Su Teresinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Su teresi, besinsel değeri güçlü  ve çoğu zaman göz ardı edilen yeşil yapraklı bir bitkidir. Küçük yuvarlak yaprakları ve yenilebilir sapları, biraz baharatlı, acı bir lezzeti vardır.

Su teresi, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası ve lahanayı içeren “Brassicaceae” familyasının bir üyesidir. Yani turpgil bir sebzedir.

Bir zamanlar yabani ot olarak kabul edilen bu yeşil bitki, ilk olarak 1800’lerin başında İngiltere’de yetiştirildi ancak şimdi dünya çapında su yataklarında yetiştirilmektedir.

İşte “su teresi nedir”, “su teresi ne işe yarar”, “su teresinin faydaları nelerdir” sorularının cevapları…

Su Teresi Besin Değeri

Su teresinin kalorisi düşüktür ancak çok çeşitli besin öğeleri içerir.

Besin yoğunluğu, bir yiyeceğin kaç kalori sağladığı ile ilgili besinlerin bir ölçüsüdür. Bu nedenle su teresi son derece besleyiciliği yoğun bir yiyecektir.

Bir kase (34 gram) su teresinin besin içeriği şöyledir: 

Kalori: 4

Karbonhidrat: 0.4 gram

Protein: 0.8 gram

Yağ: 0 gram

Lif: 0.2 gram

A Vitamini: Referans Günlük Alımın % 22’si (RDI)

C Vitamini: RDI’nın % 24’ü

K vitamini: RDI’nın % 106’sı

Kalsiyum: RDI’nın % 4’ü

Manganez: RDI’nın % 4’ü

34 gram su teresi porsiyonu, kan pıhtılaşması ve sağlıklı kemikler için gerekli olan yağda çözünen bir vitamin olan K vitamini için günlük gereksinimin % 100’ünden fazlasını sağlar.

Su teresi ayrıca az miktarda E vitamini, tiamin, riboflavin, B6 vitamini, folat, pantotenik asit, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve bakır içerir.

Su Teresinin Yararları Nelerdir?

Su teresi, kanseri önlemeye ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilecek izotiyosiyanatlar bakımından zengindir. 

Sebzedeki nitratlar kalp sağlığını destekler ve fiziksel performansı artırabilir. 

Bu sebzedeki diğer besinler osteoporozu önlemeye ve diyabet tedavisine yardımcı olabilir.

Yüksek antioksidan içeriği kronik hastalık riskini azaltır

Su teresi, oksidatif strese yol açan zararlı moleküller olan serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı koruma sağlayan antioksidanlar adı verilen bitki bileşikleri ile doludur.

Oksidatif stres diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalık gibi çeşitli kronik hastalıklarla ilişkilidir.

Su teresi gibi antioksidan açısından zengin besinler yemek, bu hastalıklara yakalanma riskini azaltabilecek oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olabilir.

12 farklı turpgil sebzede bulunan antioksidan bileşikler üzerine yapılan bir çalışma, su teresi içinde 40’dan fazla bir bitki kimyasalı olan  flavonoid buldu.

Su teresi, bu çalışmada diğer tüm sebzelerden toplam fenol miktarı ve serbest radikalleri nötralize etme yeteneği açısından daha iyi performans göstermiştir.

Dahası, çalışmalar su teresinin içindeki antioksidanları daha düşük bir kanser, diyabet ve kalp hastalığı riskine bağlamıştır.

Omega 3 yağ asitleri içerir

Somon, ton balığı ve uskumru gibi omega 3 sağlayan yiyeceklere aşinayız. Yeşil yapraklı sebzeler de bu kalbe faydalı yağları sağlar.

Su teresi çeşitli bitkisel besinler, vitaminler ve mineraller içerirken, aynı zamanda nispeten yüksek oranda, esas olarak alfa-linolenik asit (ALA) formunda, omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA’lar) içerir.

Bazı kanser türlerini önleyebilecek bileşikler içerir

Su teresi fitokimyasallarda yüksek olduğundan belirli kanser türlerini geliştirme riskini azaltabilir.

Su teresi ve diğer turpgiller sebzeler, bir bıçakla kesildiklerinde veya çiğnendiklerinde izotiyosiyanatlar olarak adlandırılan bileşiklere aktive olan glukosinolatlar içerir.

İzotiyosiyanatlar sülforafan ve fenetil izotiyosiyanat (PEITC) gibi kimyasalları içerir.

Bu bileşikler, sağlıklı hücreleri hasardan koruyarak, kanserojen kimyasalları inaktive ederek ve tümörlerin büyümesini ve yayılmasını bloke ederek kansere karşı koruma sağlar.

Su teresi içinde bulunan izotiyosiyanatların, kolon, akciğer, prostat ve deri kanserlerini önlediği belirtilmektedir.

Ek olarak, araştırma, su teresi içinde bulunan izotiyosiyanatların ve sülforafanın meme kanseri hücrelerinin büyümesini baskıladığını göstermektedir.

Kalp sağlığını destekler

Su teresi, kalp sağlığı için yararlı bir sebzedir.

Turpgil bir sebzedir ve turpgil sebzelerle beslenme, kalp sağlığına faydalıdır.

500.000’den fazla bireyde yapılan çalışmaların bir incelemesi, turpgil sebzelerin % 16’ya varan oranlarda kalp hastalığı riskini azalttığını tespit etmiştir.

Su teresi beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar içerir. Bu karotenoidlerin düşük seviyelerde olması, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon ile ilişkilidir.

Çalışmalar, yüksek seviyedeki karotenoidlerin sadece kalp hastalığının gelişmesine karşı koruma sağladığını değil, aynı zamanda kalp krizi ve felç riskini de azalttığını göstermiştir.

Su teresi aynı zamanda kan damarlarını daraltarak ve kan damarlarının sertliğini ve kalınlığını azaltan, kan damarı sağlığını artıran diyet nitratları içerir.

Diyette nitratların kandaki nitrik oksidi artırarak kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.

Kolesterolü düşürür

Su teresi, kalp sağlığını geliştirebilecek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Yüksek kolesterollü sıçanlarda yapılan 10 günlük bir çalışmada, su teresi ekstraktı ile tedavi, toplam kolesterolü % 34 ve “kötü” LDL kolesterolü % 53 oranında düşürdü.

Mineral ve K vitamini içeriği osteoporoza karşı korur

Su teresi kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor dahil olmak üzere kemik sağlığı için gerekli olan birçok mineral içerir.

Kalsiyumun kemik sağlığı, magnezyum, K vitamini ve potasyum üzerindeki etkileri bilinmesine rağmen, başka önemli rolleri de vardır.

Besleyiciliği yoğun sebzelerle beslenmek, kemik sağlığı üzerinde olumlu bir etki yapar.

Ek olarak, bir kase (34 gram) su teresi, K vitamini için günlük ihtiyacın % 100’ünden fazlasını sağlar. K vitamini, sağlıklı kemik dokusunu oluşturan ve kemik döngüsünü düzenleyen bir protein olan osteokalsin bileşenidir.

Bir çalışmada, K vitamini alımının en yüksek olduğu kişiler, en düşük alımı olanlara göre % 35 daha az kalça kırığı yaşama olasılığına sahipti.

Bağışıklığı güçlendirir

Su teresinin bir kaselik porsiyonu 15 mg C vitamini (34 gram) içerir, bu oran kadınlarda günlük ihtiyacın % 20’si ve erkeklerde % 17’sini karşılar.

C vitamini bağışıklık sağlığı üzerinde yararlı etkileri ile bilinir. C vitamini eksikliği, azalmış bağışıklık fonksiyonu ve artmış iltihaplanma ile ilişkilendirilmiştir.

C vitamini, enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Genel popülasyondaki çalışmalar, C vitamininin soğuk algınlığı riskini azalttığını kesin olarak göstermese de, semptom süresini % 8 oranında azalttığını belirtmektedir.

Diyet nitratları atletik performansı geliştirir

Brassicaceae familyasındaki sebzeler yüksek düzeyde diyet nitratı içerir.

Nitratlar, pancar, turp ve su teresi gibi yeşil yapraklı sebzelerde doğal olarak bulunan bileşiklerdir.

Kan damarlarını rahatlatır ve kandaki nitrik oksit miktarını artırırlar, bu da egzersiz performansına etki eder.

Dahası, diyet nitratı dinlenme kan basıncını düşürür ve egzersiz sırasında ihtiyaç duyulan oksijen miktarını azaltır ve bu da egzersiz toleransını artırır.

Pancar ve diğer sebzelerden alınan diyet nitratlarıyla ilgili çeşitli çalışmalar, sporcularda egzersiz performansının arttığını göstermiştir.

Göz sağlığını koruyabilen karotenoidler içerir

Su teresi, karotenoid familyasında antioksidan bileşikler olan lutein ve zeaksantin içerir.

Birçok çalışma lutein ve zeaksantinin göz sağlığı için gerekli olduğunu göstermiştir. Özellikle gözleri mavi ışığa karşı korurlar.

Lutein ve zeaksantin yaşla ilişkili maküler dejenerasyon ve katarakt gelişme riskini azaltmaktadır.

Ayrıca, su teresi içindeki C vitamini de katarakt gelişme riskinin azalmasıyla ilişkilidir.

Su Teresi Zayıflatır mı?

Özellikle çalışılmamış olmasına rağmen, su teresi kilo yönetimi için de fayda sağlayabilir.

Besleyiciliği son derece yoğun bir besindir – bir kase (34 gram) sadece dört kalori içerir ve önemli besin maddeleri sağlar.

Eğer kilo vermeye ya da kilonuzu korumaya çalışıyorsanız, su teresi gibi besleyici, düşük kalorili sebzeler yemelisiniz. 

Su Teresinin Cilde Faydaları

Su teresi cilt iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir. 

Su teresinde bulunan A vitamini cilt sağlığına katkıda bulunur. Serbest radikaller nedeniyle cilt hücrelerini zarar görmekten korur. Besin ayrıca cilt enfeksiyonlarına karşı direnci artırır.

Su teresinde bulunan izotiyosiyanatlar da cilt kanserini önleyebilir. Bu bileşikler, kötü huylu hücrelere müdahale eder ve normal hücre işlevini geri kazandırır.

 Su Teresi Nasıl Yenir?

Hassaslığından dolayı su teresi diğer yeşilliklerin çoğundan daha hızlı doğranır. Ayrıca eklendiği herhangi bir yemeğe hafif bir baharat lezzeti katar. Bu sebzeyi şu şekilde kullanabilirsiniz:

– Sebze salatalarına ekleyin.

– Peynir veya diğer yeşilliklerle birlikte sandviçe ekleyin.

– Kahvaltıda omlete ekleyin.

– Smoothie içeceklerine ekleyin.

Su Teresinin Zararları Nelerdir?

Su teresi dahil turpgillerin çoğu, iyot metabolizmasına müdahale edebilecek guatrojen adı verilen bileşikler içerir. İyot, tiroid sağlığı için gerekli bir besindir ve bu müdahale tiroid sorunlarına neden olabilir.

Tiroid sorunları olan bireyler, su teresi (ve diğer turpgillerden sebzeler) tüketimine dikkat etmelidir.

Su teresi, sadece düşük miktarlarda olsa da potasyum içerir. Fazla potasyum böbrek hastalığını kötüleştirebilir. Böbrek sorunları ile uğraşanlar aşırı miktarda su teresi yememelidir.


Su teresi yemeyi sever misiniz? Bu sağlıklı yiyeceği nasıl ve nerelerde kullanırsınız?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir