Salatalık Diyeti Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verdirir?

Salatalık diyeti, hızlı kilo vermeyi vaat eden kısa süreli bir diyettir. Diyetin birçok versiyonu var fakat pek çoğu 7 günde 7 kg verilebileceğini iddia ediyor.

Salatalık sağlıklı bir yiyecek olsa da, salatalık diyetinin gerçekten işe yarayıp yaramadığını, kilo vermeye yardımcı olup olamayacağını merak ediyor musunuz?.

Yazıda “salatalık diyeti zayıflatır mı”, “salatalık diyeti kaç kilo verdirir”, “salatalık detoksu ile zayıflama”, “salatalık yiyerek zayıflama” gibi “salatalık diyeti” ile ilgili bilinmesi gerekenler anlatılacaktır. 

Zayıflatan Salatalık Diyeti

Salatalık diyeti kısa süreli bir kilo verme diyetidir. 7 gün içinde 7 kiloya kadar verilebilir. 

Diyet esas olarak salatalık ve yumurta, tavuk, balık ve fındık gibi protein açısından zengin bazı gıdalardan oluşur.

Diyet programı, çoğu yiyeceğin salatalık ile değiştirilmesini önerir yani diğer meyve ve sebzeler bile minimumda tutulmalıdır.

Diyette çeşitlilik olmadığı için 14 günden fazla uygulanması önerilmez. Salatalık diyetinin zayıflattığı söylense de, hiçbir çalışma bu iddiaları desteklememektedir.

Salatalık Diyeti Nasıl Yapılır?

salatalık diyeti ile kilo verme

Çoğu öğünde salatalık yeme tavsiyesi dışında bu diyetin standart kuralı yoktur. Diyet, acıktığınızda bir salatalık yemeyi önerir.

Buradaki mantık, salatalığın kalorisi düşük olduğu için istediğiniz kadar yiyebilir ve yine de kalori açığı sağlayabilirsiniz.

Salatalık, cildin, kasların ve eklemlerin sağlığını korumak için vücudun ihtiyaç duyduğu bir besin olan protein bakımından düşüktür. Bu nedenle diyet, salatalığın protein açısından zengin bazı gıdalarla eşleştirilmesini önerir.

Ayrıca, tost, esmer pirinç veya patates gibi yemeklere biraz karbonhidrat eklenmesini de tavsiye eder.

Salatalık Diyeti Kilo Verdirir mi?

Salatalık diyetini özel olarak analiz eden hiçbir çalışma yoktur. Bununla birlikte, kalorisi çok düşük olduğu için kalori açığı oluşacak ve kilo verme gerçekleşecektir.

Bununla birlikte, bu kilo kaybı sadece 7-14 gün – diyetin uzunluğu – boyunca gerçekleşecektir. Normal beslenme düzenine geri dönüldüğünde kilo koruma gerçekleşmeyecek ve verilen kilonun önemli miktarı geri alınacaktır.

Kısıtlayıcı diyetlere uzun vadede sadık kalmak zordur. Uygulanması kolay diyetleri sürdürmek daha olasıdır.

Bir analiz, günde 800 kaloriden az, çok düşük kalorili bir diyetin uzun süreli kilo kaybı için etkili olmadığını bulmuştur. Diyet ne kadar kısıtlayıcıysa, uygulayıcıların takip etmesi o kadar zordu.

Salatalık potasyum, C vitamini ve K vitamini gibi çok az sayıda besin sağlar. Protein, yağ, lif, kalsiyum, demir ve sağlık için gerekli diğer birçok besinden yoksundur.

Her öğüne protein ekleseniz bile, sınırlı yiyecek çeşitliliği nedeniyle günlük ihtiyaçlarınızı karşılamanız pek olası değildir.

salatalık diyeti nedir

Salatalık Diyetinin Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Salatalık diyeti ile geçici olarak kilo verebilirsiniz ancak diyetin dezavantajları, potansiyel faydalarından daha ağır basar.

Çok kısıtlayıcıdır

Salatalık diyeti çoğu besin grubunu kısıtlar ve iki haftaya kadar neredeyse sadece salatalık yemeyi teşvik eder.

Bu diyet sadece besin açısından yetersiz olmakla kalmaz aynı zamanda aşırı diyet gibi yiyeceklerle sağlıksız bir ilişkiye yol açabilecek olumsuz yeme davranışlarını da teşvik eder.

Araştırmalar, kısıtlayıcı diyetin, yiyecek alımını kontrol etme yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilecek bir düzensiz beslenme şekli olduğunu gösteriyor.

Yiyecek kısıtlamasına rağmen, bu düzensiz yeme şekli, obezite gelişimi ile yüksek oranda ilişkilidir.

Düşük yağ ve protein

Salatalık, dengeli bir diyetle birleştiğinde iyi bir besin kaynağı olabilir.

Bununla birlikte, salatalık, iki temel makro besin olan protein ve yağın yanı sıra kalori bakımından da doğal olarak düşüktür. 300 gram salatalık sadece iki gram protein ve 0.3 gram yağ sağlar.

Protein, enzimlerin ve hormonların üretimi, cilt yapısının korunması ve kas büyümesi gibi vücudumuzdaki birçok işlev için önemlidir.

Yağ ise, gram başına 9 kalori ile konsantre bir kalori kaynağıdır. Ayrıca yağlar, sinir fonksiyonu, beyin sağlığı, A, D, E ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimi için önemlidir.

Diyet, salatalığın bir miktar protein ve yağ sağlayacak tavuk veya yumurta gibi protein açısından zengin gıda kaynaklarıyla eşleştirilmesini önerir.

Bununla birlikte, araştırmalar, kas bakımına ve büyümesine yardımcı olmak için her öğünde protein tüketilmesi gerektiğini göstermektedir.

Sürdürülebilir değildir

Salatalık diyeti 7-14 günden daha uzun süre takip edilmek üzere tasarlanmamıştır.

Kalorisi çok düşük olduğu ve tam bir besin kaynağı sağlayamayacağı için uzun vadede sürdürülemez.

Örneğin, salatalık diyetinde tipik bir gün yaklaşık 800 kalori sağlayacaktır. Buna yaklaşık altı salatalık, bir porsiyon tavuk veya balık, iki yumurta, bir fincan süzme peynir ve birkaç sebze dahildir. Diyetin bazı versiyonları daha da kısıtlayıcıdır.

Aşırı kalori kısıtlaması, vücudun gerçek veya algılanan açlığa tepkisi olduğu için zamanla metabolizmanın yavaşlamasına yol açabilir.

Sonuç olarak, diyete başlamadan önce aldığınızdan daha az kalori almaya devam etseniz bile, verdiğiniz kiloları geri kazanma olasılığınız daha yüksektir.

Son olarak, yiyecek çeşitliliğini kısıtlamak zevkli veya besleyici değildir. Tatlıları ve diğer yiyecek gruplarını minimumda tutmak önemli olsa da, insanlar yemeği tadı ve verdiği mutluluk için de sever.

Balık, kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi doğal ve sağlıklı yiyecekleri sınırlamak için kesinlikle hiçbir neden yoktur.

Salatalık Diyetinde Neler Yenir?

Salatalık diyeti, her öğünde ve çoğu atıştırmalıkta salatalık yemeyi gerektirir. Diyet protein açısından düşük olduğu için, her öğüne bir protein kaynağı eklenmesini önerir.

Aşağıda salatalık diyetinde izin verilen yiyeceklerin bir listesi bulunmaktadır:

Sebzeler

Küçük miktarlarda domates, ıspanak, kereviz ve diğer sebzeler

Protein

Tavuk, yağsız sığır eti, balık, yumurta, yoğurt, süzme peynir, çedar peyniri

Karbonhidratlar

Esmer pirinç, patates, tam buğday ekmeği

Yağlar

Zeytinyağı

İçecekler konusunda net bir yönerge yoktur ancak diyetin çoğu versiyonu su veya çay gibi düşük kalorili içecekleri önerir.

Salatalık Diyetinde Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Salatalık diyeti, belirli yiyeceklerden kaçınmayı ve çoğu yiyeceği salatalık ile değiştirmeyi teşvik eder.

Salatalık diyetinde yenmemesi gereken yiyeceklerin listesi şöyledir:

Meyveler

Meyveler genellikle smoothie veya küçük bir öğünün parçası olarak sınırlı şekilde tüketilir

Pişirme teknikleri

Diyette çok az da olsa proteine izin verilir ve proteinleri kızartmak yerine düşük kalorili bir yöntem olduğu için kavurma tercih edilmelidir.

Yüksek şekerli yiyecekler

Şeker, tatlı ve soda gibi tatlılar ve tatlı içecekler sınırlandırılmalıdır.

Salatalık Diyeti Örnek Menü

İşte salatalık diyeti için üç günlük örnek diyet listesi:

1.gün

Kahvaltı: Yanında salatalık ve otlar ile iki yumurta

Atıştırmalık: İki salatalık

Öğle yemeği: Limon suyu ve yoğurt ile salatalık 

Atıştırmalık: İki salatalık

Akşam yemeği: Kavrulmuş tavuk ve salatalık, esmer pirinç pilavı

2.gün

Kahvaltı: Salatalık smoothie (yeşil elma ve ıspanakla harmanlanmış salatalık)

Atıştırmalık: Bir salatalık ve bir avuç badem

Öğle yemeği: Bir salatalık, bir portakal ve birkaç dilim peynir

Atıştırmalık: Yeşil çay

Akşam yemeği: Bir salatalık ve süzme peynir

3.gün

Kahvaltı: Tam tahıllı tost, salatalık ve peynir

Atıştırmalık: İki salatalık

Öğle yemeği: Domates ve zeytinyağı ile salatalık 

Atıştırmalık: Bir yeşil elma

Akşam yemeği: Kızarmış somon, salatalık ve kavrulmuş patates

Bu diyetin daha katı versiyonlarında, her ara öğünde sadece iki salatalık yiyebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Salatalık diyetini en az bir hafta boyunca uygulamak, kilo vermeye yardımcı olur. Ancak normal beslenme düzenine dönmek, kaybedilen kiloların geri alınması riskini taşır.

Ayrıca, diyet besin maddelerinden yoksundur, son derece kısıtlayıcıdır ve sürdürülebilir değildir.

Uzun vadede kilo vermek için çeşitli yiyecekleri destekleyen ve ciddi kalori kısıtlamalarından kaçınan dengeli, besleyiciliği yoğun bir diyet uygulamanız gerekecektir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir