Sindirim Enzimleri Nelerdir? Doğal Sindirim Enzimi İçeren Yiyecekler

Sindirim enzimleri genellikle sağlıklı sindirimi desteklemek ve besin emilimini arttırmak için kullanılır.

Çalışmalar, laktoz intoleransı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi durumlar için faydalı olabileceklerini göstermektedir. Zayıflamaya yardımcı olduğu da iddia edilmektedir.

Sindirim Enzimi Nedir?

Sindirim sistemi enzimleri, yiyecekleri vücudumuzun emebileceği daha küçük bileşenlere ayırmaya yardımcı olan bileşiklerdir.

sindirim enzim kapsülü

Üç ana tip sindirim enzimi vardır:

Proteaz

Proteinleri amino asitlere ayırır.

Lipaz

Lipidleri gliserol ve yağ asitlerine ayırır.

Amilaz

Kompleks karbonhidratları ve nişastaları basit şekerlere ayırır.

Vücudumuz doğal olarak üretir, ancak sindirim emzimleri takviyeleri de bulunur.

Sindirim enzimi takviyesi genellikle laktoz intoleransı, çölyak hastalığı ve IBS gibi sindirim sorunlarını iyileştirmek için kullanılır.

Sindirim enzimleri bağırsak bakterilerini etkiler

Bazı çalışmalar sindirim enzimlerinin bağırsak mikrobiyomun( sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar) sağlığını güçlendirdiğini göstermektedir.

Bir çalışmada, farelere sindirim enzimlerinin uygulanması, faydalı bağırsak bakterilerinin kolonizasyonunu teşvik etmiştir.

Ayrıca, bir test tüpü çalışması, probiyotik bir takviyenin sindirim enzimleri ile eşleştirilmesinin, kemoterapinin ve bir tür antibiyotiğin neden olduğu bağırsak mikrobiyomundaki değişikliklere karşı korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Bazı çalışmalar bağırsak mikrobiyomunun kilo yönetiminde rol oynayabileceğini bulmuştur.

21 çalışmanın bir incelemesi bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artmasının, vücut kitle indeksini, yağ kütlesini ve vücut ağırlığını azalttığını bulmuştur.

Yine de sindirim enzimi takviyelerinin insanlarda zayıflama üzerindeki etkileri hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Lipazın etkileri

Lipaz, vücudumuzdaki yağın gliserol ve serbest yağ asitlerine ayrılarak, emilimini artıran bir sindirim enzimidir.

Bazı çalışmalar, lipaz ile takviyenin dolgunluk hislerini azaltabileceğini göstermektedir.

Örneğin, 16 yetişkinde yapılan bir çalışmada, yüksek yağlı bir yemek yemeden önce lipaz takviyesi alanların, bir kontrol grubuna kıyasla 1 saat sonra mide dolgunluğunu önemli ölçüde azalmıştır.

Öte yandan, lipaz seviyelerini düşüren lipaz inhibitörleri, yağ atılımını artırarak kilo vermek için uzun süredir kullanılmaktadır.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, sindirim enzimi takviyeleri alarak lipaz seviyelerinizi artırmak potansiyel olarak yağ emilimini artırabilir ve böylece kilo vermeye yardımcı olabilir.

Sindirim enzimi için en iyi tipler

Sindirim enzimlerinin kilo verme konusundaki belirsizliği devam ederken, bilinen bir konu ise, araştırmalar bağırsak sağlığını ve sindirimi iyileştirebileceğini göstermiştir.

Ayrıca şişkinliği giderebilir ve özellikle IBS semptomlarının düzelmesi konusunda faydalıdır.

Çoğu sindirim enzimi tableti lipaz, amilaz ve proteaz kombinasyonu içerir. Bazı tip sindirim enzimi takviyeleri, belirli bileşenleri sindirmekte zorlananlar için faydalı olabilecek başka spesifik enzimleri de içerir.

Sindirim enzimi takviyelerinde bulunan diğer yaygın enzimler şunlardır:

Laktaz

Süt ürünlerinde bulunan bir tür şeker olan laktozun sindirimini iyileştirir.

Alfa-galaktosidaz

Fasulye, sebze ve tahıllardaki kompleks karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olur.

Fitaz

Tahıl, fındık ve baklagillerdeki fitik asidin sindirimini destekler.

Selülaz

Bir tür bitki lifi olan selülozu beta-glikoza dönüştürür.

Takviyeler mikrobiyal veya hayvan kaynaklarından elde edilir. Hayvan bazlı sindirim enzimleri daha yaygın olmasına rağmen, mikrobiyal bazlı takviyeler etkili ve vegan dostu bir alternatif olarak da üretilmektedir.

Özellikle altta yatan herhangi bir sağlık durumunuz varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, yeni bir takviye almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Etkinlikliğini en üst düzeye çıkarmak için sindirim enzimlerini her zaman yiyeceklerle birlikte almanız gerektiğini unutmayın.

Doğal Sindirim Enzimi İçeren Yiyecekler

Sindirim sistemini oluşturmak için birçok organ birlikte çalışır.

Bu organlar yediğimiz yiyecekleri, sıvıları alır ve proteinler, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminler gibi daha basit formlara ayırır. Besinler daha sonra ince bağırsak boyunca, büyüme ve onarım için enerji sağladıkları kan dolaşımına taşınırlar.

Sindirim enzimleri bu işlem için gereklidir, çünkü yağlar, proteinler ve karbonhidrat gibi molekülleri kolayca emilebilen daha küçük moleküllere ayırırlar.

Vücut yeterince sindirim enzimi yapamazsa, besin molekülleri düzgün sindirilemez. Bu, gıda intoleransları ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim bozukluklarına yol açabilir.

Bu nedenle, doğal olarak sindirim enzimi bulunan yiyeceklerin tüketilmesi, sindirimin iyileştirilmesine yardımcı olur.

İşte doğal olarak sindirim enzimleri içeren yiyecekler

sindirim enzimi kullananlar

Ananas

Ananas, sindirim enzimleri açısından zengin, lezzetli bir tropikal meyvedir.

Özellikle, bromelain adı verilen bir grup sindirim enzimi içerir. Bu enzimler, proteinleri amino asitler dahil olmak üzere yapı taşlarına parçalayan proteazlardır. Bunlar proteinlerin sindirim ve emilimine yardımcı olur.

Bromelain sert etleri yumuşatmak için toz formda da  satın alınabilir. Aynı zamanda proteinleri sindirmek için zorlanan insanlara yardımcı olmak için bir takviye olarak da bulunur.

Pankreasın yeterli sindirim enzimi yapamadığı bir durum olan pankreas yetmezliği olan kişiler üzerinde yapılan bir çalışma, bir pankreatik enzim takviyesiyle birlikte bromelainin alınmasının tek başına enzim takviyesine göre sindirimi daha fazla kolaylaştırdığını bulmuştur.

Papaya

Papaya, sindirim enzimleri açısından zengin olan başka bir tropikal meyvedir.

Ananas gibi, papaya da proteinleri sindirmeye yardımcı olan proteazlar içerir. Bununla birlikte, papain olarak bilinen farklı bir proteaz grubunu bünyesinde barındırır. Papain ayrıca sindirim takviyesi olarak da mevcuttur.

Çalışmalar papaya bazlı bir formül kullanmanın, kabızlık ve şişkinlik gibi IBS’nin sindirim semptomlarını hafifletmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Papayayı pişirmeden yemek gerekir çünkü ısıya maruz kalması sindirim enzimlerini yok eder.

Ayrıca, olgunlaşmamış veya yarı olgun papayalar da kasılmaları harekete geçirebildiği için hamile kadınlar için tehlikeli olabilir.

Mango

Mango, yaz aylarında yenen sulu tropikal bir meyvedir.

Sindirim enzimi olan amilazlar içerir – bir grup enzim, nişastadan (kompleks bir karbonhidrat) karbonhidratı glikoz ve maltoz gibi şekerler haline getirir.

Mangodaki amilaz enzimleri, meyve olgunlaştıkça daha aktif hale gelir. Bu yüzden mango olgunlaşmaya başladıkça daha da lezzetlenir.

Amilaz enzimleri pankreas ve tükürük bezleri tarafından yapılır. Karbonhidratı, vücut tarafından kolayca emilebilecekleri şekilde parçalamaya yardımcı olurlar.

Bu yüzden yutmadan önce yiyeceği iyice çiğnemeniz önerilir, çünkü tükürükteki amilaz enzimleri daha kolay sindirim ve emilim için karbonhidratı parçalamaya yardımcı olur.

Bal

Bal, sindirim enzimleri de dahil olmak üzere birçok yararlı bileşik açısından zengindir. Aşağıdakiler balda bulunan enzimlerdir, özellikle de ham balda mevcut olanlardır;

Diastases

Nişastayı maltoza ayırır. 

Amilazlar

Nişastayı glikoz ve maltoz gibi şekerler halinde parçalar. 

İnvertörler

Bir tür şeker olan sükrozun glikoza ve fruktoza ayrılması.

Proteazlar

Proteinleri amino asitlere ayırır. 

Sindirim sağlığı için ham bal yemeyi tercih edin. İşlenmiş bal genellikle ısıtılır ve yüksek ısı, sindirim enzimlerini tahrip eder.

Muz

Muz, doğal sindirim enzimleri içeren başka bir meyvedir. Nişasta gibi kompleks karbonhidratları daha küçük ve daha kolay emilen şekerler haline getiren iki enzim grubu olan amilazlar ve glukozidazlar içerir.

Mango gibi, bu enzimler muz olgunlaşmaya başladıkça nişastayı şekerlere ayırırlar. Bu yüzden olgun sarı muz, olgunlaşmamış yeşil muzdan çok daha tatlıdır.

Enzim içeriklerinin üzerine, muz sindirim sağlığına yardımcı olabilecek büyük bir diyet lifi kaynağıdır. Orta boy bir muz (118 gram), 3.1 gram lif sağlar.

34 kadında yapılan iki aylık bir çalışma, muz tüketimi ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesi arasındaki bağlantıya baktı.

Günde iki muz yiyen kadınlar, sağlıklı bağırsak bakterilerinde mütevazı, kayda değer olmayan bir artış yaşadı. Ancak, daha az şişkinlik yaşadılar.

Avokado

Diğer meyvelerden farklı olarak, avokado, sağlıklı yağlarda yüksek ve şekerin düşük olduğu benzersiz bir yiyecektir.

Sindirim enzimi olan lipaz içerir. Bu enzim, yağ moleküllerini yağ asitleri ve gliserol gibi daha küçük molekülleri sindirmeye yardımcı olur, ki bu da vücudun emmesi için daha kolaydır.

Lipaz da pankreas tarafından yapılır, bu yüzden onu besinlerden almaya gerek yoktur. Bununla birlikte, bir lipaz takviyesi almak, özellikle yüksek yağlı bir yemekten sonra sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Avokado ayrıca polifenol oksidaz dahil diğer enzimleri de içerir. Bu enzim, yeşil avokadoyu oksijenin varlığında kahverengi yapmaktan sorumludur.

Kefir

Kefir, süte kefir taneleri ekleyerek yapılır. Bu taneler aslında bir karnabaharı andıran maya, laktik asit bakterileri ve asetik asit bakterileridir.

Fermantasyon sırasında bakteriler sütün içindeki doğal şekerleri sindirir ve organik asitlere ve karbondioksite dönüştürür. Bu süreç bakterilerin büyümesine yardımcı olan koşullar yaratır, aynı zamanda besinleri, enzimleri ve diğer faydalı bileşenleri de ekler.

Kefir, lipaz, proteazlar ve laktaz dahil olmak üzere birçok sindirim enzimi içerir.

Laktaz, genellikle sindirilmeyen sütün içindeki bir şeker olan laktozun sindirilmesine yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada, kefirin laktoz intoleransı olan kişilerde laktoz sindirimini artırdığı saptanmıştır.

Lahana turşusu

Lahana turşusu, farklı bir ekşi tadı olan bir çeşit fermente lahanadır. Fermantasyon süreci lahana turşusuna sindirim enzimleri ekler.

Sindirim enzimlerinin yanı sıra lahana turşusu, sindirim sağlığını ve bağışıklığı güçlendiren, sağlıklı bağırsak bakterileri içerdiği için probiyotik bir besindir.

Birçok çalışma, probiyotik tüketiminin, hem sağlıklı yetişkinlerde hem de IBS, Crohn hastalığı ve ülseratif kolitli hastalarda şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim semptomlarını hafifletebildiğini göstermiştir.

Kivi

Kivi, sindirimi kolaylaştırmak için sıklıkla tavsiye edilen bir meyvedir.

Bu meyve, sindirim enzimlerinin, özellikle de actinidain adı verilen bir proteazın kaynağıdır. Bu enzim, proteinleri sindirmeye yardımcı olur ve sert etleri yumuşatmak için ticari olarak kullanılır.

Bilim insanları, actinidainin kivinin sindirime yardımcı olmasının bir sebebi olduğunu düşünüyorlar.

Bir hayvan çalışması, kivi meyvesinin diyete eklenmesinin, midede sığır, gluten ve soya proteini izolatlarının sindirimini geliştirdiğini bulmuştur. Bunun actinidain içeriği nedeniyle olduğu düşünülmüştür.

İnsan kaynaklı birçok çalışma da, kivinin sindirime yardımcı olduğunu, şişkinliği azalttığını ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olduğunu bulmuştur.

Zencefil

Zencefil binlerce yıldır yemek pişirme ve geleneksel tıbbın bir parçası olmuştur. Zencefilin etkileyici sağlık yararlarından bazıları sindirim enzimlerine atfedilebilir.

Zencefil, proteinleri yapı taşlarını sindiren proteaz zingibain içerir. Midede çok uzun süre kalan yiyeceklerin genellikle hazımsızlık nedeni olduğu düşünülmektedir.

Sağlıklı yetişkinlerde ve hazımsızlık gösterenlerde yapılan çalışmalar, zencefilin gıda kasılmasını teşvik ederek midede daha hızlı ilerlemesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Hayvan çalışmaları ayrıca zencefil dahil baharatların vücudun amilazlar ve lipazlar gibi kendi sindirim enzimlerini üretmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

Dahası, zencefil bulantı ve kusma için umut verici bir tedavidir.

Sonuç olarak;

Sindirim enzimleri, emilimini arttırmak için makro besinleri daha küçük bileşiklere ayırmaya yardımcı olan maddelerdir.

Bazı test tüpü ve hayvan çalışmaları, bağırsak mikrobiyomunun sağlığını güçlendirebileceğini ve zayıflamaya yardımcı olabileceklerini göstermektedir.

Sindirim enzimi takviyeleri kilo kaybını doğrudan etkilemez ancak özellikle belirli gastrointestinal rahatsızlıkları olanlar için sağlıklı sindirim ve düzenliliği teşvik eder.

Yeterli sindirim enzimleri olmadan, vücut gıda parçacıklarını düzgün bir şekilde sindiremez ve bu da gıda intoleranslarına veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarına yol açabilir.

Sindirim enzimleri takviyelerden veya doğal olarak gıdalar yoluyla elde edilebilir.

Doğal sindirim enzimleri içeren besinler arasında ananas, papaya, mango, bal, muz, avokado, kefir, lahana turşusu, kivi ve zencefil bulunur.

Bu yiyeceklerden herhangi birini yemek, sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir