Shea Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

    Karite ağacından (aynı zamanda shea ağacı olarak da bilinir) elde edilen yağ bakımından zengin bir yağ olan shea yağı, birçok cilt, sağlık ve saç sorunu için doğal bir çözümdür. 

    Yakın zamanda, bu yağ, losyonlar, kozmetikler, şampuanlar ve saç kremleri gibi çeşitli güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılması nedeniyle büyük popülerlik kazanmıştır. 

    Shea Yağı Nedir?

    Afrika’ya özgü shea ağacının ( Vitellaria paradoxa ) cevizlerinden elde edilen shea yağı, oda sıcaklığında katı halde bulunan bir yağdır.

    Karite ağacı meyveleri taşır ve meyvelerin içindeki sert kabuklu yemişler çok önemlidir. Bunlar, genellikle shea yağı olarak adlandırılan açık renkli bir yağı çıkarmak için ezilir, kaynatılır ve işlenir.

    Shea yağının ana bileşenleri arasında oleik asit, stearik asit, linoleik asit vb. bulunur. Vücut sıcaklığında eridiği için cilde hızla emilir.

    Nemlendirici ve iyileştirici özelliklerindan dolayı birçok cilt sorunu için faydalıdır. Ayrıca, bazı rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılabilen anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere (bir dereceye kadar) sahiptir. Pek çok bitkisel yağa benzerliği onu yutmaya uygun hale getirir.

    Shea Yağı Ne İşe Yarar?

    Shea yağı genellikle cilt ve saç için nemlendiriciler, kremler, losyonlar ve diğer emülsiyonlarda kullanılır. Mükemmel bir yumuşatıcı ve cildi nemlendirme maddesi yapan yağlar bakımından zengindir. 

    Deneyler ayrıca anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu gösterdi. Bunlar, iltihaplı cilt hastalıklarını ve serbest radikaller nedeniyle cilt ve saçın maruz kaldığı hasarı azaltmaya yardımcı olabilir.

    Cildi optimum sağlıkta tutmakla kalmayıp aynı zamanda güneşin zararlı ultraviyole radyasyonundan zarar görmesini önleyen A ve E vitaminlerini de içerir.

    Bu bileşenler yağa hafif bir güneş koruma faktörü (SPF) verir. E vitamini ayrıca kuru cildi rahatlatır ve cildin elastikiyetini geliştirerek bu yağı iyi bir yaşlanma karşıtı ajan haline getirir.

    Rafine ve Rafine Edilmemiş Shea Yağı

    Shea yağı rafine edilmiş veya rafine edilmemiş olabilir. Rafine edilmemiş shea yağı, en doğal ve en az işlenmiştir, yağın en saf şeklidir. Elle doğal olarak çıkarıldığı için vitaminlerini, minerallerini ve diğer doğal özelliklerini korur. 

    Killer, tülbent veya diğer yöntemler kullanılarak temel bir filtreleme işlemine tabi tutulur. Bunlar yağın rengini, kokusunu ve dokusunu biraz değiştirebilir. Eritilir, kalıplara konur ve çubuk şeklinde satılır.

    Rafine edilmemiş shea yağı, A’dan F’ye kadar değişen derecelerde kategorize edilir ve A sınıfı en iyi kalitedir.

    Rafine shea yağı ise işlenmiş formdur. Filtrasyon işleminin yanı sıra, havalandırılarak veya kimyasallar kullanılarak koku giderme işlemine de tabi tutulur. 

    Yağ daha beyaz yapmak için ağartılır. Uygun bir koku eklemek ve yağın raf ömrünü (koruyucular) artırmak için katkı maddelerinin eklenmesi yaygındır.

    Tüm bu işlemler yağı beyaz ve çok pürüzsüz hale getirir. Shea yağının rafine versiyonunu kullanmanın en büyük dezavantajı, geçirdiği tüm işlemlerin besin değerini düşürmesidir.

    Shea Yağı Besin Değeri

    Besinler1/8 fincan (30ml)
    Kalori44 kalori
    Protein0 g
    Toplam Yağ28 g
    Doymuş yağ12,9 g
    Trans yağ<0,03 g (MAKS)
    Doymamış yağ1,4 g
    Tekli doymamış yağ12,2 g
    Kolesterol0 mg
    Oktanoik asit0,06 g
    Dekanoik asit0,06 g
    Dodekanoik asit0,36 g
    Tetradekanoik asit0,03 g
    Heksadekanoik asit1,2 g
    Oktadekanoik asit10.7 g
    Palmitoleik Asit0,03 g
    Oktadekenoik asit (Omega-9)12,025 g
    Oktadekadienoik asit (Omega-6)1.355 g
    Oktadekatrienoik asit (Omega-6)0,08 g
    Fitosteroller99 mg
    Toplam karbonhidrat0 g
    Şeker0 g
    Diyet lifi0 g
    Su<0,028 g (MAKS)
    Mineraller: (Hepsi)0 µg (mikrogram)
    Vitaminler: (Hepsi)0 µg (mikrogram)
    Folat (toplam)0 µg (mikrogram)

    Shea yağı, sinnamik asit ve tokoferoller gibi UV-B emici triterpen esterleri içerir. Bunlara ek olarak, yüksek oranda fitosterol, triterpen ve kariten gibi hidrokarbonlara da sahiptir. Ayrıca şunları içerir:

    Yağ Asitleri 

    Shea yağı, birlikte yağ asitlerinin % 85-90’ını oluşturan daha yüksek oranda stearik ve oleik asitler ile palmitik, stearik, oleik, linoleik ve araşidik asitler olmak üzere beş temel yağ asidi içerir. Stearik asit katı bir kıvam sağlarken, oleik asit shea yağının sertliğini veya yumuşaklığını etkiler.

    Fenolikler

    Fenolik bileşikler, antioksidan özellikleriyle bilinir. Shea yağı, 8’i kateşin olan 10 fenolik bileşik içerir. Geleneksel olarak ekstrakte edilmiş shea yağı, hekzan ile ekstrakte edilenden daha yüksek fenolik seviyelere sahiptir. Aslında shea yağının kateşin içeriği, olgun zeytinlerin toplam fenolik içeriğinden daha yüksektir. 

    E Vitamini

    Tokoferol, E vitamini olarak bilinir. Bunun farklı versiyonları shea yağında bulunur ancak konsantrasyonları iklime ve yağ ekstraksiyon yöntemi gibi diğer bazı faktörlere bağlı olarak değişir.

    A Vitamini ve F Vitamini

    A ve F vitamini egzama, dermatit gibi cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir hatta erken yaşlanmayı yavaşlatabilirler.

    Shea yağı, büyük oranda sabunlaştırılamayan bileşenler, esansiyel yağ asitleri, E ve D vitaminleri, fitosteroller, provitamin A ve allantoin içeren doymamış yağlar açısından zengin olduğu için cilt için süper bir besin olarak kabul edilir. Cilt bakımı, bebek bakımı ve tüketim için çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 

    Shea Yağının Cilde Faydaları

    Cildi nemlendirir

    Shea yağı yüz ve vücut için mükemmel bir nemlendiricidir. Yumuşatıcı ve nemlendirici özelliklerinden yağ içeriği sorumludur. Ciltteki nemi hapseder ve uzun süre nemli kalmasını sağlar. 

    Susuz kalmış ve kuru cilt pürüzlü ve pul pul olur. Vücudun belirli bölgelerinde kuruluğa bağlı cilt çatlakları bile gelişebilir.

    Shea yağı, içerdiği yağ ile cildi besleyebilir. Eller ve ayaklardaki cildi yumuşatmaya ve esnek olmasına da yardımcı olabilir. Gözenekleri tıkamadan cilde kolayca nüfuz eder, kuru ciltler için etkilidir.

    Çatlamış topukları, kuru tırnak etlerini ve pürüzlü bölgeleri iyileştirmek için shea yağı kullanabilirsiniz. Soğuk aylarda cildi nemlendirmek için de kullanılabilir.

    Akne ve lekeleri tedavi eder

    Shea yağı, oleik, palmitik, stearik ve linolenik asitler gibi çeşitli yağ asitlerinin ve bitki sterollerinin varlığına atfedilebilen iyileştirici özellikleriyle bilinir. Yağda çözünen bu bileşenler, alkalilerle temas ettiğinde sabunlaşmaya uğramaz veya sabuna dönüşmez. 

    Shea yağı, diğer kabuklu yemişlerin sıvı ve katı yağlarına göre daha az sabunlaşır, bu nedenle ona büyük bir iyileştirme potansiyeli sağlar.

    Ham, rafine edilmemiş shea yağı, cilt döküntülerini , bronzlaşma sonrası cilt soyulmasını, yara izlerini, çatlakları, yanıkları, atlet ayağını, böcek ısırıklarını ve sokmalarını ve akneyi iyileştirmede etkilidir.

    Cilt iltihabını azaltır

    Shea yağı, anti-inflamatuar özellikler sergileyen çeşitli sinamik asit türevlerine sahiptir. Bu özellikler, inflamatuar bileşiklerdeki artıştan kaynaklanan cilt durumlarının iyileştirilmesi için faydalı olmasını sağlar.

    Dermatit ve rosacea gibi durumlardan kaynaklanan genel iltihaplar, etkilenen bölgede shea yağı kullanılarak hafifletilebilir. Şişmeye neden olabilecek güneş yanıkları, kızarıklıklar, kesikler ve sıyrıklar da bu yağ kullanılarak tedavi edilebilir.

    Yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir

    Shea yağı, cilt için en iyi yaşlanma önleyici maddelerden biri olarak kabul edilir. Ciltteki genç iskele proteini olan kolajen üretimini uyarır. Bu yağda bulunan A ve E vitaminleri cildi esnek, beslenmiş ve parlak tutar. 

    Düzenli kullanıldığında kırışıklıkları azaltır, erken kırışıklıkları ve yüz çizgilerini de önler. Yaşlanma karşıtı özellikleri, cilde giden dolaşımı artırma ve hücre yenilenmesini destekleme kabiliyetine de bağlanabilir.

    Bu vitaminler, kateşinlerle birlikte cilde zarar veren serbest radikallere karşı da antioksidan etki gösterir. Bu serbest radikaller genellikle çevremizde kirleticiler ve tahriş edicilerde bulunur.

    Güneş ışınları da cildimizdeki serbest radikalleri artırarak cilt hücrelerine kolaylıkla zarar verebilir. Shea yağındaki sinnamik asit esterleri, cilde antioksidan destek vererek bu bileşiklerin zarar görmesini önler.

    Kaşınan cildi rahatlatır

    Kaşıntılı cilt için, shea yağının hem nemlendirici hem de anti-inflamatuar özellikleri yararlıdır. Kuruluk, cildin soyulmaya başlamasına ve pul pul olmasına neden olabilir. Derinin kaşınmasına neden olabilir. Shea yağının nemlendirici yağ asitleri cilde ihtiyacı olan yağları sağlayarak rahatlama sağlar. 

    Kaşıntı sedef hastalığı gibi bir cilt rahatsızlığından kaynaklanıyorsa, shea yağının anti-inflamatuar aktivitesi onu hafifletmede işe yarar.

    Cilde esneklik kazandırır

    Bu yağdaki sabunlaşmayan madde ve F vitamini, cildin elastikiyetini korumak için gerekli hayati bileşenlerdir. Shea yağı ayrıca ciltteki kolajen üretimini de iyileştirir.

    Böylece uygulaması cildin nemlendirilmesi, yumuşatılması ve güzelleştirilmesinin yanı sıra doğal elastikiyetini de geri kazandırır. Geri yüklenen esneklik ayrıca kırışıklıkların ve lekelerin azalmasını sağlar.

    Jilet tahrişini ve darbeleri azaltır

    Jilet kullanıldıktan sonra cildi genellikle tahriş eder ve kaşındırır. Bazen, tahrişin bir sonucu olarak tıraş sonrası şişlikler bile gelişebilir. 

    Shea yağı, tahriş olmuş cildi nemlendirip yatıştırdığı için bunu azaltmaya yardımcı olabilir. Yağı tıraştan bir gün önce de uygulayabilirsiniz. Bu, tıraş sürecini daha kolay ve hızlı hale getirecek ve geride tahriş olmuş lekeler bırakmayacaktır.

    Çatlakları azaltır

    Shea yağı, genellikle çatlak tedavisi için ticari olarak hazırlanan merhemlerde veya kremlerde bir baz olarak kullanılır.

    Bunun nedeni, kilo alımı veya kilo kaybı nedeniyle hamilelik sırasında oluşan çatlakları önemli ölçüde önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilmesidir. Bu izler, cilt elastikiyet kapasitesinin ötesine gerildiğinde oluşur. 

    Shea yağının uygulanması cildin doğal elastikiyetini geri kazandıracak ve ayrıca kolajen üretimini artıracaktır. Doğal bir yumuşatıcıdır. 

    Bebek bezi döküntüsünü yatıştırmaya yardımcı olur

    Rafine edilmemiş shea yağı, kimyasallar içermeyen mükemmel bir doğal nemlendiricidir. Böylelikle cilde karşı nazik ve yumuşak olmasının yanı sıra bebek bakımı için idealdir, bebeklerin hassas cildi için özel olarak uyarlanmıştır.

    Banyodan sonra uygulanabilir, ayrıca bebeklerin ve küçük çocukların cildindeki egzama veya pişiklerin iyileşmesi için de kullanılabilir.

    Dudak bakımı için mükemmeldir

    Shea yağı kolayca emilir, soğuk mevsimde ve kuru hava koşullarında dudakların ihtiyaç duyduğu ekstra nem ve besinleri sağlar. Böylece mükemmel bir dudak kremi görevi görür, ayrıca kuru ve çatlamış dudakların tedavisinde de etkilidir. Uygulandığında dudaklarda bariyer oluşturur ve nemi ciltte tutar.

    Shea Yağı Saça Faydaları

    Hasarlı saçları onarır

    Saçların doğal nemini kaybetmesinin nedeni düzleştirici, perma ve bukle maşası gibi kimyasal işlemlerin uygulanmasıdır.

    Shea yağı bu kayıp nemi geri kazanmaya yardımcı olabilir. Ayrıca saçları sert hava koşullarından ve havadaki ve sudaki zararlı serbest radikallerden korur. 

    Dahası, shea yağı, ultraviyole radyasyona maruz kalmanın neden olduğu güneş hasarından saçı korumak için yeterli olan düşük bir SPF’ye sahiptir. Sert hava ve güneşin neden olduğu hasarı onarır.

    Bunun nedeni büyük ölçüde, shea yağının emildikten sonra saç şaftını kaplaması ve böylece bir ısı aletinden veya saç boyunca geçirilen diğer herhangi bir zarar verici malzemeden korunmuş olmasından kaynaklanmaktadır. 

    Ayrıca yüzmeden önce uygulandığında saçı tuz ve klora karşı korur. İşte saç bakımı olarak shea yağı kullanmanın basit bir yolu:

    – Bir yemek kaşığı çiğ veya rafine edilmemiş shea yağı alın ve mikrodalgada 30-60 saniye eritin.

    – Yağ hafifçe soğuduktan sonra birkaç damla lavanta esansiyel yağı ekleyin. Bu adım zorunlu değildir.

    – Saçınızı küçük kısımlara ayırın ve sıvılaşmış yağı kafa derisine ve tüm saç uzunluğuna uygulayın.

    – Yarım saat bekleyin ve ardından saçınızı hafif bir şampuanla durulayın.

    Saç dökülmesini önler

    Shea yağında bulunan yağ asitleri saç derisine ve saça bakım yapar. Aynı zamanda hem saç derisini hem de saç sağlığını iyileştiren birçok temel besin sağlar. Bunlar da saç köklerini güçlendirecek, saç dökülmesini azaltacaktır. 

    Kuru ve kaşınan saç derisini rahatlatır

    Shea yağı kuru, kaşıntılı saç derisini veya kepeği yatıştırmada etkilidir. Gözenekleri tıkamadan veya arkasında yağlı bir kalıntı bırakmadan cilde emilen anti-inflamatuar özelliklere sahip zengin bir yağdır. Bu nedenle, kuru kafa derisi, saç derisi sedef hastalığı ve diğer kafa derisi rahatsızlıklarından kurtulmada son derece etkilidir.

    Kırık saç uçlarını tedavi eder

    Shea yağı saç ve saç derisi üzerinde nemlendirici ve yenileyici etkiler yaratır. Bu saç tellerini güçlendirir ve kırılmayı azaltır. Ayrıca, A ve E vitaminleri açısından zengin olduğu için kuru saçları yatıştırır ve kırık uçları onarır.

    Doğal saç kremidir

    A ve E vitaminlerinin varlığı nedeniyle saçı kökten uca kadar nemlendirmek için mükemmel bir seçimdir. Doğal bir saç kremi olarak kullanılabilir. Saçı yağlı bırakmadan nemi hapsetmede oldukça etkilidir.

    Shea Yağının Sağlık için Faydaları

    Kas ağrılarını rahatlatır

    Kas ağrısı, genellikle efor veya kas rahatsızlığı nedeniyle etkilenen bölgedeki bir iltihaplanmadan kaynaklanır. Geleneksel olarak, shea yağı yağı Afrika’da kas ağrılarını hafifletmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

    Bunun için somut bir kanıt olmasa da, etkilenen bölgeye masaj yapmak için shea yağı kullanan kişilerden gelen geri bildirimler, ağrıda olduğu kadar şişlikte de azalma olduğunu fark ettiklerini gösterdi.

           Romatizma ağrısı

    Romatizma genellikle eklem ağrısı, iltihaplanma ve sertlik ile karakterizedir. Ağrı ve şişlik sadece kaslarda veya lifli dokuda da olabilir.

    Romatizmadan etkilenen vücut bölgelerinde şişlik ve ağrıyı hafifletmek için merhem olarak kullanılır. Romatizma temelde inflamatuar bir hastalık olduğu için shea yağının anti-inflamatuar özellikleri burada kilit öneme sahiptir.

           Artrit ağrısı

    Genellikle yaşın ilerlemesi, obezite ve travma ile ilişkilendirilen kronik bir eklem hastalığı olan artrit, çok acı verici olabilir. Ağrı neredeyse sabittir ve artrit hastasında temel hareketi ve yaşam kalitesini bozar. 

    Shea yağının sabunlaşmayan malzemesi öncelikle triterpenlerden oluşur. Bu bileşikler, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.

    Artrit hastaları tarafından kullanılması şişlik ve ağrının hafifletilmesinde mükemmel sonuçlar göstermiştir. Kesin etki mekanizması hala bilinmemektedir. Bununla birlikte, triterpenler bu sonuçlara katkıda bulunan ana faktör olarak kabul edilir.

    Burun iltihabı ve burun tıkanıklığını azaltır

    Burun tıkanıklığı için burun deliklerine parmakla biraz shea yağı sürmek tıkanıklığı gidermede etkili olacaktır. Burun tıkanıklığı, genellikle burun geçişlerinin iç astarlarının iltihaplanmasının bir sonucudur.

    Shea yağının anti-inflamatuar bileşikleri bu iltihabı azaltabilir ve burun deliklerini temizleyebilir. Shea yağının etkinliğini test etmek için yapılan bir çalışmada, katılımcılar sadece 90 saniyede burun tıkanıklığının geçtiğini belirttiler.

    Kolesterolü düşürür

    Shea yağı yenilebilir ve Afrika’da birçok insan tarafından yemek hazırlamak için kullanılmaktadır. Shea yağını yemeklik yağ olarak kullanmak, kandaki kolesterolü düşürmede etkilidir. Bu yağ, yayınlanan bir çalışmada lipoprotein ve plazma kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilen bir tür doymuş yağ asidi olan stearik asit açısından zengindir.

    İshalin tedavisine yardımcı olur

    İshal, birçok rahatsızlığın belirtisidir ve kendiliğinden de ortaya çıkabilir. Çok çeşitli ilaçlar ve bitkisel karışımlar kullanılarak tedavi edilebilir.

    Günümüzde ishal tedavisi için formüle edilen ürünlerde shea yağı bulunmaktadır. Bu, anti-ishal özellikleri için shea yağının geleneksel kullanımına dayanmaktadır.

    Shea Yağının Kullanım Alanları

    Yara İyileştirme

    Shea yağı cildi nemlendirme özelliklerine sahiptir ve bunlara, içerdiği çok çeşitli bitkisel besinler nedeniyle iyileştirici özellikler eşlik eder.

    Düzenli shea yağı uygulamasıyla yaralar, kesikler ve sıyrıklar hızla iyileşir. Derinin daha derin katmanlarında kolayca emilir, burada tüm temel yağları ve besinleri sağlarken mikro sirkülasyonu artırarak hücre onarım işlevini geliştirir.

    Böcek Isırıkları

    Yüksek A vitamini içeriği nedeniyle, iyileşmeyi ve dezenfeksiyonu teşvik eder, böcek ısırıkları gibi cilt alerjilerini yatıştırır. Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikler iyileşme sürecini hızlandırır. Böcek ısırıkları genellikle bir enfeksiyon geliştirmeye eğilimlidir ve bu, üzerine shea yağı kullanılarak önlenebilir.

    Dermatit, Sedef hastalığı ve Egzama

    Dermatit, sedef hastalığı ve egzama gibi durumlar cildin kuru, pul pul, veya kaşıntılı olmasına neden olur. Durumu tedavi etmek için derin bir nemlendirici görevi gören ve iltihabı hafifleten bir maddeye ihtiyaç vardır. Shea yağı bu profile tam olarak uyuyor. 

    Etkili yumuşatıcı ve nemlendirici özelliklerinden dolayı egzama, sedef hastalığı ve dermatit için mükemmel bir nemlendirici olarak kabul edilir.

    Bu kalın yağın anti-inflamatuar özellikleri şişlik ve kaşıntıyı azaltmak için kullanılabilir. Doktorlar, güvenli olduğu ve iyi tolere edildiği için genellikle bu cilt rahatsızlıklarından muzdarip kişilere shea yağı önermektedir.

    UV Koruması

    Shea yağı, güneşin ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlayarak doğal bir güneş koruyucu görevi görür ancak sunulan koruma seviyesi değişken olabilir. Shea yağında bulunan sinnamik asit, UV koruması sağlayan bir bileşiktir ve SPF, yağın kalitesine bağlı olarak 6-10 arasında değişir. 

    Güneş kremi olarak tek başına shea yağının kullanılması tavsiye edilmez, çünkü SPF’si zararlı ışınlardan yeterli koruma sağlamak için düşüktür.

    Shea yağı en iyi şekilde güneşe maruz kaldıktan sonra cildi yatıştırmak ve ayrıca güneşin neden olduğu oksidatif hasarı tersine çevirmek için kullanılır.

    Shea Yağı Seçim ve Saklama 

    Shea yağı alırken şu noktaları aklınızda bulundurun:

    Shea yağının ham veya rafine edilmemiş versiyonunu arayın.

    Shea yağının kokusunu kontrol edin. Plastik benzeri veya kimyasal koku, rafine edilmiş bir versiyon olduğunu gösterir.

    – Mümkünse, kolunuza az miktarda shea yağı sürmeyi deneyin. Sakinleştirici ve nemlendirici olmalıdır.

    – Satın almayı planladığınız yağın fildişi rengi olmadığından emin olun çünkü daha açık bir renk, ağartma sürecinden geçtiğini gösterir.

    Shea Yağı Nasıl Saklanır?

    % 100 shea yağını saklamanın en iyi yolu, onu hava geçirmez bir kapta serin bir ortamda saklamaktır. Güneşten uzak tutun.

    Çoğunlukla, raf ömrünü uzatmak için shea yağına E vitamini eklenir. Ortalama olarak,% 100 shea yağının raf ömrü iki yıldır. Asitli / ekşimiş bir koku hissederseniz, onu atmanın zamanı gelmiş demektir.

    Shea Yağının Zararları Nelerdir?

    Aşağıda bahsedilen yan etkiler, shea yağının topikal uygulamasından veya yutulmasından kaynaklanabilir:

    – Kaşıntılı döküntüler

    – Kurdeşen

    – Mide bulantısı

    – Halsizlik

    – Baş dönmesi

    – Baş ağrısı

    – Karın ağrısı

    Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal shea yağı kullanmayı bırakın ve bir doktora danışın. Shea yağı alerjisi yaygın değildir. Daha önce hiç shea yağı kullanmadıysanız, üst ön kolda küçük bir alanda bir yama testi yapmaktır.

    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ