Sıfır Kalorili Yiyecekler – Artık Zayıflamak Zor Değil!

Sıfır kalorili yiyecekler ifadesi belki size garip gelebilir. Çünkü çok düşük de olsa her yiyeceğin bir kalorisi vardır. Su dışında kalorisi sıfır olan yiyecek ya da içecek yoktur. 

O zaman neden bazı yiyecekler “sıfır kalorili yiyecekler” olarak sınıflandırılmaktadır. Sıfır kalorili yiyecekler diğer adıyla negatif kalorili yiyeceklerin düşük de olsa kalorisi vardır. Bunların sıfır kalorili olarak lanse edilmesi sindirim sırasında daha fazla kalori yakılmasını sağlamasıdır. Yakılan kalori alınan kaloriye eşit veya daha fazladır. Örneğin; bir mantarın 5 kalorisi varsa vücut onu sindirmek için 10 kalori harcıyorsa, bu sıfır kalorili bir yiyecektir.

Sıfır kalori olan yiyecekler, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak ve düzenli kilo vermek için diyetinizde bulunması gereken yiyeceklerdir. Bunlar düşük kalorilidir. Uzun süre tok tutma özelliği ile ön plana çıkmaktadırlar.

Şimdi sıfır kalorili yiyeceklerin listesine bakalım.

Sıfır Kalorili Yiyecekler

sıfır kalorili yiyecekler nelerdir

Salatalık

Sıfır kalorili gıdaların başında gelen salatalık düşük kalorilidir. Aynı zamanda vitamin ve mineral deposudur. Yüksek su içeriğinden dolayı uzun süre tok tutar.

Greyfurt

Karaciğer yağlarının parçalanmasını sağlayan naringenin adlı bir antioksidan içeren greyfurtun 100 gramında 42 kalori bulunur. Greyfurt vücuttan su atılmasında ve şişkinliğin azalmasında önemli bir rol oynar.

Kereviz

Kerevizin her sapı 3 kaloridir. Bir kase kereviz günlük Avitamin, K vitamini, lif ve potasyum ihtiyacının üçte birini karşılar. Ayrıca kereviz, kadınlarda yumurtalık kanseri riskini azaltır. Üstelik sıfır kalorili besinlerden biridir.

Elma

Sıfır kalorili yiyecekler arasında en çok yağ yakma potansiyeline sahip olan elmadır. Orta büyüklükte bir elma 100 kalori içerir, bunu sindirmek için 120 kalori harcamak gerekir.

Elma kabuğundaki pektin, metabolizma hızlandırıcıdır ve lif bakımından zengindir. Akşam saatlerinde elma yemek yeme isteğini azaltır.

Kuşkonmaz

1 buçuk su bardağı pişmiş kuşkonmaz 20 kaloridir. Kuşkonmaz vücuttan su atılmasını sağlayan doğal bir diüretiktir. Yüksek dozda A, K ve B kompleks vitaminleri içerir. Ayrıca sindirim sırasında daha fazla kalori yakılmasını sağlayan sıfır kalorili bir gıdadır.

Karpuz

Doğal bir tatlı olmasına rağmen karpuz düşük kalorili bir yiyecektir. Bir kase karpuz 80 kaloridir. 

Karpuz içeriğindeki arjinin denen bir amino asit sayesinde kilo vermeyi sağlar. Yine de karpuzu dikkatli tüketmek gerekir çünkü şeker oranı fazladır.

Brokoli

Yarım kase brokoli 25 kaloridir. Bir kase brokoli portakal kadar C vitamini ve lif içerir. 

Kolon kanseri riskini azaltmakla birlikte kas inşa etmeye yardımcı bitkisel bazlı protein sağlar.

Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler, düşük kalorili ve sıfır kalorili yiyeceklerdir. Terenin bir fincanında 4 kalori vardır ve kanserle mücadelede etkili antioksidanlar(lutein ve beta karoten) içerir. 

Ispanakta fincan başına 4 kalori bulunur. K vitamini, kalsiyum, selenyum, potasyum, çinko ve fosfor gibi mükemmel kaynaklar barındırır. Yeşil yapraklı sebzeler, osteoporoz, kanser ve kalp hastalıklarını önler.

Mantar

Bağışıklık sistemini güçlendirir, yüksek D vitamini içeriği ile kalsiyum emilimi sağlar. 100 gramı 22 kalori olan mantarı sindirmek için 30 kalori gerekmektedir. Mantar ile çorba, salata, pizza gibi lezzetli yemekler yapabilirsiniz.

Biber

Kırmızı, yeşil ve sarı biber beslenme için güçlü besin kaynağıdır. İçeriğindeki kapsaisin denilen bir bileşik, daha fazla kalori yakmaya yardımcı olur.

Biberin 100 gramında sadece 30 kalori vardır. Bununla birlikte C vitamini açısından zengin olan biber potasyum, folik asit, likopen ve lif içerir.

Balkabağı

Bol miktarda lif içerir. Göz ve kemik sağlığını geliştirir. Bir fincan balkabağı 15 kaloridir.

Yeşil kabak

100 gramında 17 kalori vardır. Kabaktaki manganez vücuttaki yağ, karbonhidrat ve glikozu işlemeye yardımcı olur.

Şalgam

Potasyum, kalsiyum ve lif kaynağı olan şalgamın porsiyonunda 28 kalori vardır. Anti-inflamatuar etkileri olan şalgam kanserle mücadelede etkili olan bitki bileşikleri içerir.

Yeşil çay

Şekersiz içildiğinde hiç kalorisi yoktur. Kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltan antioksidanlar içerir. Metabolizma hızlandırıcıdır. Karın yağları başta olmak üzere vücutta yağ yakılmasını sağlar.

Havuç

Gözler için mükemmel bir besin kaynağı olan bu sebzenin iki tanesi 50 kalori içerir. Havuç aynı zamanda antioksidanlar, folat, potasyum ve magnezyum açısından çok zengindir. 

Diüretik bir etkiye sahip olmasından dolayı vücuttaki sodyumun fazlasının atılmasını sağlayarak, ödemi azaltır.

Marul

Esasen su olan bu bitkinin kilo yapması düşünülemez. Bir fincanında 8 kalori vardır. Demir ve magnezyum için iyi bir kaynaktır.

Limon

Gün içinde metabolizmanın hızlı çalışmasını istiyorsanız sabahları sıcak suyun içine sıkılmış limon için. 

Limon C vitamini bakımından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içerir. 100 gramında 29 kalori bulunur.

Sarımsak

Kalori almadan yemeklerinize lezzet katan sıfır kalorili yiyeceklerdendir. Sarımsağın 100 gramında sadece 23 kalori vardır ve yağ hücrelerini parçalayan yağlar içerir.

Kayısı

Vücuttaki şekeri yakmak için gerekli olan lifler bakımından zengin olmakla birlikte içeriğindeki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirici antioksidan görevi görür.

Bir porsiyon kayısı 40 kaloridir ve sindirim sürecinde daha fazla enerji harcanmasını sağlar.

Domates

Lif oranı yüksek olan domates, diyet programına alınması gereken sağlıklı ve sıfır kalorili yiyeceklerdendir. Domatesin 100 gramında 17 kalori bulunur.

Lahana

Kilo vermek için en iyi sıfır kalorili yiyeceklerden biridir. 100 gramında 25 kalori bulunan lahana, midede şiştiğinden dolayı tokluk hissi verir. Kanser ve kalp hastalıklarını önlediği bilinmektedir.

Pancar

100 gramında 43 kalori vardır. Düşük kalorili olmasının yanı sıra, pancar, erken yaşlanmayı engelleyen bir antioksidan olan -betalain- içerir.

Karnabahar

100 gramında 25 kalori vardır. Anti-inflamatuar bir gıda olan karnabahar sindirim ve kalp-damar sistemi için faydalı bir gıdadır.

Besleyici fakat düşük kalorili başka yiyecekler de var

Sıfır kalorili yiyeceklerin çoğu besleyicidir. Düşük kalorili olup, yüksek su içeriği nedeniyle, çoğu zaman çok fazla kalori tüketmeden yiyebileceğiniz başka yiyecekler de bulunmaktadır.

Sıfır kalorili yiyecekler arasında sayılmasa da besin açısından zengin olan ve kalorisi düşük diğer yiyecekler şöyledir:

Yaban mersini

  • 150 gramı 84 kaloridir ve iyi miktarda C ve K vitamini içermesinin yanı sıra manganez mineralinin kaynağıdır.

Patates

  • 75 gram patates 58 kaloridir. İyi bir potasyum, B6 ve C vitamini kaynağdır.

Ahududu

  • 125 gramlık kasesi 64 kaloridir. İyi C vitamini ve manganez kaynağıdır. 

Protein kaynağı olan fakat düşük kalori sağlayıp besin açısından zengin olan yiyecekler şunlardır:

Somon

  • 85 gramlık porsiyonu 121 kaloridir. 17 gram protein içerir ve omega 3 yağ asitleri ve vitaminlerle yüklüdür.

Tavuk göğsü

  • 85 gramlık porsiyonda 110 kalori vardır ve 22 gram protein içerir.

Yoğurt

  • Yağsız yoğudun, 170 gramlık porsiyonu 100 kaloridir ve 16 gram protein içerir.

Yumurta

Yumurta 78 kalori sağlar ve 6 gram protein ile birçok vitamin, mineral ve doymamış yağ içerir.

Özetlemek gerekirse;

Sıfır kalorili yiyecekler besin açısından zengin, alınan kaloriden fazlasının yakılmasını sağlayan yiyeceklerdir. Bu yiyecekleri diyetinizde tüketirseniz sadece kilo vermekle kalmaz, sağlığınız için de faydalı bir şey yapmış olursunuz.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir