Sinameki Zayıflatır mı? Sinameki Çayı Faydaları ve Zararları

Sinameki, güçlü özelliklere sahip bir bitkidir. Yaprakları ve meyveleri ilaç yapımında kullanılır. Müshil işlevi görür ve bazı araştırmalar, doğru dozda kullanıldığında kabızlığın tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Sinameki, bakla familyası Fabaceae’ye ait çiçekli bir bitkidir. Sarı, beyaz ve pembe çiçekleri vardır. Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgelerinde bulunmaktadır. Asya’da, çoğunlukla Hindistan ve Çin’in ılıman bölgelerinde yetişir.

Antrakinonlar denilen bileşiklerin varlığı nedeniyle güçlü bir müshil olarak kabul edilir. Glikozitler, antrakuinon türevleridir. Bu glikosidlerin çeşitli biçimleri A, B, C ve D olarak adlandırılır. Neredeyse tüm parçaları tıbbi değere sahiptir ve binlerce yıldır Hindistan’da bitkisel tıpta kullanılmaktadır.

Yaprakları, bitkisel müshil olarak geleneksel Çin tıbbında kullanılmıştır. Sinameki, ticari olarak kapsüller ve tabletler, çay, çay poşetleri ve sıvı özütler şeklinde bulunur.

Bu bitkinin seyreltilmemiş kuru kökü de hazır olarak satılmaktadır. Tohumları da  müshil etkisine sahiptir ancak yapraklardan daha az etkilidir.

Yazıda “sinameki çayının faydaları”, “sinamekinin zararları”, “sinameki kullanımı”, “sinameki otu zayıflama”, “sinameki çayı yapılışı” na değinilecektir.

Sinamekinin Yararları Nelerdir?

Kabızlık için sinameki nasıl kullanılır?

Bir müshil olarak sinameki, kabızlık gidermede etkilidir. Sinameki, kolon kaslarını daha hızlı bir şekilde dışkıyı itmeye teşvik eder.

Sinameki yaprağı bağırsak duvarlarına etki ederek bağırsak hareketlerine yol açan kasılmalara neden olur. Kolonun su emmesini sağlayarak dışkıyı yumuşatır. En şiddetli kabızlık vakalarını etkili bir şekilde tedavi edebilir. İçindeki glikosidler, elektrolit taşımayı kolaylaştırır ve alımından 6 ila 12 saat içinde bağırsak hareketlerine neden olur.

İrritabl bağırsak sendromunu (IBS) tedavi edebilir

İrritabl bağırsak sendromu veya hastalığı (IBS veya IBD), kronik mide ağrısı ile karakterizedir. Hastalığa anormal bağırsak sorunları (ishal, kabızlık veya her ikisi de) eşlik eder. Ağrı genellikle yemek yedikten sonra başlar ve bağırsak hareketinden sonra azalır. IBS’nin semptomları şişkinlik, mukusun geçişi ve bağırsakların tam olmayan boşalma hissidir.

Müshil özelliği nedeniyle sinameki, irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabilir. Bazı uzmanlar, bitkinin kolon kasılmalarına neden olduğu için dışkıyı dışarı çıkmaya zorlayabileceğini düşünüyor.

Bununla birlikte, sinameki uyarıcı bir müshildir ve uzun süre alınırsa bağırsaklara zarar verebilir. Bu nedenle sinameki kullanmadan önce lütfen doktora danışın.

Bağırsakları temizler

Sinameki yaprağı, midede birikmiş durgun gıdalardan kurtulmak ve kalın bağırsakta biriken toksinleri temizlemek için geleneksel Çin tıbbında kullanılır.

Bugün, kolonoskopi ve diğer kolon cerrahisi türlerinden önce kolonun temizlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hemoroit tedavisine yardımcı olur

Şişkinliğin azalmasına yardımcı olan ve çabuk iyileşmeyi kolaylaştıran sinamekinin anal yırtılma ve hemoroit tedavisinde etkili olduğu tespit edildi. Üstelik dışkıyı yumuşattığı için anal fissür gibi patolojik durumlarda kolay dışkılamaya yardımcı olur.

Bunun nedeni oral yoldan sonra, sinameki bileşikleri bağırsak yolunda emilir ve böylece kolondaki şekersiz olmayan kısımların ayrışmasına yol açar.

Bu şekersiz olmayan bileşenler bağırsak sistemini tahriş edici ve uyarıcı olarak peristaltik hareketleri arttırır. Bu şekilde bağırsak yolunda dışkı geçişini hızlandırır.

Bağırsak solucanlarının tedavisinde etkilidir

Sinamekinin laksatif özelliklerinin mide ve kolondaki solucanların tedavisinde yararlı olduğu bulunmuştur.

Kilo vermeye yardımcıdır

Zayıflama konusunda etkili olan sinamekinin çay olarak demlenmesidir. Düşük kalorili ve lezzetli olan sinameki çayı, sıvı alımını artırmaya yardımcı olur.

Daha fazla sıvı içmek, daha az yemek yemeyi sağlar. Kalın bağırsakta toksinlerin ve sindirilmemiş yiyeceklerin yok edilmesine yardımcı olur.

Bu temizlik ve detoksifikasyon, uygun besin emilimini ve optimum metabolizmayı destekler ve böylece zayıflamayı sağlar.

Antibakteriyel özelliklere sahiptir

Sinamekideki uçucu yağlar, tanenler ve diğer bileşikler antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bunlar, bakteri, mantar ve parazitler gibi mikroorganizmaların büyümesini ve çoğalmasını önleyebilir. Sinameki yaprağı çiğnemek, ağız enfeksiyonlarını ve diş eti iltihabını tedavi edebilir.

Hazımsızlık tedavisine yardımcı olur

Sinamekinin dispepsi ile ilişkili mide ekşimesi, mide bulantısı, gaz, şişkinlikten kurtulmada etkili olduğu bulunmuştur.

Sinamekinin Cilde Faydaları

Bu harika bitki cilt için gerçekten çok faydalıdır. Radyasyona, çevre kirleticilerine ve sert kimyasallara maruz kalması sonucu, cildimizin sağlığı olumsuz yönde etkilenir ve bazı cilt rahatsızlıklarına neden olur.

Doğal bitkiler parlak bir cilt elde etmede ve cilt problemlerini gidermede etkili ve ucuz bir yoldur. Sinamekinin cilde sağladığı faydalar şöyledir:

Çeşitli cilt koşullarının tedavisi

Sinamekideki reçine ve tanenler gibi uçucu yağlar, ciltteki iltihaplanmayı hafifletir.

Cilt enfeksiyonlarının tedavisi

Sinamekinin antibakteriyel özelliği, dermatolojik veya cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. Sinameki yapraklarından yapılan macun, sivilce gibi deri enfeksiyonlarının yanı sıra egzama gibi inflamatuar durumların tedavisinde de etkilidir. Sinamekide bulunan aseton ve etanol akneye neden olan mikroorganizmalarla savaşır.

Sinamekinin Saça Faydaları

Sinameki, sağlıklı saç telleri ve saç dökülmesi tedavisinde kına gibi kullanılabilir. Saça faydaları şöyledir;

Güçlü saçlar sağlar

Düz, pırıl pırıl ve güçlü saç telleri elde etmek için sinameki topikal olarak uygulanabilir. Sinameki tozunu su ve yoğurtla karıştırarak saç maskesi hazırlayabilirsiniz.

Daha fazla etki için narenciye suyu, uçucu yağlar ve bitki çayları, baharatlar vs. gibi diğer malzemeleri de ekleyebilirsiniz.

Bir kerede küçük bölümler alarak saçınıza uygulayın. Macunun kafa derisine nüfuz etmesini bekleyin. Başınızı bir plastik poşet ile örtün ve kurumasına izin verin. Birkaç saat sonra durulayın.

Saç kremi

Sinameki, saçları güçlendirmek ve yoğunlaştırmanın yanı sıra parlaklık kazandırmak için bir krem olarak da kullanılabilir.

Kimyasalların olumsuz etkilerini en aza indirmek için mükemmel bir seçenektir. Başlangıçta saçlarınız kaba ve kuru gibi görünebilir ancak faydaları birkaç gün sonra ortaya çıkar.

Doğal renk vurgulayıcı

Sinameki, saça kül sarışın veya açık renk tonlarının doğal vurgularını vermek için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca, daha ince bir gölge oluşturur. Hafif sarı bir renk kazandıran klorsofanik asit adı verilen bir antrakinon türevi içerir. 

Saç dökülmesi

Sinameki sadece saçı güzelleştirmekle kalmaz aynı zamanda saç derisini iyileştirir ve kepeği tedavi eder. Saça parlaklık kazandırır. Mükemmel bir koşullandırıcı bitki olduğundan saç dökülmesine karşı da savaşır.

Sinameki Çayı ile Zayıflama

Zayıflama yararları için kullanılabilen sinameki çayı için yapılan büyük çaplı bir bilimsel çalışma yok. Bu nedenle, sağlıkçılar tarafından aktif bir kilo kaybı takviyesi olarak onaylanmamıştır.

Bununla birlikte, sinamekinin kullanılması, sağlıklı metabolizmanın bir parçası olan atık eliminasyonuna yardımcı olabilir.

Vücuttaki toksinlerin birikmesi kilo almaya yol açar. Toksin eliminasyonu, obeziteyi önlemeye yardımcı olabilir. Yani sinameki çayı içmek, kilo verme sürecine yardımcı olabilir.

Sinameki Çayı Zayıflamak için Nasıl Kullanılır?

Zayıflama sürecini desteklemek için sinameki çayı kullanılabilir. Günümüzde sinameki çay yapraklarının birçok varyasyonunu piyasada bulabilirsiniz. Sinamekinin kapsül formu da mevcuttur, ancak çay şekli vücut tarafından kolaylıkla emilir.

İlk başta, biraz su kaynatın. Sinameki içeren çay poşetini kaynar suya koyun. 5 dakika kadar kaynatın. Lezzetlendirmek için birkaç damla limon veya bal kullanabilirsiniz. Etkili sonuçlar için günde iki kez sinameki çayı içebilirsiniz.

Sinameki çayı içtiğinizde, maksimum etkileri için doğru yiyecekleri yiyin. Tavuk, balık, yeşil salata ve meyveler gibi yiyecekleri yemelisiniz. Ayrıca, bütün gün bol su içilmesi de gereklidir. Bu sindirimi kolaylaştıracaktır.

Sinameki çayı içerken egzersiz tavsiye edilir. Sabit bir formül yok ancak günlük 30 dakikalık egzersiz etkili olabilir. Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir egzersiz şekli seçebilirsiniz.

Evde Sinameki Çayı Nasıl Yapılır?

Sinameki çayının hafif bir tada sahip olduğu söylenir. Diğer birçok bitki çayının aksine, kendi başına pek aromatik değildir.

Birçok ticari çay, sinamekiyi diğer bitkilerle birleştirerek aromasını ve lezzetini değiştirebilir. Çay poşetleri veya karışım kullanıyorsanız, paket talimatlarını izleyin.

Sinameki çayını kendiniz hazırlayacaksanız, 1-2 gram kurutulmuş sinameki yaprağını sıcak suda 10 dakika bekletin. Günde 2 porsiyondan fazla içmeyin.

Ayrıca bal veya stevia gibi bir tatlandırıcı da ekleyebilirsiniz.

Sinamekinin Zararları Nelerdir?

Sinameki yapraklarının kronik kullanımı, karın krampları ve elektrolit rahatsızlıkları gibi akut durumlara yol açabilir. Bununla birlikte, sinameki gibi uyarıcı laksatiflerin uzun süreli kullanımı sonucunda aşağıdaki belirtiler görülebilir:

– Kramplar

– Mide bulantısı

– İshal

– Ani kilo kaybı

– Baş dönmesi

– Karaciğer hasarı

– Hipokalemi (potasyum eksikliği)

– Kolonik mukozanın ve idrarın pigmentasyonu

Potasyum kaybı veya eksikliğinin büyük bir dalgalanma etkisi vardır. Kas güçsüzlüğüne ve aritmiye (kalp ritminde tehlikeli değişiklikler) neden olabilir.


Sinamekiyi kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şöyledir:

Sinamekinin emniyet profili hakkında çok şey bilinmiyor. Uzun süreli kullanım birkaç yan etki ile ilişkili olduğundan, kısa bir süre kullanım önerilir.

– İshale neden olabilir, bu da dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine neden olabilir.

– Bazı insanlar, sinameki yapraklarına alerjik olabilir ve bu da idrarın renginin değişmesine neden olur. Böyle bir durumda, normale dönmek için kullanım derhal durdurulmalıdır.

– Antrakinonların uzun süreli kullanımı, kolorektal büyümeler ve kanser gelişimiyle ilişkilidir. Diğer daha az yaygın yan etki bulantı veya kusmayı içerir.

– Uzun süreli kullanım kas güçsüzlüğü, kalp fonksiyon bozuklukları ve karaciğer hasarı riskini de artırabilir.

Sinameki çayının fazla tüketilmesi karaciğer için toksik olabilir.

– Kısa süreli kullanımlar bile mide rahatsızlığı, ishal ve karın krampları gibi yan etkileri tetikleyebilir.

– National Institutes of Health, sinamekinin iki haftadan fazla kullanılmamasını ve bunun kolonun normal işlevini bozabildiğini söylemektedir.

– Hamilelik durumunda, hekime danıştıktan sonra kullanılmalıdır.

Sinameki çayının uzun süreli kullanımı, bağırsaklarda aşırı aktiviteye neden olabilir.

– Diğer muhtemel yan etkiler arasında kas güçsüzlüğü, kalp fonksiyon bozuklukları ve karaciğer hasarı olabilir. Bu belirtiler uzun süre sinameki çayı kullanıldığında ortaya çıkar.

– Herhangi bir yan etki ortaya çıktığında derhal içmeyi bırakın. Her ihtimale karşı doktora danışmayı ihmal etmeyin.

– Hamile kadınlar güvenlik nedeniyle bu çayı onay almadan içmemelidir. Emziren kadınlar için de aynı şey geçerlidir.

– On iki yaşın altındaki çocuklara sinameki vermekten kaçının.

– Bağırsak tıkanıklığı, IBD, bağırsak ülseri, teşhis edilmemiş mide ağrısı veya apandisiti olan kişiler de sinamekiden kaçınmalıdır.

Sinameki ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. İlaç kullanıyorsanız, dikkatli olmanız gerekir.

Sinameki İlaç Etkileşimleri

Sinameki, cassia türüne aittir ve bu türe ait çoğu bitki, belirli ilaç sınıflarıyla etkileşime girebilir.

Sinameki kullanırken kan inceltici, antikoagülan, kortikosteroid ve kalp sağlığı ilaçları kullanmayın. Bu ilaçlar (Warfarin ve Digoxin gibi) potasyum kaybını artırabilir.

Analjezik, antipiretik, anti-inflamatuar ve steroidal ilaçlar (Paracetamol, Ketoprofen, Estradiol, vb.) da sinameki yaprakları ile etkileşime girebilir. Bu ilaçların emilimini artırır veya azaltır.

Sinameki Dozajı

Tipik sinameki dozu günde iki kez yaklaşık 15-30 mg’dır. Bir haftadan az kullanmanız tavsiye edilir. Bu açıdan net bir bilgi bulunmamakla birlikte sinamekinin günlük olarak alınması güvenli olmayabilir.

Doktorunuz size daha iyi yol gösterecektir. Sabah veya akşam kullanabilirsiniz ancak bu doktorunuzun tavsiyesine bağlıdır.

Yazıyı Paylaşın!!!

2 Comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir