Anasayfa » Tip 2 Diyabet Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Risk Faktörleri

Tip 2 Diyabet Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Risk Faktörleri

Diyabet, kan dolaşımında şeker veya glikoz seviyelerinin yükseldiği kronik bir tıbbi durumdur. İnsülin hormonu, glikozun kandan enerji için kullanıldığı hücrelere taşınmasına yardımcı olur.

Tip 2 diyabette, vücut hücreleri insüline olması gerektiği kadar cevap veremez. Hastalığın sonraki aşamalarında vücut da yeterli insülin üretemeyebilir.

Kontrolsüz tip 2 diyabet, kronik olarak yüksek kan şekeri seviyelerine yol açarak çeşitli semptomlara neden olabilir ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Tip 2 diyabette vücut, hücrelere glikoz getirmek için insülini etkili bir şekilde kullanamaz. Bu, vücudun dokularındaki, kaslarındaki ve organlarındaki alternatif enerji kaynaklarına güvenmesine neden olur. Bu, çeşitli semptomlara neden olabilen zincirleme bir reaksiyondur.

Tip 2 diyabet yavaş gelişebilir. Semptomlar hafif olabilir ve ilk başta gözden kaçırılması kolaydır. Erken belirtiler arasında şunlar bulunur

– Sürekli açlık

– Halsizlik

– Yorgunluk

– Kilo kaybı

– Aşırı susuzluk

– Sık idrara çıkma

-Ağız kuruluğu

– Cilt kaşıntısı

– Bulanık görme

Hastalık ilerledikçe semptomlar daha şiddetli ve potansiyel olarak tehlikeli hale gelir.

Kan şekeri seviyesi uzun süredir yüksekse, belirtiler şu şekilde de kendini gösterebilir:

– Maya enfeksiyonları

– Yavaş iyileşen kesikler veya yaralar

– Ciltteki koyu lekeler, akantozis zencileri olarak bilinen bir durum

– Ayak ağrısı

– Ekstremitelerde uyuşma hissi veya nöropati

Bu belirtilerden iki veya daha fazlasına sahipseniz, doktora görünün. Tedavi edilmezse diyabet hayatı tehdit edebilir.

Tip 2 Diyabetin Nedenleri

İnsülin, doğal olarak oluşan bir hormondur. Pankreas tarafından üretilir. İnsülin, glikozun kan dolaşımından vücuttaki hücrelere taşınmasına yardımcı olur ve burada enerji için kullanılır.

Tip 2 diyabet varsa, vücut insüline dirençli hale gelir. Artık hormonu verimli kullanamaz. Bu, pankreası daha fazla insülin yapmak için daha çok çalışmaya zorlar.

Zamanla bu, pankreastaki hücrelere zarar verebilir. Sonunda, pankreas herhangi bir şekilde insülin üretemeyebilir.

Yeterli insülin üretilmezse veya vücut onu verimli bir şekilde kullanmazsa, kan dolaşımında glikoz birikir. Bu, vücudun hücreleri enerjiye aç bırakır.

Doktorlar bu olaylar dizisini neyin tetiklediğini tam olarak bilmiyor.

Pankreastaki hücre disfonksiyonu veya hücre sinyallemesi ve regülasyonu ile ilgili olabilir. Bazı insanlarda karaciğer çok fazla glikoz üretir. Tip 2 diyabet geliştirmeye genetik bir yatkınlık olabilir.

Var olan genetik yatkınlık için obezite, insülin direnci ve diyabet riskini artırır. Çevresel bir tetikleyici de olabilir.

Tip 2 Diyabet için Risk Faktörleri 

Tip 2 diyabet için hem değiştirilemez hem de değiştirilebilir risk faktörleri vardır.

Değiştirilemeyen risk faktörleri hakkında çok şey yapamazken, bu hastalığın gelişmesini önlemeye yardımcı olmak için kontrol edebileceğiniz birçok şey vardır.

İşte tip 2 diyabet için risk faktörleri 

Aile Öyküsü

Tip 2 diyabet gelişme riski, ebeveynlerden birinde veya bir kardeşte olması durumunda yüksektir.

American Diabetes Association’a göre genetik risk şudur:

– Aileden birine 50 yaşından önce diyabet tanısı konması halinde 7’de 1.

– Ebeveynlerinden birine 50 yaşından sonra diyabet tanısı konması durumunda 13’te 1.

  Sütün Faydaları, Zararları, Kalorisi ve Besin Değeri

– Her iki ebeveynin de şeker hastalığı varsa, 2’de 1’dir.

Irk veya etnik köken

Aile öyküsünün yanı sıra, belirli ırk ve etnik kökenlere mensup kişiler tip 2 diyabet geliştirmeye daha yatkındır. Latin Amerikalılar, Afrikalı Amerikalılar, Yerli Amerikalılar ve Asyalıların diyabet geliştirme riski daha fazladır.

Yaş 

Yaşlandıkça tip 2 diyabet riski artar. Çoğunlukla, orta yaşlı erişkinlerde, örneğin 45 yaşından sonra ortaya çıkar.

Bu, insanların daha az egzersiz yapma eğiliminde, kas kütlesi kaybetme eğiliminde ve yaş arttıkça kilo alma eğiliminde olması nedeniyle olabilir.

Bununla birlikte, bu tip şeker hastalığı, başta sağlıksız yaşam tarzı seçimleri nedeniyle çocuklar, ergenler ve genç yetişkinlerde gün geçtikçe daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Sağlık uzmanları, 40 yaşından başlayarak, birkaç ayda bir kandaki şeker seviyesini kontrol etmelerini öneriyor. Erken teşhis, tip 2 diyabet önleme veya yönetmede önemlidir.

Gebelikte görülen diyabet

Eğer gestasyonel diyabet olarak bilinen diyabet, gebelik sırasında gelişmişse, o zaman tip 2 diyabet gelişme riski artar.

Endokrin Derneği’nin Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, gebelik sırasında gestasyonel diyabet tanısı konan kadınların gelecekte tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu bildiriyor.

Ayrıca, 9 kilodan fazla bebek doğurmak da, tip 2 diyabet riskini arttırır.

Obezite

Fazla kilolu veya obez olmak tip 2 diyabet geliştirme olasılığını artırır.

Aşırı kiloluluk, bireysel hücrelerin endoplazmik retikül (ER) adı verilen iç kısımlarını vurgular. ER’nin işleyebileceğinden daha fazla besin olduğunda, hücrelerin hücre yüzeyi üzerindeki insülin reseptörlerini nemlendirmesine neden olur. Bu kanda sürekli olarak yüksek glikoz konsantrasyonlarına yol açar.

Üstelik vücut öncelikle karında yağ depolarsa tip 2 diyabet riski, vücudun kalça ve uyluk gibi başka yerlerde yağ depolamasına göre daha fazladır. 

Fiziksel hareketsizlik

Fiziksel hareketsizlik tip 2 diyabet için değiştirilebilir en önemli risk faktörüdür. Ne kadar az aktifseniz, tip 2 diyabet riski o kadar yüksek olur.

Dahası, fiziksel aktivite kilo kaybına yardımcı olur, glikozu enerji olarak kullanır ve hücreleri insüline daha duyarlı yapar.

Yapılan bir çalışma, düzenli fiziksel aktivitenin kesilmesini, glisemik kontrolü (kan şekeri seviyelerinin kontrolünü) aksattığını ve bu da hareketsizliğin tip 2 diyabet gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğini düşündüğünü ortaya koydu.

150 dakikalık ılımlı yoğunluklu aerobik fiziksel aktivite, 75 dakika kuvvetli yoğunluklu aerobik aktivite veya ikisinin haftada en az iki gün kas güçlendirmesi ile kombinasyonunu hedefleyin.

Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon)

Yüksek tansiyon, kardiyovasküler sistemde belirgin hasara neden olabilir ve tedavi edilmemiş yüksek kan basıncı diyabetin gelişimine bile neden olabilir.

Ayrıca, gestasyonel diyabetli kadınların hipertansiyona yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ve gestasyonel diyabet, önümüzdeki yıllarda tip 2 diyabet gelişimiyle bağlantılıdır.

Bununla birlikte, gebelik sırasında kan şekeri düzeylerini yöneten kadınların hipertansiyon veya tip 2 diyabet geçirme olasılıkları daha düşüktür

Hipertansiyon ile birlikte tip 2 diyabet kalp krizi veya inme riskini önemli ölçüde artırıyor.

Yüksek kolesterol (Lipid) seviyeleri

Düşük yoğunluklu lipoproteinler (HDL veya ‘iyi’ kolesterol) ve yüksek trigliseritler, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir.

JAMA Kardiyoloji’de yayınlanan 2016 çalışmasında, araştırmacılar, düşük yoğunluklu lipoprotein düzeylerini (LDL veya kötü kolesterol) düşürmek için statin alan kişilerin tip 2 diyabet için daha savunmasız olduğunu tespit ettiler.

Bununla birlikte, doğal olarak düşük LDL seviyesine sahip kişilerde kalp hastalığı gelişme olasılığı daha düşüktü ancak tip 2 diyabete karşı biraz daha savunmasız kaldılar.

  Esmer Su Yosunu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Prediyabet 

Diyabetin hafif bir formu olan prediyabet, tip 2 diyabet geliştirmek için açık bir risk faktörüdür. Prediyabet, normalin üstünde, ancak diyabet eşiğinin altında kan şekeri seviyeleri olarak tanımlanır.

Prediyabet, basit bir kan testiyle kolaylıkla teşhis edilebilir. 

Polikistik over sendromu (PCOS)

Kadınlarda görülen, düzensiz menstrüel periyotlara neden olan polikistik over sendromu (PCOS),obezite ve diyabet için bir başka risk faktörüdür.

Ayrıca, obezite, tip 2 diyabet öyküsü ve hiperandrojenizmi gibi diğer risk faktörleri PCOS’lu kadınlarda diyabet riskinin artmasına katkıda bulunabilir.

Tip 2 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Tip 2 diyabet etkili bir şekilde yönetilebilir. Doktor size kan şekeri seviyenizi ne sıklıkla kontrol etmeniz gerektiğini söyleyecektir. Amaç, belirli bir aralıkta kalmaktır.

Tip 2 diyabeti yönetmek için şu ipuçlarına dikkat edin:

– Diyetinize lif ve sağlıklı karbonhidratlar açısından zengin yiyecekler ekleyin. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar yemek, kan şekeri seviyesini sabit tutmaya yardımcı olacaktır.

– Düzenli aralıklarla yemek yiyin.

– Kilonuzu kontrol edin ve kalbinizi sağlıklı tutun. 

– Kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için günde yaklaşık yarım saat aerobik aktivite yapın. Egzersiz, kan şekerini kontrol etmeye de yardımcı olur.

Doktorunuz, kan şekerinin çok yüksek veya çok düşük olan erken belirtilerini nasıl fark edeceğinizi ve her durumda ne yapmanız gerektiğini açıklayacaktır. Ayrıca hangi yiyeceklerin sağlıklı hangilerinin olmadığını öğrenmenize yardımcı olur.

Tip 2 Diyabet için İlaçlar

Bazı durumlarda, yaşam tarzı değişiklikleri tip 2 diyabeti kontrol altında tutmak için yeterlidir. Yeterli olmadığı durumlarda, yardımcı olabilecek birkaç ilaç vardır. Bu ilaçlardan bazıları şöyledir:

– Kan şekeri seviyesini düşürebilen ve vücudun insüline nasıl tepki verdiğini iyileştiren metformin – tip 2 diyabetli çoğu insan için tercih edilen tedavi yöntemidir.

– Vücudun daha fazla insülin yapmasına yardımcı olan oral ilaçlar olan sülfonilüreler

– Daha fazla insülin salgılaması için pankreası uyaran hızlı etkili, kısa süreli ilaçlar olan meglitinidler

– Vücudu insüline daha duyarlı hale getiren tiazolidindionlar

– Kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olan daha hafif ilaçlar olan dipeptidil peptidaz-4 inhibitörleri

– Sindirimi yavaşlatan ve kan şekeri seviyelerini iyileştiren glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) reseptör agonistleri

– Böbreklerin glikozu kana yeniden emmesini ve idrara göndermesini önlemeye yardımcı olan sodyum-glikoz kotransporter-2 (SGLT2) inhibitörleri

Bu ilaçların her biri yan etkilere neden olabilir. Diyabetinizi tedavi etmek için en iyi ilacı veya ilaç kombinasyonunu bulmak biraz zaman alabilir.

prediyabet nedir

Tip 2 Diyabet Beslenme

Diyet, kalbi sağlıklı ve kan şekeri seviyelerini güvenli ve sağlıklı bir aralıkta tutmak için önemli bir araçtır.

Tip 2 diyabet hastaları için önerilen diyet, hemen hemen herkesin uyması gereken diyettir:

– Programa göre yemek ve atıştırmalık yiyin.

– Besin değeri yüksek ve kalorisi düşük çeşitli yiyecekler seçin.

– Fazla yememeye dikkat edin.

– Yiyecek etiketlerini dikkatli okuyun.

Tip 2 Diyabette Neler Yenmez?

Tamamen sınırlamanız veya kaçınmanız gereken bazı yiyecek ve içecekler vardır:

– Doymuş veya trans yağlar bakımından yüksek yiyecekler

– Sığır eti veya karaciğer gibi sakatatlar

– İşlenmiş etler

– Kabuklu deniz ürünleri

– Margarin

– Beyaz ekmek, simit gibi unlu mamuller

– İşlenmiş atıştırmalıklar

– Meyve suları dahil şekerli içecekler

– Yüksek yağlı süt ürünleri

– Makarna veya beyaz pirinç

Tuzlu yiyecekleri ve kızarmış yiyecekleri de yememeniz önerilir. 

Tip 2 Diyabette Neler Yenir?

Sağlıklı karbonhidratlar seçilebilir:

  Evde Bit Nasıl Temizlenir? Bitlenmeye Karşı Bitkisel Çözümler

– Meyveler

– Nişastalı olmayan sebzeler

– Baklagiller

– Yulaf veya kinoa gibi tam tahıllar

– Tatlı patates

Kalp sağlığına uygun omega 3 yağ asitleri içeren yiyecekler şunlardır:

– Ton balığı

– Sardalya

– Somon

– Orkinos

– Morina

– Keten tohumu

Aşağıdakiler dahil çeşitli gıdalardan sağlıklı tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar alabilirsiniz:

– Zeytinyağı, kanola yağı ve yer fıstığı yağı gibi yağlar

– Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler

– Avokado

Tip 2 Diyabetle İlişkili Komplikasyonlar

Çoğu insan için tip 2 diyabet etkili bir şekilde yönetilebilir. Düzgün bir şekilde yönetilmezse, hemen hemen tüm organları etkileyebilir ve aşağıdakiler dahil ciddi komplikasyonlara yol açabilir:

– Bakteri veya mantar enfeksiyonları gibi cilt problemleri

– Ekstremitelerde his kaybına veya uyuşmaya ve karıncalanmaya ve ayrıca kusma, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilen sinir hasarı veya nöropati

– ayaklarda zayıf dolaşım, bu da bir kesik veya enfeksiyon olduğunda ayaklarınızın iyileşmesini zorlaştırır ve ayrıca kangrene ve ayak veya bacak kaybına neden olabilir.

– İşitme bozukluğu

– Görme bozukluğu, glokom ve katarakta neden olabilen retina hasarı veya retinopati ve göz hasarı

– Yüksek tansiyon, arterlerin daralması, anjin, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklar

Hipoglisemi

Kan şekeri düşük olduğunda hipoglisemi ortaya çıkabilir. Belirtiler arasında titreme, baş dönmesi ve konuşma güçlüğü olabilir. 

Hiperglisemi

Hiperglisemi, kan şekeri yüksek olduğunda ortaya çıkabilir. Tipik olarak sık idrara çıkma ve artan susama ile karakterizedir. 

Hamilelik sırasında ve sonrasında komplikasyonlar

Hamileyken şeker hastalığı varsa, durumu dikkatlice izlemek gerekir. Yetersiz kontrol edilen diyabet şunlara neden olabilir:

– Hamileliği ve doğumu zorlaştırır

– Bebeğin gelişen organlarına zarar vermek

– Bebeğinizin çok fazla kilo almasına neden olur

Ayrıca bebeğin yaşamı boyunca diyabet geliştirme riskini artırabilir.

Tip 2 Diyabeti Önlemek için İpuçları

– Yağ ve kalorisi düşük ve lif oranı yüksek gıdaları seçerek sağlıklı beslenin.

– Daha fazla meyve, sebze ve tahıl tüketin.

– Tam yağlı süt ürünlerini az yağlı sütlerle değiştirin.

– Sağlıklı doymamış yağlar seçin, doymuş yağları sınırlayın ve trans yağlardan kaçının.

– Yemek yerken, daima küçük porsiyonlarda ve günde 4 veya 5 defa küçük öğün yemeye çalışın.

– Günde en az 30 dakika boyunca ılımlı bir fiziksel aktivite yapmayı hedefleyin.

– Fazla kiloluysanız, kilo vermek için gerekli adımları atın.

– Meyve suyu içmek yerine taze meyve yiyin.

– Sigarayı bırakın ve alkolden uzak durun.

– Tansiyon seviyenize dikkat edin ve kontrol altında tutmak için gerekenleri yapın.

– Kardiyovasküler hastalık riskini azaltın.

– Düzenli kontrol için doktorunuza danışın. Kan glikozunu, kan basıncını ve kan kolesterol seviyesini düzenli olarak kontrol etmeniz şiddetle tavsiye edilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir