Tavuk Alerjisi Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Az yağlı, yüksek proteinli tavuk, sağlık için faydalı önemli besin maddeleri sağlar. Tavuğa alerjiniz olmadığı sürece…

“Tavuk alerji yapar mı?” diye düşünebilirsiniz.

Tavuk eti alerjisi yaygın görülen bir durum değildir ancak bazı kişilerde rahatsız edici hatta tehlikeli semptomlara neden olabilir.

Alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz alerjeni yanlışlıkla tehlikeli bir madde olarak tanımlar.

Bağışıklık sisteminiz daha sonra maddeye saldırmak için immünoglobulin E (IeG) denen antikorlar oluşturur. Bu yanıt, hafif ila şiddetli arasında değişen çeşitli semptomlara yol açabilir.

Her yaştaki insanda tavuk alerjisi oluşabilir. Bu durum çocuklukta başlayabilir ve büyüyünce de devam eder.

Alerjik reaksiyonlar göstermeden de uzun yıllar boyunca tavuğa veya tavuk etine alerjik olabilirsiniz. Tavuk alerjisi olan bazı kişiler çiğ ete yani pişmemiş tavuğa karşı da alerjiktir.

Böyle bir durumunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, bir alerji uzmanı veya bir doktora başvurmak gerekir. Bu veya diğer alerjenlerin pozitif olup olmadığını görmek için kan testi yapılabilir. 

Tavuk alerjisi yaygın mıdır?

Tavuk etine alerjik reaksiyonlar nadir görülür. Hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilir. En sık ergenlerde görülür ancak okul öncesi yaşta başlayabilir.

Tavuk eti alerjisi, birincil alerji (gerçek bir alerji) veya yumurta alerjisi gibi başka bir alerjiyle çapraz reaksiyonun neden olduğu ikincil bir alerji olarak ortaya çıkabilir ancak bu nadirdir.

tavuk eti alerji yapar mı

Tavuk Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Tavuğa alerjiniz varsa, belirtiler yedikten sonra ani şekilde veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Tavuk alerjisinin belirtileri şunlardır: 

– Gözlerin sulanması, şişmesi veya kaşınması

– Burun akıntısı ve kaşıntısı

 – Hapşırma

 – Nefes almada zorluk

 – Boğaz ağrısı

 – Öksürük veya hırıltı

 – Tahriş, derinin kızarması veya egzama benzeri döküntüler

 – Ciltte kaşıntı

 – Mide bulantısı

 – Kusma

 – Karın krampları

 – İshal

 – Anafilaksi 

Semptomlar, hafif rahatsızlıktan şiddetliye doğru değişebilir. Tavuk yemediğinizde ya da tavukla temas etmediğinizde belirtiler ortadan kalkacaktır. 

tavuk etinin zararları

Tavuk Alerjisinin Risk Faktörleri Nelerdir?

Eğer astım veya egzamanız varsa, tavuk alerjisi de dahil olmak üzere besin alerjileri yaşamanız daha muhtemeldir. Ayrıca tavuk eti alerjiniz varsa aşağıdakilere karşı da alerjik olabilirsiniz:

– Hindi

– Kaz

– Ördek

– Sülün

– Keklik

– Balık

– Karides 

Tavuk alerjisi olan bazı kişilerde yumurta alerjisi de vardır. Tavuğa alerjiniz varsa, aynı zamanda tavuk pisliği, tavuk tüyü ve tavuk tüyü tozuna da alerjiniz olabilir.

Bu hassasiyet hindi gibi diğer kanatlı türlerin tüyleri ve döküntüleri için de geçerlidir. 

kızarmış tavuk zararlı mı

Tavuk Alerjisinin Komplikasyonları Nelerdir?

Tavuk alerjisi soğuk algınlığına yol açabilir. Bunun nedeni burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi bazı semptomların aynı olmasıdır. Vücudunuzdaki alerjeni ortadan kaldırmaya çalışırken mide rahatsızlığı yaşayabilirsiniz.

En ciddi komplikasyonu anafilaksidir. Bu derhal tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir vücut reaksiyonudur. Anafilaksi belirtileri şunlardır:

– Hızlı kalp atımı

– Kan basıncında ani düşüş

– Kalp çarpıntısı

– Nefes darlığı

– Hırıltılı

– Boğazdaki hava yollarının şişmesi

– Konuşma bozukluğu

– Dil şişmesi

– Dudak şişmesi

– Dudaklar, parmak uçları veya ayak parmakları çevresinde mavi renk

– Bilinç kaybı 

Tavuk Alerjisi Tedavisi

Tavuk alerjiniz varsa, yediğiniz her şeyden kaçınmanız gerekebilir.

Çorbalarda ortak bir içerik olan tavuk suyu içeren yemeklere dikkat edin. Tavuk kırmızı etin bir alternatifi olarak popülerdir, hamburger gibi yiyecekler de bile olabilir.

Eğer tavuk tüylerine karşı alerjiniz varsa, kaz tüyü yorganlar ve yastıklar, hem evde hem de seyahat sırasında alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. 

Aşı olmadan önce alerjinizi doktorunuzla görüşün. Bazı aşılar, -sarı humma aşısı- gibi tavuk proteini içerdiğinden alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilir. Yumurtaya alerjiniz varsa, canlı influenza aşısı olamayabilirsiniz. Yumurta proteini içerir. 

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Tavuk alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktora gitmeniz gerekir. Semptomları tedavi etmek için bir antihistamin veya alerjiyi belirlemek belirlemek için bir eliminasyon diyeti önerilebilir.

Yaygın Görülen Diğer Gıda Alerjileri

Gıdalar, protein alerjenleri içerir. İnsanların çoğunda bu proteinler alerjik reaksiyonu tetiklemez. Birçok gıda alerjik reaksiyona neden olabilirken, ancak en yaygın görülen gıda alerjileri şunlardır:

– Süt

– Yumurta

– Balık

– Kabuklu deniz ürünleri

– Badem veya ceviz gibi kuruyemişler

– Yer fıstığı

– Buğday

– Soya fasulyesi

– Susam

amino asitler nelerde var

Yumurta alerjisi

Birçok gıda alerjisi gibi, yumurta alerjisi de çocuklukta sık görülür. Yumurtaya alerjik reaksiyona neden olan başlıca proteinler ovomukoid, ovalbümin ve ovotransferrindir.

Yumurta alerjisinin belirtileri arasında kusma, mide ağrısı, hazımsızlık, hırıltılı solunum veya öksürük sayılabilir. Yumurtaya karşı alerjik bir reaksiyondan kaçınmanın en iyi yolu, yumurta veya yumurta içeren gıda ürünlerini yemekten kaçınmaktır.

Balık alerjisi

Yetişkinlerin balıklara ve kabuklu deniz hayvanlarına karşı alerjik reaksiyon gösterme olasılığı çocuklardan daha fazladır. Bazı insanlar sadece belirli balık türlerinden tepki alırken, diğerleri tüm balıklara tepki verebilir. Reaksiyon derecesi, insanların yediği balık türüne bağlı olarak değişebilir.

Balığa alerjisi olan çoğu insan, parvalbumin adı verilen protein alerjenine tepki gösterecektir. Yemek pişirmek bu proteinleri yok etmez, bu da insanların hem pişmiş hem de çiğ balıklara tepki gösterebileceği anlamına gelir.

Balığa alerjisi olan kişiler için balık ve balık ürünlerinden uzak durmak çok önemlidir.

Süt alerjisi

İnek sütü alerjisi, çocukluk çağında en sık görülen gıda alerjilerinden biridir. Süt alerjisinin belirtileri ishal ve kusmadır.

İnsanların iki farklı süt proteinine, kazein ve peynir altı suyuna alerjisi olabilir. Süte alerjisi olan kişiler, süt veya süt içeren herhangi bir ürünü tüketmemeye özen göstermelidir.

Süt alerjisi, laktoz intoleransı ile aynı şey değildir. Laktoz intoleransı olan kişilerin süte alerjisi yoktur. Bunun yerine, laktozu parçalamak için ihtiyaç duydukları laktaz adı verilen bir enzime sahip olmadıkları anlamına gelir.

kuruyemiş faydaları ve zararları

Kuruyemiş alerjisi

Kuruyemiş alerjisi genellikle ömür boyu sürer. Kabuklu deniz ürünleri ve yer fıstığı alerjisi ile birlikte, kuruyemiş alerjisi, gıda kaynaklı anafilaksinin en sık nedenleri arasındadır. Alerjik reaksiyonlara yol açma olasılığı en yüksek olan kuruyemişler şunlardır:

– Kaju fıstığı

– Antep fıstığı

– Ceviz

– Fındık

– Badem

– Brezilya cevizi

Kuruyemiş alerjisi olan kişiler birçok farklı şekilde tepki verebilir. Semptomlar kurdeşen, kusma, düşük tansiyon veya yutma güçlüğünü içerebilir.

Bazı insanlar ayrıca ağızda, boğazda, ciltte, gözlerde veya vücudun diğer kısımlarında kaşıntı yaşayabilir. Kuruyemiş alerjisi olan kişiler, alerjik olduğu kuruyemişi içerebilecek yiyecekleri yemekten kaçınmalıdır.

Yer fıstığı alerjisi

Fıstık, gıda alerjisinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yer fıstığına alerjisi olan kişiler genellikle tüm yaşamları boyunca alerjik olacaktır. 

Fıstık alerjisi olan küçük bir azınlık yeşil bezelye gibi baklagillere tepki gösterebilir. 

Yer fıstığına alerjisi olan kişiler, diğer gıdalara alerjisi olan kişilerle aynı semptomların çoğunu yaşar. Bu belirtiler mide problemleri, zayıf nabız, şişme, kurdeşen, baş dönmesi ve kafa karışıklığıdır.

kabuklu deniz ürünleri faydaları nelerdir

Kabuklu deniz ürünleri

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi, balık alerjisinden farklıdır. Birçok kabuklu deniz hayvanı türü, alerjisi olan kişilerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere reaksiyonlara neden olabilir:

– Karides

– Istakoz

– Yengeç

– Kerevit

– İstiridye

– Deniz tarağı

– Midye

Bir tür kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olan kişiler, genellikle diğer türlere de tepki gösterir.

Kabuklu deniz hayvanlarına karşı alerjik reaksiyonu olan kişiler, gıda alerjilerinin çoğunda ortak olan kusma, hırıltılı solunum ve diğer semptomlar yaşayabilir.

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi sıklıkla ciddi reaksiyonlara neden olabilir ve bazı insanlar kabuklu deniz hayvanlarının pişirilmesinden kaynaklanan buhara bile tepki verebilir.

Diğer gıda alerjilerinde olduğu gibi, bu alerjiye sahip kişiler kabuklu deniz ürünleri ile temastan kaçınmalıdır.

Soya fasulyesi alerjisi

Soya fasulyesi alerjisi yaygın bir çocukluk alerjisidir. Soya fasulyesine alerjisi olan çoğu insan 3 yaşın altındadır ancak bazen yetişkinlerin de soya fasulyesine alerjisi vardır.

Soya fasulyesine alerjisi olan kişilerde kızarıklık, kusma, ishal ve mide krampları görülebilir. Nadiren soya fasulyesi anafilaksiye neden olabilir.

buğday kepeği neye iyi gelir

Buğday alerjisi

Buğday alerjisi, başka bir yaygın pediatrik gıda alerjisidir. Çocukların yaklaşık %65’i 12 yaşına kadar bu alerji ile büyüyecektir.

Buğdaydaki ana alerjenlerden biri, glutende bulunan gliadin adı verilen bir proteindir. Bu nedenle, buğday alerjisi olan kişilerin glutensiz beslenmeleri gerekebilir.

İnsanlar nadiren buğday alerjisinden dolayı anafilaksi yaşar ancak bu bazen olabilir. Buğday alerjisi semptomları arasında astım, sindirim problemleri ve döküntüler bulunur.

Buğday alerjisi, otoimmün bir durum olan çölyak hastalığı ile aynı şey değildir.

Susam alerjisi

Susam alerjisi, özellikle çocuklar için şiddetli olabilir. Diğer gıda alerjileri gibi, susam alerjisi de çeşitli semptomlara neden olabilir. Bunlar döküntü, kurdeşen veya kusmayı içerebilir. Şiddetli vakalarda, boğaz şişmesine ve anafilaksiye de yol açabilir.

Bu semptomlar diğer gıda alerjilerinin semptomlarıyla örtüşebileceğinden, susam alerjisini güvenilir bir şekilde teşhis etmek zordur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir