Taurin Nedir? Faydaları, Zararları ve Kullanımı

Taurin, birçok gıdada bulunan ve genellikle enerji içeceklerine eklenen bir amino asit türüdür

Taurin supplement olarak da kullanılır ve bazı araştırmacılar bunu “harika molekül” olarak adlandırır.

Bu amino asitin, daha düşük bir hastalık riski ve daha iyi spor performansı gibi çeşitli sağlık yararları olduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda güvenli olduğu bildirilmekte ve makul dozlarda alındığında bilinen yan etkisi olmadığı söylenmektedir.

Yazıda “taurin ne demek”, “taurin ne işe yarar”, “taurin faydaları”, “taurin zararları”, “taurin içeren besinler” gibi bu amino asit hakkında bilmeniz gereken her şey açıklanmaktadır.

Taurin nedir?

Vücudutta doğal olarak oluşan bir amino asittir. Özellikle beyin, gözler, kalp ve kaslarda yoğunlaşır.

Diğer birçok amino asidin aksine, proteinleri oluşturmak için kullanılmaz. Şartlı olarak esansiyel bir amino asit olarak sınıflandırılır.

Vücudumuz bu amino asiti üretebilir ve bazı yiyeceklerde de bulunur. Fakat bazı bireyler – örneğin kalp hastalığı veya diyabet gibi spesifik hastalıkları olanlar – taurin hapı almaktan fayda sağlayabilir.

Bu amino asitin boğa idrarından veya boğa sperminden ekstrakte edildiğine dair yanlış bir inanış vardır. İsmi, öküz ya da boğa anlamına gelen Latince “toros” kelimesinden türetilmiştir –  karışıklığın kaynağı belki bu olabilir.

taurin ne işe yarar

Taurin Hangi Besinlerde Bulunur?

Taurin içeren gıdalar; et, balık ve süt gibi hayvansal gıdalardır. Taurin enerji içeceği ve sodaya eklenir, 237 ml’lik porsiyonda 600-1.000 mg kadar bulunabilir.

Ancak, bunların içeriğinde bulunan diğer zararlı maddelerden dolayı yüksek miktarlarda soda veya enerji içeceği içmeniz tavsiye edilmez.

Supplement ve enerji içeceklerinde kullanılan formu genellikle sentetik olarak yapılır – yani taurin hammaddesi hayvanlardan elde edilmez – veganlar için uygundur.

Ortalama bir beslenme, günde yaklaşık 40-400 mg sağlar, ancak çalışmalar günde 400-6,000 mg kullanmaktadır.

Taurin ne işe yarar?

Bu amino asit birçok organda bulunur ve yararları vardır. Doğrudan rolleri arasında şunlar bulunur:

– Hücrelerde doğru hidrasyon ve elektrolit dengesini sürdürmek.

– Sindirimde önemli bir rol oynayan safra tuzlarının oluşturulması.

– Hücrelerde kalsiyum gibi minerallerin düzenlenmesi.

– Merkezi sinir sisteminin ve gözlerin genel işlevini desteklemek.

– Bağışıklık sistemi sağlığı ve antioksidan fonksiyonunun düzenlenmesi.

Şartlı olarak esansiyel bir amino asit olduğu için, sağlıklı bir birey bu temel günlük fonksiyonlar için gereken minimum miktarı üretebilir.

Ancak nadir vakalarda daha yüksek miktarlara ihtiyaç duyulabilir, bu da bazı insanlar için (kalp veya böbrek yetmezliği olanlar gibi) ve intravenöz yolla beslenen prematüre bebekler için bu amino asiti gerekli hale getirir.

Fetal gelişim sırasında taurin eksikliği olduğunda, beyin fonksiyon bozukluğu ve zayıf kan şekeri kontrolü gibi ciddi semptomlar gözlenmiştir.

Taurin Yararları Nelerdir?

Diyabetle mücadele eder

Bu amino asit kan şekerini kontrol edebilir ve diyabetle savaşabilir. Uzun süreli takviye, diyabetik sıçanlarda, açlık kan şekeri düzeylerini, diyet veya egzersizde herhangi bir değişiklik olmaksızın azalttı.

Açlık kan şekeri seviyeleri sağlık için çok önemlidir çünkü yüksek seviyeler tip 2 diyabet ve diğer birçok kronik hastalıkta kilit rol oynar.

Bazı hayvan araştırmaları, takviye olarak alımın artmasının, kan şekeri düzeylerini ve insülin direncini azaltarak tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

İlginçtir ki, diyabetli insanlar daha düşük seviyelerde bu amino asite sahip olma eğilimindedirler – diyabette rol oynayabileceğinin bir başka göstergesidir.

Kalp sağlığını geliştirir

Bu molekül kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Kan damarı duvarlarındaki kan akışına karşı direnci azaltarak yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabilir. Ayrıca beyindeki kan basıncını arttıran sinir uyarılarını da en aza indirebilir.

Diyabetli kişilerde yapılan iki haftalık bir çalışmada, takviyeler arter sertliğini önemli ölçüde azalttı – potansiyel olarak kalbin vücudun etrafına kan pompalamasını kolaylaştırdı.

Kilolu insanlarda yapılan başka bir çalışmada, yedi hafta boyunca günde 3 gram supplement olarak alınması, vücut ağırlığını azaltmış ve birkaç kalp hastalığı risk faktörünü iyileştirmiştir.

Takviyenin, iltihap ve arter kalınlaşmasını azalttığı bulunmuştur. Bu etkiler birleştirildiğinde, kalp hastalığı riski önemli ölçüde azalır.

Egzersiz performansını artırır

Bu amino asit ayrıca atletik performans için de faydalıdır. Hayvan çalışmalarında, taurin supplement, kasların daha fazla çalışmasına ve bu çalışmanın daha uzun sürmesine neden oldu ve kasların büzülme ve güç üretme kabiliyetini artırdı. Farelerde, bir egzersiz sırasında yorgunluğu ve kas hasarını azalttı.

İnsan çalışmalarında, bu amino asitin yorgunluğa ve kas yanmasına neden olan atık ürünleri ortaya çıkardığı gösterilmiştir. Ayrıca kasları hücre hasarı ve oksidatif strese karşı korur.

Dahası, egzersiz sırasında yağ yakımını artırır. İnsan çalışmaları, bu amino asiti kullanan eğitimli sporcuların, egzersiz performansını geliştirdiğini göstermektedir. Bisiklet sürenler ve koşucular daha az yorularak daha uzun mesafeler alabilmişlerdir.

Başka bir çalışma kas hasarını azaltmada bu amino asitin rolünü desteklemektedir. Kaslara zarar veren bir halter rutinine katılan katılımcılar, daha az hasar belirteçleri ve daha az kas ağrısı yaşadılar.

Bu performans avantajlarına ek olarak, vücudun yakıt için yağ kullanımını artırarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Bisikletçilerde, 1,66 gram taurinle takviye edilenlerin yağ yakım oranı % 16 oranında artmıştır.

Obezite ile mücadeleye yardımcı olabilir

Taurin, yağ emiliminde ve parçalanmasında rol oynar. 30 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan bir araştırma, taurin takviyesinin trigliseridleri ve aterojenik indeksi (trigliseridlerin HDL kolesterol oranını) önemli ölçüde azalttığını gösterdi. 

Çalışma, taurinin, yağ metabolizmasını olumlu yönde etkileyebileceğini ve hatta obez bireylerde kalp hastalığı riskini azaltabileceğini belirterek sonuçlandı.

Stresle savaşır ve beyin sağlığını güçlendirir

Bir Çin araştırması, taurinin anti-depresif etkiler gösterebileceğini belirtiyor. Ayrıca beyin gelişimine katkıda bulunabilir, hafızayı ve bilişi geliştirmeye yardımcı olabilir.

Taurinin ayrıca beyindeki GABA reseptörlerini aktive ettiği bulundu – bu reseptörler, beyin gelişimini destekleyen bazı önemli nörotransmiterlerle etkileşime giriyor.

Karaciğer sağlığını destekler

Araştırmalar, taurinin aşırı alkol tüketiminin neden olduğu karaciğer hasarını tersine çevirebileceğini gösteriyor. Sıçanlar üzerinde yapılan testlerde, taurin ile sindirilenler, yağda bozulma ve iltihaplanma oranlarının azaldığını gösterdi.

Taurinin diyet takviyesi, kronik hepatitli hastalarda karaciğer hasarını da azalttı.

Taurin ayrıca karaciğeri oksidatif stres ve serbest radikal hasarından korur. Bir çalışmada, günde üç kez alınan 2 gram taurin, oksidatif stres nedeniyle meydana gelen karaciğer hasarını azalttı.

Görme yetisini geliştirir

Taurinin retinada en bol bulunan amino asit olduğu gerçeği pek çok şeyi açıklıyor. Taurin, retina sağlığını artırmaya ve görme rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olabilecek güçlü antioksidan özelliklere sahiptir.

Taurin tükenmesi ayrıca retina konileri ve retina gangliyon hücrelerinin hasar görmesiyle ilişkilendirilmiştir. Amino asit ayrıca kataraktı ve kuru gözleri de önleyebilir – bu da onu göz sağlığı için önemli bir besin maddesi yapar.

İnflamasyonla savaşır

Taurinin insan sistemindeki birincil rolü, bir antioksidandır – bu, vücuttaki iltihaplanmaya karşı savaşmaya yardımcı olmasının bir nedenidir. Çalışmalar ayrıca, kronik iltihaplı hastalıklarla savaşmak için ilaçlarda taurin kullanımını teşvik ediyor.

Taurin ayrıca diş çevresindeki dokuların iltihabı olan periodontitisin tedavisine de yardımcı olur.

Parkinson hastalığının belirtilerini azaltmaya yardımcı olur

Araştırmalar, taurinin, Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif durumların tedavisinde faydalı olabilecek beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Parkinson hastalığı olanlar için potansiyel taurin faydaları hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı araştırmalar, mitokondriyal fonksiyonda yer alan belirli bir enzimin aktivitesini değiştirerek semptom şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Taurin Zararları Nelerdir?

Mevcut en iyi kanıtlara göre, bu amino asit önerilen miktarlarda kullanıldığında bir zararı yoktur.

Takviyeler ile ilgili doğrudan bir sorun bulunmamakla birlikte, Avrupa’da sporcu ölümleri taurin ve kafein içeren enerji içecekleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, birkaç ülke takviyelerin satışına yasaklama veya sınırlama getirdi.

Ancak, bu ölümlerin, büyük miktarlarda kafein veya sporcuların aldıkları diğer bazı maddelerden kaynaklanmış olabileceği de söylenmektedir.

Çoğu amino asit bazlı takviyede olduğu gibi, taurin amino asit kullanımı böbrek sorunları olan kişilerde sorunlara neden olabilir.

Bazı kaynaklar, taurinin bipolar bozukluğu şiddetlendirebileceğini öne sürüyor. Bu duruma sahip kişiler kullanımından kaçınmalıdır.

Taurin Nasıl Kullanılır?

En yaygın kullanılan taurin günlük doz, 500–2,000 mg’dır. Ancak toksisitenin üst limiti çok daha yüksektir – 2,000 mg’ın üzerindeki dozlarda bile iyi tolere edildiği görülmektedir.

Bu amino asitin güvenliği üzerine yapılan araştırmalar, günde 3.000 mg’a kadar güvenli olduğunu göstermektedir.

Doğal olarak et, süt ve balıklardan elde edilebilen bu amino asiti, çoğu insan yukarıda belirtilen çalışmalarda kullanılan dozlarını tüketmez.

Sonuç olarak;

Bazı araştırmacılar taurin‘i “harika molekül” olarak adlandırırlar çünkü takviyeleri birçok potansiyel sağlık ve performans yararı sağlar.

Sağlığınızı geliştirmek veya spor performansınızı optimize etmek istiyorsanız, taurin kullanabilirsiniz ancak her zaman doğal yollardan elde edilenin en iyisi olduğunu unutmayın ve herhangi bir takviye kullanmadan önce doktorunuza danışmayı da ihmal etmeyin.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir