Şişkinliğe Ne İyi Gelir? Karın Şişkinliği Nasıl Giderilir?

Yemek yedikten sonra mutlaka şişkinlik hissi yaşamışsınızdır. Genellikle fazla gaz üretimi veya sindirim sistemindeki kas hareketlerinde bozulmalar meydana geldiğinde oluşur. Bu basınç artışı, rahatsızlığa neden olabilir ve bazen mideyi daha büyük gösterebilir. 

Çoğu insan düzenli olarak bu durumu yaşar. Bazen ciddi sağlık durumlarından kaynaklansa da, çoğunlukla beslenmeden kaynaklanır. 

Yazıda “şişkinlik hissi nasıl geçer”, “şişkinlik tedavisi” ve “şişkinliğe doğal çözüm” konularına göz atalım.

Karın Şişkinliği Neden Olur?

Bağırsak gazı, karın şişkinliğinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yediğimiz yiyecekler ve onları nasıl yediğimiz genellikle gaz oluşumunu etkiler.

Gaz oluşumunun diğer nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

– Sakız çiğnerken hava yutulması.

– Çok hızlı yemek

– Çok fazla yemek

– Yağlı yiyecekler yemek

– Bağırsak kanalında gaz oluşturan yiyecekler (fasulye, sebzeler ve diğer yüksek lifli yiyecekler gibi)

Laktoz intoleransı

– Bağırsak hastalıkları, örneğin, IBS (irritabl bağırsak sendromu), IBD (Crohn hastalığı ve ülseratif kolit dahil olmak üzere inflamatuar bağırsak hastalığı ) ve SIBO (ince bağırsakta bakteri çoğalması).

Çölyak hastalığı ( gluten intoleransı )

– Örneğin histerektomi , abdominal veya pelvik bölgede önceki ameliyatlara bağlı abdominal adezyonlar. 

Diğer yaygın karın şişkinliği nedenleri arasında şunlar vardır; 

– Hazımsızlık

– Gebelik

– Adet dönemi veya PMS (adet öncesi sendromu)

– Çok miktarda soda veya diğer gazlı içecekleri içmek

– Besin alerjisi

– Kabızlık

– Sigara içmek

– Karaciğer hastalığı

– Hiatal herni

– Safra taşları

– H. pylori enfeksiyonu (mide ülserlerine yol açabilir)

– Gastroparez 

Karın Şişkinliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliği bir hastalığın habercisi olabilir. İshal, kusma, ateş, karın ağrısı ve iştah kaybı ile birlikte oluşan karın şişkinliği varsa mutlaka doktora gitmek gerekir.

Karın şişkinliği ve gaz belirtilerini hafifletmenin ve hatta önlemenin en iyi yolu, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz olmakla birlikte, aşağıda bahsedilen değişiklikler de karın şişkinliği tedavisinde etkili olacaktır.

Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

şişkinlik tedavisi

Bir seferde çok fazla yemeyin

Şişkinliğin sebebi bir oturuşta büyük miktarlarda yemektir. Fazla yemek yedikten sonra rahatsız oluyorsanız daha küçük porsiyonlar tüketin. 

Yiyeceklerinizi çok çiğnemek iki kat etkiye sahip olabilir. Yiyecekle birlikte yuttuğunuz hava miktarını (şişkinlik sebebi) azaltır.

Besin alerjisi veya intoleransı olabilir

Besin alerji ve intoleransları oldukça yaygındır. Hassas olduğunuz gıdaları yediğinizde fazla gaz üretimi, şişkinlik ve diğer belirtilere neden olabilir. Bu konuda dikkatli olunması gerekenler;

Laktoz: Laktoz intoleransı, şişkinlik dahil birçok sindirim semptomuyla ilişkilidir. Laktoz sütteki ana karbonhidrattır.

Fruktoz: Fruktoz intoleransı şişkinliğe neden olabilir.

Yumurta: Gaz ve şişkinlik yumurta alerjisinde yaygın görülen belirtilerdir.

Buğday ve Gluten: Birçok kişi buğdaya ve glutene alerjiktir. Bu, şişkinlik dahil, sindirim üzerinde çeşitli olumsuz etkilere yol açabilir. 

Bu yiyeceklerin şişkinliğe etkisi olup olmadığını belirlemek için bir süre bunları yemeyi bırakın. Fakat bir gıda alerjiniz veya intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsanız, bir doktora görünün. 

Hava ve gaz yutmayın

Sindirim sisteminde iki gaz kaynağı vardır. Biri, bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır. Diğeri, yediğimiz veya içtiğimiz zaman yutulan hava veya gazdır. 

Bu konuda en büyük gaz kaynağı, gazlı içeceklerdir. Sakız çiğnerken, bir içecekle birlikte yemek yerken, konuşurken veya aceleyle yediğinizde, yutulan havanın miktarı artar.

Gaz yapan yiyecekler yemeyin

Bazı yüksek lifli gıdalar insanlarda büyük miktarda gaz üretebilir. Başlıcaları arasında fasulye ve mercimek gibi baklagillerin yanı sıra bazı tahıllar da vardır. 

Yağlı gıdalar da sindirimi yavaşlatır. Bu, şişkinliğe yatkın olan insanlar için sorun olabilir. Bunu belirlemek için daha az fasulye ve yağlı gıdalar yemeyi deneyin.

fodmap

FODMAP diyeti etkili olabilir

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), dünyadaki en yaygın sindirim bozukluğudur. Bilinen bir nedeni yoktur ancak insanların yaklaşık % 14’ünü etkilediği düşünülmektedir ve bunların çoğunun tanısı konmamıştır. 

Yaygın semptomlar şişkinlik, karın ağrısı, rahatsızlık, ishal veya kabızlıktır. IBS hastalarının çoğunluğu şişkinlik yaşar ve bunların yaklaşık % 60’ı şişkinliği en kötü semptom olarak bildirir.

Birçok çalışma, FODMAP adı verilen sindirilemez karbonhidratların, IBS hastalarında semptomları şiddetlendirebileceğini göstermiştir. 

FODMAP diyetinin, IBS hastalarında şişkinlik gibi semptomlarda büyük oranda düşüşe neden olduğu belirtilmektedir. İşte yaygın olarak tüketilen ve FODMAP içeren gıdalar:

– Buğday

– Soğan

– Sarımsak

– Brokoli

– Lahana

– Karnabahar

– Enginar

– Fasulye

– Elma

– Armut

– Karpuz

Şeker alkolleri konusunda dikkatli olun

Şeker alkolleri genellikle şekersiz gıdalarda ve sakızlarda bulunur. Bu tatlandırıcılar şeker için güvenli alternatifler olarak düşünülür. Ancak, sindirim problemlerine neden olabilirler çünkü bağırsaktaki bakterilere ulaşır, bu bakteriler de onları sindirip gaz üretirler.

Ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi şeker alkollerinden kaçının. Eritritol, diğerlerine göre daha iyi tolere edilebilir ancak büyük dozlarda sindirim sorunlarına neden olabilir.

Sindirim enzimi kullanın

Yararlı olabilecek bazı ürünler de var. Buna, sindirilemez karbonhidratları parçalamaya yardımcı olabilecek ek enzimler dahildir. Çoğu durumda, bu tür takviyeler hemen acil bir rahatlama sağlayabilir.

irritabl bağırsak sendromu kabızlık

Kabızlığa dikkat

Kabızlık çok yaygın bir sindirim problemidir ve birçok farklı nedene bağlanabilir. Çalışmalar, kabızlığın şişkinlik semptomlarını şiddetlendirdiğini gösteriyor. 

Kabızlık için daha fazla çözünür lif alınması önerilir. Ancak, lif alımının artırılması, gaz veya şişkinliği olan insanlar için dikkatle yapılmalıdır çünkü lif genellikle işleri daha da kötüleştirebilir.

Kabızlığa ve sindirime karşı etkili olabilecek magnezyum takviyeleri almayı veya fiziksel aktivitenizi arttırmayı da deneyebilirsiniz.

Probiyotik alın

Bakteriler tarafından bağırsakta üretilen gaz, şişkinliğe neden olur. Orada bulunan birçok farklı bakteri türü vardır ve bunlar bireyler arasında değişiklik gösterir. 

Bakterilerin sayısı ve türü gaz üretimiyle ilgilidir. Çeşitli klinik deneyler, belli probiyotiklerin sindirim problemlerine, gaz üretimi, şişkinlik gibi belirtileri azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. 

Nane yağı kullanın

Şişkinlik, sindirim sistemindeki kasların değişen fonksiyonundan da kaynaklanabilir. Kas spazmını azaltmaya yardımcı olabilecek antispazmodikler adı verilen ilaçların kullanılabileceği belirtilmiştir. 

Nane yağı benzer bir şekilde işlev gördüğü düşünülen doğal bir maddedir. Birçok çalışma IBS hastalarında şişkinlik gibi çeşitli belirtileri azaltabileceğini göstermiştir.

Yürüyüş yapın

Fiziksel aktivite bağırsakları daha düzenli hareket ettirerek fazla gaz ve dışkının serbest kalmasına yardımcı olur.

Karın masajı deneyin

Karına masaj yapmak bağırsakların hareket etmesini sağlar. Kalın bağırsak yolunu izleyen bir masaj özellikle yararlıdır. 

tuz banyosu

Ilık ve rahatlatıcı bir banyo yapın

Banyodaki sıcaklık, karın ağrısı için rahatlama sağlayabilir. Gevşeme, şişkinliğin azalmasına yardımcı olabilecek, strese iyi gelir.

Tuzu azaltın

Sodyumun fazla olması, vücudun su tutmasına neden olur. Bu, karın, eller ve ayaklar gibi vücudun bazı bölgelerinde şişkinlik hissine neden olabilir. 

Kronik veya ciddi bir durum olup olmadığını anlamak için doktora gitmek gerekir

Bu problem devam ederse, hayatınızda ciddi sorunlara neden olur ya da aniden çok daha kötüleşir bu yüzden kesinlikle bir doktora görünün.

Her zaman bazı kronik veya ciddi tıbbi durum olasılığı vardır ve sindirim problemlerinin teşhisi karmaşık olabilir. Karaciğer hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı, kalp yetmezliği, böbrek sorunları ve bazı kanser türleri şişkinliğe neden olabilir.

Günlerce veya haftalarca süren şişkinlik, tıbbi müdahale gerektiren bir sağlık sorununu gösterebilir. Zamanla geçmeyen sürekli şişkinlik hakkında doktora danışmak gerekir. Bu belirtilerle birlikte şişkinlik gösteren kişiler tıbbi yardım almalıdır: 

– İştah değişiklikleri veya yeme zorluğu

– İshal

– Kusma

– Kilo kaybı

– Ateş

– Şiddetli karın ağrısı

– Dışkıda parlak kırmızı kan

karın şişkinliği neden olur

Şişkinlik Giderici Bitkiler

Şişkinlik, çok ciddi olmadığı sürece evde tedavi edilebilen bir durumdur. Şişkinlik ve gaz problemlerini gidermek için aşağıdaki doğal çareleri deneyin. 

Limon otu

Limon otu (Melissa officinalis) şişkinlik için kullanılabilecek bitki çayıdır. Avrupa İlaç Ajansı, limonlu balsam çayının, şişkinlik ve gaz dahil olmak üzere hafif sindirim sorunlarını giderebileceğini belirtmektedir.

Zencefil

Zencefil çayı, Zingiber officinale bitkisinin kalın köklerinden yapılır ve eski zamanlardan beri mide ile ilgili rahatsızlıklar için kullanılmıştır. 

Ek olarak, zencefil takviyeleri mide boşalmasını hızlandırabilir, sindirim rahatsızlığını giderir ve bağırsak kramplarını, şişkinliği ve gazı azaltabilir. 

Rezene

Rezene tohumları ( Foeniculum vulgare ), meyan köküne benzer ve çay yapmak için kullanılır. Rezene şişkinlik ve gaz giderici bitkilerdendir, geleneksel olarak karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sindirim bozuklukları için kullanılmaktadır.

Papatya

Papatya ( Chamomillae romanae ) geleneksel tıpta, hazımsızlık, gaz, ishal, bulantı, kusma ve ülseri tedavi etmek için kullanılır. 

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, papatyanın mide ülserine neden olan şişkinlikle ilişkili Helicobacter pylori bakteriyel enfeksiyonlarını önleyebileceğini göstermektedir. 

şişkinlik bitkisel çözüm

Nane

Geleneksel tıpta, nane (Mentha piperita), sindirim sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Hayvan çalışmaları nanenin, intestinal spazmları hafifleterek bağırsakları rahatlattığını göstermektedir. 

Ek olarak, nane yağı kapsülleri karın ağrısı, şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarını hafifletebilir. Nane çayı da oldukça etkili şişkinlik giderici çaylardandır.

Sonuç olarak;

Şişkinlik, çoğunlukla bitkisel çarelerle evde tedavi edebileceğiniz bir sorundur. Şişkinlik giderici yöntemler ve bitkisel çözümler bu yazıda belirtilmiştir. “Şişkinliğe ne iyi gelir?” sorusunun cevabı olarak bunları deneyebilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir