Tırnaklar için Gerekli Vitaminler Hangileri?

Tırnaklar, sağlığımız hakkında çok şey söyleyebilir.

Tırnak yatakları sürekli olarak tırnak dokusuna yol açar ve yeterli vitamin, mineral ve besin alımı, yeni tırnak hücrelerinin büyümesini, oluşumunu ve gücünü desteklemeye yardımcı olur.

Tırnakların görünümünde, dokusunda veya şeklindeki değişiklik, besin eksikliklerini gösterir.

Tırnakları sağlıklı tutmak tırnak güçlendirici vitaminler

Tırnakları Güçlendiren Vitaminler Nelerdir?

Biyotin

Biyotin, B7 vitamini, koenzim R ve vitamin H olarak da bilinen bir B-kompleks vitaminidir.

Sağlıklı hücre büyümesini destekler ve tırnak büyümesi için gerekli olan protein oluşturma amino asitlerinin metabolizmasına yardımcı olur.

Biyotin açısından zengin besinler ve takviyeler, kırılgan tırnakları güçlendirmeye yardımcı olabilir. Birkaç küçük çalışma, bu etki için biyotin takviyesi kullanımını desteklemektedir.

Kırılgan tırnakları olan 35 kişide yapılan bir çalışma, altı hafta ila yedi ay boyunca günde 2.5 mg biyotin kullanımının, katılımcıların % 63’ünde semptomları iyileştirdiğini bulmuştur.

Bu vitamindeki eksiklik nadirdir ve biyotin için Tavsiye Edilen Günlük Alım (RDA) bulunmazken, yetişkinler için Yeterli Tüketim (AI) önerisi günde 30 mcg olarak belirlenmiştir.

Biyotin en çok karaciğer gibi sakatatlarda yoğunlaşır ancak yumurta sarısında, süt ürünlerinde, mayada, somonda, avokadoda, tatlı patateste, kuruyemişlerde, tohumda ve hatta karnabaharda da bulunabilir.

Diğer B Vitaminleri

Diğer B vitaminleri de tırnak sağlığı için önemlidir.

B12 vitamini demir emiliminde ve kırmızı kan hücrelerinin gelişmesinde rol oynar. Tırnakları güçlü ve sağlıklı tutmak için hem demir hem de B12 gereklidir.

B12 vitamini eksikliği, tamamen mavi tırnaklar, dalgalı uzunlamasına koyu çizgiler ve kahverengi pigmentli mavimsi-siyah pigmentlerle sonuçlanabilir.

Aynı şekilde folat veya B9 vitamini, kırmızı kan hücresi oluşumuna ve yeni hücrelerin gelişmesine katkıda bulunarak tırnak büyümesi ve sağlık için önemlidir.

Folattaki bir eksiklik, tırnaklarda pigment değişikliğine neden olabilir ve bunları sert ve kırılgan hale getirebilir.

Eksiklikleri önlemek için, yetişkinler, gebe kadınların artan gereksinim duymasına rağmen, günde 2.4 mcg B12 vitamini ve günde 400 mcg folat gerektirir.

Folat koyu yeşil sebzelerde, turunçgillerde, fasulye, bezelye, mercimek, fındık, tohum ve avokadoda bulunur.

Diğer taraftan, B12 vitamini esas olarak et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdalarda bulunur.

Demir

Demir, organlara ve vücuttaki her hücreye – tırnaklar da dahil olmak üzere – oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin merkezini oluşturur.

Demir olmadan oksijen, hücrelere yeterince taşınmaz.

Sağlıklı tırnaklar için oksijene ihtiyaç duyulduğundan, demir eksikliği veya anemi tırnaklarda dikey çıkıntılara yol açabilir veya tırnaklar içbükey veya “kaşık” şekline benzeyebilir.

Demir için günlük alınması gereken miktar, yaş ve cinsiyete göre önemli ölçüde değişir. 

Vücut, sığır eti, tavuk, balık ve yumurta gibi hayvansal gıdalarda bulunan demiri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yer fıstığı, tohumlar, fasulye ve diğer güçlendirilmiş gıdalar gibi bitki besinlerinden daha iyi emer.

Bununla birlikte, C vitamini açısından zengin bir gıdayı, bitki bazlı demir besin kaynağıyla birlikte yemek, emilimi artırır. Örneğin, fasulye ve ıspanak salatası yanında portakal ve çilek yemek demir emilimini artırır.

Magnezyum

Magnezyum, vücuttaki 300’den fazla reaksiyona dahil olan ve tırnak büyümesi için gerekli olan protein sentezini içeren bir mineraldir.

Günlük tüketilmesi tavsiye edilen miktar sırasıyla kadın ve erkekler için günde 400-420 mg ve 310–320 mg’dır.

Tam tahıllar, özellikle tam buğday, zengin bir magnezyum kaynağıdır. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra, kinoa, badem, kaju fıstığı, fıstık, edamame ve siyah fasulye de iyi kaynaklardır.

Protein

Tırnaklar esas olarak keratin adı verilen lifli bir yapısal proteinden yapılır. Bu onlara güç ve dayanıklılık verir. Ayrıca tırnakları hasar veya strese karşı korur.

İlginçtir, gördüğünüz keratin aslında ölüdür. Tırnaklar vücudun altından yukarı doğru itilen yeni hücreler olarak tuttuğu ölü hücreler tarafından oluşturulur.

Besinlerden yeterli miktarda protein almak, keratin üretimini arttırmak ve böylece güçlü tırnaklar oluşturmak için gereklidir, buna karşın düşük protein alımı zayıf tırnaklara neden olabilir.

Protein için günlük tavsiye edilen tüketim, vücut ağırlığının kg’ı başına 0.8 gramdır. Bu, 68 kg’lık bir kişi için günde yaklaşık 55 gram proteine eşittir.

Protein, et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda ve ayrıca soya, baklagiller, mercimek, kabuklu yemişler, tohumlar ve kepekli tahıllar gibi bitki besinlerinde bulunur.

Omega 3 Yağ Asitleri

Omega 3 yağ asitleri, tırnakları yağlamaya ve nemlendirmeye yardımcı olarak, parlak bir görünüm verir.

Bu yağlı asitler tırnak yatağındaki iltihabı da azaltabilir, bu da tırnak plakasında olan hücrelerin sağlığını destekler. Omega 3 yağ asitlerinin eksikliği kuru ve kırılgan tırnaklara neden olabilir.

Omega 3 yağ asitleri için günlük tavsiye edilen alım yoktur, ancak AI sırasıyla kadınlarda ve erkeklerde 1,6 gram ve 1,1 gramdır.

Somon balığı, alabalık, uskumru, ton balığı ve sardalye gibi yağlı balıklar, omega 3’lerin zengin kaynaklarıdır ancak ceviz, soya, yumurta, chia tohumu, keten tohumu, balık ve keten tohumu yağında da bulunabilir.

C vitamini

C vitamini, birçok dokuya şekil, kuvvet ve bütünlük veren ve tırnak, saç ve dişlerin yapı taşı olan kolajen üretimi için gereklidir.

C vitamini eksikliği, kırılgan tırnakların yanı sıra tırnakların yavaş büyümesine de neden olabilir.

C vitamini önemli bir besindir ve vücudumuz tarafından üretilemez. Erkekler günde 90 mg ve kadınlar 75 mg’a ihtiyaç duyar.

Portakal, çilek ve kivi gibi narenciye meyvelerinin C vitamininin en iyi kaynakları olduğu düşünülürken, biber, yeşil sebzeler ve domates de yüksek oranda bu önemli vitamini içerir.

Aslında, kırmızı biber, portakalın iki katından fazla C vitamini içerir.

Çinko

Hücrelerin büyümesi ve bölünmesi de dahil olmak üzere vücudumuzdaki birçok reaksiyon için çinko gereklidir.

Tırnaklar, hızla büyüyen ve bölünen bir hücre türünden oluşur. Bu hızlı üretim nedeniyle tırnakların sağlıklı büyümesini desteklemek için sürekli bir çinko kaynağı gereklidir.

Yetersiz çinko alımı tırnak plakasının dejenerasyonuna ve tırnaklardaki beyaz lekelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Çinko için günlük tavsiye edilen miktar, sırasıyla erkekler ve kadınlar için günde 11 mg ve 8 mg’dır.

Sığır eti, kümes hayvanları, balık ve yumurta gibi hayvansal proteinler zengin çinko kaynaklarıdır. Bununla birlikte, soya, nohut, siyah fasulye, kabuklu yemiş (badem ve kaju gibi) ve tohumlar da çinko içerir.

Gıda Kaynakları ile Takviyeler

Vitamin, mineral ve besin maddeleri açısından zengin bir beslenme, güçlü, parlak ve sağlıklı tırnaklar elde etmenin en iyi yoludur.

Tırnakların güçlendirilmesi için pazarlanan birçok takviye olsa da, bu konuda bilimsel kanıtlar eksiktir. Bugüne kadar, biyotin takviyeleri olası bir etkiye sahip olduğu gösterilen tek tiptir.

Bununla birlikte, belirli vitaminler, mineraller ve besinlerdeki eksikliklerin tırnak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini unutmamak gerekir.

Vitaminleri ve besin maddelerini yiyeceklerden almayı deneyin, ancak yapamayacağınız zaman, takviye almak ihtiyacı karşılamaya ve tırnak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Besin Eksikliklerinin Tırnaklara Etkisi

Tırnaklardaki ve ciltteki değişikliklerin çoğu vitamin ve besin eksikliğinden kaynaklanır. İşte besin eksikliği sonucu tırnaklarda meydana gelebilecek değişiklikler…

Koilonychia veya kaşık şeklinde tırnaklar

Tırnaklar son derece incedir ve kaşık şeklindedir. Tırnakların dış kenarları yukarı doğru döner ve tırnak yataklarından çıkar. Tırnaklar çatlayabilir. Tırnakların şekli, bir damla su tutabilecek hale gelir.

Demir eksikliği (veya anemi), Koilonychia’nın en yaygın nedenidir. Vücudumuzdaki demir eksikliği tırnakları kırılgan hale getirir. Bu durum anemiden kaynaklanıyorsa, aşağıdaki gibi başka semptomlar da ortaya çıkabilir:

– Yorgunluk

– Zayıflık

– Soluk ten

– Nefes darlığı

Ancak bu durum şunlardan da kaynaklanabilir:

– Vücudun besinleri emememesi

– Tırnaklarda dış travma

– Deterjanlara ve petrol çözücülere aşırı maruz kalma

– Radyasyon tedavisi veya kemoterapi

Ayrıca kalıtsal olabilir veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Bir araştırma, yüksek rakımlarda yaşayan insanların genellikle bu durumu yaşadığını buldu.

Anemi veya demir eksikliği duruma neden oluyorsa, demir yönünden zengin yiyecekler tüketmek bununla savaşmanın en etkili yoludur.

Beau Çizgileri

Tırnaklarda yatay çöküntüler meydana gelir. El tırnaklarında veya ayak tırnaklarında oluşabilir. Tırnak uzadıkça çıkıntılar büyümeye devam eder.

Çinko eksikliği genellikle Beau çizgilerine neden olur. Bununla birlikte, bu durumun diğer ilişkili nedenleri şunlardır:

– Tırnak yaralanması

– Sedef hastalığı gibi iltihaplı durumlar

– Tırnak plağı enfeksiyonu

– Tırnak etlerinde veya tırnaklarda aşırı toplanma (manikür aynı zamanda Beau çizgilerine de neden olabilir)

– Bazı ilaçlar (çoğunlukla kemoterapi ajanları)

– Yüksek ateşle birlikte gelen bir hastalık (kızıl, zatürre, kızamık ve kabakulak gibi)

Beau çizgileri genellikle tırnaklar uzadıkça kaybolur (tırnaklar daha fazla yaralanmadıkça).

Durum çinko eksikliğinden kaynaklanıyorsa, çinko içeriği yüksek yiyecekler tüketmek gerekir.

Beau çizgileri başka herhangi bir altta yatan sağlık sorunundan kaynaklanması durumunda, doktor buna göre tanı koyacak ve tedavi edecektir.

Çoğu zaman, altta yatan tıbbi durumu tedavi etmek, çizgilerin kaybolmasına yardımcı olur. Tırnaklarınızda bu çizgileri görürseniz hemen doktora danışın.

Onikoşizi

Tırnaklarda uzunlamasına sırtlar görülür. Tırnaklar aşırı derecede kırılgan hale gelir ve uçlarından ayrılmaya başlar.

Bu durum genellikle anoreksiya nervoza, yetersiz beslenme ve düzensiz beslenme alışkanlıkları olan kişilerde görülür ve yetersiz gıda, su ve besin alımına atfedilir. Demir, kalsiyum ve çinko eksikliği duruma neden olur.

Kırılgan tırnakların diğer nedenleri arasında şunlar bulunur:

– Sedef hastalığı

– Egzama

– Aşırı oje çıkarıcı veya kütikül çözücü kullanımı

– Tırnak yaralanması

– Deterjan, sabun ve alkole uzun süre maruz kalma

Özellikle demir, kalsiyum ve çinko gibi hayati besinler açısından zengin yiyeceklerle durum tedavi edilebilir.

Lökonişi

Tırnak yatağında küçük beyaz lekeler meydana gelir.

Kalsiyum, çinko ve B vitamini eksiklikleri bu durumun ana nedenleridir. Bu vitaminlerle yapılan tedavinin bu rahatsızlığın tedavisinde yardımcı olduğu bilinmektedir.

Bununla birlikte, diğer faktörler de lökonişiye neden olabilir:

– Aşırı tırnak yeme

– Tırnak yaralanmaları

– Manikür

– İlaçların bir yan etkisi (kemoterapi ilaçları ve sülfonamidler)

– Hastalık (anemi, karaciğer yarası, diyabet ve egzama)

– Kalıtsal nedenler

Durum besin eksikliğinden kaynaklanıyorsa, bu besinlerin tüketimi sonucu durum düzelebilir:

– Süt ürünleri

– Koyu yeşil yapraklı sebzeler

– Tam tahıllar

– Bakliyat

– Tohumlar

– Yumurta

– Et

Besin eksiklikleri duruma neden oluyorsa, vücut bu besinleri yeterli miktarda aldığında ortadan kalkacaktır. Tırnaklar uzadıkça genellikle beyaz noktalar kaybolur.

Durum başka bir altta yatan durumdan kaynaklanıyorsa (yaralanma veya hastalık), ayrı olarak tedavi edilmesi gerekir.

Splinter Hemoraji

Bunlar tırnaklar altında ince kırmızı, kahverengi veya siyahımsı çizgiler gibi görünür. Tırnağın uzama yönü boyunca boylamasına uzanırlar.

Bu çizgilere çoğunlukla travma (tırnak yatağının altındaki küçük kan damarlarının yaralanması) neden olur. Bununla birlikte, bazı durumlarda C vitamini eksikliği de neden olur.

Durumun arkasındaki sebep C vitamini eksikliği ise, C vitamini bakımından zengin yiyeceklerle durum tedavi edilebilir.

Çoğu vaka, yaralanmalardan veya enfeksiyonlardan kaynaklandığından, yaralanmayı veya enfeksiyonu iyileştirmek, tırnağı otomatik olarak iyileştirecektir. 

Tırnak Çıkıntıları

Tırnakların uçlarından tırnak etlerine kadar uzanan boylamasına oluklar veya çıkıntılardır. Bu durumun nedenleri şöyledir;

– Yaşlanma (bu, düşük hücre döngüsünden dolayı yaşlı yetişkinlerde çok yaygındır)

– Vitamin eksikliği (özellikle hücre büyümesini destekleyen B vitaminleri)

– Tırnak yaralanması veya travması

Tüm temel vitaminler ve besinler açısından zengin dengeli bir beslenme, tırnak çıkıntılarını ortadan kaldırmanın anahtarıdır. 

Doktor, besin eksikliğini telafi etmek için besin takviyeleri verebilir. Bunun dışında tırnakların gereksiz yere yaralanmasını önlemek için öz bakım da önemlidir.

Hapalonychia (Yumuşak Tırnaklar)

Tırnakların üst kısmı incelir ve yumuşar. Bükülürler ve aşırı derecede kırılgandırlar.

Hapalonychia, yetersiz beslenmeden, özellikle A, B6, C ve D vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Düşük kalsiyum seviyesi de bu durumun nedenlerinden biridir.

Bu durum için en iyi çare, uygun yiyeceklerle beslenmektir.

– Taze sebzeler

– Hububat

– Süt ürünleri

– Balık karaciğeri yağı

– Meyveler

– Tuzlu su balığı (bunlar zengin bir mikro besin kaynağıdır)

Doktor, tedavi için vitamin ve biotin takviyeleri yazabilir.

Tırnakların Çukurlaşması

Tırnak yatağı yumuşar ve tırnak yatağına sıkıca tutunamaz. Parmağın ucu şişkin görünebilir. Tırnaklar aşağı doğru kıvrılır ve kenarlara bakar ya da ters dönmüş bir kaşık gibi görünür.

İyot eksikliği bazen tırnak çukurlaşmasına neden olabilir. Ayrıca şunlarla da ilişkilidir:

– Kandaki düşük oksijen seviyeleri

– Akciğer hastalığı

– İnflamatuar bağırsak sendromu

– Kardiyovasküler veya karaciğer hastalığı

Durum, iyot ve diğer besinler açısından zengin besin kaynakları tüketerek tedavi edilir.

Solgun Tırnaklar

Tırnak yatağının solukluğunun en yaygın nedeni anemidir. Bu durum, vücuttaki düşük demir seviyeleri ile ilişkilidir.

Tırnak yatağının solmasına neden olan anemiyle baş etmenin en iyi yolu beslenme değişikliği yapmaktır. Anemiyle mücadele etmek için demir bakımından zengin yiyecekler yemek gerekir.

Melanonişi

Tırnaklarda kahverengi veya siyah çizgiler melanonişiyi işaret eder. Tırnakların altından başlayıp üste doğru devam eden dikey bir şerit gibi görünür. Bir veya birden fazla tırnakta ortaya çıkabilir.

Genellikle melanonişi, yetersiz beslenme ve vücuttaki gerekli protein ve enerji eksikliğinden kaynaklanır.

Melanositler, tırnak yatağında melanin biriktirir ve bu yüzden tırnaklarda bu uzunlamasına şeritleri görürsünüz. Yetersiz beslenmenin yanı sıra, melanositleri başka birkaç faktör de aktive edebilir:

– Travma ve yaralanma

– Enfeksiyon

– Sedef hastalığı

– Hipertiroidizm

– Işığa duyarlılık

– Sigara

– Kına

– X-ray’e maruz kalma

– Vücutta fazla demir bulunması

Durum yetersiz beslenmeden kaynaklanıyorsa, tırnaklardaki pigmentasyonu azaltmanın tek yolu sağlıklı beslenmektir.

Melanonişi için tedavi seçenekleri nedenine bağlıdır. Sebep bir enfeksiyon ise, dpktor antifungal ilaçlar ve antibiyotikler verebilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir