Siyah Fasulye Faydaları ve Besin Değeri

Siyah fasulyenin bilimsel ismi (Phaseolus vulgaris). Teknik olarak, barbunya ailesinin 500 üyesinden biridir.

7 000 yıl kadar önce, kara fasulye Orta ve Güney Amerikalılar için önemli bir besin olarak kabul edilirmiş. O yüzden halen Amerikan mutfağında yaygın olarak tüketilmektedir.

Siyah fasulyenin vücut için inanılmaz sağlık faydaları vardır. Protein, lif, flavonoid antioksidanlar açısından zengindir ve omega-3 yağ asitleri içerdiği için, bundan kaynaklı faydalar sağlar.

Bu yazıda siyah fasulyenin faydaları ve besin değeri ile ilgili bilgiler verilecektir.

Siyah Fasulye Besin Değeri

Lif

Kara fasulye lif bakımından zengindir. Bir kaselik porsiyonu 15 gram lif içerir. Çözünür lif, bağırsakların çalışması ve kabızlığı önlemek için faydalıdır. Diğer taraftan, bu lif türü kolesterol ve kan-glukoz seviyelerini azaltır.

Siyah fasülye gibi lifli gıdalar daha uzun süre tok hissetmeyi sağlar ve aşırı yemeyi engeller, çünkü lifli yapısından dolayı onları daha uzun süre çiğnemeniz gerekir. Bundan dolayı da kilo vermeye yardımcı olur.

Sadece bu da değil, lif aynı zamanda, kolorektal kanser gibi kanser hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.

Antioksidanlar

Doğada bulunabilen ve vücudun farklı bölgelerine fayda sağlayan çok çeşitli antioksidanlar bulunmaktadır. Antioksidan bakımından zengin gıdalardan biri, siyah fasulyedir.

Antioksidanlar, hücrelere zarar veren serbest radikalleri dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca bu tür besinler, kalp hastalıkları ve farklı kanser türlerini de azaltmaktadır.

Vücut ihtiyaç duyduğu antioksidanların çoğunu yediklerimizden elde eder. A, C ve E vitaminleri, polifenoller ve selenyum gibi diğer belirli mineraller gibi antioksidanlar bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Bir kişinin HIV enfeksiyonu geçirmesini önleyebilir. Ekim 2012’de yapılan bir araştırma, C vitamininin kadınlarda meme kanserini önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Antioksidanlar ayrıca anti-aging etkileri de sağlar. Yaşlanma sürecini geciktirme ve hafıza kaybı gibi belirtiler arasında bir bağlantı bulunmuştur.

kara fasulye

Protein

Siyah fasulye protein bakımından zengindir. Bu yüzden veganların tercih ettiği yiyeceklerdendir. Yağsız ete kıyasla, siyah fasulyedeki protein, bir miktar doymuş yağ ve sıfır kolesterol içerir.

Protein, büyümek ve yağsız kas kütlesi oluşturmak için gereklidir. Diğer taraftan yağ kaybetmek isteyenler de protein alımına dikkat etmelidir.

Amino Asitler ve Molibden

Siyah fasülye amino asitler ve molibden bakımından zengindir, bunlar sinir sistemimizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bu fasulyede bulunan özgül vitaminlerden biri, B9 vitamini olarak da bilinen folattır.

Bunlar, sinir sistemimizin ihtiyaç duyduğu belirli amino asitleri düzenlemede önemli bir role sahiptir. 

B9 Vitamini olmaksızın, bireyler Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif durumlar geliştirir. Buna ek olarak, molibden vücutta 7 enzimin daha iyi işleyişini sağlamaktadır.

Son olarak, çalışmalar bu mineralin düzenli olarak alınmasının yaşlı erkekler için iktidarsızlık ve erektil disfonksiyonu azaltabildiğini göstermiştir.

B1 Vitamini

B1 Vitamini veya tiamin enerji üretimini arttırır. Siyah fasulye, sinir sistemi, kalp ve sindirim sistemi ile ilgili problemleri azaltmak ve B1 vitamini eksikliği olan kişiler için mükemmeldir.

B1 vitamininin diğer bir önemli rolü sinir sistemine olan desteğidir. B1 vitamini ile beyindeki hücrelerin yapısı ve bütünlüğü korunur. Bu durumda özellikle beyin gelişimi olan küçük çocuklarda beyin hasarını önler.

Siyah Fasulye Faydaları

Kemik sağlığının korunması

Siyah fasulye, kemiği yapılandırmayı ve korumayı teşvik eden yüksek miktarda demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez, bakır ve çinko içerir.

Kemiklerimiz için hem kalsiyum hem de fosfor önemlidir. Öte yandan, kemik sağlığının korunabilmesinde demir ve çinko da önemli bir rol oynar.

Magnezyum, protein sentezi, sinir fonksiyonu, kan şekeri kontrolü, nörotransmitter salınımı, kan basıncı regülasyonu ve enerji metabolizmasında önemli bir rol oynar.

Demir, vücuda oksijen desteği sağlar. Bu, oksijenin ideal taşıyıcısı olan hemoglobinin bileşenleri ile kırmızı kan hücrelerine gönderilmesidir.

Bir kişi standart miktardan daha az demir tüketirse, vücudun yoğun antrenmanlara dayanma kabiliyeti azalacaktır.

Buna ek olarak, vücuttaki kan sayımının azalması, B12 vitamini, folat, bakır ve A vitamini gibi önemli besinlerin bozulmasına yol açacaktır.

Kan şekerinin düzenlenmesi

Siyah fasulye, içinde bulunan protein ve lif kombinasyonu ile kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olur.

Diğer diyet şekerleriyle karşılaştırıldığında, protein ve lif orta hızda hareket eder. Bu, besin bileşenlerini parçalamayı daha kolay hale getiren sindirim kanalımızın stabil hareketi ile sonuçlanır ve kan şekerinin ani yükselmesini önler.

Tip II diyabet açısından çalışmalar, siyah fasulyenin vücudumuzdaki alfa-amilaz enzimlerinin aktivitesini azaltabildiğini göstermiştir.

Kalp hastalığı riskinin önlenmesi

Siyah fasulyede bulunan lif, potasyum, folat, B6 vitamini ve filonütriyum içeriği, kan şekerinden çok fazla kolesterol alma riskini azaltarak kalp hastalığını önler.

Hem B 6 vitamini hem de folat, homosistein gelişimini durdurur. Çok fazla homosistein alımı, sonunda kalp hastalıklarına yol açacak olan kan damarlarına zarar verir.

Öte yandan, kuersetin ve saponin bileşenleri kalbi korumaya yardımcı olur. Kuersetin, ateroskleroz olma riskini azalttığı gibi LDL kolesterolünden kaynaklanan zararları da koruyan anti-inflamatuar bir bileşendir.

Buna ek olarak, çalışma saponinlerin vücudumuzdaki kan lipid ve kolesterol seviyelerini düşürme kabiliyetine sahip olduğunu göstermiştir.

Sindirimin iyileştirilmesi

Yukarıda da bahsedildiği gibi, siyah fasulye, sindirimi kolaylaştıran lif bakımından zengindir. 

Buna ek olarak, lif, bağırsak florasındaki dengesiz bakterileri önlemek için tüm atıkları süpüren sindirim kanalının süpürgesi gibidir. Kabızlık, IBS ve çok daha fazlası gibi sindirim şartlarını da önler.

Farklı araştırmacılar, lifin, tıkanıklık nedeniyle kolon kanserini önleme kabiliyetine sahip olduğunu kanıtlamıştır. Buna ek olarak, aynı zamanda vücudun normal pH seviyesini de koruyarak, dengeli bir asit ve alkali seviyesi sağlar.

Kilo vermeye yardımcıdır

Siyah fasulye kalori olarak 100 gramında 338 kalori sağlar. Ayrıca içerdiği liften dolayı fazla yemenizi önler. Bu fazladan kalori alacağınız gereksiz atıştırmalıkları tüketmeyeceğiniz anlamına gelir.

Lif içermesi, tok tutması ve makul miktarda kalori içermesi sebebiyle siyah fasulye diyet yapanların tercih edebileceği bir besin kaynağıdır.

Siyah Fasulye Yemek

Diğer yiyeceklerden farklı olarak, bütün yıl boyunca siyah fasulye bulunabilir. Konserve siyah fasülye almayı düşünüyorsanız, sodyum içermeyen ürünleri seçin ve sodyum içeriğini temizlemek için fasulyeleri iyice süzüp yıkayın.

Kuru siyah fasülye pişirecekseniz, toz ve diğer pislikleri temizlemek için iyice yıkayın, pişirmeden yaklaşık sekiz ila on saat önce temiz su ile ıslatın.

Siyah Fasulye Zararları

Tüm baklagiller, midenin sindirmesi zor olan karmaşık şeker galaktanlar içerir. Diğer bir deyişle, çok fazla tüketirseniz, bağırsak gazı ve mide ağrısı yaşayabilirsiniz.

Siyah fasulye pürin içerir. Bu bileşenin aşırı tüketimi, gut ve böbrek taşı oluşumu gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Fasulyeden başka, pürin içeren diğer yiyecekleri en aza indirmeli veya dengelemelisiniz.

Bazı insanlar yüksek lif ve nişasta içeriği nedeniyle fasulye yerken sindirim rahatsızlığı yaşar. Sizde de böyle rahatsızlık yaratıyorsa kuru siyah fasulyeyi pişirmeden önce ıslatarak bir gece bekletin.

Bu, gaz ve şişkinlik dahil olmak üzere sindirim problemlerine neden olabilecek bazı bileşiklerin etkisini yitirmesine yardımcı olur.

Sonuç olarak;

Siyah fasulye önemli faydalar sağlayan bir besindir. Bu küçük fasulyeler, sindirim sistemimizin iyi işlev görmesine yardımcı olmak, kanser, diyabet, sağlık koşulları ve sağlıksız kemikler gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmak, vücudumuzun dengeli bileşenlerini korumak ve hatta kilo vermek gibi büyük faydalara sahiptir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir