Anasayfa » Tarçın Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Tarçın Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Tarçın çayı, sağlıklı bir içecektir. Zayıflamak, kalp sağlığını güçlendirmek, menstrüel krampları hafifletmek, iltihap ve kan şekerini düşürmek gibi çeşitli sağlık yararları sağlayabilecek faydalı bileşikler içerir.

Tarçın Çayı Nedir?

Tarçın çayı, bir çubuk tarçının suda kaynatılarak demlenmesi ile hazırlanan bir içecektir. Pek çok insan tarçını zencefil, bal veya süt gibi diğer malzemelerle birleştirir.

Bu çay lezzetli ve yatıştırıcı kafeinsiz bir içecek olmasının yanı sıra birçok önemli faydaya da sahiptir. Tarçın çayının potansiyel sağlık yararlarından bazıları, kalp sağlığını iyileştirme, kan şekeri kontrolü sağlama, kilo kaybı ve daha fazlasıdır.

Bu güçlü içeceği yapmak için yaygın olarak kullanılan iki tür tarçın vardır. Cassia tarçın en yaygın tarçın şeklidir. Bu, baharat reyonunda en çok bulunan çeşittir.

Çin menşelidir ve Cassia tarçın dünya çapında yaygın olarak yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır. Bununla birlikte, Cassia tarçın, büyük miktarlarda tüketildiğinde toksik olabilen kumarin adı verilen bir bileşiğin varlığı nedeniyle aslında yüksek dozlarda zararlı olabilir.

Gerçek tarçın olarak da bilinen Seylan tarçın, pek çok faydaya sahip başka bir tarçın türüdür. Aynı zamanda kumarin içermesine rağmen, Seylan tarçınında, Cassia tarçına göre çok daha az miktarda kumarin bulunur, bundan dolayı daha güvenli bir alternatiftir.

tarçın çayı yapılışı

Tarçın Çayı Besin Değeri

1 çay bardağı tarçın çayının besin profili şöyledir;

Toplam Kalori: 11

Toplam Yağ: % 0

Sodyum: 7 mg

Potasyum: 82 mg

Toplam Karbonhidrat: 3.36 gr

Diyet lifi: 2 gr

Protein: 0.14 gr

C Vitamini: % 2

Kalsiyum: % 4

Demir: % 7

Tarçın Çayı Faydaları  Nelerdir?

Yüksek miktarda antioksidan içerir

Antioksidanlar, hücrelere zarar veren ve diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara neden olan moleküller serbest radikallerin neden olduğu oksidasyonla mücadele eder.

  Tirozin Nedir? Tirozin İçeren Besinler ve Faydaları

Tarçın özellikle polifenol antioksidanlar bakımından zengindir. Araştırmalar, tarçın çayının, vücudun savaşabileceği serbest radikal miktarının bir ölçüsü olan toplam antioksidan kapasitesini (TAC) artırabileceğini göstermektedir.

İltihabı azaltarak kalp sağlığını korur

Test tüpü çalışmaları tarçındaki bileşiklerin inflamasyon belirteçlerini azaltabileceğini göstermektedir. 

İnflamasyon, kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok kronik hastalığın kökeninde olduğu için, bu son derece yararlıdır.

Tarçın çayı kan şekerini düşürür mü?

Tarçın, kan şekeri seviyesini düşürerek güçlü antidiyabetik etkiler sağlar. Bu baharatın, insüline benzer şekilde davrandığı görülmektedir.

Tarçında bulunan bileşikler, insülin direncini azaltarak kan şekeri seviyelerinin düşmesine katkıda bulunur, böylece insülin etkinliğini artırır.

Tarçın ayrıca, kan şekeri seviyelerinin yemeklerden sonra ani iniş çıkışlarını engelleyerek bağırsaklarda karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır.

Bakteriler ve mantarlarla savaşır

Tarçın, güçlü antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. 

Örneğin, test tüpü araştırması, tarçındaki ana aktif bileşen olan cinnamaldehitin, çeşitli bakteri, mantar ve küflerin büyümesini önlediğini göstermektedir.

Ek olarak, tarçının antibakteriyel etkileri ağız kokusunun azalmasına ve diş çürümelerinin önlenmesine yardımcı olur.

Kolesterol seviyesini düşürür

Tarçın, glisemi üzerinde kanıtlanmış bir etkiye sahiptir. Bir çalışma, LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye ve HDL kolesterol seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini, böylece ateroskleroz geliştirme veya kalp krizi veya felç geçirme riskini azaltabileceğini gösteriyor.

Daha düşük kolesterol seviyeleri, koroner kalp hastalıklarının önlenmesi için önemlidir.

Adet krampları ve diğer PMS semptomlarını azaltır

Tarçın çayı, premenstrüel sendrom (PMS) ve dismenore gibi bazı menstrüel semptomları daha katlanılabilir hale getirmeye yardımcı olur.

Bir çalışmada, kadınlara adet döngüsünün ilk 3 günü boyunca her gün 3 gram tarçın veya plasebo verildi. 

Tarçın grubundaki kadınlar, plasebo verilenlere göre anlamlı derecede daha az adet ağrısı yaşamıştır.

Tarçının, adet dönemlerinde, adet kanaması, kusma sıklığı ve bulantı şiddetini azalttığına dair kanıtlar da vardır.

Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır

Tarçın çayı bağırsak hareketlerini uyarmada oldukça etkilidir. Bu lezzetli içecek, metabolizmayla birlikte sindirimi iyileştirerek çalışır.

Tarçın çayını günlük olarak içmek, ağrılı dışkılardan kurtulma sağlar ve kabızlığı veya benzeri diğer hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olur.

Kanı temizler

Tarçın çayı kanı temizlemeye yardımcı olabilir. İç sistemi temizleyen ve onu tehlikeli toksinlerden uzak tutan antioksidanlar açısından zengindir.

  Vazelin Ne İşe Yarar? Faydaları ve Kullanım Alanları

Bu nedenle tarçın çayı içmek organların daha iyi çalışmasına ve cildin sivilce ve diğer lekelerden arındırılmasına yardımcı olur.

Nefesi ferahlatır

Tarçın çayı, bakterilerin neden olduğu ağız kokusu ve diş eti iltihabı gibi ağız sorunlarından kurtulma sağlayabilir. 

Tarçın, bakteriyel büyümeyi öldüren ve anında rahatlama sağlayan güçlü antibakteriyel maddeler içerir. Ayrıca tarçının doğal odunsu aroması, kötü kokuyu hoş bir tarçın kokusu ile değiştirebilir.

Beyin fonksiyonunu korur

Tarçın çayının en etkileyici faydalarından biri, beyin fonksiyonlarını koruma ve muhafaza etme kabiliyetidir.

Birkaç çalışma, tarçın çayında bulunan belirli bileşiklerin Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bozuklukların önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Örneğin, bir hayvan modeli tarçının motor fonksiyonunu iyileştirdiğini ve Parkinson hastası farelerde beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olduğunu gösterdi.

Kanser önleyici özelliklere sahiptir

Bazı çalışmalar ve hayvan modelleri, tarçının kanserin önlenmesine yardımcı olabileceğini bulmuştur. BMC Cancer dergisinde yayınlanan bir çalışma, tarçın özütünün, belirli proteinlerin aktivitesini değiştirerek cilt kanseri hücrelerinde tümör hücresi ölümünü tetikleyebildiğini gösterdi.

Başka bir çalışmada da benzer bulgular vardı ve tarçından izole edilen polifenollerin karaciğer kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını azaltmaya yardımcı olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, tarçının kanserle mücadele etkilerinin insanlar için de geçerli olup olmadığını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Kronik hastalıkları önler

Tarçın, aktif bileşenleri sinnamaldehit ve kateşinler gibi önemli bileşikler dahil olmak üzere yüksek konsantrasyonda güçlü antioksidanlara sahiptir.

Bu antioksidanlar, hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikalleri nötralize etmek ve vücutta oksidatif stresi önlemek için idealdir. 

Bu, tarçın çayının yaşlandıkça daha yaygın hale gelen kronik hastalıklarla savaşabileceği ve hatta önleyici etkisi olabileceği anlamına gelir.

Tarçın çayı kilo vermeye yardımcıdır

Araştırmalar tarçın çayının kilo kaybı üzerindeki etkileri konusunda sınırlı olsa da, bazı çalışmalar umut verici sonuçlar elde etti.

Örneğin, Hindistan’da yapılan bir araştırma, 16 hafta boyunca günde üç gram tarçın takviyesinin, bir kontrol grubuna kıyasla bel çevresi ve vücut kitle indeksinde önemli düşüşlere neden olduğunu gösterdi.

Scientific Reports’ta yayınlanan bir başka çalışma, tarçın özütünün, metabolizmayı hızlandırdığı ve obeziteye karşı koruma sağladığı düşünülen bir süreç olan yağ hücrelerinin kararmasına neden olduğunu tespit ettii.

  Ceviz Yağı Nedir, Nerede Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Cilt yaşlanması ile mücadele eder

Araştırmalar, tarçının kolajen oluşumunu teşvik edebileceğini, cilt elastikiyetini ve hidrasyonunu artırabileceğini göstermektedir – bunların hepsi yaşlanmanın görünümünü azaltır.

Tarçın Çayı Nasıl Hazırlanır?

Tarçın çayı yapmak kolaydır. Sıcak olarak içebilir veya buz eklenerek soğuk da tüketilebilir.

1 bardak (235 ml) kaynar suya 1 çay kaşığı (2.6 gram) öğütülmüş tarçını ekleyip karıştırın. Kaynar suya bir tarçın çubuğunu atıp 10-15 dakika bekleterek de tarçın çayı yapabilirsiniz.

Tarçın Çayı Nasıl İçilmeli?

Bu çay doğal olarak kafeinsiz olduğundan, gün boyu istediğiniz zaman içebilirsiniz. Ancak, kan şekeri düşürücü etkileri nedeniyle içiyorsanız, öğünlerinizde tüketmek en etkilisidir.

Halen kan şekeri düşürücü ilaç kullanıyorsanız, tarçın çayı içmeden önce sağlık uzmanına danışın.

tarçınlı su

 Tarçın Çayının Zararları Nelerdir?

Ölçülü olarak tüketildiğinde, tarçın çayının yan etki riski çok düşüktür. 

Aşırı tarçın çayı içmek, karaciğer için çok tehlikeli olabilir ve hatta karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bu, kumarin adı verilen aktif bir bileşenin varlığından kaynaklanmaktadır.

Aynı zamanda, yüksek miktarda tarçın yemek de, ağız yaraları, düşük kan şekeri ve solunum problemleri gibi sorunlara neden olabilir.

Kumarin tüketimini düşük tutmak ve olumsuz yan etkilerini önlemek için Kasia tarçın yerine Seylan tarçını kullanın.

Tarçının kan şekeri seviyelerini düşürmek için kullanılan ilaçlara müdahale edebileceğini unutmayın. Herhangi bir diyabet ilacı kullanıyorsanız, sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınmak için tarçın çayı içmeden önce doktora danışın.

Sonuç olarak;

Tarçın çayı güçlü bir içecektir.

Antioksidanlarla doludur ve inflamasyonu azaltma, kan şekerini düşürme, kalp sağlığını güçlendirme ve zayıflama gibi çeşitli faydalar sağlar. 

Ayrıca enfeksiyonlarla savaşabilir ve PMS ve adet kramplarını azaltabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir