Sakarin Nedir, Nelerde Bulunur, Zararlı mıdır?

Sakarin, piyasadaki en eski yapay tatlandırıcılardan biridir. Şeker yerine sakarin kullanmanın zayıflamaya, şeker hastalığına ve diş sağlığına yararlı olduğu belirtilmektedir. Fakat yapay tatlandırıcıların güvenliği hakkında şüpheler de bulunmaktadır.

Sakarin nedir? 

Sakarin yapay bir tatlandırıcıdır. O-toluensülfonamid veya ftalik anhidrid kimyasallarının oksidasyonu ile bir laboratuvarda yapılır. Görünümü beyaz, kristal bir toza benzer.

Sakarin, kalori veya karbonhidrat içermediği için şekerin yerine kullanılan bir maddedir. İnsan vücudu, sakarini parçalayamaz, bu nedenle vücutta değişmeden kalır. 

Normal şekere göre 300-400 kat daha tatlıdır. Küçük bir miktarı bile tatlı lezzet vermektedir.

Hoş olmayan, acı bir tadı da var. Bu nedenle sakarin genellikle düşük veya sıfır kalorili başka tatlandırıcılarla karıştırılarak kullanılır. Genellikle aspartam ile birleştirilir. 

Raf ömrü uzun ve oldukça kararlı olduğu için gıda üreticileri tarafından tercih edilir. Diyet içecekler, düşük kalorili şekerlemeler, reçel, jöle ve kurabiyelerde kullanılır. Birçok ilacın da içeriğinde sakarin bulunur.

sakarin nasıl yapılır

Sakarin nasıl yapılır?

Sakarin, sentetik yollarla yapılır. İki ana üretim süreci vardır. Bunlardan biri, keşfinden bu yana toluenin klorosülfonik asit tarafından sentezlendiği en eski süreç olan Remsen-Fahlberg yöntemidir.

Sakarin güvenli mi?

Sağlık yetkilileri sakarinin insan tüketimi için güvenli olduğunu söylemektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) sakarinin güvenliğini onaylamıştır.

Sakarini sıçanlarda mesane kanseri gelişimiyle ilişkilendiren çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Fakat ileri araştırmalar sıçanlarda oluşan kanser gelişiminin, insanlar için geçerli olmadığını keşfetmiştir.

Yine de, birçok sağlık uzmank sakarinin kullanılmasını önermemektedir.

Sakarin hangi besinlerde bulunur?

Sakarin diyet yiyecekler ve içeceklerinde bulunur.

  • Sakarin, hamur işleri, reçel, jöle, sakız, konserve meyve, şekerleme, tatlı sos ve salata soslarında kullanılır.
  • Diş macunu ve gargara gibi kozmetik ürünlerinde bulunur. 
  • İlaçlar, vitaminler ve farmasötiklerdeki ortak bir bileşendir.
  • Avrupa Birliği’nde yiyecek veya içeceklere eklenen sakarin, yiyecek etiketinde E954 olarak gösterilir.

sakarin tatlandırıcı nedir

Sakarin ne kadar yenir? 

FDA, sakarinin kabul edilebilir günlük alımını vücut ağırlığının (5 mg / kg) olarak ayarladı. Bu, 70 kilogram ağırlığında biri için günlük 350 mg sınırını aşmadan tüketilebilir olduğu anlamına gelir.

Sakarin zayıflatır mı?

  • Şeker yerine düşük kalorili bir tatlandırıcı kullanmak, zayıflamaya yardımcı olur. 
  • Yine de, bazı çalışmalar, sakarin gibi yapay tatlandırıcıların tüketilmesinin açlığı, besin alımını ve kiloyu artırabileceğini, dolayısıyla kilo alımını teşvik edebileceğini belirtmektedir. 

Kan şekerine etkisi

Şeker hastalarının şeker yerine sakarin kullanmaları önerilir. Çünkü insan vücudu tarafından metabolize edilmez. Bu nedenle rafine edilmiş şeker gibi kan şekeri seviyesini etkilemez. 

Birkaç çalışma sakarinin kan şekerine etkisini analiz etmiştir. Tip 2 diyabetli 128 kişiyi kapsayan bir deneme çalışması, yapay tatlandırıcılarım kan şekeri düzeylerini etkilemediğini tespit etmiştir.

Sakarin diş çürüklerini azaltır

Şeker, diş çürümesinin ana nedenidir. Bu nedenle, düşük kalorili bir tatlandırıcının kullanılması diş çürüğü riskini azaltır.

Şekerden farklı olarak, sakarin gibi yapay tatlandırıcılar, ağızdaki bakteriler tarafından asit içine fermente edilmez.

Yine de yapay tatlandırıcılar içeren gıdalar ve içeceklerin diş çürüklerine neden olan diğer bileşenleri içerdiğini de dikkate almak gerekir.

sakarin zararları nelerdir

Sakarinin zararı var mı? 

Çoğu sağlık yetkilisi sakarinin insan tüketimi için güvenli olduğunu düşünmektedir. İnsan sağlığına olumsuz etkileri konusunda şüpheler de var.

  • Yakın tarihli bir çalışmada, sakarin, sukraloz ve aspartamın bağırsaktaki bakteri dengesini bozabileceği bulundu. 
  • Bağırsak bakterilerinde meydana gelen değişikliklerin obezite, tip 2 diyabet, inflamatuar bağırsak hastalığı ve kanser gibi hastalık riskinde artışa neden olduğuna dair kanıtlar var.

Sakarin kullanmanın yararı, tatlandırıcının kendisinden değil, şekeri azaltmaktan veya kaçınmaktan kaynaklanmaktadır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir