Siyah Tuz Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Kullanımı

Siyah tuz diğer bir adıyla kara tuz, Hint mutfağında popüler olarak kullanılan bir tuz çeşididir.

Birçok yemeği zenginleştiren eşsiz bir lezzeti vardır. Siyah tuzun vücut ağırlığını azalttığı, kabızlığı ve şişkinliği tedavi ettiği, sindirim sağlığını iyileştirdiği, kas kramplarını hafiflettiği ve mide ekşimesini azalttığı belirtilmektedir.

Kara Tuz Nedir?

Farklı siyah tuz türleri bulunsa da, en yaygın olanı Himalaya kara tuzudur.

Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Nepal ve Himalayalar’daki diğer bölgelerin tuz madenlerinden gelen bir kaya tuzudur.

Siyah tuz kullanımı ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkmış ve sağlığa geleneksel bir yaklaşım olan Ayurveda tıbbında kullanılmıştır.

Ayurveda şifacıları Himalaya kara tuzunun terapötik özelliklere sahip olduğunu söylemektedir. Adına rağmen, Himalaya siyah tuzu renkli pembemsi-kahverengidir.

Siyah Tuz Çeşitleri

Üç tür siyah tuz vardır; 

Siyah Ritüel Tuz

Siyah ritüel tuz (cadı tuzu olarak da bilinir), kül, deniz tuzu, odun kömürü ve bazen siyah boya karışımıdır. Bu tuz yemek için kullanılmaz.

Bazı insanlar bu tuzu yatağının altına koyar veya bahçelerinin etrafına serper çünkü onları ruhlardan koruyacağına inanır.

Siyah Lav Tuzu

Siyah lav tuzu (Hawaii kara tuzu olarak da bilinir) Hawaii’den gelir.

Bitirme tuzu olarak kullanılır ve pişirme sonunda yiyeceklerin üzerine serpilir. Siyah lav tuzu, yemeklere hafif bir lezzet katar.

Himalaya Siyah Tuzu

Himalaya kara tuzu (Hint kara tuzu olarak da bilinir) ve yemek pişirmede yaygın olarak kullanılır. Hint kara tuzunun keskin kükürtlü bir kokusu vardır ve tıbbi özellikleri ile bilinir.

Siyah tuzun normal tuzdan farkı

Siyah tuz, normal sofra tuzuna göre yapım ve tad olarak farklılık gösterir.

Farklı üretilmiştir

Himalaya kara tuzu, bir tür kaya tuzu olan pembe Himalaya tuzundan gelir.

Daha önceleri otlar, tohumlar ve baharatlarla karıştırılmış ve sonra yüksek sıcaklıklarda ısıtılmıştır.

Günümüzde birçok siyah tuz sentetik olarak bir sodyum klorür, sodyum sülfat, sodyum bisülfat ve ferrik sülfatın bir kombinasyonundan üretilmektedir. Tuz daha sonra kömür ile karıştırılır ve nihai ürün hazır olmadan önce ısıtılır.

Bitmiş ürün, rengine, kokusuna ve tadına katkıda bulunan sülfatlar, sülfürler, demir ve magnezyum gibi saf maddeler içerir.

Bunlar sağlığa zararlı değildir. Sülfatlar yemek için güvenli kabul edilir ve zararlı bakterilerin üremesini kontrol etmek için bazı gıda ürünlerinde kullanılır.

Tat farklılıkları

Siyah tuz çeşitleri, normal tuzdan daha derin lezzet profiline sahiptir.

Himalaya kara tuzu, Asya ve Hint mutfağına özgü eşsiz bir sülfür aroması sunarken, siyah lav tuzu toprak gibi, dumanlı bir lezzet verir.

Siyah Tuzun Faydaları Nelerdir?

Siyah tuz zayıflamaya yardımcı olur

Siyah tuzun vücutta yağ birikmesini önlemek için enzimleri ve lipitleri çözerek ve parçalayarak kilo kaybına yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Yüksek sodyum alımı, iştahı artırır, bu da enerji alımını artırarak, kilo alımına yol açar. Buna karşılık, siyah tuzun daha az miktarda sodyum içerdiğine ve vücut ağırlığının kontrol edilmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Fakat bunu destekleyecek araştırmalar sınırlıdır.

Kabızlık ve şişkinliği iyileştirir

Siyah tuzun kabızlığı, mide tahrişini ve diğer birçok mide rahatsızlığını tedavi ettiğine inanılmaktadır.

Siyah tuzun, sindirimi iyileştirdiği ve asitin geri akışını azalttığı belirtilmektedir, müshil görevi görür, gaz ve şişkinliği giderir. 

Kas spazmları ve kramplarını rahatlatır

Siyah tuz, ağrılı kas kramplarının giderilmesine yardımcı olur. Siyah tuzda bulunan bir mineral olan potasyum, uygun kas fonksiyonu için gereklidir.

Bu nedenle, normal sofra tuzunu siyah tuzla değiştirmek, kas ağrıları ve kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Su tutulmasını azaltır

Vücutta su tutulması yani ödem, vücuttaki dokularda veya boşluklarda sıvı birikmesinden kaynaklanır. Su tutulumunun nedenlerinden biri aşırı sodyum tüketimidir.

Beyaz sofra tuzuyla karşılaştırıldığında, siyah tuzun daha düşük sodyum içeriğine sahip olduğu bilinmektedir ve bu da onu su tutma için potansiyel bir tedavi haline getirir. 

Mide ekşimesini hafifletir

Mide ekşimesi, midede aşırı asit birikmesinden kaynaklanır. Siyah tuzun alkali doğasının, midede asit üretimini dengelediği ve mide ekşimesini tedavi ettiği belirtilmektedir. Bu tuz minerallerle doludur, bu da asitliği iyileştirmek için kullanılmasını oldukça uygun hale getirir.

Saç dökülmesini durdurarak, kepeği azaltır

Anekdot kanıtları, siyah tuzun saçın doğal büyümesine yardımcı olabileceğini ve kepeği azaltabileceğini göstermektedir. İçindeki minerallerin saçı güçlendirdiği ve kırık uçları tedavi ettiği belirtilmektedir.

Cildi temizler

Yüz temizleyicisine az miktarda siyah tuz eklemek, cilde parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, tuzun taneli dokusunun gözeneklerin tıkanmasına ve yüzdeki yağlılığın ve donukluğun azaltılmasına yardımcı olmasıdır.

Sağlıklı cilt için siyah tuz kullanarak yapılan temizleme solüsyonu

Bu solüsyon, tüm toksinleri vücuttan uzaklaştırmak, bağırsakları ve böbrekleri temizlemek için doğal bir detoksifikatör olarak çalışır. Bu da cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar.

Malzemeler

  • Bir su bardağı siyah tuz
  • Tahta / seramik kaşık (siyah tuz metalle reaksiyona girdiği için)
  • Bir cam kavanoz
  • İki su bardağı damıtılmış su

Yapılışı

Siyah tuzu kavanoza koyun ve damıtılmış su ile doldurun.

– Çözeltiyi bir gece bekletin. Sabah tüm tuzun suda çözündüğünden emin olun. Gerekirse daha fazla siyah tuz ekleyin.

– Bu çözeltiden bir çay kaşığını bir bardak ılık suya ekleyin ve her sabah aç karnına için.

Sodyum bakımından sofra tuzundan daha düşüktür

Sofra tuzu, doğal olarak elde edilen siyah tuzdan daha yüksek bir sodyum içeriğine sahiptir. Sodyum içeriği markaya bağlı olarak büyük ölçüde değişebileceğinden siyah tuz alırken etiketini okumayı ihmal etmeyin.

Daha az katkı maddesi içerir

Siyah tuz, normal sofra tuzundan daha az katkı maddesi içerebilir. Bunun nedeni, geleneksel olanların katkı maddesi olmadan minimum işlemden geçmesidir.

Bazı sofra tuzları ayrıca potasyum iyodat ve alüminyum silikat gibi potansiyel olarak zararlı katkı maddeleri içerir. Potasyum iyot, yağın oksidasyonunu artırabilir, bu da doku hasarına neden olan ve çeşitli hastalık riskini artıran zararlı bir hücre sürecidir.

siyah tuz faydaları

Siyah tuz daha mı sağlıklı?

Siyah tuzdaki minerallar, vücudumuz tarafından etkili şekilde emilmez. Tuzdaki mineraller kolayca emilmezler çünkü çözünmezler, yani sıvılarda çözünmezler. Çözünür formda olduklarında mineralleri emmek çok daha kolaydır.

Ayrıca, satın alınabilecek birçok siyah tuz, sentetik olarak üretilir ve bunun mineral içeriği ise düşüktür. Siyah tuz, normal sofra tuzundan daha az katkı maddesi içerdiğinden, daha iyi bir seçim olabilir.

Ancak türü ne olursa olsun, ölçülü olarak tuz tüketmek en iyisidir. İnsanların günde en fazla 2300 mg sodyum tüketmeleri önerilir, bu da bir çay kaşığı tuza eşdeğerdir.

Siyah Tuzun Yan Etkileri ve Zararları

Siyah tuz genellikle diyet miktarlarında tüketildiğinde güvenlidir. Bununla birlikte, bu tuzun aşırı tüketimi bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Yüksek sülfat içeriği nedeniyle hamilelik sırasında sorunlar oluşabilir. 

Ayrıca hamile kadınlarda hipertansiyona neden olabilir. Bu yan etkiler aşırı tüketim sonucunda tespit edilen etkilerdir. Bu nedenle siyah tuzu normal değerlerde tüketmeye dikkat edin.

Sonuç olarak;

Siyah tuz, özellikle sofra tuzu için harika bir doğal alternatiftir. Eşsiz lezzet profili ile birçok yemeğin lezzetini artırabilir. Ancak sentetik olarak üretilenlerin sofra tuzundan pek bir farkı yoktur.

Siyah tuzun üzerinde sınırlı araştırma yapılmasına rağmen, vücut ağırlığını azalttığı, mide ekşimesini tedavi ettiği ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olduğu belirtilmektedir. Fazla miktarda siyah tuz tüketimi olumsuz etkilere yol açabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir