Sarımsağın Faydaları, Zararları, Besin Değeri ve Kalorisi

Sarımsak(Allium sativum), yemeklere lezzet vermesi için kullanılır ancak tarih boyunca çok çeşitli durum ve hastalıkları önlemek ve tedavi etmek için bir ilaç olarak da kullanılmıştır.

Sarımsak Allium cinsine aittir, soğan, yeşil soğan ve pırasa ile akrabadır. İnsanlar tarafından binlerce yıldır kullanılmaktadır ve Eski Mısır’da hem mutfakta hem de terapötik yararları için kullanılmıştır.

5000 yıldan fazla bir süredir sivilcesiz, parlak ve sağlıklı ciltten tutun da kalın ve parlak saçlara kadar çeşitli avantajları için kullanılmaktadır.

Sarımsak; alisin, kükürt, çinko ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra, antibiyotik ve antifungal özellikleri olan bileşikler açısından zengindir. Aynı zamanda selenyum olarak bilinen zengin bir mineral kaynağıdır.

Selenyumun kanserle savaştığı biliniyor ve antioksidan gücü artırmak için vücuttaki E vitamini ile birlikte çalışıyor.

Sarımsak, salisilat içeriğinden dolayı kan incelticidir. Bu, sağlıklı kan akışı sağlar ve dolaşım sağlığını iyileştirir.

Günümüzde sarımsağın şifalı bir bitki olduğu düşüncesi, giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun nedeni, birçok araştırmacı tarafından çok çeşitli sağlık durumlarının önlenmesinde ve tedavisinde oldukça etkili olduğunun onaylanmasıdır.

Farklı kanser türleri ile savaşabilir ve doğal olarak kolesterol seviyelerini düşürebilir. 

Yazıda “sarımsağın faydaları ve zararları”, “sarımsağın cilde faydaları”, “sarımsağın saça faydaları”, “sarımsağın yüze faydaları”, “sarımsağın karaciğere, mideye ve kalbe faydaları” ile ilgili bilgi verilecektir.

Sarımsağın Tarihçesi

Sarımsak binlerce yıldır tüm dünyada kullanılmaktadır. Kayıtlar, yaklaşık 5000 yıl önce Giza piramitleri inşa edildiğinde sarımsağın kullanıldığını gösteriyor.

Richard S. Rivlin, Beslenme Dergisi’nde, günümüzde “Batı tıbbının babası” olarak bilinen eski Yunan doktoru Hipokrat’ın (M.Ö. 460-370), çok çeşitli durumlar ve hastalıklar için sarımsak reçete ettiğini yazdı. 

Hipokrat, solunum problemlerini, parazitleri, zayıf sindirimi ve yorgunluğu tedavi etmek için sarımsak kullanmıştır.

Antik Yunanistan’daki Olimpiyat sporcularına sarımsak verilmiştir – muhtemelen sporda kullanılan “performans arttırıcıların” en eski örneğidir.

Antik Mısır’dan, İndus Vadisi’nin (bugün Pakistan ve batı Hindistan) gelişmiş eski medeniyetlerine yayıldı. Oradan Çin’e doğru yol aldı.

Orta Doğu, Doğu Asya ve Nepal’de tarih boyunca, bronşit, hipertansiyon, TB ( tüberküloz ), karaciğer bozuklukları, dizanteri, şişkinlik, kolik, bağırsak solucanları, romatizma, diyabet ve yüksek ateş için kullanılmıştır.

Sarımsağı Yeni Dünya’ya Fransızlar, İspanyollar ve Portekizliler tanıtmıştır.

sarımsak yemenin zararları

Sarımsak Besin Değeri

Sarımsak inanılmaz derecede besleyicidir. Bir diş (3 gram) çiğ sarımsak besin içeriği şöyledir:

Manganez: Günlük Değerin (DV) % 2’si

B6 Vitamini: DV’nin % 2’si

C Vitamini: DV’nin % 1’i

Selenyum: DV’nin % 1’i

Lif: 0.06 gram

Yeterli miktarda kalsiyum, bakır, potasyum, fosfor, demir ve B1 vitamini de içerir. Bu miktarda 4.5 kalori, 0.2 gram protein ve 1 gram da karbonhidrat bulunur.

Sarımsak ayrıca eser miktarda çeşitli diğer besinler içerir. Aslında, ihtiyacımız olan her şeyden biraz içerir. 

sarımsak yemenin faydaları nelerdir

Sarımsağın Vücuda Faydaları Nelerdir?

Sarımsak soğuk algınlığına iyi gelir. Çiğ bir sarımsağı soyun ve doğrudan boğazına uygulayın. Bir an acı çekeceksiniz fakat ağrının azaldığını fark edeceksiniz.

Mantar enfeksiyonlarını iyileştirir

Sarımsağın mantar önleyici özellikleri, fungal cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Ayak bölgesindeki mantar enfeksiyonunu iyileştirmek için; birkaç diş sarımsağı ince ince kıyın ve etkilenen bölgeyi bununla kapatın.

Bunu gazlı bezle örtün ve bir gece kalmasını sağlayın. Sabahları ayaklarınızı yıkadıktan sonra, etkilenen bölgeye sarımsak yağı uygulayın ve çorabınızı giyin. Bu işlemi birkaç gün tekrarlayın; kızarıklık ve kaşıntı olabilir.

Vücut metabolizmasını destekler

Sarımsağın bir diğer büyük yararı da sarımsak kükürtünün, B kompleks vitaminleri ile birlikte çalışması ve beden metabolizmasını desteklemesidir.

Bu da cildin ve saçın sağlıklı kalmanıza yardımcı olur ve ayrıca kilo vermeyi de sağlar. 

Yarım limonun suyunu, ılık su ile karıştırın ve incelme sonuçlarını görmek için 2-3 ay boyunca günde iki kere iki diş sarımsak ile birlikte tüketin.

Hipertansiyonu tedavi eder

Sarımsak, alisin adı verilen aktif bir madde içerir ve hipertansiyon veya yüksek tansiyon riskini azaltma yeteneğine sahip olduğuna inanılan bu maddedir.

Araştırmalar, alisinin kan damarlarını rahatlatıp aynı anda kanı etkileyen hasarı ve basıncı azalttığını göstermektedir.

Kandaki fibrinolitik aktiviteyi parçalayarak kolesterol ve platelet agregasyonu seviyelerini düşürebilir. Alisin çiğ sarımsakta bulunur, ancak pişirildiğinde büyük bir yüzdesi yok olur.

Sarımsağın yüksek tansiyonu etkili bir şekilde önleyebildiği ikinci sebep, nitrik oksit sentaz ve hidrojen sülfür üretimini uyarabilme yeteneğidir.

Uzmanlar, bu maddelerin kan damarlarını rahatlatmaya yardımcı olduğunu söylüyorlar. 

Sarımsak ayrıca küçük arterlerde ortaya çıkabilecek spazmları hafifletme ve kan pıhtı oluşumunu önleme yeteneği kazandıran doğal antispazmodik özelliklere sahiptir.

ağız yarası bitkisel tedavi

Kolesterol seviyesini kontrol eder

Yakın tarihli bir Avustralya çalışmasına göre, kuru sarımsak tozu tüketimi veya sarımsak takviyelerinin düzenli olarak 8 ila 12 hafta süreyle tüketilmesi, kandaki kolesterol seviyesini % 8 oranında azaltabilir.

Vücudumuzda trigliseridlerin ve LDL’nin (düşük yoğunluklu lipoprotein) veya ‘kötü kolesterol’ varlığını da düzenleyebilir.

Sarımsak kullanımının vücudumuzdaki kolesterol seviyelerinin azaltılması hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır:

– Sarımsak özütü ve sarımsak tozu, çiğ sarımsağa kıyasla kolesterol seviyesini düşürmede daha etkilidir.

– Taze sarımsak yağı, vücuttaki trigliserid seviyesini azaltabilir.

Sarımsak, total kolesterol, LDL ve trigliserid miktarını 20 mg / dL kadar düşürebilir.

– HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) veya iyi kolesterol üzerinde bir etkisi yoktur.

– Etkiler dozaj veya her gün alınan sarımsak miktarı ile orantılıdır.

– Benzer veya diğer kolesterol düşürücü ilaçlarla karşılaştırıldığında, yan etkileri çok azdır veya hiç olmaz.

Soğuk algınlığı tedavisi

Sarımsak, patojenleri bloke eden, viral ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede önemli bir rol oynayan alisin olarak bilinen bir sülfürik enzim içerir.

Biyolojik açıdan aktif bir bileşik olan alisin, sarımsak için hastalıkları önleyici etkiler sunar. Daha da önemlisi, kuvvetli kokusu ile insanları sizden uzak tutarak mikropların transferini önler.

Kulak enfeksiyonunu giderir

Sarımsakta bulunan alisin gibi antiviral ve antibakteriyel bileşenler, kulak enfeksiyonuna ve sonrasında ağrıya neden olan mikropları öldürmeye yardımcı olur.

Ayrıca bu tür enfeksiyonların yol açtığı iltihapları da azaltır. İdeal olarak, bu konuda en iyi sonuçları almak için evde sarımsak yağı hazırlamalısınız.

Enfeksiyonu tedavi etmek için kıyılmış sarımsağı doğrudan kulak çevresinde de kullanabilirsiniz. 

Çoğu kişi sarımsağın keskin ve güçlü kokusu konusunda rahatsızdır. Yağ, diğer doğal yağlar ile hazırlandığında, artık o keskin kokuya sahip olmaz.

sarımsağın faydaları neler

Sarımsak Cilde Faydaları Nelerdir?

Sarımsak büyük miktarda alisin içerir ve alisinin antifungal, anti-yaşlanma ve cilt yumuşatma gibi yararları vardır. Ayrıca cildin ve vücudun antioksidan düzeylerini artırdığı bilinmektedir.

Sarımsakta bulunan kükürt, enfeksiyonları önler ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kan akışını artırarak cilde doğal bir parlaklık kazandırır.

İşte sarımsakla temiz ve parlak bir cilt elde etmenin yolları;

Akne, sivilce ve lekeler

Alisin, sivilceden kurtulmak için kullanılabilecek antifungal özelliklere sahiptir.

– Bir diş taze çiğ sarımsağı kesin ve suyunu çıkartmak için ezin. Sarımsağın posasını sivilceden etkilenen bölgeye sürün. 5 dakika bekleyin ve soğuk su ile yıkayın. Gün içinde kızarıklık ve şişme oranında bir azalma göreceksiniz. Ayrıca, sivilcelerin, cildinizde iz bırakmasını önlemeye de yardımcı olur.

– Sarımsak kullanarak sivilceden kurtulmanın bir diğer basit tekniği, 2-3 diş sarımsağın suyunu, eşit miktarda beyaz sirke ile karıştırıp etkilenen bölgeye uygulamaktır. Beyaz sirke, sarımsak enfeksiyonla mücadele ederken cildin, pH seviyesini korumaya yardımcı olur.

– Tek başına kullanıldığında çiğ sarımsağın neden olduğu acıya dayanamayanlar için birkaç diş sarımsağın kabuğunu soyup ezin. Yarım çay kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı yoğurt ekleyin. Bu maskeyi yüzün her tarafına uygulayın ve 20 dakika içinde yıkayın. Çiğ sarımsak yerine, sarımsak yağı veya sarımsak tozu da kullanabilirsiniz. Her iki versiyonu da piyasada kolayca bulunur. Sarımsak yağını 2-3 damladan fazla, sarımsak tozunu yarım çay kaşığından fazla kullanmayın.

– Sivilce ve lekelerden kurtulmak için, 4-5 diş soyulmuş sarımsağı ezin. 250 ml suyu kaynatın ve kaynayınca ezdiğiniz sarımsağı ekleyin. 30-35 dakika kaynatın. Sarımsağın kaynama süresi bittiğinde, ılıyıncaya kadar soğumasını bekleyin. Sarımsakları macun kıvamına getirmek için sarımsak ezicinin tokmağını kullanın ve bu macunu bütün yüzünüze uygulayın. Kaynama, sarımsağın cilt için daha güçlü hale gelmesini sağlar.

Beyaz ve siyah noktaları temizleme

En yaygın cilt problemlerinden biri siyah noktalardır. Yağlı bir cildiniz varsa, oluşma ihtimalleri çok yüksektir.

2-3 diş sarımsağı ezin. 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1-2 damla çay ağacı yağı ve yarım çay kaşığı limon suyu ekleyin. Bu maddeleri balla karıştırarak kalın bir macun oluşturun.

Bu macunu ince bir tabaka halinde temiz cilde yayın. 2-3 dakika bekledikten sonra yüzünüzdeki karışımı yavaşça soyun ve ardından ılık suyla durulayın. Siyah noktalarda gözle görülür bir azalma için bir haftada bu maskeyi üç defa kullanın.

Yaşlanmayı önleme ve gözenekleri azaltma

Sarımsağın güzellik yararları arasında anti aging de vardır. Sarımsakta bulunan güçlü antioksidanlar, ciltteki serbest radikal oluşumunu azaltmaya yardımcı olur, böylece cilt, sağlam ve genç kalır. Aynı zamanda sarımsak kükürt içerir, bu da vücutta oluşan kırışıklıklarla mücadele eden kolajen üretimine yardımcı olur.

Sarımsak çok sayıda deri koruyucu polifenol içerir. Sarımsağı ezin ve erken yaşlanmayı önlemek için suyunu normal yüz maskelerine ekleyin.

– Genişlemiş gözenekler, yaşlanan deride ortak bir sorundur. Gözenekleri en aza indirgemek için, yarım domates ve 3-4 diş sarımsağı birlikte ezerek macun haline getirin. İnce bir katman şeklinde yüzünüze yayın. 20 dakika sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın ve son olarak soğuk su ile yıkayarak gözeneklerin kapanmasını sağlayın. Domates ve sarımsak, cildin açılmasına yardımcı olan, gözenekleri en aza indirgeyen ve cildi sıkılaştıran antiseptik niteliklere sahiptir.

– Hap boyutundaki sarımsak parçalarını her gün tüketmek aynı zamanda cildi serbest radikallerden, oksidasyon ve çevresel stres kaynaklı hasarlardan korumak için iyi bir yöntemdir ve bu da kırışıkların önlenmesine yardımcı olur.

Sarımsak Yemenin Saça Faydaları

Sarımsak saç büyümesi için mükemmel bir besindir. Saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur, kıl foliküllerinin yenilenmesini hızlandırır, saç derisindeki zararlı toksinleri giderir, saç dokusunu geliştirir ve saç köklerini güçlendirir.

Sarımsaktaki alisin, saç dökülmesini azaltan ve saç büyümesini teşvik eden, saçlı deride kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur.

Sarımsak ayrıca kepek ve kaşıntılı kafa derisinin tedavisine yardımcı olan antibakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Sarımsakta bulunan kükürt, kepek yoğunluğunu azaltır ve geri gelmesini önler.

– Saçlar için sarımsak kullanmanın en basit yolu, şampuana ya da saç kremine sarımsak eklemektir. Ancak, aşırı miktarda kullanılması, saç kuruluğuna neden olabileceğinden ayda iki kere sarımsak şampuanı veya saç kremi kullanın. Rahatsız edici kokuyu ve sarımsağın neden olduğu hafif karıncalanma hissini ortadan kaldırmak için şampuana veya kreme balla birlikte ekleyin. Bal aynı zamanda saçlarınız için doğal bir saç kremi olarak işlev görecektir.

– Saç dökülmesini azaltmak için bir hafta boyunca bir avuç sarımsağı zeytinyağında bekletin. Bir hafta sonra, bu yağla saç derinize masaj yapın ve bir gece bırakın ve saçınızı her zamanki gibi yıkayın. Bu yağı haftada bir kez kullanın ve saç dökülmesinde bir azalma olduğunu göreceksiniz.

– Beyazlayan saçlar için, biraz hindistancevizi yağı ısıtın ve birkaç kuru karabiber tohumu ve 3 diş sarımsak ekleyin. Soğuyunca bu yağı saçınıza uygulayın. Farkı görmek için birkaç gün boyunca bu saç yağını kullanın.

sarımsak vitamin

Sarımsağın Tırnaklara Faydaları

Sarımsağın faydaları yalnızca cilt ve saçlarla sınırlı değildir. Donuk ve kırılgan tırnaklardan kurtulmaya da yardımcı olabilir. Antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için her türlü kütikül enfeksiyonunu önlemeye de yardımcı olur.

– Sarı tırnaklardan kurtulmak için şunları yapabilirsiniz: Sarımsağı ezin ve bu ezdiğiniz parçalarla tırnaklarınıza masaj yapın. Haftada iki kez tekrarlayın; kısa sürede uzun ve güçlü tırnaklara sahip olursunuz.

– Ayrıca düzenli olarak kütikül krem ​​veya losyonunuza birkaç damla sarımsak yağı veya sarımsak suyu ekleyin. Krem veya losyonu her sürdüğünüzde sarımsağın tırnaklara sağladığı faydalardan yararlanabilirsiniz.

İpucu!!!

Sarımsak kullanırken, alisinin hemen bozunmaya başladığını unutmayın; bu nedenle derhal kullanın. 

Mikrodalga fırın, alisini tamamen yok eder ve sarımsağın sağlık ve güzellik yararlarını ortadan kaldırır, bu ev ilaçlarının hiçbirini mikrodalgada hazırlamayın.

Ayrıca, sarımsağı çok dikkatli kullanın. Çok güçlü bir antioksidandır ve bu yüzden aşırı kullanımı kabarıklık ve kızarıklıklara neden olabilir.

Sarımsağın güçlü etkilerinden ötürü, bu cilt ve saç maskeleri çok hassas cilde sahip olan kişiler için önerilmez.

Sarımsak Sebze mi?

Öncelikle baharat olarak kullanıldığından, sarımsağı sınıflandırmak zordur. Bu nedenle “sarımsak bir sebze midir?” diye merak edilmektedir. 

Botanik sınıflandırma

Botanik olarak, sarımsak ( Allium sativum ) bir sebze olarak kabul edilir. Arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı ile birlikte soğan ailesine aittir.

Kökleri, sapları ve yaprakları yenen bitkiler botanik olarak sebze olarak sınıflandırılmaktadır ki; sarımsak da bu gruba girmektedir. 

Bitkinin yaprakları ve çiçekleri yenilebilir olsa da, genelde 10-20 dişten oluşan ampul şekline benzeyen kafası yenir. 

Mutfak sınıflandırması

Sarımsak mutfakta, sebzeden ziyade baharat veya bitki olarak kullanılır. 

Diğer sebzelerin aksine, nadiren büyük miktarlarda veya kendi başına tüketilir. Bunun yerine, güçlü tadı nedeniyle genellikle yemeklere küçük miktarlarda eklenir. 

Sarımsak, ezilmiş, soyulmuş veya bütün olarak pişirilebilir. En sık şekilde kavrulmuş veya sote edilmiş olarak kullanılır. 

Daha önceleri sadece çiğ sarımsağın sağlık açısından yararları olduğu düşünülse de, şimdilerde yapılan araştırmalar pişmiş sarımsağın da çiğ olanlar kadar faydalı olabileceğini gösteriyor.

Sarımsağın Zararları Nelerdir?

Sarımsak yemenin faydaları saymakla bitmez. Ancak aşırı sarımsak tüketimi bazı yan etkilere neden olabilir. Bunlar karaciğer hasarı, bulantı, kusma, mide ekşimesi, ishal ve kanamayı içerir.

Karaciğer hasarına neden olabilir

Aşırı sarımsak tüketimi karaciğeri etkileyebilir. Çiğ sarımsak antioksidan potansiyele sahip olsa da, aşırı alım karaciğer toksisitesine yol açabilir.

Sıçan çalışmalarına göre, yüksek dozlarda sarımsak (vücut ağırlığının kg’ı başına 0.5 gram) karaciğer hasarına neden olabilir.

Bununla birlikte, günlük olarak düşük dozda sarımsak (vücut ağırlığının kg’ı başına 0.1 gram ila 0.25 gram) karaciğer için güvenlidir.

Kötü kokuya neden olabilir

Bir İtalyan raporuna göre, nefesi ve vücut kokusu sarımsakla ilişkili en yaygın yan etkilerden ikisidir. Kişisel hijyen eksikliği, vücut kokusunun tek nedeni değildir, çünkü sarımsak tüketimi de buna neden olabilir.

Sarımsak kokusunun fırçaladıktan uzun süre sonra bile ağızda kaldığı bulunmuştur. Bazı uzmanlar, sarımsaktaki kötü kokuya katkıda bulunan kimyasalların, aynı zamanda faydalarını sağlayan kimyasallarla aynı olduğunu düşünmektedir.

Bulantı, kusma ve mide yanmasına neden olabilir

Aç karnına taze sarımsak tüketmek, bulantı, kusma ve mide ekşimesine neden olabilir. 

Bazı gözlemsel çalışmalar, sarımsağı ağızdan almanın mide ekşimesi ve bulantıya neden olabileceğini de belirtmiştir. Aşırı sarımsak tüketimi, bazı kişilerde GERD’ye (gastroözofageal reflü hastalığı) neden olabilir.

İshale neden olabilir

Aşırı taze sarımsak tüketmek ishale neden olabilir. Sarımsak, gaza neden olabileceğinden ishali de tetikleyebilir.

Tansiyonu düşürebilir

Sarımsak kan basıncını düşürebilir. Ancak zaten yüksek tansiyon için ilaç kullanıyorsanız, hipotansiyona (düşük tansiyon) yol açabilir.

Bu nedenle, tansiyon ilaçları kullanırken sarımsak takviyeleri alınmamalıdır. Sarımsağı ağızdan almak da kan basıncını mütevazı bir şekilde azaltacaktır.

Kanamayı ağırlaştırabilir

Sarımsak kanama riskini artırabilir. Bu nedenle, varfarin gibi kan inceltici ilaçlarla birlikte alınmamalıdır.

Bu, özellikle taze sarımsak kullanımı durumunda geçerlidir. Ayrıca sarımsak tüketimini planlanmış bir ameliyattan en az 7 gün önce durdurmak daha iyidir. Antitrombosit etkileri vardır ve ameliyat sırasında kanamayı artırabilir.

Terlemeye neden olabilir

Bazı çalışmalara göre, sarımsak bazı kişilerde aşırı terlemeye neden olabilir.

Baş dönmesine neden olabilir

Aşırı sarımsak tüketimi baş dönmesine neden olabilir. Bu eylemin arkasındaki mekanizma henüz araştırılmamıştır.

Egzama veya döküntülere neden olabilir

Sarımsakla uzun süreli temas cilt tahrişine neden olabilir. Sarımsaktaki bazı spesifik enzimler bu tahrişe neden olabilir. Anekdot kanıtlarına göre, egzama da bu alerjiye eşlik eden koşullardan biri olabilir.

Bir çalışmaya göre, sık sık kullanılması döküntülere neden olabilir.

Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir

Bir çalışmaya göre, sarımsak klorpropamid, fluindione, ritonavir ve warfarin gibi ilaçlarla etkileşime girmiştir.

Baş ağrısına neden olabilir

Sarımsak, özellikle ham haliyle alındığında migreni tetikleyebilir. Doğrudan baş ağrısına neden olmamasına rağmen, bundan sorumlu süreci aktive eder.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir