Papatya Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Gevşemek için bir fincan papatya çayı yapamayacak kadar kendinizi tembel hissediyorsanız, temiz bir beze 2 ila 3 damla papatya yağı damlatın ve koklayın – stresinizin yok olduğunu göreceksiniz. Papatya çayı gibi, papatya yağının da pek çok faydası vardır. 

Papatya Yağının Yararları Nelerdir?

Doğal bir antidepresandır

Bu yağın büyüleyici tatlı aroması, sizi sakinleştirir ve rahatlamanıza yardımcı olur. Ruh halinizi yükseltir ve gençleştirir.

Limon otu yağı ile birlikte kullanıldığında sinir yatıştırıcı özellikleri, hiperaktif çocukların sakinleşmesine yardımcı olur.

Analjeziktir

Bu yağ ile artrit ağrınıza veda edebilirsiniz. Etkilenen bölgeye biraz ılık yağ sürün ve dolaşımı iyileştirmek ve artrit ile ilişkili iltihap ve ağrıyı hafifletmek için nazik bir masaj yapın.

Soğuk algınlığı, sinüzit ve migren nedeniyle baş ağrısı çekenler de daha hızlı rahatlama için bu yağı kullanabilir. Bu yağ ile buhar solunması, göğsün tıkanıklığını giderebilir ve tıkalı burnu açabilir.

Mide rahatsızlıkları için panzehirdir

Bu yağın, gastrointestinal sorunlar, ishal, kabızlık ve hatta safra kesesi taşları dahil olmak üzere çeşitli mide rahatsızlıkları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir. Sindirim gücünü iyileştirir ve karın içinde biriken gazı rahatlatır.

Şişkinlik için iyi bir tedavidir. Antiseptik özellikleri, yağın bağırsaktaki zararlı mikroorganizmaların büyümesini engellemesine izin vererek sizi çeşitli gastrointestinal bozukluklardan korur.

Siyatik ve ağrılı durumlar için yararlıdır

Sırt ağrısından rahatsız olanlar biraz papatya yağını ısıtıp, etkilenen bölgeye uygulayabilir. Yağ ile masaj siyatik sinirini rahatlatır. Yağı sırtın alt kısmına, kalçalara ve bacaklara da uygulayın.

Bebeklerin uyumasına yardımcı olur

Çocuklar, özellikle bebekler, konu uyku zamanı olduğunda size zor anlar yaşatır. Bu yağla yapılan masajın bebeklerde uykuya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Bu yağdan 3 ila 4 damla bebek yağına ekleyip bebeğinize bu yağla masaj yapıp ardından ılık su banyosu yaptırabilirsiniz. Duyuları yatıştırır ve sakinleştirir, böylece uyku hormonlarını tetikler.

Kadınlar için faydalıdır

Adet öncesi ve menopoz sorunları yaşayan kadınlar bu yağdan yardım alabilir. Meme hassasiyetini hafifletir. Antidepresan yapısı, ruh hali değişimleriyle daha iyi bir şekilde mücadele etmeye yardımcı olur. Bu yağdan birkaç damla ile ılık bir banyonun adet ağrısını hafiflettiği bilinmektedir.

Böbrekleri ve idrar yollarını temiz tutar

Zengin bir idrar söktürücü, daha fazla kan akışı ve idrara çıkma sağlayarak idrar yollarını, böbrekleri ve kanı temizler. Böbrekler ve kan, detoksifiye edildiğinde, istenmeyen tıbbi durumların önüne geçerek daha iyi bir şekilde çalışır.

Kalp sağlığına faydalıdır

Papatya yağı, bir vazokonstriktördür. Böylece kan basıncı seviyelerinin düşürülmesine ve korunmasına yardımcı olur. Bu da kan damarı daralmasını önleyerek miyokardiyal enfarktüs, ateroskleroz ve felç dahil çeşitli kardiyovasküler rahatsızlıkların riskini azaltır.

Uykusuzluk belirtilerini azaltır

Papatyanın rahatlatıcı özellikleri sağlıklı uykuyu destekler ve uykusuzlukla mücadele eder. 2006 yılında yapılan bir vaka çalışması, papatya uçucu yağının ruh hali ve uyku üzerindeki soluma etkilerini araştırdı.

Sonuçlar, gönüllülerin daha fazla uyuşukluk ve sakinlik yaşadığını, bunun uykuyu iyileştirme ve dinlendirici bir duruma girmeye yardımcı olma potansiyelini gösterdiğini ortaya koydu. Papatya yağının solunması, plazma adrenokortikotropik hormon seviyelerinde stres kaynaklı bir artışı azaltır.

Papatya Yağı Cilde Faydaları

Akne ve egzamayı iyileştirmeye yardımcı olabilir

Ağrılı sivilce koşulları için papatya yağı kullanılabilir. İnflamasyon ve kızarıklık kaybolur ayrıca ciltte yara izi bırakmaz.

İltihapları gidermek için çuha çiçeği yağı ile karıştırın. Aynı zamanda egzama gibi cilt rahatsızlıkları için aranan doğal bir panzehirdir.

Deri döküntülerini ve yara izlerini giderir

3-4 damla papatya yağını hindistan cevizi yağı ile karıştırın ve cildinize sürün. Bu, cildinizin yaşayabileceği her türlü tahrişi yatıştırır. Cildi nemlendirmenin yanı sıra parlaklık da katar. Güneş yanıklarının iyileştirilmesinde de etkili olduğu bilinmektedir. 

Cildi genç, nemli ve kusursuz hale getirir

Papatya uçucu yağın düzenli uygulanması sonucu gözlerin güzelliğini engelleyen karga ayaklarından ve koyu halkalardan kurtulabilirsiniz. Lekeleri hafifletir ve cilt tonunu eşitler. Cildi onarıcı, yenileyici ve güçlendirici özelliklere sahiptir, bu da cildin genç görünmesini sağlar ve ferahlatır.

Papatya Yağının Saça Faydaları

Saç rengini ve parlaklığını zenginleştirir

Sarı saçları anında aydınlatmak için saçı nazikçe bir miktar papatya yağı ile durulayın. Kına karışımına birkaç damla ekleyin ve doğal vurguları belirginleştirme için uygulayın. Saçınıza güzel bir parlaklık kazandırmak için havluyla kurutulmuş saça birkaç damla sürülebilir.

Doğal kepek önleyicidir

Papatya yağı saç biti ve kepek için etkili bir doğal çözümdür. Ayrıca tahriş olmuş saç derisini de rahatlatır. Saç derisini nemlendirir, böylece ilişkili tahriş ve kaşıntıyı hafifletir.

Saçı nemlendirir ve yumuşatır

Sinir yatıştırıcı özelliği ile bilinen papatya yağı, saçı ve saç derisini besleyen harika bir yağ olarak nitelendirilir. Kuru ve kırılgan saçlarda etkilidir. Nem seviyesini korur ve saçı içeriden güçlendirerek geride yumuşak ve güçlü saçlar bırakır.

Papatya Yağı Nerelerde Kullanılır?

Anksiyete ve depresyonla savaşmak için 5 damlayı ortama dağıtın veya doğrudan şişeden soluyun.

– Sindirimi ve geçirgen bağırsağı iyileştirmek için, karın bölgesine 2–4 damla topikal olarak uygulayın. Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltildiğinde, kolik ve ishalli çocuklar için düşük dozlarda bile kullanılabilir.

– Dinlendirici bir uyku için yatağın yanına papatya yağı sürün, şakaklara 1-2 damla sürün veya doğrudan şişeden soluyun.

– Çocukları sakinleştirmek için, papatya yağını eve yayın veya 1-2 damla hindistan cevizi yağı ile seyreltin ve karışımı ihtiyaç duyulan bölgeye (şakaklar, mide, bilekler, boyun arkası veya ayak altları gibi) topikal olarak uygulayın.

– Sivilce için ev ilacı olarak kullanmak, çeşitli cilt durumlarını tedavi etmek ve yaşlanma belirtileriyle mücadele etmek için, temiz bir pamuk topuna 2–3 damla dökün ve sorunlu bölgeye papatya yağı sürün veya yüz yıkamaya 5 damla ekleyin. Çok hassas bir cildiniz varsa, papatyayı topikal olarak uygulamadan önce bir taşıyıcı yağ ile seyreltin.

– Kalp sağlığını geliştirmek için, kalbin üzerine 2–4 damla topikal olarak uygulayın.

Mide bulantısını hafifletmek için, papatya yağını doğrudan şişeden soluyun veya zencefil, nane ve lavanta yağı ile karıştırıp ortama dağıtın. Mide bulantısına yardımcı olmak için şakaklarda topikal olarak da kullanılabilir.

Papatya Yağının Yan Etkileri

Uçucu yağlar çok konsantredir ve bir uzmanın gözetimi altında olmadığınız sürece yutulmamalıdır. Hatta bazıları zehirlidir. Papatyayı dahili olarak kullanmak istiyorsanız, papatya çayı için.

Herhangi bir kazayı önlemek için, papatya yağını çocukların veya evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde saklayın.

Papatya yağının, bilmeniz gereken bazı potansiyel yan etkileri vardır ve ilaç etkileşimlerine sahiptir.

Cilt tahrişi

Uçucu yağlar bazı kişilerde ciltte tahrişe neden olabilir. Yağa karşı hassasiyetiniz varsa, cildinizin diğer kısımlarında kullanmadan önce dirseğinizin iç kısmında biraz seyreltilmiş papatya yağını test edin. Herhangi bir kızarıklık, kaşıntı, yanma veya şişme fark ederseniz, kullanmayı bırakın.

Alerjiler

Bazı insanların papatya yağına alerjisi olabilir. Papatya, kanarya otu veya kadife çiçeği gibi papatya ile ilgili bitkilere alerjiniz varsa, bu daha olasıdır.

Nadir durumlarda, tıbbi bir acil durum olan anafilaksi adı verilen şiddetli bir alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Dikkat edilmesi gereken işaretler şunlardır:

– Nefes almada zorluk

– Boğaz şişliği

– Öksürük veya hırıltılı solunum

– Göğüste gerginlik

– Kızarıklık

– Kusma

– İshal

İlaç etkileşimleri

Papatya, siklosporin ve warfarin ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Reçeteli ilaçlar alıyorsanız, papatya yağı kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

Hamileyken veya emzirirken kullanım

Hamileyseniz veya emziriyorsanız ve papatya yağı kullanmak istiyorsanız, önce doktorunuzla yağı kullanmanın sizin için güvenli olup olmadığını konuşun.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir