Anasayfa » Steroid Nedir, Nasıl Kullanılır? Yararları ve Zararları

Steroid Nedir, Nasıl Kullanılır? Yararları ve Zararları

Kas gücünü doğal sınırın ötesine yükseltmek için, bazı insanlar anabolik-androjenik steroidler (AAS) gibi maddeler kullanır. Anabolik; büyümenin çoğalması demekken, androjenik; erkek cinsiyet özelliklerinin gelişimini ifade eder.

Steroidlerin kas geliştirme yetenekleri  belgelendirilmiş olsa da, çeşitli yan etkileri de vardır.

Aşağıda “steroid zararlı mı”, “steroid neden kullanılır”, “steroidlerin etkileri”, “steroid görevleri”, “steroid yararları”, “steroid yan etkileri” ile ilgili bilmeniz gerekenler anlatılmaktadır. 

Steroid Nedir?

Anabolik-androjenik steroidler (AAS), birincil erkek cinsiyet hormonu olan sentetik bir testosteron şeklidir. Vücudun çeşitli kısımlarını etkiler, örneğin kaslar, saç kökleri, kemikler, karaciğer, böbrekler, üreme ve sinir sistemleri…

İnsanlar bu hormonu doğal olarak üretirler. Erkeklerde ergenlik döneminde vücut kıllarının uzaması, daha kalın bir ses, cinsel dürtü, boy uzaması ve kas kütlesi gibi erkek cinsiyet özelliklerinin gelişimini teşvik etmek için seviyeleri artar.

Her ne kadar geleneksel olarak bir erkeklik hormonu olarak düşünülse de, kadınlar da testosteron üretirler, ancak daha küçük miktarlarda. 

Normal testosteron seviyeleri erkekler için 300–1000 ng / dL ve kadınlar için 15–70 ng / dL’dir. Steroid kullanmak, kas kütlesi ve gücünü artırma gibi etkilere neden olan bu hormonun seviyesini yükseltir. 

steroid çok mu zararlı

Steroid Ne İşe Yarar?

Steroidler iltihabı ve bağışıklık sisteminin aktivitesini azaltır. İnflamasyon, vücudun beyaz kan hücrelerinin ve kimyasallarının vücudu enfeksiyona ve bakteri ve virüs gibi yabancı organizmalara karşı koruduğu doğal bir süreçtir.

Ancak bazı hastalıklarda vücudun savunma sistemi (bağışıklık sistemi) düzgün çalışmaz ve aşırı aktiftir. Bu, iltihabın vücudun kendi dokularına karşı çalışmasına ve doku hasarına neden olabilir. İnflamasyon, kızarıklık, sıcaklık, şişme ve ağrı ile karakterizedir.

Steroidler, doku hasarını en aza indirmek için inflamatuar kimyasalların üretimini azaltır. Steroidler ayrıca beyaz kan hücrelerinin işlevini etkileyerek bağışıklık sisteminin aktivitesini de azaltır.

  Melatonin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar, Nelerde Var? Faydaları ve Dozu

Steroidler Yararlı mı?

İnflamasyon kritik vücut organlarına zarar vermekle tehdit ettiğinde, steroidler organ kurtarıcı olabilir ve birçok durumda hayat kurtarıcı olabilir.

Örneğin, lupus veya vasküliti olan kişilerde böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek iltihabının ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu insanlar için steroid tedavisi böbrek diyalizi veya nakli ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

Düşük doz steroidler, romatoid artrit dahil olmak üzere rahatsızlıkları olan kişilerde ağrı ve sertlikten önemli ölçüde rahatlama sağlayabilir.

Daha yüksek dozlarda steroidlerin geçici olarak kullanılması, bir kişinin şiddetli bir artrit alevlenmesinden kurtulmasına yardımcı olabilir.

Steroid Enjeksiyonları Ne İçin Kullanılır?

Steroidler genellikle romatoid artrit, gut veya diğer iltihaplı hastalıklar gibi durumları tedavi etmek için doğrudan eklemlere enjekte edilir. Ayrıca vücuttaki çoğu eklemin yakınındaki tendonların etrafına da enjekte edilebilir.

Bazı insanlar, steroidler doğrudan şişmiş veya ağrılı eklemlere enjekte edildiğinde osteoartritten kurtulduğunu bildirmektedir.

Steroidler Neden Enjekte Edilir?

Bir veya iki iltihap bölgesine steroid enjekte etmek, doktorların yüksek dozda ilacı doğrudan sorunlu bölgeye vermesini sağlar. Doktorlar ağızdan veya IV steroid verdiğinde, sonunda sorunlu bölgeye yeterli miktarın ulaşacağından emin olamazlar. Ek olarak, oral veya IV steroidlerle yan etki riski çok daha yüksektir.

Steroid Kullanmak ve Faydaları

Öncelikle vücut geliştirme için yaygın kullanılsa da AAS başka birçok amaç için kullanılır. Anabolik steroidlerle ilişkili potansiyel faydalar şunlardır:

– Artmış protein sentezi nedeniyle kas dokusunda artışlar

– Azalmış vücut yağ yüzdesi

– Artan kas gücü

– Egzersiz ve yaralanmalardan daha çabuk iyileşme

– Gelişmiş kemik mineral yoğunluğu

– Daha iyi kas dayanıklılığı

– Artmış kırmızı kan hücresi üretimi 

Bu potansiyel etkiler çeşitli birey gruplarına faydalı olabilir. Örneğin; hız ve güç çıkışını geliştirmek isteyen sporcular, kas kütlesi ve gücünü artırmak isteyen sporcular ve kas kaybı hastalığı olanlar.

AIDS, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kanser, böbrek ve karaciğer hastalığı dahil olmak üzere çeşitli durumlar kas kaybına neden olabilir. Yaygın olmasa da, AAS bu popülasyonlarda kas kütlesini korumaya yardımcı olmak için kullanılabilir. 

  Öğün Atlamanın Zararları - Öğün Atlamak Kilo Verdirir mi?

Steroid Etkisi ve Zararları

Potansiyel faydalarına rağmen, ciddiyeti, bu maddeleri ne ölçüde kullandığınıza bağlı olarak değişen bazı olası yan etkilere sahiptir. Bireysel olarak genetik faktörler de ayrıca AAS’a nasıl tepki verdiğinizi etkiler.

Anabolik-androjenik oran, ters reaksiyonları da etkileyebilecek farklı AAS tipleri arasında değişmektedir. Anabolik kas büyüme özelliklerini gösterirken androjenik erkek cinsiyet özelliklerinin teşvik edilmesini ifade eder.

Steroid kullanımının vücuda zararları şunlardır: 

Kalp hastalığı riskini artırır

Direnç egzersizi ile birlikte kullanılan AAS, kalbin sol ventrikülünün boyutunu ve kan basıncını artırabilir. Bu, kalp hastalığı ve buna bağlı ölüm riskinde artışa neden olur. 

Agresif davranışları artırabilir

Steroid kullanımı genç erkeklerde ve yetişkinlerde artan saldırganlık ve dürtüsellik ile ilişkilendirilmiştir. 

Vücut görüntüsünü etkileyebilir

AAS kullanımı ve bağımlılığı, zihinsel bozuklukların tanı el kitabında vücut imgesi bozukluğu olarak sınıflandırılmaktadır. 

Karaciğer hasarına neden olabilir

Özellikle ağızdan alınan AAS’ın karaciğer fonksiyon bozukluğu riskini arttırdığı gösterilmiştir.

Jinekomastiye neden olabilir

Jinekomasti, hormon dengesizliği sonucu erkek meme dokusunun şişmesi olarak tanımlanır, AAS almayı bıraktığınızda jinekomasti oluşabilir. 

Testosteron üretiminin azalmasına neden olabilir

Steroid kullanımı, testislerin küçülme ve düşme fonksiyonu ile karakterize hipogonadizm ile ilişkilidir. 

Kısırlığa neden olabilir

Sperm üretimini azaltma potansiyeli nedeniyle, steroid kullanımı kısırlığa neden olabilir. 

Erkek tipi kellik yapabilir

AAS’nin androjenik etkileri, erkek tipi kelliğe neden olabilir veya daha da kötüleşebilir. Bu etki kullanılan spesifik ilaca bağlı olarak değişebilir. 

Zihinsel bağımlılık yapabilir

AAS fiziksel olarak bağımlılık yapmamakla birlikte, sürekli kullanım bağımlılığa yol açabilecek zihinsel bağımlılıkla ilişkilidir.

AAS kullanımının yaygın bir psikolojik yan etkisi, kullanıcıların kaslı bir fiziğe sahip olmakla meşgul oldukları kas dismorfezidir. 

Steroidlerin Yan Etkileri Nasıl En Aza İndirilebilir?

Steroidlerin yan etkilerini en aza indirmek için dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

– Steroidleri yalnızca gerektiğinde kullanın.

– Ciddi yan etkilerin gelişimini tespit etmek için yakından izleyin.

– Mümkünse, belirli bir bölgedeki problemler için steroid enjeksiyonları kullanın.

  Kwashiorkor Nedir, Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

– Hastalığı kontrol altına almak için gereken minimum dozu kullanın.

– Hastalık kontrol altında kalırsa dozu kademeli olarak azaltın.

– Kan basıncını sık sık izleyin ve gerekirse tedavi edin.

– Kemik gücünü korumaya yardımcı olmak için kalsiyum takviyeleri, D vitamini ve kemik geliştirici reçeteli ilaçlar önerin (bu, özellikle steroidler uzun süre alınacaksa yapılır).

Kimler Steroid Almamalıdır?

Steroidler, diğer ilaçlarda olduğu gibi herkes için önerilmez. Genel olarak, aşağıdaki koşullara sahip kişiler steroid almamalıdır:

– Enfeksiyon

– Kontrolsüz diyabet

– Kontrolsüz yüksek tansiyon veya konjestif kalp yetmezliği

– Ülser

– Osteoporoz (kemik incelmesi)

– Glokom

Diğer Steroid Türleri Nelerdir?

AAS en çok bilinen steroid türüdür, ancak glukokortikoidler veya kortikosteroidler adı verilen başka bir çeşit daha vardır. Bunlar, böbreklerin üstünde bulunan böbrek üstü bezlerinde üretilen doğal olarak oluşan hormonlardır.

Bağışıklık sisteminde iltihaplanmayı düzenleyen bir geri bildirim mekanizması olarak işlev görürler. Sentetik versiyonlar, aşağıdakileri içeren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin neden olduğu belirli durumların tedavisinde kullanılır: 

– Alerji

– Astım

Otoimmün hastalıklar

– Kan zehirlenmesi 

Sonuç olarak;

Anabolik-androjenik steroidler (AAS) kas kütlesini ve gücünü artırmak için kullanılan sentetik bir testosteron şeklidir.

Sağlık riskleri, alınan tür ve miktara göre değişmekle birlikte, tehlikeli olabilir ve herhangi bir dozda yan etkilere neden olabilir.

AAS kullanımı çok ciddi bir karardır ve riski genellikle herhangi bir faydasına göre ağır basmaktadır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir