Simit Kaç Kalori? Simitin Faydaları ve Zararları Neler?

Simit, dünyada en sevilen pratik yiyeceklerinden biridir. En çok Orta Doğu ve Balkanlar’da yenmektedir. Kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceği olmasına rağmen, öğle veya akşam yemeğinde de fırından yeni çıkmış, çıtır çıtır, taptaze simit yemek az rastlanan bir durum değildir.

Wikipedi’ye göre; “Simite Yunanistan’da kuluri (Yunanca: κουλούρι) adı verilir. Bulgaristan’da ‘gevrek’, Sırbistan’da ‘çevrek’ ve Romanya’da da ‘covrigi’ denir.

İstanbul’a gelen ya da İstanbul’dan doğuya giden kervanların konaklama alanı olarak bilinen İzmit’te yolculara pratik bir yiyecek olarak hazırlanan simit, bu özelliği ile de ilk fast food örneklerinden sayılabilir. 

Simitten bahseden en eski arşivsel kaynaklarda simidin İstanbul’da 1525’ten beri tüketildiği yazmaktadır. Üsküdar’daki Şer’iyye Sicili’ne göre; 1593’te simidin ağırlığı ve fiyatı tarihte ilk kez standartlaştırılmıştır.

17.yüzyıl gezgini Evliya Çelebi, 1630’lu yıllarda İstanbul’da simit satan 70 işletmenin olduğunu yazmıştır. Jean Brindesi’nin İstanbul’daki günlük yaşamı resmettiği, 19. yüzyılın başlarına tarihlenen yağlı boya tablolarında simitçiler görülmektedir. 

Warwick Goble de 1906’da İstanbul’daki simitçileri resmetmiştir. Zamanla simit ve çeşitleri Osmanlı İmparatorluğu’nun genelinde popüler bir yiyecek olmuştur.

Günümüzde Balkanlarda olduğu kadar, Anadolu’nun birçok yerinde özgün ve farklı simitler yapılmaktadır.

Bu simitlerden en bilineni Ankara’daki üzüm bağlarından elde edilen pekmez ile pişirilen ve koyu renkli Ankara simididir.

Ankara simidi dışında ülkemizde,

 – İstanbul simidi,

– Hatay’ın büyük Antakya simidi,

– Kastamonu simidi,

– Rize simidi,

– Eskişehir simidi,

– Adana simidi,

– İzmir gevreği,

gibi birçok simit türleri bulunmaktadır.

Simit Besin Değeri

Simitin besin içeriği yapıldığı malzemeye ve içine eklenenlere göre geniş ölçüde değişebilir.

En basit şekliyle rafine buğday unu, tuz, su ve maya kombinasyonundan yapılır. Orta boy, sade bir simit (105 gram) aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

Kalori: 289

Protein: 11 gram

Yağ: 2 gram

Karbonhidrat: 56 gram

Lif: 3 gram

Tiamin: Günlük Değerin % 14’ü (DV)

Manganez: DV’nin % 24’ü

Bakır: DV’nin % 19’u

Çinko: DV’nin % 8’i

Demir: dv % 8

Kalsiyum: DV % 6

Simitin karbonhidrat içeriği çok yüksektir ve sadece az miktarda yağ ve protein sağlar. Aynı zamanda doğal olarak az miktarda vitamin ve mineraller içerir.

Simit Zararlı mı?

Yüksek kalorilidir

Simitin en büyük sorunlardan biri, yüksek kalorili olması ve bir oturuşta çok fazla yemenin kolay olmasıdır. Özellikle kahvaltıda, üzerine krem peynir, tereyağı ve reçel sürülerek yenir ki, bu da ekstra kalori demektir.

Yüksek kalori tüketimi sağlıksız kilo alımına neden olur.

Rafine karbonhidrat miktarı yüksektir

Simit genel olarak rafine buğday unundan yapılır ve bazı çeşitleri ayrıca yüksek miktarda ilave şeker içerebilir.

Bazı araştırmalar, rafine karbonhidrat tüketiminin, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların riskinin artmasına neden olabileceğini göstermektedir.

Simit gibi rafine karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekler yemenin kilo alımına katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Bir çalışmada kahvaltıda simit yiyen katılımcılar yumurta bazlı kahvaltı yiyenlere kıyasla günün ilerleyen saatlerinde daha fazla kalori tükettiler.

Bunun nedeni, rafine karbonhidratların vücut tarafından çok hızlı bir şekilde sindirilmesi ve kan şekeri seviyelerinde hızlı bir artışa ve düşüşe yol açmasıdır.

Öte yandan lif, protein ve sağlıklı yağlar kan şekeri seviyelerinin sabitlenmesine yardımcı olabilir ve daha uzun süre tok hissetmeyi sağlayabilir.

Fransa’da yapılan bir araştırma, bu bileşenlerin daha yüksek bir ölüm riskine bile bağlı olabileceğini gösterdiğinden, işlenmiş gıdaların tüketimi de sağlığa zararlı olabilir.

Ayrıca, besin açısından fakir, işlenmiş gıdaları yemek, düşük enerji seviyeleri, kronik iltihaplanma, kabızlık ve şişkinlik gibi yan etkilere de katkıda bulunabilir.

Simit, kalsiyum eksikliğinden dolayı osteoporoza yol açabilecek kalsiyum alımını engelleyen fitik asit olan buğday tanelerinden yapılır.

Beyaz un yüksek derecede işlenir ve tüketildiğinde kolaylıkla şekere dönüşür. Diyabete neden olabilir.

Simit, işlenmiş şeker gibi zararlı tatlandırıcılara sahiptir.

Simidin Faydaları Nelerdir?

Simit yüksek glisemik indeks ve karbonhidrat içeriğine sahiptir ve  mideyi uzun süre dolu tutan mayalı hamurdan yapılır. 

Bütün simit çeşitleri aynı malzemeden yapılmaz. Bazıları daha besleyici ve sağlıklı özellikler gösterir.

Simitlerin çoğu, çok fazla kalori ve çok az besin sağlayan rafine buğday unundan yapılır. Bazıları ise çeşitli besinler ve potansiyel sağlık yararları olan kepekli tahıllarla yapılır.

Kepekli tahıllar lif, vitamin, mineral ve rafine tahılların yoksun olduğu sağlığı teşvik eden birçok bitki bileşiği bakımından zengindir. Bu beslenme özellikleri kan şekerini dengelemeye ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.

Bazı araştırmalar günde 2-3 öğün tahıl yemenin kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve belirli kanser türleri gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Bunun için tam buğday gibi tahıllardan yapılan simitleri tercih etmelisiniz.

simit kalori

Evde Simit Nasıl Yapılır?

Evde çıtır simit yapmak için aşağıdaki tarifi deneyin.

Malzemeler

  • 3,5 – 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya

 Üzerine;

  • 1/2 çay bardağı pekmez
  • 1/2 çay bardağı su
  • Susam

Nasıl yapılır?

– Evde gevrek simit yapımı için aşağıda sıralanmış adımları uygulayın:

– Derin bir kap içine süt, su, şeker ve mayayı alarak iyice karıştırın.

 – Karışımın üzerine yumurtayı ekleyin ve güzelce karıştırın.

 – Her şey iyice karıştıktan sonra karışıma azar azar un eklemeye başlayın ve karıştırmaya devam edin.

 – Karışıma tuzunu da ekledikten sonra ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.

 – Hamurun üzerini streç bir filmle veya ıslak bir bez ile kapatarak 1 saat oda sıcaklığında dinlendirin. Hamur 1 saat boyunca mayalanacaktır.

 – Mayalanan hamurdan ufak bezeler koparın. Kopardığınız bezeleri tezgah üzerine biraz un dökerek ince uzun rulolar haline getirin.

 – İki ruloyu birbiri üzerine atarak örgü halinde yuvarlak simit şekli verin ve uçlarını birleştirin. Simitlerinizi tek bir rulo kullanarak da yuvarlayabilirsiniz.

 – Fırınınızı açarak derecesini 180 dereceye ayarlayın.

 – Su ve pekmezi bir kapta çırpın.

 – Susamları tavada kısa bir süre kavurun.

 – Hazırladığınız simit hamurlarını önce pekmezli suya bulayın, sonra da üzerine susam dökün.

 – Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek simitlerinizi yerleştirin.

 – Fırına verdiğiniz simitleri 180 derece fırında üzeri kırmızılaşıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

 – Sıcacık ve gevrek simitleriniz hazır.

– AFİYET OLSUN!

Simit yaparken kullanacağınız suyun ılık olması mayalanma işleminin daha başarılı olmasını ve daha kısa sürmesini sağlar.

Simidin üzerine atacağınız susamları kavurursanız simitleriniz daha lezzetli olur.

Yaptığınız simitler fazla geldiyse ve tüketilmediyse buzdolabı poşetine koyarak buzlukta bekletebilir ve tüketeceğiniz zaman ısıtabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Simit çoğunlukla rafine buğday unu ve şeker ile yapılır. Ayrıca porsiyon boyutları genellikle çok büyüktür.

Bir simitin kaç kalori olduğunu kesin olarak hesaplamak zordur çünkü besin içeriği simitin boyutuna, türüne ve soslarına göre biraz değişebilir. Bununla birlikte, orta büyüklükte, sade bir simitte yaklaşık 289 kalori, 56 gram karbonhidrat ve 11 gram protein vardır.

Her çeşit simitin kalorisi yüksektir ve fazla tüketmek, kilo almaya neden olabilir. Örneğin, kahvaltıda reçel ve krem peynir gibi kalorisi yüksek yiyeceklerle tüketilmesi, alınan kalori miktarını daha da artırır.

Simit, kan şekeri seviyelerini artırabilen ve kronik hastalığa katkıda bulunabilen rafine karbonhidratlar açısından da genellikle yüksektir.

Sağlıklı beslenme için için porsiyon büyüklüğüne dikkat edin ve en az işlenmiş malzemelerden yapılanları tercih edin.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir