen, flavonoid ve karotenoidler de dahil olmak üzere geniş bir dizi bitki bileşiği içerir.

Trabzon Hurması Yararları Nelerdir?

Güçlü antioksidan kaynağıdır

Trabzon hurması, antioksidan özelliklere sahip yararlı bitki bileşikleri içerir.

Antioksidanlar, serbest radikaller denilen dengesiz moleküller tarafından tetiklenen bir süreç olan oksidatif stresi önleyerek, hücre hasarını önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olur.

Oksidatif stres, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve Alzheimer gibi nörolojik durumlar dahil olmak üzere bazı kronik hastalıklara sebep olabilir.

Trabzon hurması gibi antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketmek, oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olabilir ve bazı kronik hastalıkların riskini azaltabilir.

Trabzon hurması, birçok parlak renkli meyve ve sebzede bulunan bir pigment olan beta-karoten gibi karotenoid antioksidanlar açısından da zengindir.

Kalp sağlığına faydalıdır

Kalp hastalığı dünya çapında ölümlerin önde gelen nedenidir ve milyonlarca insanın yaşamını olumsuz etkilemektedir.

Trabzon hurmasında bulunan güçlü besin bileşimi, onları kalp sağlığını iyileştirmek için mükemmel bir yiyecek yapar.

Trabzon hurması, kuersetin ve kaempferol dahil flavonoid antioksidanlar içerir.

Flavonoidlerle beslenme ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılmış, kalp hastalığı riskinin azaldığı tespit edilmiştir. 

Örneğin, 98.000’den fazla insanda yapılan bir çalışmada, en yüksek miktarda flavonoidle beslenenlerin, en düşük alımı olanlara kıyasla, kalp ile ilgili sorunlardan % 18 daha az ölüm oranı olduğu bulunmuştur.

Flavonoid açısından zengin besinlerin tüketimi, kan basıncını düşürerek “kötü” LDL kolesterol ve inflamasyonu azaltarak, kalp sağlığını destekleyebilir.

Birçok hayvan çalışması, her ikisi de Trabzon hurmasında bulunan tannik asit ve gallik asidin, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu düşürmede etkili olduğunu göstermiştir.

Kan basıncını düşürür

Trabzon hurmasında bulunan tanenler, kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon, kalbe fazladan yük getirir ve kalp hastalığı için en önemli risk faktörlerinden biridir.

Birden fazla çalışma, tanik asidin kan basıncını düşürmede etkili olabileceğini öne sürdü. Örneğin, 2015 yılında yapılan bir hayvan çalışması, sıçanlara tanik asit verilmesinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Life Sciences’da yayınlanan bir başka hayvan araştırması , geleneksel Çin bitkilerinden ekstrakte edilen tanenlerin kan basıncını kontrol eden bir enzimin seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösterdi.

İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olur

Kalp hastalığı, artrit, diyabet, kanser ve obezite gibi durumlar kronik inflamasyon ile bağlantılıdır.

Anti-inflamatuar bileşiklerde yüksek olan gıdaların seçilmesi, inflamasyonu ve buna bağlı hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur.

Trabzon hurması, güçlü bir antioksidan olan C vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Bir Trabzon hurması önerilen günlük alım miktarının % 20’sini içerir.

C vitamini, hücrelerin serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korunmasına yardımcı olur ve vücutta iltihapla savaşır.

C-reaktif protein ve interleukin-6, inflamasyona tepki olarak vücut tarafından üretilen maddelerdir. 

64 obez insanla yapılan sekiz haftalık bir çalışma, günde iki kez 500 mg C vitamini takviyesiyle C-reaktif protein ve interleukin-6 düzeylerinin anlamlı ölçüde azaldığını bulmuştur.

Ayrıca, büyük çalışmalar kalp hastalığı, prostat kanseri ve diyabet gibi inflamatuar hastalık riskinin azaltılması için C vitamini alımının yükselmesi gerektiğini belirtmiştir.

Trabzon hurması, vücuttaki inflamasyonla savaşan güçlü antioksidanlar olan karotenoidler, flavonoidler ve E vitamini içerir.

Lif bakımından zengindir

Çok fazla kolesterole, özellikle “kötü” LDL kolesterole sahip olmak kalp hastalığı, inme ve kalp krizi riskini artırabilir.

Meyveler ve sebzeler gibi çözünür lif bakımından yüksek gıdalar, vücudun fazla miktarda salgılamasına yardımcı olarak yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Trabzon hurması, LDL kolesterol seviyelerini düşüren yüksek lifli bir meyvedir.

Bir çalışma, 12 hafta boyunca günde üç kez Trabzon hurması lifi içeren kurabiye çubuklarını tüketen yetişkinlerin, LDL kolesterolünde, Trabzon hurması lifi içermeyen çubukları yiyenlere kıyasla anlamlı bir düşüş yaşadıklarını bulmuştur.

Lif, normal bağırsak hareketleri için de önemlidir ve yüksek kan şekeri seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Trabzon hurması gibi çözünebilir lif açısından zengin gıdalar, kan şekerinin yükselmesini önleyerek, karbonhidrat sindirimini ve şeker emilimini yavaşlatır.

Diyabetli 117 kişide yapılan bir çalışmada, çözünebilir diyet lifi tüketiminin artmasının kan şekeri seviyelerinde önemli iyileşmelere yol açtığı gösterilmiştir.

Ayrıca lif, bağırsaklardaki “iyi” bakterileri beslemeye yardımcı olur, bu da sindirim ve genel sağlığı olumlu etkiler.

Görme duyusunu geliştirir

Trabzon hurması, göz sağlığı için kritik olan birçok A vitamini ve antioksidan sağlar.

Bir Trabzon hurması, A vitamini için günlük alınması gereken miktarın % 55’ini sağlar. A vitamini konjonktival membranların ve korneaların çalışmasını destekler. Dahası, normal görüş için gerekli bir protein olan rodopsinin temel bir bileşenidir.

Trabzon hurması ayrıca, görme duyusunu destekleyen karotenoid antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin içerir.

Bu maddeler, gözün arkasındaki ışığa duyarlı bir doku tabakası olan retinada yüksek seviyelerde bulunur.

Lutein ve zeaksantin bakımından zengin beslenme, retinayı etkileyen, görme kaybına sebebiyet verebilen bir hastalık olan yaşa bağlı maküler dejenerasyon gibi belirli göz hastalıklarının riskini azaltır.

100.000’den fazla insan üzerinde yapılan bir çalışmada, en yüksek miktarda lutein ve zeaksantin tüketenlerin, yaşla ilişkili maküler dejenerasyon gelişme oranının, en az tüketenlere göre % 40 daha düşük olduğu bulunmuştur.

Bağışıklığı güçlendirir

İyi bir C Vitamini kaynağı olan meyve, dengeli beslenmenin bir parçası şeklinde düzenli olarak tüketildiğinde, bağışıklık seviyelerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, soğuk algınlığı, grip ve ayrıca astım dahil çeşitli akciğer enfeksiyonlarına karşı bir kalkan görevi görür.

Kanserle mücadeleye yardımcı olur

Zengin bir antioksidan kaynağı olan Trabzon hurması, serbest radikallerin azaltılmasına yardımcı olur. Aksi takdirde bunlar hücrelere zarar verebilir ve kanseri tetikleyebilir. A vitamini, shibuol ve betulinik asidin varlığı, bu meyvenin kanserle mücadele özelliklerini zenginleştirir.

Kırmızı kan hücrelerinin üretimini iyileştirmeye yardımcı olur

Bu meyvede bulunan bakır, uygun demir emilimine yardımcı olur. Bu da kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur.

Karaciğeri sağlıklı tutar

Trabzon hurması, vücudumuzdaki zararlı serbest radikalleri temizleyen antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca toksik maddelerin etkisini azaltır ve hücre hasarını önler. Bu, sonunda detoksifiye bir vücut ve sağlıklı bir karaciğer ile sonuçlanır.

Ödemi azaltır

Doğası gereği idrar söktürücü olan Trabzon hurması, ödemi azaltabilir. Potasyum oranı yüksektir, idrar yaparken önemli bir mineral kaybının olmamasını sağlar.

Kilo vermeye yardımcı olur

Orta boy bir meyve yaklaşık 168 gram ağırlığındadır ve sadece 31 gram karbonhidrat içerir. Meyvede neredeyse hiç yağ yoktur. Bu iki faktör, onu fazla kiloları atmaya çalışırken ideal bir yiyecek haline getirir.

Trabzon Hurması Nasıl Yenir?

Trabzon hurmasının kabuğu çok incedir ve onu bir elma gibi yıkayıp yiyebilirsiniz. Meyvenin ortasında bulunan tohumları atın.

Trabzon hurmasını başka yemekler için de kullanabilirsiniz. Meyve salatalarına lezzet katmak veya tatlıları doğal olarak tatlandırmak için harikadır aynı zamanda bazı ekstra besinler de sağlar.

Trabzon Hurması Suyu Nasıl Yapılır?

– 2-3 büyük ve taze Trabzon hurmasını yıkayın. Temiz bir havlu veya kağıt mendil ile nazikçe kurulayın.

– Meyveyi bıçak yardımıyla ikiye bölün. Küçük bir kaşık kullanarak parçaları dikkatlice çıkarın. Dilerseniz hurmaları kesip sıkmadan önce de soyabilirsiniz.

– Şimdi hurma parçalarını bir karıştırıcıya koyun. Yarım bardak su ekleyin. Orta kıvamda pürüzsüz bir meyve suyu elde etmek için iyice karıştırın.

– Daha kalın bir içecek istiyorsanız, su koymadan devam edin ve çiğ hurma parçalarını posaya karıştırın. Daha sonra bir eleğe aktarın ve meyve suyunu parmaklarınızla veya kaşıkla bastırarak bir kaseye alın.

– Taze ve besleyici Trabzon hurması suyunuz hazır.

Trabzon Hurmasının Zararları Nelerdir?

Nadir olmasına rağmen, Trabzon hurması bazı insanlarda alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Kaşıntı, şişme veya kurdeşen gibi herhangi bir olumsuz gıda alerjisi semptomu yaşarsanız, meyveyi tüketmeyin ve doktora başvurun.

Kabızlık sorunu olanlar, ekşi olmayan Trabzon hurması çeşitlerini tercih etmelidir. Ekşi çeşitlerin tanen oranı daha yüksektir, bu da sindirim sistemini yavaşlatabilir ve kabızlığı kötüleştirebilir.

Ek olarak, Trabzon hurmasında bulunan bazı bileşikler kan basıncını düşürebilir. Tansiyonu düşürmek için zaten ilaç kullanıyorsanız, bu bir etkileşime neden olabileceğinden doktora danışmalısınız.


Trabzon hurmasını sever misiniz? Suyunu sıkıp içer misiniz?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir