Dondurulmuş Gıdalar Sağlıklı mıdır, Zararlı mı?

Taze meyve ve sebzeler, en sağlıklı besinler arasındadır. Vitamin, mineral ve antioksidan içeriği yüksektir ve bunların hepsi sağlık için çok iyidir.

Daha fazla meyve ve sebze yemek, kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olur.

Taze yiyecekler her zaman bulunmayabilir ve dondurulmuş yiyecekler bunlar için bir alternatifidir.

Fakat, taze ve dondurulmuş gıdaların besin değeri, farklılık gösterir. Aşağıda “dondurulmuş gıda nedir”, “dondurulmuş gıdalar sağlıklı mı” sorusu cevaplanacaktır.

Yiyeceklerin Hasat, İşleme ve Nakliyesi

Satın aldığımız meyve ve sebzeler makine ya da el ile hasat edilir.

Taze Meyve ve Sebzeler

Çoğu taze meyve ve sebze, olgunlaşmadan önce toplanır. Bunun sebebi, nakliye sırasında tam olarak olgunlaşmasına zaman tanımaktır.

Bu durumda, bir dizi vitamin, mineral ve doğal antioksidan geliştirmek için onlara daha az zaman tanınmış olur.

Bazı meyve ve sebzeler, bir dağıtım merkezine gelmeden önce, transit geçişte 3 gün ila birkaç hafta arasında süre geçebilir.

Hatta, elma ve armut gibi bazı gıdalar, satılmadan önce kontrollü koşullar altında 12 aya kadar depolanabilir.

Nakliye esnasında, taze gıdalar genellikle soğutulmuş, kontrollü bir atmosferde depolanır ve bozulmayı önlemek için kimyasallarla temas eder.

Pazar ya da markete ulaştıklarında, 1-3 gün daha geçirebilir. Daha sonra yemek için yedi güne kadar insanların evlerinde saklanır.

Dondurulmuş Meyve ve Sebzeler

Dondurulmuş meyve ve sebzeler, en besleyici oldukları zamanda, genellikle zirvedeki olgunlukta toplanırlar.

Hasat edildikten sonra, birkaç saat içinde yıkanır, ağartılır, kesilir, dondurulur ve ambalajlanır.

Meyveler ağartılır, bu işlem dokularını büyük ölçüde etkiler. Bozulmayı önlemek için askorbik asit (bir C vitamini şekli) ile veya şeker eklenerek saklanır.

Genellikle donmadan önce hiçbir kimyasal madde eklenmez.

dondurulmuş gıdaların besin değeri

Dondurulmuş yiyeceklerdeki bazı vitaminler işleme sırasında kaybolur

Genel olarak meyve ve sebzeleri dondurma işlemi, besin içeriğini muhafaza etmeye yardımcı olur. Ancak dondurulmuş gıdalar, bir yıldan fazla saklandığında bazı besinleri bozulmaya başlar. 

Bazı besinler de, ağartma işlemi sırasında kaybolur. Aslında, en büyük besin maddeleri kaybı bu işlem sırasında ortaya çıkar.

Ağartma işlemi, dondurmadan önce gerçekleşir ve ürünün birkaç dakika gibi kısa bir süre kaynar suda bırakılmasını içerir.

Bu, zararlı bakterileri öldürür ve lezzet, renk ve doku kaybını önler. Yine de B vitaminleri ve C vitamini gibi suda çözünebilen besin maddelerinin kaybına neden olur.

Besin maddesi kaybının derecesi gıdanın türüne ve ağartma süresine bağlı olarak değişir. Genellikle, kayıplar % 10-80 arasında değişirken, ortalamalar % 50 civarındadır.

Bir çalışma ağartmanın suda çözünür antioksidan aktivitesini bezelyede % 30, ıspanakta % 50 azalttığını bulmuştur.

Fakat bazı araştırmalar, dondurulmuş gıdaların suda çözünen vitaminlerin kaybına rağmen antioksidan aktivitesini sürdürebileceğini belirtmektedir.

Taze ve dondurulmuş gıdaların besin değerleri depolama sırasında azalır

Toplandıktan kısa bir süre sonra, taze meyve ve sebzeler nemini kaybetmeye başlar, bozulması ve besin değerinin düşmesi riski daha yüksektir.

Bir çalışma, 3 günlük soğutmanın ardından besin maddelerinde bir düşüş buldu. Bu yumuşak meyvelerde daha yaygındır.

Taze sebzelerdeki C vitamini, hasattan hemen sonra düşmeye başlar ve saklama sırasında düşmeye devam eder. Örneğin, yeşil bezelye, hasattan sonraki ilk 24-48 saat boyunca C vitaminini % 51’ini oranında kaybetmektedir.

Soğutulmuş veya oda sıcaklığında depolanan sebzelerde, antioksidan aktivitesi azalmaktadır.

Bununla birlikte, C vitamini depolama sırasında kolaylıkla kaybedilebilir olsa da, aslında karotenoid ve fenolik gibi antioksidanlar artabilir.

Bu muhtemelen olgunlaşmanın devam etmesine bağlıdır ve bazı meyvelerde görülür.

Dondurulmuş Sebzeler Sağlıklı mı?

Dondurulmuş sebzeler taze sebzelere uygun bir alternatiftir. Ucuz ve hazırlaması kolaydır ve daha uzun bir raf ömrüne sahiptir ve yılın herhangi bir zamanında satın alınabilir.

Dondurulmuş sebzelerin besin değeri

Sebzeler genellikle hasattan hemen sonra dondurulduğundan, genellikle besinlerinin çoğunu tutar.

Bir çalışma, sebzeleri 2 aya kadar ağartma ve dondurma işleminin fitokimyasal içeriğini önemli ölçüde değiştirmediğini göstermiştir.

Bununla birlikte, çalışmalar, dondurmanın bazı sebzelerin ve spesifik besinlerin besin değerini farklı etkileyebileceğini göstermektedir.

Örneğin, bir çalışma dondurulmuş brokolinin riboflavin bakımından taze brokoli ile karşılaştırıldığında daha yüksek olduğunu, ancak dondurulmuş bezelyenin bu vitaminde daha düşük olduğunu buldu.

Ek olarak, dondurulmuş bezelye, havuç ve ıspanak beta karoten bakımından daha düşükken, dondurulmuş ve taze yeşil fasulye ve ıspanak arasında önemli bir fark gözlenmedi.

Bir başka çalışmada, dondurulmuş, pişmemiş lahananın, taze lahanadan daha fazla miktarda antioksidan içerdiği görülmüştür, bu da dondurmanın bazı sebzelerin antioksidan içeriğini bile artırabileceğini düşündürmektedir.

Öte yandan, ağartma C vitamini ve tiamin dahil ısıya duyarlı besin maddelerinde önemli düşüşlere neden olabilir.

Bir incelemeye göre, bazı sebzelerin C vitamini içeriği, ağartma ve dondurma işlemi sırasında % 10-80 oranında azalabilir ve ortalama besin kaybı yaklaşık % 50’dir.

Kaynatma, kızartma ve mikrodalga fırın gibi diğer pişirme yöntemlerinin de taze veya konserve sebzelerde bile besin kayıplarına yol açabileceğini unutmayın.

Katkılar ve koruyucular

Dondurulmuş sebzeleri seçerken, bileşen etiketini dikkatlice kontrol etmek gerekir. Dondurulmuş sebzelerin çoğunda katkı maddesi ve koruyucu bulunmamasına rağmen, bazıları ilave şeker veya tuz içerebilir.

Bazı dondurulmuş sebzeler, lezzet katabilecek ancak nihai üründeki sodyum, yağ veya kalori miktarını artırabilecek hazır soslar veya baharat karışımları ile hazırlanır. Bunlar gıdanın kalori değerini önemli ölçüde yükseltir.

Ek olarak, yüksek tansiyonu olanlar dondurulmuş sebzelerin sodyum içeriğini dikkatlice kontrol etmeli ve tuz eklenmeyen ürünleri almalıdır.

Çalışmalar, sodyum alımını azaltmanın, özellikle yüksek tansiyonu olanlarda kan basıncı seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Dondurulmuş sebzelerin faydaları

Dondurulmuş sebzeler genellikle minimum çaba ile hazırlanır, bu da onları taze sebzelere hızlı ve uygun bir alternatif haline getirir.

Genellikle taze sebzelerden daha ucuzdur ve daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Dahası, yıl boyunca kullanılabilir, yani mevsiminde olup olmadıklarına bakılmaksızın her zaman yenebilir.

Dondurulmuş sebzeleri yemek, lif, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere önemli besinlerin alımını artırmanın basit bir yoludur.

Ayrıca, çalışmalar sebze tüketimini artırmanın kalp hastalığı, kanser, tip 2 diyabet gibi rahatsızlıkların riskini düşürdüğünü göstermektedir.

Taze mi Dondurulmuş mu: Hangisi Daha Besleyici?

Taze ve dondurulmuş gıdaların besin içeriğini karşılaştıran çalışmalardan elde edilen sonuçlar biraz değişiklik gösteriyor.

Bunun nedeni, bazı çalışmalarda depolama ve taşıma süresinin etkilerini ortadan kaldıran taze hasat edilmiş ürünler kullanılırken, bazıları marketten alınan ürünleri kullanmaktadır. Buna ek olarak, işleme ve ölçüm yöntemlerinde farklılıklar, sonuçlara etki edebilir.

Ancak, genel olarak, kanıtlar meyve ve sebzeleri dondurmanın besin değerini koruyabileceğini, taze ve dondurulmuş gıdaların besin içeriğinin benzer olduğunu ileri sürmektedir.

Çalışmalar bazı dondurulmuş gıdalardaki besin maddelerinin düştüğünü belirtmektedir ama bu düşüş genellikle küçüktür.

Dahası, taze ve dondurulmuş gıdalardaki A vitamini, karotenoidler, E vitamini, mineraller ve lif seviyeleri benzerdir. Genellikle ağartmadan etkilenmezler.

Taze çeşitlerini, bezelye, yeşil fasulye, havuç, ıspanak ve brokoli gibi donmuş çeşitlerle karşılaştıran çalışmalar, antioksidan aktivitesini ve besin içeriğini benzer bulmuştur.

Dondurulmuş gıdalar daha fazla C vitamini içerebilir

Dondurulmuş gıdalarda bazı besin maddelerinin seviyeleri daha yüksektir. Bu, en çok dondurulmuş gıda ile birkaç günlüğüne evde depolanmış taze çeşitleri karşılaştıran çalışmalarda görülür.

Örneğin, dondurulmuş bezelye veya ıspanak birkaç gün boyunca evde saklanan marketten alınan taze bezelye veya ıspanaktan daha fazla C vitamini içerir.

Bazı meyveler için dondurma, taze çeşitlerle karşılaştırıldığında daha yüksek C vitamini içeriği ile sonuçlanmıştır.

Buna ek olarak, bir çalışma, taze gıdanın dondurulması için gerçekleştirilen işlemlerin, lifin kullanılabilirliğini, daha fazla çözünür hale getirerek artırabileceğini belirtmektedir.

Sonuç olarak;

Doğrudan tarladan satın aldığınız veya kendi bahçenizden topladığınız meyve ve sebzeler en yüksek kalitededir.

Bununla birlikte, marketten alışveriş yapıyorsanız, dondurulmuş gıdalar, taze çeşitlerden daha eşit veya bazı durumlarda daha besleyici olabilir.

Dondurulmuş meyve ve sebzeler taze seçeneklere göre uygun bir alternatiftir. En iyi besin çeşitliliğini elde etmek için taze ve dondurulmuş gıdaların karışımını kullanmak en iyisidir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir