Anasayfa » Siyah Ceviz Nedir? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Siyah Ceviz Nedir? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Siyah ceviz, etkileyici bir besin profiline sahiptir. Kalp hastalığı riskini düşürme, ve kilo kaybı sağlama gibi yararları vardır.

Dış kabuğunda ve kabuğunda bulunan antioksidan ve anti-bakteriyel bileşikler, paraziter ve bakteriyel enfeksiyonların doğal olarak tedavi edilmesi için faydalıdır.

Yazıda “siyah ceviz ne demek”, “siyah ceviz faydaları”, ve “siyah ceviz zararları” gibi konulara değinilecektir.

Siyah Ceviz Nedir?

Siyah ceviz veya Juglans nigra, yabani olarak büyüyen bir türdür. Çekirdek, bir gövde olarak bilinen kuru bir dış kaplama ve sert bir kabuktan oluşur.

Çekirdek kısmı, genellikle çiğ veya kavrulmuş olarak yenir ve yağlı kısımdır. Gövdesi antioksidanlar içerir ve paraziter enfeksiyonları tedavi etmek veya iltihaplanmayı azaltmak gibi tıbbi amaçlar için ekstrelerde ve takviyelerde kullanılır.

Ağaç Himalayalar, Kırgızistan ve Orta Asya’ya özgüdür ve MÖ 100 gibi erken bir tarihte Avrupa’da yetiştirilmiştir. 

Siyah ceviz ağacı ayrıca tarihsel olarak ateşten kurtulmak, böbrek rahatsızlıkları, mide-bağırsak sorunları, ülserler, diş ağrısı ve yılan ısırmasını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Siyah Ceviz Besin Değeri

Siyah ceviz yaprakları, kabuğu ve meyveleri, solucanlara, tütün mozaik virüsüne ve H-pylori’ye karşı etkili olduğu bilinen aktif bir bileşen olan 5-hidroksi-1,4-naftalendion adı verilen juglon adlı bir bileşen içerir.

Plumbagin veya 5-hidroksi-2-metil-1,4-naftokinon, Juglans nigra’da da bulunan bir kinoid bileşendir. 

Plumbagin, nöroprotektif olarak potansiyel sağlık yararına sahiptir. Meme kanseri, melanom ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri hücrelerinin ektopik büyümesini inhibe eder. 

Plumbaginin apoptozu indüklediği, prostat ve pankreas kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği bildirilmektedir. 

Plumbagin, sıtmanın bir sivrisinek vektörü olan Anopheles stephensi Liston’a karşı antimalaryal aktivite açısından değerlendirildi.

Üç saatlik maruz kalma süresinden sonra, A. stephensi’ye karşı larva ölümü gözlemlendi. Parasitology Research’de yayınlanan sonuçlar, plumbaginin sıtmanın kontrolü için yeni bir potansiyel doğal larvisit kaynağı olarak düşünülebileceğini gösteriyor.

  Diyette Kaçamak Yapmak ve Diyette Kendini Ödüllendirme

Siyah cevizde bulunan diğer bileşenler şunlardır:

– 1-alfa-tetralon türevi

– (-) – regiolone

– Stigmasterol

– Beta-sitosterol

– Taksifolin

– Kaempferol

– Kuersetin

– Myricetin

Siyah ceviz ayrıca daha yüksek miktarda antioksidan, polifenoller ve gama-tokoferol gibi tekli doymamış yağ asitleri içerir.

Bu bileşenler, nörodejeneratif durumlar, kanser ve diyabet dahil olmak üzere çeşitli hastalık türlerinin önlenmesi veya tedavisi ile ilişkilendirilmiştir.

Siyah cevizde bulunan diğer besinler arasında folat, melatonin ve fitosteroller bulunur. 

Siyah ceviz, fitokimyasal ve bitkisel besleyici bileşimine bağlı olarak, genel sağlığı geliştirmek için potansiyel olarak faydalıdır.

Protein, sağlıklı yağlar ve birçok vitamin ve mineral bakımından yüksektir. 28 gram kara ceviz besin içeriği şöyledir; 

Kalori: 170

Protein: 7 gram

Yağ: 17 gram

Karbonhidrat: 3 gram

Lif: 2 gram

Magnezyum: Referans Günlük Alımın (RDI) % 14’ü

Fosfor: RDI’nın % 14’ü

Potasyum: RDI’nın % 4’ü

Demir: RDI’nin % 5’i

Çinko: RDI’nin % 6’sı

Bakır: RDI’nin % 19’u

Manganez: RDI’nin % 55’i

Selenyum: RDI’nın % 7’si

siyah ceviz nedir

Siyah Cevizin Yararları Nelerdir?

Siyah cevizdeki lif, omega 3 yağ asitleri ve antioksidanlar çeşitli sağlık yararları sağlar. 

Ek olarak, siyah ceviz kabuğu, eşsiz antibakteriyel özelliklere sahiptir ve bitkisel ilaç özleri ve takviyelerde kullanılır.

Kalp sağlığına faydalıdır

Kara ceviz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, kalp sağlığına yarar sağlayan çeşitli besinler ve bileşikler içerir:

Omega 3 yağ asitleri

Yüksek tansiyon ve kolesterol düzeyleri gibi bazı kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirir.

Tanen

Tansiyonun düşürülmesine ve kan lipit seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olarak kalp sağlığını iyileştirir.

Ellajik asit

Kalp hastalığına yol açabilecek plak birikiminin neden olduğu damarların daralmasını önlemeye yardımcı olur.

Anti-kanser özelliklere sahiptir

Siyah ceviz, juglon adı verilen bir antitümör bileşiği içerir. Test tüpü çalışmaları, bu bileşiğin, tümör büyümesini önemli ölçüde azalttığını buldu.

Birkaç tüp çalışması, juglonun karaciğer ve mide de dahil olmak üzere bazı kanserli hücrelerde hücre ölümüne neden olabileceğini göstermektedir.

Ek olarak; akciğer, meme, prostat ve kolon kanserine karşı yararlı etkileri olduğu gösterilen flavonoid antioksidanları içerir.

Anti-bakteriyel özelliklere sahiptir

Siyah ceviz kabuğu antibakteriyel özelliklere sahip bileşikler olan tanenlerde yüksektir. 

Buradaki tanenlerin, örneğin gıda kaynaklı hastalıklara neden olan Listeria, Salmonella ve E. coli – gibi bakterilere karşı antibakteriyel etkileri vardır.

  Tofu Nedir? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Bir test tüpü çalışması, siyah ceviz kabuğu ekstraktlarının, enfeksiyonlara neden olabilecek bir bakteri olan Staphylococcus aureus’un büyümesini önleyen antioksidan ve antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu buldu.

Parazitleri uzaklaştırır

Siyah ceviz kabuğunun temel aktif bileşenlerinden biri juglondur. Juglon, metabolik fonksiyon için gerekli olan belirli enzimleri inhibe ederek etkisini gösterir.

Çoğu otçul böcek için oldukça zehirlidir – genellikle doğal bir böcek ilacı olarak kullanılır – ve araştırmacılar siyah cevizin parazit kurtları vücuttan atabileceğini gözlemlediler.

Siyah ceviz saçkıran, tenya, iğne veya iplik kurdu ve bağırsaktaki diğer parazitlere karşı etkilidir.

Antifungal ve antimikrobiyal aktiviteye sahiptir

Olgunlaşmamış siyah ceviz kabuğundan elde edilen meyve suyu, halk tıbbında uzun yıllardır saçkıran gibi topikal, lokalize dermatofitik mantar enfeksiyonlarının tedavisi olarak kullanılmaktadır.

Bu mantar enfeksiyonları genellikle saç, deri ve tırnaklar gibi keratinize dokuları tutar. Bu tür enfeksiyonlar kronik ve tedaviye dirençli olabilir, ancak nadiren hastanın genel sağlığını etkiler.

Siyah ceviz kabuğunun biyolojik aktivitesinin naftokinon, juglon (5-hidroksi-1,4 naftokinon) nedeniyle olduğu öne sürülmüştür.

Juglonun antifungal aktivitesi, griseofulvin, klotrimazol, tolnaftat, triasetin, çinko undesilenat, selenyum sülfit, liriodenin ve liriodenin metiyonin gibi bilinen diğer mantar önleyici maddelerle de karşılaştırılmıştır.

Yapılan bir çalışmada, juglonun piyasada bulunan antifungal ajanlar olan çinko undesilenat ve selenyum sülfide benzer orta derecede antifungal aktivite sergilediği belirlenmiştir.

Dahili olarak, siyah ceviz, kronik kabızlık, bağırsak toksemisi, portal tıkanıklık, hemoroid ve giardia için kullanılır.

Siyah Cevizin Cilde Faydaları

Siyah cevizdeki tanenler, epidermisi, mukoza zarlarını sıkılaştırmak ve tahrişi gidermek için kullanılan büzücü bir etkiye sahiptir. 

Siyah ceviz ile ilişkili dermatolojik uygulamalar arasında viral siğiller, egzama, akne, sedef hastalığı, kseroz, tinea pedis ve zehirli sarmaşık bulunur. 

Siyah Ceviz Zayıflatır mı?

Araştırmalar özellikle ceviz gibi kabuklu yemiş tüketiminin, kilo vermeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

Siyah cevizin kalorisi yüksek olmasına rağmen, bu kalorilerin çoğu sağlıklı yağlardan gelir. Yağlar, tokluk hissini arttırmaya yardımcı olduğundan dolayı, açlığı azaltır.

Siyah Ceviz Nasıl Kullanır?

Siyah ceviz kabuğundaki bitki bileşikleri çıkarılır ve kapsüller veya sıvı damlalar şeklinde takviye olarak kullanılır. Antibakteriyel özellikleri nedeniyle siyah ceviz kabuğundan bir tentür elde edilir. Paraziter enfeksiyonlara karşı doğal bir ilaçtır.

  Demir Emilimini Artıran ve Azaltan Yiyecekler

Siyah ceviz yaprağından elde edilen ekstrakt, egzama, sedef hastalığı ve siğiller gibi cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılabilir.

Dahası, gövdesinin özü, doğal karartıcı etkiye sahip tanenlerden dolayı saç, cilt ve giysiler için bir boya olarak kullanılır.

Siyah Ceviz Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kara cevizin birçok sağlık yararı olsa da, bazı durumlarda zarara neden olabilir.

Herhangi bir kabuklu yemişe alerjisi olan kişiler kara ceviz yememeli veya bunları içeren takviyeleri kullanmamalıdır.

Siyah ceviz takviyelerinin hamilelik sırasında veya emzirme döneminde etkileri konusunda araştırmalar yetersizdir ve bu takviyeleri hamilelik veya emzirme döneminde almanın güvenli olup olmadığı bilinmiyor.

Ayrıca siyah cevizdeki tanenler, bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. İlaç kullanıyorsanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız, siyah ceviz özü almadan önce doktora danışmak gerekir.

Sonuç olarak;

Kara ceviz, Kuzey Amerika ve Avrupa’da popüler bir lezzettir, makarna ve salatalara kadar her türlü yemek tarifinde kullanılabilir.

Siyah cevizin bazı kanser hücrelerini yok ettiği, koliği tedavi ettiği, sindirimi düzenlediği ve bağışıklığı, şişkinliği ve solunum koşullarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

Spesifik olarak, bu bitkinin sıtmayı yendiği, kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiği, parazitlerden kurtulmaya yardımcı olduğu, antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahip olduğu ve cilt hastalıklarını tedavi ettiği kanıtlanmıştır.

Siyah ceviz, ticari olarak sıvı özüt ve kapsül formunda mevcuttur. Siyah ceviz sadece bir sağlık uzmanının gözetiminde alınmalıdır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir