Suşi Nedir, Neyden Yapılır? Faydaları ve Zararları

Suşinin sağlıklı olup olmadığı merak konusudur çünkü bu popüler Japon yemeği genellikle çiğ balıktan yapılır. Ayrıca yüksek tuzlu soya sosu ile yenir. Yazıda suşi hakkında bilgi verilecektir.

Suşi Nedir?

Suşi, pişmiş pirinç, çiğ veya pişmiş balık ve sebzelerle dolu bir deniz yosunu rulosudur. Genellikle soya sosu, wasabi ve zencefille servis edilir. İlk olarak 7. yüzyılda Japonya’da balıkları muhafaza etmenin bir yolu olarak popüler oldu.

O dönemlerde temizlenmiş balık, pilav ve tuz ile yapıldı ve yemeye hazır olana kadar birkaç hafta mayalanmaya bırakıldı.

17.yüzyılın ortalarında, fermantasyon süresini azaltmak ve tadını geliştirmek için pirince sirke eklendi. Fermantasyon süreci, taze balık kullanılmaya başlandığı 19. yüzyılda terk edildi ve bugünkü şekliyle yapılmaya başlandı. 

suşi neyden yapılır

Suşi Besin Değeri

Suşi, birçok malzemenin birleşimi ile yapılır, bu nedenle besin profili çeşitlidir. Suşi pirinci harika bir karbonhidrat kaynağıdır ve ihmal edilebilir miktarda yağ içerir. 

Suşiyi saran deniz yosunu olan nori, iyot bakımından zengindir. Deniz ürünleri, büyük miktarlarda omega 3 yağ asitleri ve selenyum içeren yemeğin ana maddesidir. 

İçine eklenen farklı balık türleri, farklı mineral ve vitaminler içerir. Meyve ve sebzeler ( avokado, salatalık vb.) de faydasına katkıda bulunur.

Eşlik eden zencefil ve wasabi, antioksidan bileşiklerin yanı sıra vitamin ve mineraller içerir. Rulo için lezzetli bir sos olan soya sosu çok yüksek düzeyde sodyum içerir. Fazladan kullaacağınız krema ve mayonez gibi soslar, kalorisini yükseltecektir.

Suşi Malzemeleri Nelerdir?

Suşi, sağlıklı besin olarak kabul edilir çünkü besin yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. 

Suşi balığı

Balık, iyi bir protein, iyot ve çoklu vitamin ve mineral kaynağıdır. Ayrıca, doğal olarak D vitamini içeren az sayıdaki gıdadan biridir.

Beynin ve vücudun en iyi şekilde çalışması için gereken omega 3 yağlarını da içerir. Bu yağlar kalp hastalığı ve felç gibi tıbbi durumlarla savaşmaya yardımcı olur.

Balık, yaşlılarda bazı otoimmün hastalıklar, depresyon, hafıza ve görme kaybı riskinin düşük olmasıyla da bağlantılıdır.

Wasabi

Wasabi ezmesi genellikle suşinin yanında servis edilir. Tadı çok kuvvetli olduğu için sadece küçük miktarlarda yenilir.

Lahana, yaban turbu ve hardalla aynı aileye ait olan Eutrema japonicum’un rendelenmiş sapından yapılır.  Wasabi beta karoten, glukosinolatlar ve izotiyosiyanatlar bakımından zengindir.

Araştırmalar bu bileşiklerin antibakteriyel, anti-inflamatuar ve anti-kanser özelliklere sahip olabileceğini göstermektedir.

Ancak wasabi bitkisinin azlığı nedeniyle, birçok restoran yaban turpu, hardal tozu ve yeşil boya kombinasyonundan yapılan bir taklit macun kullanır.

Bu ürünün aynı beslenme özelliklerine sahip olması muhtemel değildir. 

Suşi yosunu

Nori, suşi yapmak için kullanılan bir tür yosundur. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, sodyum, iyot, tiamin ve A, C ve E vitaminleri içerir. Kuru ağırlığının % 44’ü ise kaliteli bitki proteinidir.

Nori ayrıca virüslerle, iltihapla ve hatta kanserle mücadele eden bileşikler sağlar.

Zencefil

Suşiyi lezzetlendirmek için kullanılır. Zencefil iyi bir potasyum, magnezyum, bakır ve manganez kaynağıdır. Ayrıca, bakteri ve virüslere karşı korumaya yardımcı olan bazı özelliklere sahiptir. 

Suşi Çeşitleri Nelerdir?

Nigiri

Bu, sıkıştırılmış pirincin üzerine yerleştirilmiş taze çiğ balık veya et dilimleridir. Wasabi ve soya sosu ile tatlandırılır.

Maki

Maki, kavrulmuş deniz yosunu olan nori ile sarılmış pirinçte bir veya daha fazla balık ve sebze içeren bir suşi rulosudur.

Temaki

Maki ile aynı şekilde hazırlanır ancak daha iyi bir görünüm ve tutuş için koni şeklinde yuvarlanır.

Uramaki

Bu, norinin dolguları kapladığı ve suşi pirincinin noriyi sarmak için kullanıldığı, içten dışa yapılmış çok ilginç bir rulodur. Kızartılmış susam tohumu ve hepsi ayrı bir lezzet katan diğer malzemelerle bir dış kaplama da yapılır.

Sashimi

Bunda, çiğ balık dilimleri pirinçsiz olarak sunulur, genellikle jülyen daikon turp üzerinde servis edilir.

Suşinin Yararları Nelerdir?

Kalp sağlığını korur

Suşinin en çok aranan faydası, balık formundaki omega 3 yağ asitlerine lezzetli erişimdir. HDL kolesterol, vücuttaki LDL kolesterolü dengelemeye ve ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Dengeli kolesterol seviyeleri, tıkanmış arterleri ve kalp krizi, felç ve ateroskleroz gibi birçok ilgili sağlık sorununu önler. 

Hormonal dengeyi korur

Suşide kullanılan yosun sargısının birçok faydası vardır. Japonca’da nori denir ve vücudumuz için gerekli bir element olan iyot bakımından zengindir.

İyot, başta tiroid bezimiz olmak üzere endokrin sistemimizin kontrolü ve düzenlenmesi için önemlidir. Vücutta uygun iyot seviyeleri ile, sonunda kronik rahatsızlıkları ortadan kaldıracak uygun bir hormonal denge sağlanabilir.

Metabolizmayı hızlandırır

Suşide bulunan balık, protein açısından zengindir ayrıca yağ ve kalori bakımından düşüktür. Vücudun verimli çalışma, yeni hücreler oluşturma, güçlü ve sağlıklı tutma yeteneğini artırabilir. 

Antikanser potansiyeline sahiptir

Suşi ile servis edilen birkaç lezzetli çeşniden biri olan wasabinin, 6-metilsülfinilheksil izotiyosiyanat gibi bileşiklere sahip olduğu belirlenmiştir.

Wasabideki antiplatelet ve antikanser izotiyosiyanatları hakkında yapılan bir araştırma, bu bileşiklerin antikanser aktiviteleri sergilediğini göstermektedir.

Ek olarak, Marine Drugs dergisinde yayınlanan 2014 tarihli bir makale, özellikle kolon ve meme kanseri ile ilgili olarak çeşitli deniz yosunu çeşitlerinin antikanser potansiyeline işaret etmektedir.

Dolaşımı iyileştirir

Suşide kullanılan balık ve soya sosu demir açısından zengindir. Demir, vücudun tüm bölgelerine dolaşımı artıran, saç büyümesini uyaran ve cilt tonunu iyileştiren kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ayrılmaz bir rol oynar.

Yeterli düzeyde RBC, metabolizmayı iyileştirir, doku ve hücrelerin iyileşme sürecini hızlandırır. Bu nedenle, bir kısmının tadını çıkarmak sadece damak tadını doyurmakla kalmayacak, aynı zamanda kırmızı kan hücresi sayınızı da artıracaktır.

Suşinin Zararları Nelerdir?

Rafine karbonhidrat ve düşük lif içeriği

Suşinin ana malzemesi, hemen hemen tüm lif, vitamin ve minerallerden arındırılmış ve sıyrılmış, bir rafine karbonhidrat olan beyaz pirinçtir.

Bazı araştırmalar, yüksek miktarda rafine karbonhidrat alımının ve buna bağlı olarak kan şekeri seviyesindeki artışın, iltihaplanmaya yol açabileceğini, diyabet ve kalp hastalığı riskini artırabileceğini göstermektedir.

Dahası, suşi pirinci genellikle şekerle hazırlanır. Şeker ve düşük lif içeriği, suşideki karbonhidratların sindirim sisteminde hızla parçalandığı anlamına gelir.

Bu durum kan şekeri ve insülin seviyelerinde ani bir yükselmeye neden olabilir. Suşinin beyaz pirinç yerine esmer pirinçle hazırlanması, lif içeriğini ve besin değerini artırır.  

Düşük protein ve yüksek yağ içeriği

Suşi zayıflamaya yardımcı bir yiyecek olarak kabul edilir.  Ancak, birçok çeşidi, yüksek kalorili soslar ve kalori içeriğini önemli ölçüde artıran kızarmış tempura ile servis edilir.

Ek olarak, tek bir suşi rulosu genellikle çok az miktarda balık veya sebze içerir. Bu düşük proteinli, düşük lifli bir öğün olduğu anlamına gelir yani açlığı ve iştahı azaltmada çok etkili değildir.

Yüksek tuz içeriği

Bir suşi yemeği genellikle çok miktarda tuz içerir. İlk olarak, pirinç, tuzla pişirilir. Ayrıca, balık ve sebzeler de tuz barındırır. Son olarak, genellikle tuz oranı çok yüksek olan soya sosu ile servis edilir.

Çok fazla tuz tüketimi, mide kanseri riskini artırır. Ayrıca, bu maddeye duyarlı insanlarda yüksek tansiyonu tetikleyebilir.

Bakteriler ve parazitler ile kirlenme

Suşi çiğ balıkla yapıldığı için, çeşitli bakteri ve parazitlerden kaynaklanan enfeksiyon riskini artırır. Suşide en sık rastlanan türlerin bazıları “Salmonella”, çeşitli “Vibrio bakterileri” ve “Anisakis ve Diphyllobothrium” parazitleridir.

Yakın tarihli bir çalışmada 23 Portekiz restoranında kullanılan çiğ balıklar incelenmiş ve örneklerin % 64’ünün zararlı mikroorganizmalarla kirlenmiş olduğu tespit edilmiştir. 

Hamileler, küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar, çiğ balıktan yapılan suşi yemekten kaçınmalıdır.  

Civa ve diğer toksinler

Suşide kullanılan balıklar, okyanus kirliliği nedeniyle cıva gibi ağır metaller içerebilir. Ton balığı, kılıçbalığı, uskumru ve köpekbalığı gibi yırtıcı balıklar en yüksek seviyelere sahiptir. 

Civa açısından düşük deniz mahsulleri türleri arasında somon balığı, yılan balığı, deniz kestanesi, alabalık, yengeç ve ahtapot bulunmaktadır. 

Sonuç olarak;

Suşi pirinç, deniz yosunu, sebze ve çiğ veya pişmiş deniz ürünlerinden yapılan bir Japon yemeğidir.

Çeşitli vitaminler, mineraller ve sağlığı teşvik edici bileşikler bakımından zengindir. Ancak, bazı türlerin rafine karbonhidrat, tuz ve sağlıksız yağ oranı yüksektir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir