Sızma Zeytinyağı Nedir, Nerelerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Yağlar insan yaşamı için gerekli olan üç makro besinden biridir ve vücudumuzun büyük bir bölümünü oluşturur. Yağlar olmadan, A, D, E ve K vitaminlerinin vücut tarafından emilimi gerçekleşmez.

Ancak bütün yağlar vücutta aynı etkiye sahip değildir. Sızma zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, stresle savaşmaya, ruh hali değişimlerini iyileştirmeye, zihinsel yorgunluğu azaltmaya ve hatta zayıflamaya yardımcı olur. 

Zeytinyağı, sağlıklı yağ asitleri bakımından doğal olarak yüksek olan zeytin ağacının meyvesinden yapılır. Piyasada çeşitli zeytinyağı türleri vardır ancak araştırmalar sızma zeytinyağı faydalarının diğer çeşitlerden daha fazla olduğunu göstermektedir.

Sızma zeytinyağı, saf zeytinyağının en düşük seviyede işlenmesinin sonucunda elde edilir. Bu zeytinyağı çeşidi, zeytinyağının en sağlıklı ve en saf şeklidir.

Sızma Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyveleri olan zeytinin sıkıştırılmasıyla yapılır. Süreci inanılmaz derecede basittir sadece zeytinlere basararak yağ ortaya çıkar.

Ancak zeytinyağında önemli bir problem var. Her zaman düşündüğümüz gibi basit değil. Bazı düşük kaliteli versiyonlar kimyasallar kullanılarak ekstrakte edilebilir veya diğer daha ucuz yağlar ile seyreltilebilir.

Bu nedenle, doğru zeytinyağını bulup satın almak son derece önemlidir.

En iyi zeytinyağı çeşidi sızma zeytinyağıdır. Doğal yöntemlerle özütlenir ve saflık, tat ve koku gibi belirli duyusal nitelikler için standartlaştırılır.

Bu şekilde doğal yollarla yapılan zeytinyağı, kendine özgü bir tada sahiptir ve fenolik antioksidanlarda yüksektir, bu da gerçek zeytinyağının bu kadar faydalı olmasının ana nedendir.

Rafine edilmiş hafif zeytinyağları da bulunmaktadır, bunlar çoğunlukla çözücülerle ekstrakte edilmiş, ısıl işlem görmüş veya hatta soya fasulyesi ve kanola yağları gibi daha ucuz yağlar ile seyreltilmişlerdir.

Bu nedenle, tavsiye edilen tek tip zeytinyağı, sızma zeytinyağıdır. Ancak, zeytinyağı pazarında birçok dolandırıcılık yaşandığını unutmayın ve güvenilir bir markadan ya da satıcıdan almaya dikkat edin.

Sızma Zeytinyağının Besin Değeri

Sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir. Aşağıda 100 gram sızma zeytinyağının besin içeriği bulunmaktadır:

Doymuş yağ: % 13.8

Tekli doymamış yağ: % 73 (çoğunda 18 karbon uzun oleik asit)

Omega 6: % 9.7

Omega 3: % 0.76

E Vitamini: RDI’nın % 72’si

K vitamini: RDI’nın % 75’i 

Sızma zeytinyağı ne kadar parlaksa o kadar çok antioksidan içeriyor demektir. Bu maddeler biyolojik olarak aktiftir ve bazıları ciddi hastalıklarla mücadeleye yardımcı olur.

Sızma zeytinyağında bulunan bazı ana antioksidanlar, anti-inflamatuar etkileri olan  oleocanthal ve LDL kolesterolü oksidasyona karşı koruyan oleuropein’dir.

Sızma Zeytinyağının Yararları Nelerdir?

Anti-inflamatuar maddeler içerir

Kronik inflamasyonun birçok hastalığın önde gelen sebepleri arasında olduğu düşünülmektedir. Buna kalp hastalığı, kanser, metabolik sendrom, diyabet, Alzheimer ve artrit dahildir.

Zeytinyağının faydalardan biri iltihaplanma ile mücadele kabiliyetidir.

Zeytinyağındaki en belirgin yağ asidi olan oleik asidin C-Reaktif Protein gibi inflamatuar belirteçleri azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Zeytinyağındaki maddelerin iltihaba aracılık eden genlerin ve proteinlerin ekspresyonunu azaltabileceğini gösteren bir çalışma da var.

Kronik, düşük seviyeli iltihaplanma oldukça hafiftir ve zarar vermesi yıllar ya da on yıllar sürer. Sızma zeytinyağı tüketimi, bunun gerçekleşmesini önlemeye yardımcı olur.

Kardiyovasküler hastalıklara karşı korur

Kardiyovasküler hastalıklar (kalp hastalığı ve inme) dünyadaki en yaygın ölüm nedenidir. Sızma zeytinyağı kalp hastalığına karşı çok sayıda mekanizma ile korur:

İltihap

Yukarıda belirtildiği gibi zeytinyağı kalp hastalığının önemli bir belirteci olan iltihaba karşı korur.

LDL kolestrol 

Zeytinyağı, LDL parçacıklarını oksidatif hasarlardan korur bu da kalp hastalığı için önemli bir adımdır. 

Endotel fonksiyon

Zeytinyağı, kan damarlarının astarı olan endotelin işlevini geliştirir.

Kan pıhtılaşması

Bazı çalışmalar, zeytinyağının istenmeyen kan pıhtılaşmasını, kalp krizi ve vuruşların temel özelliklerini önlemesine yardımcı olabileceğini belirtiyor. 

Düşük kan basıncı

Tansiyonu yüksek hastalarda yapılan bir çalışmada, zeytinyağının kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğü ve kan basıncı ilaçları ihtiyacını % 48 azalttığı tespit edildi.

Kansere karşı korur

Kanser, vücut hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile karakterize, yaygın bir ölüm nedenidir.

Kansere potansiyel olarak katkıda bulunan bir unsur olan serbest radikallere bağlı oksidatif hasardır ve sızma zeytinyağı, oksidatif hasarı azaltan antioksidanlar bakımından yüksektir.

Zeytinyağındaki oleik asit de oksidasyona karşı oldukça dirençlidir ve kansere bağlı genler üzerinde faydalı etkileri vardır.

Test tüplerinde yapılan pek çok çalışma, zeytinyağındaki bileşiklerin moleküler düzeyde kanserle mücadeleye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Alzheimer hastalığından korur

Alzheimer hastalığı, dünyanın en yaygın görülen nörodejeneratif hastalıklarından biridir ve demansın önde gelen nedenidir.

Alzheimer hastalığının bir özelliği, beynin bazı nöronlarında beta amiloid plaklar olarak adlandırılan bir protein yığını oluşturmasıdır.

Farelerdeki bir çalışma zeytinyağındaki bir maddenin bu plakların beyinden temizlenmesine yardımcı olabileceğini gösterdi.

İnsan kontrolündeki bir araştırmada, zeytinyağıyla zenginleştirilmiş bir Akdeniz diyetinin beyin fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve kognitif bozukluk riskini azalttığını gösterdi.

Osteoporozu önler

Sızma zeytinyağı tüketimi kemik mineralizasyonu ve kireçlenmeyi iyileştirmeye yardımcı olur. Osteoporozu önlemede önemli bir vitamin olan kalsiyumun emilimine ve kemiklerin kalınlaşmasına yardımcı olur.

Diyabeti önler ve belirtilerini azaltır

Diyabet belirtileri, meyve ve sebzelerden elde edilen çözünür lif, sızma zeytinyağı gibi tekli doymamış yağlar gibi sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile hafifletilebilir.

Kan şekerini düzenlemeye ve insülin duyarlılığını geliştirmeye yardımcı olur. Sızma zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz diyeti düşük yağlı bir diyete kıyasla tip II diyabet riskini neredeyse yüzde 50 oranında azaltır.

Zayıflamaya yardımcı olur

Sızma zeytinyağı, daha tok hissetmeye yardımcı olan besleyiciliği yoğun bir yağdır. Ayrıca sızma zeytinyağı, tükettiğimiz gıdaları sindirmemize yardımcı olmak için gastrokolik refleksi uyarır.

Cilt kanserinden korur

Akdeniz diyeti ile birlikte, sızma zeytinyağı tüketmenin, tehlikeli cilt kanseri, malign melanomun önlenmesine yardımcı olduğu belirtilmektedir. Sızma zeytinyağının antioksidan özellikleri güneşten gelen oksidasyona karşı koymaya yardımcı olur.

Sızma Zeytinyağı Saça Faydaları

Saçın uzamasını sağlar

Saç dökülmesi birçok kişinin karşılaştığı bir sorundur. Bu problemden kurtulmak ve saçı güçlendirmek için saça düzenli olarak sızma zeytinyağı kullanılmalıdır.

Sızma zeytinyağı saçların yeniden uzaması için ideal bir içeriğe sahiptir ve saç dökülmesi yaşayan kadın ve erkekler tarafından etkili bir şekilde kullanılabilir.

Şampuandan önce masaj yapmak için kullanılabilir

Saç derisi, saç kökleri ve saç tellerine hafif ılık sızma zeytinyağı uygulayın. Saçınızı toplayın, bone ile örtün ve yaklaşık 20 dakika bekleyin. Ardından saçlarınızı her zamanki gibi yumuşak şekilde şampuanlayın ve saç kremi uygulayın.

Saç derisine masaj yapmak için kullanılabilir

Artan kirlilik ve diğer çevresel faktörlerle, kepek günümüzde sık rastlanan bir sorun haline geldi. Sızma zeytinyağı bu durumu tedavi etmeye yardımcı olur.

Saç derinize hafif ılık sızma zeytinyağı sürün ve yağ ile saç derisine yaklaşık 15 dakika masaj yapın. Zeytinyağı, kepeği doğal iyileştirici özelliklere sahiptir. Kuruluk zeytinyağı kullanımı ile gittiğinde, kepek de gider.

Sızma Zeytinyağı ile Yemek Pişirmek

Pişirme sırasında yağ asitleri okside olabilir. Yani oksijen ile reaksiyona girer ve hasar görürler.

Bunun için sorumlu yağlı asit moleküllerinde çoğunlukla çift bağ vardır. Bu nedenle, doymuş yağlar (çift bağ yok) yüksek ısıya direnç gösterirken, poli doymamış yağlar (birçok çift bağ) hassastır ve hasar görürler.

Çoğunlukla tekli doymamış yağ asitleri (sadece bir çift bağ) içeren zeytinyağının, aslında yüksek ısıya karşı oldukça dirençli olduğu ortaya çıkıyor.

Bir çalışmada, araştırmacılar, sızma zeytinyağını 36 saat boyunca 180 dereceye kadar ısıttılar. Yağ hasara karşı oldukça dirençliydi.

Başka bir çalışmada kızartma için zeytinyağı kullanıldı ve zararlı olduğu düşünülen hasar seviyelerine ulaşması 24-27 saat sürdü.

Genel olarak, zeytinyağı çok yüksek ısıda yemek pişirmek için bile çok güvenli gibi görünüyor.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir