Anasayfa » Siyah Pirinç Nedir? Faydaları ve Özellikleri

Siyah Pirinç Nedir? Faydaları ve Özellikleri

Siyah pirinç, Oryza sativa L. türlerine ait bir pirinç türüdür. Siyah-mor karışımı rengini, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin adı verilen bir pigmentten alır.

Siyah Pirinç Besin Değeri

Diğer pirinç türleriyle karşılaştırıldığında, siyah pirinç protein bakımından en yüksek orana sahip olanlardan biridir. 100 gramlık miktar, 9 gram protein içerir, bu esmer pirinç için 7 gramdır.

Aynı zamanda vücuda oksijen taşımak için gerekli bir mineral olan iyi bir demir kaynağıdır.

45 gram pişmemiş siyah pirinç besin içeriği söyledir:

Kalori: 160

Yağ: 1,5 gram

Protein: 4 gram

Karbonhidrat: 34 gram

Lif: 1 gram

Demir: Günlük Değerin% 6’sı (DV)

Siyah Pirincin Yararları Nelerdir?

Neredeyse tüm sağlık yararlarını sağlayan siyah pirincin ana bileşeni antosiyaninlerdir. Bu proteinler güçlü antioksidanlar olarak çalışır ve kanserle savaşmak, kardiyovasküler hastalıkları önlemek ve sağlıklı beyin işlevlerini sürdürmek gibi bir dizi işlevi yerine getirir.

siyah pirinç pilavı

Antioksidan bakımından zengindir

İyi bir protein, lif ve demir kaynağı olmasının yanı sıra, siyah pirinç özellikle birkaç antioksidanda yüksektir.

Antioksidanlar, hücreleri serbest radikaller olarak bilinen moleküllerin neden olduğu oksidatif strese karşı koruyan bileşiklerdir.

Oksidatif stres, kalp hastalığı, Alzheimer ve belirli kanser türleri de dahil olmak üzere çeşitli kronik durumlar için risk oluşturur.

Diğer pirinç çeşitlerinden daha az bilinmesine rağmen, araştırmalar siyah pirincin en yüksek toplam antioksidan kapasiteye ve aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir.

Antosiyanine ek olarak, bu pirinç türü, çeşitli flavonoidler ve karotenoidler de dahil olmak üzere 23’ün üzerinde antioksidan özelliklere sahip bitki bileşikleri içerir.

Antosiyanin içerir  

Antosiyaninler, siyah pirincin renginden sorumlu bir grup flavonoid bitki pigmentidir. Araştırmalar, antosiyaninlerin güçlü anti-inflamatuar, antioksidan ve antikanser etkilerine sahip olduğunu göstermektedir.

Ayrıca, hayvan, test tüpü ve popülasyon çalışmaları, antosiyanin bakımından zengin yiyecekler yemenin, kalp hastalığı, obezite ve bazı kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Kalp sağlığını korur 

Siyah pirincin kalp sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili araştırmalar sınırlıdır ancak antioksidanlarının çoğunun kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Siyah pirinçte bulunanlar gibi flavonoidler, kalp hastalığının gelişmesi ve bu hastalıktan ölme riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.

Ek olarak, hayvanlarda ve insanlarda yapılan araştırmalar, antosiyaninlerin kolesterol ve trigliserit seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Antikanser özelliklerine sahiptir

Siyah pirinçte bulunan antosiyaninler, güçlü antikanser özelliklere sahiptir.

Çalışmalar, antosiyanin açısından zengin gıdaların daha fazla tüketilmesinin, kolorektal kanser riskini düşürdüğünü bulmuştur.

Ayrıca, bir test tüpü çalışması, antosiyaninlerin insan meme kanseri hücre sayısını azalttığını, aynı zamanda büyümelerini ve yayılma yeteneklerini yavaşlattığını bulmuştur.

İnflamasyonu azaltır

Kore’deki Ajou Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, siyah pirincin iltihabı azaltmada harikalar yarattığını buldular. Çalışma, siyah pirinç özütünün ödemleri azaltmaya yardımcı olduğunu ve farelerin derisinde alerjik kontakt dermatiti önemli ölçüde bastırdığını buldu.

Göz sağlığına faydalıdır 

Araştırmalar, siyah pirincin göz sağlığıyla ilişkili iki tip karotenoid olan yüksek miktarda lutein ve zeaksantin içerdiğini gösteriyor.

Bu bileşikler, gözleri potansiyel olarak zararlı serbest radikallerden korumak için antioksidanlar olarak görev yapar. Özellikle, lutein ve zeaksantin, zararlı mavi ışık dalgalarını filtreleyerek retinanın korunmasına yardımcı olur.

Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur

Yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerde aşırı yağ birikimi ile karakterizedir. Bu durumun tedavisinde siyah pirincin etkinliği farelerde test edilmiştir.

Sonuçlar, siyah pirinç özütünün antioksidan aktivitesinin, yağ asitlerinin metabolizmasını düzenlediğini, trigliserit ve toplam kolesterol seviyelerini düşürdüğünü, böylece yağlı karaciğer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.

Beyin fonksiyonunun işlevini geliştirir

Birçok araştırmacı, oksidatif stresin bilişsel işlevler üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, antosiyaninler (siyah pirinçte bulunan) gibi antioksidanlar, bu oksidatif stresi azaltmak ve sağlıklı beyin fonksiyonlarını korumada etkilidir.

16.000 yetişkin üzerinde yapılan altı yıllık bir çalışma, antosiyanin açısından zengin gıdaların uzun süreli tüketiminin, bilişsel düşüş oranını 2,5 yıla kadar yavaşlattığını bulmuştur.

Diyabetin önlenmesine yardımcı olur

Tam tahıllı siyah pirinç, diyet lifi deposudur. Lifin sindirimi daha uzun sürdüğünden, tahıldaki şekerin daha uzun sürede emilmesini sağlar ve normal kan şekeri seviyelerini korur. Böylece, insülinin yükselmesini ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olur.

Sindirim sağlığını geliştirir

Siyah pirinç zengin bir diyet lifi kaynağıdır. Bu diyet lifi, bağırsak hareketlerini düzenler, şişkinlik ve kabızlığı önler. Ek olarak, gastroözofageal reflü hastalığı, divertikülit, kabızlık ve hemoroid gibi bir dizi diğer gastrointestinal rahatsızlığın tedavisine yardımcı olur.

Astımı tedavi eder

Siyah pirinçte bulunan antosiyaninler astım tedavisinde etkili olabilir. Kore’de yapılan bir araştırma, antosiyaninlerin, solunum yollarındaki iltihabı ve farelerde bu solunum bozukluğu ile ilişkili mukus hipersekresyonunu azaltarak astımı tedavi edebileceğini (hatta önleyebileceğini) bulmuştur.

Doğal olarak glutensizdir

Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl tanelerinde bulunan bir protein türüdür.

Çölyak hastalığı olan kişilerde, vücutta bir bağışıklık tepkisini tetikler. Gluten ayrıca gluten duyarlılığı olan kişilerde şişkinlik ve karın ağrısı gibi olumsuz gastrointestinal yan etkilere neden olabilir.

Birçok tam tahıl gluten içermekle birlikte, siyah pirinç, doğal olarak glutensizdir.

Siyah pirinç zayıflamaya yardımcı olur

Siyah pirinç, her ikisi de iştahı azaltarak ve tokluk duygularını artırarak zayıflamaya yardımcı olabilecek iyi bir protein ve lif kaynağıdır.

Bu tahılda bulunan antosiyaninler, vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesini azaltmaya yardımcı olur.

Siyah ve Esmer Pirinç

Hem esmer hem de siyah pirincin beyaz çeşidinden daha sağlıklı olduğu doğru olsa da, ikisi arasında da bazı önemli farklılıklar vardır.

– Üç fincan çiğ esmer pirinç 226 kalori içerirken, aynı miktarda siyah pirinç 200 kalori içerir.

– Karbonhidrat, lif, protein ve yağ söz konusu olduğunda, siyah pirinç esmer pirinçten daha sağlıklıdır. Bunun nedeni daha az karbonhidrat ve daha fazla lif ve protein içermesidir. 

– Hem siyah hem de esmer pirinç eşit miktarda çinko ve fosfor içermesine rağmen, demir içeriği siyah pirinçte daha fazladır.

Siyah pirinç, koyu rengini antosiyaninler adı verilen pigmentlerden alır. Bunlar, kanser ve kalp hastalığına karşı savaşan güçlü antioksidanlardır.

Siyah Pirincin Yan Etkileri Nelerdir?

Siyah pirincin bilinen bir yan etkisi yoktur.

Siyah Pirinç Nasıl Yenir? 

Siyah pirinci pişirmek kolaydır ve diğer pirinç türlerini pişirmeye benzer. Pişirirken, lapa olmasını önlemek ve yüzeydeki ekstra nişastanın bir kısmını çıkarmak için, pişirmeden önce pirinci soğuk suyla yıkamanız önerilir.

Siyah pirinci, pilav, sütlaç gibi diğer pirinç türlerini kullanacağınız yiyeceklerde deneyebilirsiniz. İşte siyah pirinç pilavının tarifi;

Siyah pirinci gece boyunca suda bekletin. Bu pişirme süresini önemli ölçüde azaltır. Zamanınız kısaysa, pişirmeden önce bir saat bekletin.

– Pirincin suyunu dökün ve yıkayın.

– Her bir bardak pilav için iki bardak su ekleyin ve üstünü örten bir kapakla pişirin.

– Parmaklarınız arasında birkaç pirinç tanesinin dokusunu test edin ve ağzınızda çiğneyerek yumuşaklığına bakın. İstediğiniz dokuya ulaşıncaya kadar pişirmeye devam edin.

Siyah Pirinç Saklanır?

Hava geçirmez bir kapta oda sıcaklığında saklandığında, pişmemiş siyah pirinç 3 aya kadar dayanabilir.

Pişmiş siyah pirinç, bakteri geliştirebilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu yüzden pişirdikten sonraki bir gün içinde tüketin.

Pişirdikten sonra tekrar tüketmek üzere saklamak istiyorsanız, pişirdikten sonra tamamen soğutun ve buzdolabında kapalı bir kapta saklayın, böylece 2 gün dayanabilir. Bu pirinci bir kereden fazla tekrar ısıtmayın.

Sonuç olarak;

Diğer pirinç türleri kadar yaygın olmasa da, siyah pirinç antioksidan aktivitede en yüksektir ve esmer pirinçten daha fazla protein içerir.

Bu nedenle, göz ve kalp sağlığını geliştirmek, belirli kanser türlerine karşı korumak ve zayıflamaya yardımcı olmak gibi çeşitli sağlık yararları vardır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir