Semizotunun Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Semizotu, en çok bilinen otlardan biridir. Aynı zamanda son derece besleyici bir sebzedir. Omega 3 yağ asitleri de dahil olmak üzere her çeşit besin maddesini içerir.

Yazıda “semizotu ne işe yarar”, “semizotu faydaları nelerdir”, “semizotu vitamin ve protein değeri nedir”, “semizotu bağırsak çalıştırır mı”, “semizotu şekeri yükseltir mi”, “semiz otu zayıflatır mı” gibi sorulara cevap aranacaktır.

Semizotu Nedir?

Semizotu, yeşil ve yapraklı, çiğ veya pişmiş yenilebilir bir sebzedir. Bilimsel ismi “Portulaca oleracea” olarak bilinir.

Bu bitki yaklaşık % 93 oranında su içerir. Kırmızı gövdesi ve küçük, yeşil yaprakları vardır. Ispanak ve su teresiyle benzer şekilde biraz ekşi bir tada sahiptir.

Marul gibi salatalarda kullanılır, yoğurdun içine katılabilir ve pişirilerek sebze yemeği olarak tüketilebilir.

Semizotu, dünyanın birçok yerinde, çok çeşitli ortamlarda yetişir.

Bahçelerde ve kaldırımlarda çatlaklarda büyüyebilir ve daha sert şartlara adapte olabilir. Buna kuraklığın yanı sıra çok tuzlu veya besin yetersizliği olan topraklar da dahildir.

Semizotu alternatif tıp alanında da uzun bir geçmişe sahiptir.

Semizotunda Hangi Vitaminler Var?

Semizotunun sapı ve yaprakları, önemli ve temel besin maddeleriyle doludur. Bitki, hastalıklarla savaşan antioksidanlar açısından zengindir ve bitki bazlı omega 3 yağ asitleri sunar. Aynı zamanda bazı önemli mineralleri de içerir.

100 gram çiğ semizotu besin içeriği şöyledir:

16 kalori

3.4 gram karbonhidrat

1.3 gram protein

0.1 gram yağ

21 miligram C vitamini (yüzde 35 DV)

1.320 uluslararası birim A vitamini (yüzde 26 DV)

68 miligram magnezyum (yüzde 17 DV)

0.3 miligram manganez (yüzde 15 DV)

494 miligram potasyum (yüzde 14 DV)

2 miligram demir (yüzde 11 DV)

0.1 miligram riboflavin (yüzde 7 DV)

65 miligram kalsiyum (yüzde 7 DV)

0.1 miligram bakır (yüzde 6 DV)

0.1 miligram B6 vitamini (yüzde 4 DV)

44 miligram fosfor (yüzde 4 DV)

12 mikrogram folat (yüzde 3 DV)

Semizotunun Yararları Nelerdir?

Omega 3 yağ asitleri yüksektir

Omega 3 yağ asitleri vücudun üretemediği önemli yağlardır. Bu nedenle onları besinler yoluyla almak gerekir. Semizotunun toplam yağ oranı düşük iken, içerdiği yağın büyük bir kısmı omega 3 yağ asitleri şeklindedir.

Aslında iki tip omega-3 yağ asidi içerir: ALA ve EPA. ALA birçok bitkide bulunur ancak EPA çoğunlukla hayvan ürünlerinde (yağlı balıklar) ve alglerde bulunur.

Diğer yeşilliklerle karşılaştırıldığında semizotu, ALA’da son derece yüksektir. Ispanaktan 5-7 kat fazla ALA içerir.

İlginçtir, ayrıca eser miktarda EPA içermektedir. Bu omega 3 yağ asidi vücutta ALA’dan daha aktiftir ve genellikle karada yetişen bitkilerde bulunmaz.

Beta-karoten yüklüdür

Semizotu yemek, beta-karoten alımını artırır. Beta karoten, vücutta cilt sağlığı, nörolojik işlev ve görmeyi sürdürmek için çalışan güçlü bir antioksidan olan A vitaminine dönüştürülen bir bitki pigmentidir.

Araştırmalar, bir antioksidan olduğu için beta karotenin, vücudu serbest radikallere zarar vermekten koruyarak kronik hastalıkları önleme kabiliyeti nedeniyle değerli olduğunu gösteriyor.

Beta karoten bakımından zengin yiyecekler yemek ayrıca solunum ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Yüksek miktarda antioksidan içerir

Semizotu, çeşitli antioksidanlar ve yararlı bitki bileşikleri bakımından zengindir:

C vitamini

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini cildin, kasların ve kemiğin korunması için gerekli olan bir antioksidandır.

E Vitamini

Alfa-tokoferol adı verilen yüksek seviyede bir E vitamini içerir. Bu vitamin hücre zarlarını hasardan korur.

A Vitamini

Beta-karoten, vücudun A vitamini haline dönüştüğü bir antioksidan içerir. A vitamini göz sağlığı üzerindeki rolü ile bilinir.

Glutatyon

Bu önemli antioksidan hücreleri hasardan korur.

Melatonin

Melatonin, uykuya dalmaya yardımcı olan bir hormondur. Aynı zamanda birçok başka avantaja da sahiptir.

Betalain

Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) parçacıklarını hasardan koruduğu gösterilen betalaini, antioksidanlar sentezler. 

Obez gençlerde yapılan bir çalışmada, semizotu, kalp hastalığı riski ile ilişkili LDL (“kötü”) kolesterol ve trigliserid düzeylerini azalttı. Araştırmacılar, bu etkiyi sebzede bulunan antioksidanlara ve bitki bileşiklerine atfettiler.

Önemli mineraller bakımından yüksektir

Semizotu aynı zamanda birçok önemli mineral bakımından da yüksektir.

İyi bir potasyum kaynağıdır, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir mineraldir. Yüksek potasyum alımı düşük inme riski ile bağlantılıdır ve kalp hastalığı riskini de azaltır.

Semizotu aynı zamanda magnezyumun büyük bir kaynağıdır, vücutta 300’den fazla enzimatik reaksiyona karışan inanılmaz derecede önemli bir besindir. Magnezyum kalp hastalığına ve tip 2 diyabete karşı koruma sağlar.

Ayrıca kalsiyum içerir ki, vücutta en bol bulunan mineraldir. Kalsiyum, kemik sağlığı için önemlidir.

Fosfor ve demir de düşük miktarlarda bulunur. Daha eski, daha olgun bitkiler, genç bitkilerden daha fazla miktarda mineral içerir.

Diyabetle savaşır

Journal of Medicinal Food’da yayınlanan araştırma, semizotu özütünün yutulmasının, sistolik kan basıncını önemli ölçüde azaltmaya ve hemoglobin A1c seviyelerini düşürerek glikoz kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, semizotu özünün tip 2 diyabet için güvenli ve ek bir tedavi olduğu sonucuna vardılar.

Kanser riskini düşürür

Semizotu, saplarının ve yapraklarının kırmızımsı renginden sorumlu pigment olan beta-karoten ile doludur. Beta-karoten, önemli antioksidanlardan biridir.

Bu antioksidan vücudumuzdaki serbest radikallerin sayısını azaltır. Serbest radikaller, vücuttaki tüm hücreler tarafından verilen oksijen yan ürünleridir.

Serbest radikallerin sayısını azaltmak, hücresel hasar riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu da kanser riskini düşürür.

Kalp sağlığını korur

Semizotu ayrıca kardiyovasküler sistemi desteklemek için de faydalıdır. Sağlıklı arterler için önemli olan ve felç, kalp krizi ve diğer kalp hastalığı türlerini önlemeye yardımcı olabilecek omega 3 yağ asitleri bakımından zengin birkaç sebzeden biridir.

Kemik sağlığını korur

Semizotu, kemik sağlığı için önemli olan iki mineral kaynağıdır: kalsiyum ve magnezyum. Kalsiyum vücudumuzdaki en yaygın mineraldir ve yeterince yememek kemiklerini yavaşça zayıflatarak osteoporoza yol açabilir.

Magnezyum ise kemik hücrelerinin büyümesini etkileyerek dolaylı olarak iskelet sağlığını destekler.

Bu minerallerin her ikisinden de yeterince almak iskelet sağlığını iyileştirebilir, osteoporoz ve yaşlanmadan kaynaklanan komplikasyonları önleyebilir.

Semizotu Zayıflatır mı?

Araştırmaya göre, semizotunun 100 gramında 16 kalori vardır. Kalorisi düşük, besin açısından zengin ve diyet lifi ile dolu olan semizotu, kilo vermeye yardımcı olan sebzelerden biridir. 

Semizotunun Cilde Faydaları

Semizotu çok çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisine de yardımcı olabilir. 2004 yılında yayınlanan bir araştırma, semizotu yapraklarının yüksek düzeyde A vitamini içerdiğini ortaya koydu.

Bu vitamin, semizotunda bulunan diğer bileşikler ile birleştirildiğinde, topikal olarak uygulandığında iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. 

Semizotu yemek cildi iyileştirmeye, kırışıklıkları azaltmaya, yara izlerini ve lekeleri gidermek için cilt hücrelerinin iyileşmesini teşvik etmeye yardımcı olabilir.

yoğurtlu semizotu salatası tarifi

Semizotu Nasıl Yenir?

Semizotu, dünyanın birçok yerinde ilkbahar ve yaz aylarında açık havada kolayca bulunabilir. Bitki kolayca çoğalır ve zorlu büyüme ortamlarında hayatta kalabilir, bu nedenle genellikle kaldırımdaki çatlaklar arasında veya bakılmayan bahçelerde yetişir.

Yaprakları, gövdeleri ve çiçekleri yenilebilir. Yabani semizotu hazırlarken, yapraklarda böcek ilacı bulunmadığından emin olmak için bitkiyi dikkatlice yıkayın.

Semizotu ekşi ve biraz tuzludur, salatalara ve diğer yemeklere katılabilir. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. 

– Çorbalara ekleyin.

Semizotunu doğrayın ve salatalara ekleyin.

Semizotunu diğer sebzelere karıştırın.

Semizotunu garnitür olarak yoğurtla birlikte yiyin.

Semizotu Zararları Nelerdir?

Herhangi bir yiyecekte olduğu gibi, semizotunu da aşırı yemek, bazı yan etkilere neden olabilir.

Oksalat içerir

Semizotu çok miktarda oksalat içerir. Bu, böbrek taşı geliştirme eğilimi gösteren insanlar için bir sorun olabilir. 

Oksalatlar antinutrient özelliklere sahiptir, yani kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini engelleyebilir.

Gölgede yetiştirilen semizotu, güneş ışığına maruz kalanlarla karşılaştırıldığında daha yüksek oksalat seviyelerine sahiptir. Semizotunun oksalat içeriğini düşürmek için yoğurtla birlikte yiyin. 

Sonuç olarak;

Semizotu son derece besleyici, yapraklı bir yeşil sebzedir. Antioksidanlar, mineraller, omega 3 yağ asitleri ve yararlı bitki bileşikleri ile yüklüdür.

Düşük kalorisine rağmen içerdiği önemli besin maddelerinin yüksek olması, semizotunu besleyiciliği en yoğun gıdalardan biri durumuna getirir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir