Sindirimi Ne Hızlandırır? Sindirimi Hızlandırmanın 12 Kolay Yolu

Zaman zaman gaz, mide yanması, mide bulantısı, kabızlık veya ishal gibi rahatsız edici sindirim sorunları yaşarız. Sindirimi hızlandırmak bu sorunların hafiflemesine yardımcı olacaktır. Bunun yolu öncelikle beslenmeye dikkat etmekten geçer. Sağlıklı beslenmek sindirimi hızlandırmakla birlikte bağırsak sağlığını da korur. Peki sindirimi ne hızlandırır? İşte sindirimi hızlandırmanın 12 kolay yolu…

Sindirimi Ne Hızlandırır?

sindirimi ne hızlandırır
Sindirimi ne hızlandırır?
  • Doğal yiyecekler yiyin

Rafine karbonhidratlar, doymuş yağ ve gıda katkı maddeleri içerir. Bu da sindirim rahatsızlıklarını tetikler.

Trans yağlar birçok işlenmiş gıdada bulunur. Kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ile birlikte ülseratif kolit geliştirme riskini artırır.

Düşük kalorili içecekler ve dondurma gibi işlenmiş gıdalar, sindirim sorunlarına neden olan yapay tatlandırıcılar içerir.

Bilimsel çalışmalar yüksek oranda vitamin ve mineral gibi besin maddeleri içeren doğal yiyecekleri yemenin, sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruduğunu göstermektedir. Bu nedenle, sindirimi hızlandırmak için işlenmiş yiyecekler yerine doğal yiyecekler yiyin.

  • Lifli yiyecekler yiyin

Lif, sindirim için faydalıdır. Çözünür lif suyu emer ve dışkıya hacim kazandırır. Çözünmez lif, sindirim sistemindeki her şeyi hareket ettirmeye yardımcı olur. Yüksek lifli beslenme; ülser, reflü, hemoroid, divertikülit gibi sindirim hastalıkları riskini azaltır. Prebiyotikler, sağlıklı bağırsak bakterilerini besleyen bir lif türüdür. Prebiyotikler ile beslenme, iltihaplı bağırsak rahatsızlığı riskini azaltır.

  • Sağlıklı yağlar tüketin

Sindirim için yeterli miktarda yağ tüketmek gerekir. Yağ, besinlerin gerektiği şekilde emilimini sağlar. Ayrıca sindirim sistemi boyunca hareket eden yiyecekleri tutar. Yağ tüketiminin artması, kabızlığı rahatlatır.

  • Su için

Sıvı tüketiminin düşük olması kabızlığın yaygın sebebidir. Uzmanlar, kabızlığı önlemek için günde 1.5-2 litre kafeinsiz sıvı tüketilmesini önermektedir. Sıcak bir iklimde yaşayanlar ve yorucu egzersiz yapanların daha fazlasına ihtiyacı vardır.

  • Stresi kontrol edin

Stres sindirim sistemine zarar verir. Mide ülseri, ishal, kabızlık ve IBS ile ilişkilidir. Stres hormonları, sindirimi doğrudan etkiler. Stresli dönemlerde, kan ve enerji, sindirim sisteminden uzaklaştırılır. Stres yönetiminde kullanılan, meditasyon ile rahatlama tekniğinin IBS’li kişilerde semptomları iyileştirdiği tespit edilmiştir.

  • Dikkatli yiyin

Hızlı şekilde ve dikkatsiz yemek, şişkinlik, gaz ve hazımsızlığa yol açar. Dikkatli yemek, yediğiniz yemeğin tüm yönlerine ve yeme sürecine dikkat etmek anlamına gelir. Çalışmalar, ülseratif kolit ve IBS olan kişilerde dikkatli yemenin sindirim sorunlarını azaltabileceğini göstermiştir.

Dikkatli yemek için:

  • Yavaş yiyin.
  • Televizyonu veya bilgisayarı kapatarak yemeğe odaklanın.
  • Yemeğinizin tabakta nasıl göründüğüne ve nasıl koktuğuna dikkat edin.
  • Her bir yiyeceği bilinçli olarak seçin.
  • Yemeğinizin dokusuna, sıcaklığına ve tadına dikkat edin.

  • Yiyecekleri iyice çiğneyin

Sindirim ağızda başlar. Dişler yiyecekleri daha küçük parçalara ayırır. Böylece sindirim sistemindeki enzimler daha iyi parçalanır. Kötü çiğneme, besin emilimini azaltır.

Çiğneme tükürük üretir ve daha uzun süre çiğnediğinizde, daha fazla tükürük yapılır. Tükürük, sindirim sürecini ağzınızdaki bazı karbonhidrat ve yağları parçalayarak başlatır. Midedeki tükürük, katı yiyecekle karıştırılan bir sıvı görevi görür, böylece bağırsaklara sorunsuz bir şekilde geçer.

Yemeği iyice çiğnemek, sindirim için bol miktarda tükürük üretimi sağlar. Bu hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi belirtileri önlemeye yardımcı olur.

  • Hareket edin

Düzenli egzersiz, sindirimi hızlandırmanım en iyi yollarından biridir. Sağlıklı kişilerde yapılan bir çalışmada, bisiklete binme ve jogging gibi orta dereceli egzersizlerin bağırsak geçiş süresini yaklaşık % 30 artırdığı tespit edilmiştir.

  • Mide asidini dengeleyin

Mide asidi uygun sindirim için gereklidir. Yeterince asit olmadan, bulantı, asit reflü, mide ekşimesi veya hazımsızlık gibi sorunlar yaşarsınız. Mide asidi seviyesinin düşük olması, asit azaltıcı ilaçların aşırı kullanımından kaynaklanabilir.

Elma sirkesi, mide asidini dengelemenin etkili bir yoludur. Ama sirkenin içilmesi sindirim sisteminde çok sert etkilere neden olabilir. Bundan dolayı 1–2 çay kaşığı (5-10 ml) elma sirkesini, küçük bir bardak suya karıştırın. Yemekten hemen önce için.

  • Yavaş yiyin

Açlık ve tokluk ipuçlarına dikkat etmediğinizde, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yaşayabilirsiniz. Beynin midenin dolduğunu fark etmesi için 20 dakika beklemek gerekir. Mide tarafından beyne ulaşması için salgılanan hormonların beyne ulaşması zaman alır. Bu nedenle, yavaş yiyin ve ne kadar doyduğunuza dikkat edin. Bu da sindirim problemlerini önler.

  • Kötü alışkanlıklardan vazgeçin

Sigara içmek, çok fazla alkol almak ve gece geç saatlerde yemek yemek gibi kötü alışkanlıklar, genel sağlık için iyi değildir. Bunlar bazı yaygın sindirim sorunlarına neden olur.

Sigara içmek, asit reflü gelişme riskini ikiye katlar. Sindirim sorunlarının azalması için sigarayı bırakın.

Alkol midede asit üretimini artırır. Mide yanması, asit reflü ve mide ülserine yol açar. Aşırı alkol tüketimi, gastrointestinal kanalda kanamaya neden olur. Alkol tüketimini azaltmak, sindirim sorunlarının çözümüne yardımcı olur.

Gece geç saatlerde yemek ve sonra uyumak, mide ekşimesine ve hazımsızlığa yol açar. Yatmadan üç ya da dört saat önce yeme işlemini bitirin.

  • Sindirime yararlı besinler tüketin

Bazı besinler sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur.

  • Probiyotikler: Probiyotikler, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırarak sindirimi destekleyen yararlı bakterilerdir. Bu sağlıklı bakteriler, gaz ve şişkinliğe neden olabilecek sindirilmeyen lifleri parçalayarak sindirime yardımcı olur. Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi fermente gıdalarda bulunur.
  • Glutamin: Glutamin, bağırsak sağlığını destekleyen bir amino asittir. Bağırsak geçirgenliğini azalttığı tespit edilmiştir. Hindi, soya fasulyesi, yumurta ve badem gibi yiyecekler yiyerek glutamin seviyesi artar.
  • Çinko: Çinko, sağlıklı bir bağırsak için kritik bir mineraldir. Eksikliği çeşitli gastrointestinal hastalıklara yol açar. 

Kaynakça: 1 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir