Tavuk Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Tavuk Yiyerek Zayıflama

Her gün internette hızlı kilo verdirdiğini iddia eden farklı diyetlerle karşılaşıyoruz. Bu tür diyetler, gün içinde sadece bir gıda yenen mono diyetlerdir. Tavuk diyeti de bunlardan biri.

Tavuk diyeti, gün boyunca her öğünde sadece tavuk yemeyi içeren basit bir beslenme şekli. Diyetin teorisine göre, hızlı yağ kaybı sağlıyor.

Fakat çoğu sağlık uzmanı, besin eksikliği riski altına soktuğu için böyle bir beslenme şekline karşı uyarıyor.

Tavuk diyeti nedir?

Tavuk diyeti, Matt Damon’ın 1996’da sadece tavuk göğsü yiyerek yaklaşık 27.2 kg verdiği “Ateş Altında Cesaret” filmindeki rolüne hazırlanırken popüler oldu. Damon bunun sağlıklı bir beslenme şekli olmadığını ve rol için yapması gerekeni yaptığını söyledi.

O günden sonra, hızlı yağ kaybetmek isteyenler tarafından tavuk diyeti uygulanmaya başlandı. Bu diyet, mono diyet olarak adlandırılan bir diyet kategorisine ait. Bu, her gün tüm öğünlerde sadece bir tür yemek yenilen bir beslenme şekli.

Tavuk diyetinde, kalori açığı elde etmek için yalnızca tavuk, çoğunlukla göğüs eti yenir. Yakılandan daha az kalori alındığı için kilo vermeyi sağlar.

Tavuk diyeti nasıl yapılır?

Tavuk diyeti, sadece bir gıda maddesinden oluştuğu için uygulanması basit bir diyettir. Porsiyon kısıtlaması yoktur. Sebze ve bazı meyvelerin yendiği diyetin daha az katı versiyonları da uygulanmaktadır.

Tavuk Diyeti tavuk pişirme şekilleri

Diyette tavuk nasıl yenir?

En katı şeklinde tavuk diyetinde sadece tavuk göğsü yenir. Bu diyeti uygulayanlar baget ve kanat gibi tavuğun diğer kesimlerini de yer.

Bu kesimler yağ bakımından göğüs etinden daha yüksektir. Bu nedenle kalorisi daha yüksektir.

Diyette tavuğu pişirme yöntemleri

Tavuk diyetinde birkaç pişirme yöntemi kullanılır:

  • Izgara: Daha az yağlı olduğundan yaygın tercih edilen pişirme yöntemlerinden biridir.
  • Tavada kızartma: Tavuk hafifçe tavada kızartılır.
  • Yağda kızartma: Tavuk, bir tavada veya fritözde sıcak yemeklik yağda kızartılır. Bu, gevrek bir dış kaplama oluşturur ancak oldukça fazla yağlı olur.
  • Haşlama: Eti suda pişirmektir. Bu, fazladan yağ gerektirmediği için en sade yöntemdir. 

Tavuk diyetini uygulayanlar, diyete daha fazla çeşitlilik kazandırmak için zaman zaman pişirme yöntemlerini değiştirir. Tavuğu istediğiniz gibi baharatlayabilirsiniz.

Tavuk Diyeti ne işe yarar

Tavuk diyeti ne kadar süre yapılır?

Çoğu insan hızlı kilo vermek için bir ya da iki hafta boyunca devam etse de, tavuk diyetinin ne kadar süreyle takip edileceğine dair belirli bir kural yok.

Tavuk diyeti zayıflatır mı?

Bilim insanları doğrudan tavuk diyetini ve kilo kaybı üzerine etkilerini araştırmamıştır. Kilo vermek için tutarlı bir kalori açığı sağlamak gerekir, yani yaktığınızdan daha az kalori tüketmelisiniz.

Tavuğun düşük kalorili bir besin olduğu ve çoğunlukla proteinden oluştuğu göz önüne alındığında, bu diyet kilo vermeyi sağlar. Fakat bazı ciddi yan etkilere de neden olabilir.

İlk etapta kilo vermeyi sağlasa da, eski beslenme şeklinize döndüğünüzde kilonuzu muhtemelen geri alırsınız.

Tavuk diyetinin faydaları nelerdir?

  • Tavuk diyetinin önemli bir avantajı basit olarak uygulanmasıdır. Porsiyonları küçültmeye gerek yoktur. 
  • Araştırmalar, protein yemenin iştahı azaltmayı sağladığını göstermektedir. Bu, daha az yemeye yardımcı olur.
  • Bu nedenle, tavuk diyeti kısa sürede kilo vermeyi sağlayacaktır.

Tavuk Diyeti faydaları

Tavuk diyetinin zararları nelerdir?

  • Besin eksikliğine neden olabilir. Tavuk, iyi bir B6 vitamini ve fosfor kaynağı olduğu kadar zengin bir protein, niasin ve selenyum kaynağıdır.Fakat C vitamini ve folat gibi diğer bazı kritik besinlerden yoksundur. Birçok besin eksikliği hızla gelişebilir. Kısa bir süre için bile olsa tavuk diyeti uygulamak, ciddi bir besin eksikliği geliştirme riskine sokar.
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıklarına neden olabilir. Yeme bozukluğuna yatkın kişilerde, düzensiz yemeye neden olabilir.
  • Sürdürülebilir değildir. Belli bir süre sonra monotonlaşarak sıkıcı hale gelir.
  • Kısıtlayıcıdır. Yüksek lifli sebzeler ve meyveler, diğer protein kaynakları, sağlıklı yağlar gibi vücudun en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu gıdalar diyette yoktur.
Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir