Tarçın Elması (Graviola) Nedir, Faydaları Nelerdir?

Tarçın elması, farklı lezzeti ve etkileyici sağlık yararlarıyla popüler olan bir meyvedir. Besin yoğunluğu ile çok az kalori içerdiği halde, iyi miktarda lif ve C vitamini sağlar.

Graviola Meyvesi Nedir?

Graviola, soursop gibi değişik adlarla bilinen tarçın elması, Amerika’nın tropik bölgelerine özgü bir ağaç türü olan Annona muricata’nın meyvesidir.

Bu dikenli yeşil meyve, kremsi bir doku ve güçlü bir lezzete sahip olduğundan, genellikle ananas veya çilek ile karşılaştırılır.

Tarçın elması, meyveyi yarıdan ikiye kesip eti çıkarılarak çiğ olarak yenir.

Meyve, boyut olarak değişiklik gösterebilir ve oldukça geniş olabilir, bu nedenle yerken birkaç kısma bölmek gerekebilir.

Soursop Meyvesi Besin Değeri

Bu meyvenin tipik özellikleri, kalori bakımından düşük olmasıyla birlikte, lif ve C vitamini gibi çeşitli besin maddeleri bakımından da yüksek olmasıdır.

Çiğ tarçın elmasının 100 gramlık porsiyonunun besin profili şöyledir:

Kalori: 66

Protein: 1 gram

Karbonhidrat: 16,8 gram

Lif: 3.3 gram

C vitamini: RDI’nin % 34’ü

Potasyum: RDI’nin % 8’i

Magnezyum: RDI’nin % 5’i

Tiamin: RDI’nin % 5’i

Tarçın elması ayrıca az miktarda niasin, riboflavin, folat ve demir içerir.

Meyvenin yaprakları, meyvesi ve sapını içeren birçok kısmı tıbbi olarak kullanılmaktadır.

Araştırmalar, son yıllarda tarçın elmasının çeşitli sağlık yararlarını ortaya çıkardı.

Bazı test tüpleri ve hayvan çalışmaları, iltihabı hafifletmekten kanser gelişimini yavaşlatmaya kadar bazı durumlara yardımcı olabileceğini buldu.

Tarçın Elmasının Yararları Nelerdir?

Soursop meyvesi, hastalığa neden olan hücrelerle ve hatta belirli tümör türleriyle savaşabilen çok sayıda bitkisel besin içerir.

Bu besinler, genel sağlığı iyileştiren antioksidan özellikler içerir. Kanserle savaşmaya, göz sağlığını iyileştirmeye ve çeşitli enfeksiyonları tedavi etmeye yardımcı olurlar.

Antioksidanlar bakımından yüksektir

Tarçın elmasının bilinen faydalarından birçoğu yüksek antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır. Antioksidanlar, hücrelere zarar verebilecek serbest radikaller adı verilen zararlı bileşiklerin nötralize edilmesine yardımcı olur.

Bazı araştırmalar antioksidanların kalp hastalığı, kanser ve şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıkların riskini azaltmada önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Bir test tüpü çalışması, tarçın elmasının antioksidan özelliklerini inceledi ve serbest radikallere bağlı hasarlara karşı etkili bir şekilde koruma sağlayabileceğini keşfetti.

Bir başka test tüpü çalışması, tarçın elması özündeki antioksidanları ölçtü ve hücrelere zarar vermesini önlemeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Ayrıca meyvede, luteolin, kuersetin ve tangeretin gibi antioksidanlar veçeşitli bitki bileşikleri de bulunmaktadır.

Kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabilir

Çoğu araştırma şu anda test tüpü çalışmaları ile sınırlı olsa da, bazı çalışmalar tarçın elmasının kanser hücrelerini ortadan kaldırmaya potansiyel olarak yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Bir test tüpü çalışması, tarçın elması özü ile meme kanseri hücrelerini tedavi etti.

Meyvenin özü, tümör boyutunu azaltabilir, kanser hücrelerini öldürüp bağışıklık sisteminin aktivitesini artırabilir.

Bir diğer test tüpü çalışması, kanserli hücrelerin büyümesini ve oluşumunu durdurduğu tespit edilen lösemi hücrelerinde tarçın elması özünün etkilerini inceledi.

Ancak, bu araştırmalar, tarçın elması özütünün güçlü bir dozu ile yapılan test tüpü çalışmalarıdır. Meyveyi yemenin insanlarda kanseri nasıl etkileyebileceğini inceleyecek daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir

Antioksidan özelliklerine ek olarak, bazı çalışmalar tarçın elmasının, güçlü anti-bakteriyel özellikleri de ihtiva edebileceğini göstermektedir.

Bir test tüpü çalışmasında, ağız hastalıklarına neden olduğu bilinen farklı bakteri türleri üzerinde değişik konsantrasyonlarda tarçın elması ekstraktları kullanıldı.

Tarçın elması, diş eti iltihabı, diş çürüğü ve maya enfeksiyonlarına neden olan türler de dahil olmak üzere çok sayıda bakteriyi öldürmeyi başarabildi.

Bir başka test tüpü çalışması, tarçın elması ekstraktının, kolera ve “Staphylococcus” enfeksiyonlarından sorumlu bakterilere karşı çalıştığını gösterdi.

İnflamasyonu azaltabilir

Bazı hayvan çalışmaları, tarçın elması ve bileşenlerinin inflamasyonla mücadeleye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

İnflamasyon, hasara karşı normal bir bağışıklık tepkisidir ancak artan kanıtlar kronik inflamasyonun hastalığa katkıda bulunabileceğini göstermektedir.

Bir çalışmada, sıçanlar tarçın elması ekstraktı ile tedavi edildi ve bunun şişkinliği azalttığı ve inflamasyonu hafiflettiği bulundu.

Bir başka çalışmada benzer bulgular vardı, tarçın elması özütünün farelerde şişkinlik oranını % 37’ye kadar düşürdüğünü gösteriyor.

Araştırma şu an hayvan çalışmalarıyla sınırlı olsa da, artrit gibi iltihaplı rahatsızlıkların tedavisinde özellikle faydalı olabilir.

Bir hayvan araştırmasında, tarçın elması ekstraktının artritte yer alan bazı inflamatuar belirteçlerin seviyelerini düşürdüğü bulundu.

Kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur

Tarçın elmasının bazı hayvan çalışmalarında kan şekeri düzeylerinin düzenlemesine yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Bir çalışmada, diyabetik sıçanlara iki hafta boyunca tarçın elması özütü enjekte edildi. Ekstraktı alanlarda, tedavi edilmeyen gruba göre beş kat daha düşük kan şekeri seviyeleri vardı.

Bir başka çalışmada, diyabetik sıçanlara tarçın elması özütünün uygulanmasının kan şekeri seviyelerini % 75’e kadar azalttığı gösterilmiştir.

Göz sağlığını iyileştirir

Tarçın elması birçok antioksidan içerir. Bu antioksidanlardan özellikle C ve E vitaminleri, çinko ve beta-karotenin göz hastalığı riskini azalttığı bulunmuştur.

Antioksidanlar ayrıca oksidatif stresi azaltır, oksidatif stres katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna neden olabilir.

Böbrek ve karaciğer sağlığına faydalıdır

Bir Malezya çalışmasına göre, tarçın elması ekstresinin böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları için tedavi edilen sıçanlarda güvenli olduğu bulundu. İnsanlarda da benzer gözlemler yapıldı.

Bir başka Hint araştırmasına göre, meyvedeki asetogeninler, 12 kanser türünün malign hücrelerini öldürebilir ve bunlardan biri karaciğer kanseridir.

Solunum sağlığını iyileştirir

Bir Nijerya çalışması, meyvenin ağacının yapraklarının astım gibi solunum rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olduğunu belirtmektedir.

Stresi azaltmaya yardımcı olur

Connecticut Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, tarçın elması, stres ve depresyon gibi diğer sorunların tedavisi için kullanılabilir.

Gastrointestinal sağlığı geliştirir

Meyvenin ayrıca ülser önleyici özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Meyve oksidatif hasarı bastırır ve mide duvarının mukusunu korur.

Meyvenin önemli antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri, gastrointestinal sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Brezilya’da yapılan bir çalışmada, meyvenin yaprak ekstraktının antihelmintik (parazitleri öldürme yeteneği) özellikleri incelenmiştir. Koyunlarda gastrointestinal sorunlara neden olan parazitik bir solucanın etkilerini incelediler.

Çalışmanın amacı, yaprağın yumurtalara ve parazitin yetişkin formlarına olan etkilerini incelemekti.

Çalışma, meyvenin doğal bir antihelmintik olduğu ve koyunlarda mide-bağırsak sorunlarına neden olan parazitleri öldürebildiği için insanlarda da benzer etkilere sahip olabileceği sonucuna vardı.

Yine de bu konuda araştırmalar devam ediyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kore’de yapılan bir araştırma, tarçın elması yemenin, bağışıklığı güçlendirebileceğini belirtiyor. Bu, meyvede bulunan biyoaktif bileşiklerin etkisinden kaynaklanmaktadır.

Meyvenin yaprak özlerinin oral alımının, genellikle zayıf bir bağışıklık sistemi nedeniyle oluşan sıçan pençelerinde ödemi azalttığı bulunmuştur.

Çalışma, tarçın elması yaprağı ekstresinin bağışıklığı uyarma potansiyeline sahip olduğunu ve dolayısıyla bağışıklığı baskılanmış hastaların tedavisinde kullanılabileceği sonucuna varmıştır. 

Ağrıyı giderir (analjezik olarak çalışır)

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesine göre tarçın elması analjezik olarak çalışabilir. 

Ateşi tedavi eder

Tarçın elması geleneksel olarak ateşi tedavi etmek için kullanılmıştır. Afrika’da, ateşli semptomları ve konvülsif nöbetleri kontrol etmek için meyvenin yaprakları kaynatılır.

Bir Hint araştırmasına göre, tarçın elması ve suyu sadece ateşi tedavi etmekle kalmaz aynı zamanda ishal ve dizanteri için de büzücü görevi görür.

Meyve, çocuklarda ateşi tedavi etmeye de yardımcı olabilir; tarçın elması bu amaçla Afrika’da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hipertansiyon tedavisine yardımcı olur

Tarçın elması, geleneksel olarak, hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılmıştır. Nijerya’da yapılan bir araştırmaya göre bu, meyvede fenollerin antioksidan potansiyeline bağlanabilir.

Endonezya’daki bir çalışma raporuna göre, meyve yetişkinlerinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek besinler içerir.

Romatizmanın tedavisine yardımcı olur

Afrika’da olgunlaşmamış tarçın elması romatizma ve artritik ağrıyı tedavi etmek için kullanılır. Ağacının ezilmiş yaprakları bile romatizmayı tedavi etmek için kullanılır.

Meyve ayrıca anti-romatizmal etkiler sergileyen antosiyaninler, tanenler ve alkaloidler içerir.

Tarçın Elmasının Cilde Faydaları

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde yayınlanan bir rapora göre, tarçın elmasının yapraklarının özü, ciltte tümör döküntülerine neden olan bir hastalık olan cilt papillomasını önlemeye yardımcı olabilir.

Aslında, meyve cilt için o kadar faydalıdır ki, bitkinin yaprakları bebeklerin cildini sakinleştirmek için kullanılır.

Tarçın Elması Nasıl Yenir?

Tarçın elması, meyve sularından dondurmalara kadar, bazı ülkelerde popüler bir içerik olarak çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Ülkemizde daha yeni tanınan ve faydaları öğrenilmeye başlanan bir meyvedir.

Meyvenin eti, smoothie gibi içeceklere eklenebilir, çaya dönüşebilir veya pişmiş yiyecekleri tatlandırmaya yardımcı olmak için kullanılabilir.

Ancak, doğal olarak güçlü bir tada sahip olduğu için, tarçın elması en çok çiğ olarak tüketilir.

Meyveyi seçerken yumuşak olanları tercih edin veya yemeden önce birkaç gün olgunlaşmasını bekleyin. Daha sonra uzunlamasına kesip, kabuktan eti dışarı çıkarın ve keyifle yiyin.

Parkinson hastalığının gelişmesine katkıda bulunabilecek bir nörotoksin olan annonasin içerdiği için, tarçın elması meyvesinin çekirdeklerini yemeyin.

Tarçın Elması Milkshake

Malzemeler

  • Bir bardak süt
  • 1/2 su bardağı tarçın elması posası
  • 7-8 buz küpü
  • 1 buçuk çay kaşığı şeker
  • 1/2 çay kaşığı fıstık

Nasıl yapılır?

– Meyveyi ikiye bölün. Hamuru dışarı alın ve tohumları çıkarın.

– Tüm malzemeleri bir karıştırıcıya ekleyin ve bir smoothie yapın.

– Smoothie’yi servis bardağına alın ve Antep fıstığı ile süsleyin.

– Buz küplerini diğer malzemelerle birlikte karıştırdığınızda, soğutulmuş bir smoothie elde edersiniz. 

Tarçın Elmasının Yan Etkileri Nelerdir?

Göz iltihabı

Meyvenin tohumları ve kabuğu toksik kabul edilir. Anonain, hidrosiyanik asit ve mürisin gibi potansiyel olarak zehirli bileşikler içerir. Bunlar göz iltihabına neden olabilir.

Hamilelik ve Emzirme İle İlgili Sorunlar

Hamile kadınların bu meyveyi tüketmemeleri tavsiye edilir.

Bunun nedeni, gelişmekte olan fetüsün hücrelerindeki yüksek enerjinin meyvenin toksik aktivitesini tetikleyebilmesidir – potansiyel olarak bebeğe ve anneye zarar verebilir, bebek daha büyük bir risk altındadır.

Hamileyken veya emzirirken tarçın elması yemek güvensizdir.

Aşırı Kilo Kaybı

Bir araştırmaya göre, tarçın elması tüketmek, deneye katılan farelerde şiddetli kilo kaybına neden oldu. İnsanlarda da benzer etkiler görülebilir.

Parkinson Hastalığı

Bir Fransız çalışmasına göre, tarçın elması yemek, Parkinson hastalığının gelişmesine neden olabilir.

Sonuç olarak;

Deney tüpü ve tarçın elması ekstraktını kullanan hayvan çalışmaları, bu meyvenin potansiyel sağlık yararları ile ilgili bazı umut verici sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

Yine de, bu çalışmaların tek bir porsiyondan elde edilebilecek miktardan çok daha fazla olan tarçın elması özünün yoğun bir dozunun etkilerine baktığını hatırlamak önemlidir.

Tarçın elması lezzetli ve çok yönlü bir meyvedir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir