Yağlı ve Yağsız Yiyecekler Nelerdir? Yağlı Yiyeceklerden Nasıl Uzak Dururuz?

 

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için, yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekmez. Sağlıklı yağlar içeren yiyecekleri makul miktarda yemek, sağlık için oldukça faydalıdır. Ancak, bazı sağlık koşullarında, yağın sınırlandırılması gerekir.

Örneğin, safra kesesi ameliyatı geçirenler veya pankreas hastalığı olanlar düşük yağlı diyet uygulamalıdır.  Düşük yağlı beslenme ayrıca mide ekşimesini önler, kilo vermeye yardımcı olur ve kolesterolü geliştirir. 

Yazıda “yağsız yiyecekler nelerdir”, “yağlı yiyecekler hangileri”, “sağlıksız yağ içeren yiyeceklerin tüketimi nasıl azaltılır” konularına değinilecektir.

Yağsız Yiyecekler Nelerdir?

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler neredeyse hiç yağ içermez ve kalsiyum, potasyum, folat, A ve K vitaminleri gibi faydalı mineraller ve vitaminlerle doludur.

Vücuttaki iltihabı azaltmak için gerekli olan belirli bitki bileşikleri bakımından da zengindirler.

Çalışmalar yeşil yapraklı sebzelerle beslenenlerin, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi belirli koşullara karşı korunabileceğini göstermektedir. Yeşil yapraklı sebzeler şunlardır;

– Kale lahanası

– Ispanak

– Roka

– Kara lahana

– Pazı

– Marul

yağsız yiyecekler

Meyveler

Tatlı, az yağlı bir atıştırmalık arıyorsanız, meyveler mükemmel bir seçenektir. Hemen hemen tüm meyveler yağ bakımından düşüktür ve vitaminler, mineraller ve lif bakımından yüksektir.

Ayrıca bitki bileşikleri açısından da zengindirler. Bu yararlı bitki bileşiklerinin çoğu meyvelerin canlı renginden sorumludur.

Ek olarak, bazı bitki bileşiklerinin güçlü antioksidanlar oldukları bilinmektedir.

Vücudumuzda, antioksidanlar serbest radikaller olarak bilinen zararlı, kararsız moleküllere karşı korurlar. Serbest radikallerden gelen hücresel hasar, yaşlanma, kalp hastalığı, artrit, kanser ve diğer durumlara neden olabilir.

Baklagiller

Baklagiller, fasulye, bezelye ve mercimeği içeren bir yiyecek sınıfıdır. Yağ içeriği düşüktür ve kolesterol içermezler. Dahası, lif, protein, B vitaminleri ve magnezyum, çinko ve demir gibi temel minerallerde yüksektirler. 

Son derece besleyici profilleri sayesinde baklagiller, bazı sağlık yararları sunar.

Araştırmalar kan basıncını ve kolesterolü azaltabildiklerini ve ayrıca kan şekeri düzeylerini yönetebildiklerini göstermektedir.

Buna ek olarak, düzenli olarak baklagil tüketimi, zayıflamaya yardımcı olur çünkü yüksek miktardaki lif uzun süre tok hissettirir.

Tatlı Patates

Tatlı patates doyurucu, az yağlı bir kök sebzedir. Bir orta boy tatlı patates sadece 1.4 gram yağ içerir.

Yağda düşük olmasının yanı sıra, tatlı patates A vitamini, C vitamini ve birkaç B vitamini sağlar. Ayrıca potasyum ve manganez gibi mineraller bakımından da zengindir.

Bu sebzenin parlak turuncu rengi, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı koruma sağladığı bilinen bir bitki pigmenti olan yüksek miktarda beta karotenden kaynaklanır.

Beta karoten gözlere özellikle faydalıdır. Çalışmalar, yüksek oranda beta karoten tüketenlerin, katarakt ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) gibi göz rahatsızlıkların riskinin azaldığını belirtmiştir.

az yağlı yiyecekler nelerdir

Turpgil Sebzeler

Turpgil sebzeler, lif, folat, diğer mineraller ve C, E ve K vitaminleri gibi güçlü bir besin kaynağıdır. Bazı turpgiller sebzeler şunlardır:

– Brokoli

– Karnabahar

– Brüksel lahanası

– Lahana

– Şalgam

Bütün bu sebzeler neredeyse hiç yağ içermez, bu da onları az yağlı bir diyet için mükemmel besin kaynakları haline getirir.

Besinlerinin yanı sıra, turpgil sebzeler, sebzelerin acı tada sahip olmasından sorumlu olan glikozinolat olarak bilinen kükürt içeren maddeler sağlar. Glukozinolatların, test tüpü ve hayvan çalışmalarında anti-kanser etkileri olduğu tespit edilmiştir.

İnsanlardaki birçok gözlemsel çalışma, yüksek miktarda turpgil sebze tüketiminin, mesane, göğüs, kolon, karaciğer, akciğer ve mide kanseri dahil olmak üzere bazı kanserlerin riskini azalttığını da belirtmektedir.

Pişirme yöntemlerinin, turpgil sebzelerde bulunan glikozinolat miktarını etkileyebileceğini unutmayın. Bu sebzeleri çiğ, haşlanmış tüketmek yerine buharda pişirirseniz, glukozinolatı verimli şekilde emebilirsiniz.

Mantarlar

Mantarlar, pek çok sağlık yararına sahip, lezzetli ve yağsız besinlerdir. Geleneksel yiyecek gruplarına girmezler – ne meyve ne sebze, tahıl veya hayvansal ürün değildirler.

Aslında, mantarlar yüzyıllardır gıda ve ilaç olarak kullanılmaktadır. Mantarların ortak yenilebilir türleri şunlardır:

– Beyaz düğme

– Crimini

– Portabella

– Shiitake

– İstiridye

Mantarlardaki besinler, türüne göre değişir – ancak hepsi potasyum, lif ve çeşitli B vitaminleri ve mineraller içerir. Bazı türlerde ayrıca önemli miktarda D vitamini bulunur.

Mantarlar, anti-inflamatuar etkilere sahip olduğu bilinen bir antioksidan olan ergothioneine’nin en yüksek besin kaynağıdır.

Araştırmalar, mantarların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve bazı kanserlere karşı koruyucu olabileceğini belirtmektedir.

kalorisi sıfır olan yiyecekler

Sarımsak

Sarımsakta çok az kalori vardır ve neredeyse hiç yağ yoktur. Tarih boyunca sarımsak, tıbbi amaçlar için kullanılmıştır.

Araştırmalar sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve düzenli olarak tüketildiğinde soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Beyaz Balıklar

Beyaz, yağsız balıklar mezgit balığı, morina, levrek gibi balıklardır. Bu balık türlerinin yağ oranı düşüktür, çok az kalori içerir ve yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır.

Beyaz balıkların 85 gramlık pişmiş porsiyonu yaklaşık 1 gram yağ, 70–100 kalori ve 16-20 gram protein içerir.

Bu balıklar ayrıca B12 vitamini, fosfor, selenyum ve niasin gibi bazı temel vitaminler ve mineraller sağlar.

Tavuk Göğsü 

Tavuk göğsü sadece bir porsiyonda etkileyici miktarda yüksek kaliteli protein sağlayan az yağlı bir besindir.

Göğüs, bir tavuğun en yağsız kısmıdır. Kavrulmuş, derisiz tavuk göğsü 85 gramlık porsiyonunda sadece 3 gram yağ bulunur ancak 26 gram protein sağlar.

Protein dışında, tavukta bol miktarda niasin, B6 vitamini, selenyum ve fosfor bulunur.

Az yağlı süt 

Az yağlı süt ürünleri yağsız süt veya yağsız yoğurt ve süzme peynir gibi çeşitleri içerir.

Genel olarak süt ürünleri, protein birkaç mineral ve B vitaminleri riboflavin, niasin, B6 ve B12’nin mükemmel kaynaklarıdır. 

Ayrıca, bazı yoğurtlar, bağırsak sağlığı için yararlı olan bakteriler olan probiyotikler içerir.

Yumurta Akı

Bütün yumurta, az yağlı bir gıda olarak kabul edilmezken, yumurta akı az yağlıdır. Çünkü yumurtadaki yağ ve kolesterol, yumurta sarısında yoğunlaşır.

Büyük bir yumurtanın akı 0 gram yağ içerirken, yumurta sarısı da dahil olmak üzere bütün büyük bir yumurta 5 gram yağ içerir.

Yumurta akının kalorisi de düşüktür ve iyi kaliteli protein kaynağıdır. 

Yağlı Yiyecekler Nelerdir?

Doymuş yağlar, oda sıcaklığında katı olan yağlardır. Doymuş yağlar, içindeki kötü veya LDL kolesterol miktarını artırarak vücudu etkiler. LDL kolesterol, arterlerin duvarlarında birikir, böylece kanın kalbe ve vücudun çeşitli bölgelerine serbest akışını engeller.

LDL kolesterol seviyeleri kontrol altında tutulmazsa, kalp krizine neden olabilecek tıkanmış atardamara yol açabilir.

Trans yağlar doymamış yağ asitleridir. Trans konfigürasyon, tadı geliştirmeye, raf ömrünü uzatmaya yardımcı olur ve ucuzdur. Ancak sağlık için tehlikelidir.

Trans yağlar iyi kolesterolü (HDL kolesterol) düşürür ve kötü kolesterolü (LDL kolesterol) artırır, böylece kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Ayrıca, sonuçta diyabet ve obezite ile ilgili sağlık komplikasyonlarına yol açan kilo alımına da neden olurlar.

Bu yüzden doymuş ve trans yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekir. İşte sağlıksız yağ oranı yüksek yağlı yiyecekler

Mayonez

Mayonezin doymuş yağ miktarı fazladır. Kremsi dokusu ve lezzetli tadı nedeniyle, aşırı tüketilebilecek soslardandır. Yüksek yağ içeriği nedeniyle mayonez dikkatli tüketilmeli, yerine konulabilecek farklı alternatifler bulunmalıdır.

tereyağı kaç kalori

Tereyağı

Tereyağının doymuş yağ içeriği yüksektir. Günde 1-2 çay kaşığından fazla tüketilmemelidir.

Hayvansal Yağlar

Tavuk yağı, ördek yağı, kaz yağı ve kuzu yağı hayvansal yağlardandır. Lezzetli olmalarına rağmen hayvansal yağların doymuş yağ oranı yüksektir.

Krem Şanti

Pastalarda çok sevilerek tüketilen krem ​​şanti, yüksek doymuş yağ içeriğine sahiptir ve hızlı bir şekilde kilo almaya neden olur.

İşlenmiş Et

Sosis, salam ​​gibi işlenmiş etler sodyum ve doymuş yağlar açısından yüksektir. Ek olarak, işlenmiş etler hayvansal yağ içerir ve bu da düzenli olarak fazla miktarda tüketildiğinde onları daha sağlıksız hale getirir.

İşlenmiş etler yerine protein elde etmek için mantar, haşlanmış mercimek, fasulye ve tavuk göğsü gibi yağsız et tüketin.

Kızartmalar

Kızarmış yiyecekler, yüksek doymuş ve trans yağ içeriği ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ile bilinir. Patates kızartması, kızarmış tavuk ve hamurlu kızartılmış yiyecekler gibi kızartmalar, hiç sağlıklı değildir ve bunlardan kaçınılmalıdır. 

Hamur işleri

Pastalar ve hamur işleri ruh halini anlık olarak düzeltebilir ancak LDL veya kötü kolesterol seviyesini yükseltir. Özellikle çok fazla tüketildiğinde kalp hastalıkları için riski yükseltir.

Mikrodalgada patlamış mısır

Patlamış mısır, harika bir lif ve vitamin kaynağıdır ancak mikrodalgada patlatılanlar yüksek miktarda trans yağ içerir. Bu nedenle, paketlenmiş patlamış mısır tüketmekten kaçının.

Krema Dolgulu Şekerler

Krema dolgulu şekerler nefistir ancak her şeker yaklaşık 0.5 gram trans yağ içerir. Sadece bir seferde bir şeker yemekle de yetinmeyiz. Çok fazla krema dolgulu şeker tüketmek vücudun çok fazla trans yağ almasına neden olur. Bu da kilo almaya neden olur.

dondurulmuş gıdaların besin değeri

Dondurulmuş Gıdalar

Dondurulmuş pizza ve dondurulmuş yenmeye hazır yiyecekler gibi dondurulmuş yiyecekler, karbonhidrat, tuz ve şekerle birlikte trans yağ bakımından yüksektir. Bunlar porsiyon başına yaklaşık 1 gr trans yağ içerir ve tıpkı diğer kızartılmış yiyecekler gibi, bol miktarda tüketilebilir. 

Harmanlanmış Bitkisel Yağlar

Harmanlanmış bitkisel yağlar rafine edilmiş, kokusu giderilmiş ve ağartılmış bitkisel yağların bir karışımıdır. Bu bitkisel yağlar pişirme, kızartma, fırınlama, krema ve tuzlu yiyeceklerde kullanılır.

Yağı ne kadar çok ısıtırsanız, trans yağları tüketme şansınız o kadar artar. Trans yağ seviyelerini minimumda tutmak için bu yağların yerine sağlıklı bir alternatif seçin.

Pişmiş Gıdalar

Milföy, kruvasan ve tart gibi pişmiş yiyecekler lezzetlidir ancak trans yağlarla doludur. Özellikle paketlenmiş olanlar. Trans yağlar bu yiyecekleri gevrek ve lapa haline getirerek lezzetine katkıda bulunur. Sağlıklı yağ kaynakları kullanarak evde yapmayı deneyin.

Dondurma

Hazır dondurmalar yüksek şeker ve trans yağ içerir ve kalp hastalığı, obezite ve diyabet riskini artırabilir. Dondurmanızı evde kendiniz yapabilirsiniz.

yağlı yemekler

Yağlı Yiyeceklerin Vücuda Olumsuz Etkileri

Şişkinlik, mide ağrısı ve ishale neden olabilir

Karbonhidrat, yağ ve proteinden oluşan makro besinler arasında, yağ en yavaş sindirilir. 

Yağlı yemekler, yüksek miktarda yağ içerdiğinden, midenin boşalmasını yavaşlatır. Yani, yiyecek midede daha fazla kalır, bu da şişkinlik, bulantı ve mide ağrısına neden olabilir.

Bağırsak mikrobiyomunu bozabilir

Yağlı yiyeceklerin bağırsaklarda yaşayan sağlıklı bakterilere zarar verdiği bilinmektedir. Bağırsak mikrobiyomu olarak da adlandırılan bu mikroorganizma aşağıdaki durumlardan etkilenir:

Lifin sindirimi

Bağırsaklardaki bakteriler, anti-inflamatuar etkileri olan ve sindirim bozukluklarına karşı koruma sağlayabilen kısa zincirli yağ asitleri (SCFA’lar) üretmek için lifi parçalar.

Bağışıklık yanıtı

Bağırsak mikrobiyomu, vücudun enfeksiyonlara tepkisini kontrol etmeye yardımcı olmak için bağışıklık hücreleriyle iletişim kurar.

Ağırlık kontrolü

Bağırsak bakterilerinin dengesizliği kilo alımına neden olabilir.

Bağırsak sağlığı

Bağırsak mikrobiyomundaki rahatsızlıklar irritabl bağırsak sendromunun gelişimiyle bağlantılıdır, ancak probiyotikler, semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Kalp sağlığı

Sağlıklı bağırsak bakterileri kalp koruyucu HDL kolesterolü artırmaya yardımcı olurken, zararlı türler kalp hastalığına katkıda bulunan, arterlere zarar veren bileşikler üretebilir.

Yüksek oranda yağlı yiyeceklerle beslenme, sağlıksız bağırsak bakterilerinin sayısını artırarak ve sağlıklı olanların sayısını azaltarak bağırsak mikrobiyomuna zarar verebilir.

Bu değişiklikler obezite, kanser, kalp hastalığı, diyabet ve Parkinson hastalığı gibi diğer kronik hastalıkları tetikleyebilir. 

Kilo alımı ve obeziteye yol açar

Çok fazla yağlı gıdalar yemek, yüksek kalorisi nedeniyle kilo almaya sebep olur. Özellikle, yüksek miktarda trans yağ tüketimi, kilo alımı için en büyük etkendir.

Trans yağlar; bitkisel yağlar, oda sıcaklığında katı kalacak şekilde kimyasal olarak değiştirildiğinde oluşur. 

Kullanımlarına ilişkin düzenlemelere rağmen, kızartma ve gıda işlemede kısmen hidrojene bitkisel yağların kullanımı nedeniyle hala birçok yağlı gıdada bulunur. 

damarları temizleyen gıdalar

Kalp hastalığı ve felç riskini artırır

Yağlı besinlerin kalp sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkileri vardır. 

Örneğin, kızarmış yiyeceklerin kan basıncını artırdığı, HDL (iyi) kolesterolü azalttığı ve bu faktörlerin kalp hastalığı ile ilişkili olan kilo alımına ve obeziteye yol açtığı belirtilir.

Ayrıca, kalp hastalığı riski kızarmış yiyecekleri ne sıklıkta yediğinizle de bağlantılır.

Diyabet riskini artırır

Yağlı yiyecekler, tip 2 diyabet riskini artırır. Sadece yağlı yiyecekleri değil, aynı zamanda şekerli içecekleri de içeren fast food tarzı beslenme, yüksek kalori alımı, kilo alımı, kan şekeri kontrolünün zayıflaması ve iltihabın artmasına neden olur.

Buna karşılık, bu faktörler tip 2 diyabet ve metabolik sendrom riskini artırır – metabolik sendrom obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekerini içeren bir grup hastalığın ortak adıdır.

Sivilceye neden olur

Çalışmalar rafine karbonhidrat, fast food ve yağlı yiyecekler açısından zengin beslenmenin sivilceye neden olduğunu belirtmektedir. 

5.000’den fazla Çinli genç üzerinde yapılan bir araştırma, düzenli olarak kızarmış yiyecekler yemenin akne riskini % 17 oranında artırdığını buldu. 2.300 Türk genci üzerinde yapılan bir başka çalışmada, sosis ve hamburger gibi yağlı ürünler yemenin akne riskini % 24 artırdığı ortaya çıktı. 

Şekerli gıdalar da, androjenler ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) dahil olmak üzere vücuttaki bazı hormonların aktivitesini artırdığından, cilt hücreleri ve doğal cilt yağları üretimini fazlalaştırarak, sivilceye neden olabilir. 

Beyin fonksiyonlarını bozar

Yağlı yiyecekleri fazla tüketmek, beyin fonksiyonu ile ilgili sorunlara neden olabilir. Yağlı yiyeceklere bağlı kilo alımı, yüksek tansiyon ve metabolik sendrom da beynin yapısına, dokularına ve aktivitesine zarar verir.

en yağlı yiyecekler

Yağlı yiyecek tüketimini nasıl azaltabilirsiniz?

Daha sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın

Yağlı yiyecekler genellikle kızartılır, yani çok fazla yağda pişirilir. Fazla yağ gerektirmeyen yöntemleri kullanarak yemeklerinizi pişirin. Bu yöntemler şunlardır:

Fırında kızartma

Bu, yiyeceklerin çok az yağ kullanarak veya hiç yağ kullanmadan yüksek bir sıcaklıkta ( 230 °C) pişirmek demektir. Bu teknik, kızartmasına alternatif olarak özellikle patates için tercih edilebilir.

Hava ile kızartma

Hava ile kızartma makineleri, sıcak havayı yiyeceklerin etrafında dolaştırır, böylece dışarıda gevrek ama içeride yumuşak olmasını sağlar. Geleneksel kızartma yöntemlerine göre % 70-80 daha az yağ kullanır, yani yiyecekleriniz yağlı olmaz.

Buğulama

Bu yöntem, sıcak sudan gelen buharı kullanır ve yağ gerektirmez. Köfte, balık ve sebze gibi yiyecekleri pişirirken harika bir alternatiftir.

Izgara

Izgara için çok fazla yağa ihtiyacınız yok. Bu teknik özellikle et ve sebzeler için kullanışlıdır. 

Yağlı yiyecekleri daha sağlıklı seçeneklerle değiştirin

İşte yağlı yiyeceklere birkaç alternatif:

Burger

Fast food yerine, evde köfte, marul, domates, soğan ile kendi hamburgerinizi yapabilirsiniz.

Kızartma

Fırın patates, patates kızartması için mükemmel bir alternatiftir. 

Pizza

Hazır satın almak yerine, evde ince bir hamur açarak pizzanızı kendiniz yapmayı deneyin. Böylece sağlıklı ve yağsız malzeme kullandığınızdan emin olursunuz.

Kızarmış tavuk

Tavuk, kızartmak yerine kolayca pişirilebilir veya ızgara yapılabilir.

Tatlı hamur işleri

Canınız tatlı çekiyorsa, meyve yiyin ya da meyvelerden smoothie hazırlayın ya da daha az yağlı ve kalorili tatlı seçenekleri bulun.

Yağlı Yiyeceklerin Etkileri Nasıl Yok Edilir?

Bazen istemeden de olsa, yağlı yiyecekleri fazla kaçırabiliriz. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı yağlı yiyeceklerin pek çok zararı vardır. 

Çok fazla yağ veya yağlı yiyecek tüketmişseniz, zararlı etkilerini bir ölçüde en aza indirmek için uygulayabileceğiniz bazı adımlar vardır. 

sağlıksız yiyecekler kilo aldırır

Yağlı Yiyecekler Yedikten Sonra Ne Yapmalı?

Ilık su için

Yağlı yiyecekleri yedikten sonra ılık su içmek, sindirim sistemini yatıştırmaya ve aktive etmeye yardımcı olur. Su, besinler ve atık ürünler için bir taşıyıcı görevi görür.

Sıcak su içmek besinleri sindirilebilir forma ayırmaya yardımcı olur. Yeterli su içmezseniz, ince bağırsak sindirim için yiyeceklerden suyu emer ve dehidrasyon ve kabızlığa neden olur.

Detoks içeceği için

Detoks içecekleri, yağlı yiyecekler yedikten sonra sistemde biriken toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bazı araştırmacılar, detoks içeceklerinin toksinlerin salınmasına ve kilo kaybına yardımcı olduğunu ileri sürmektedir. 

Yürüyüşe çıkın

Ağır bir yemekten sonra 30 dakika yürümek, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Mide hareketliliğini teşvik eder, sindirime yardımcı olur ve ayrıca kilo vermeyi sağlar. 

Bu nedenle, vücudu rahatlatmak için yağlı yiyecekler yedikten sonra 30 dakika boyunca yavaş bir yürüyüşe çıkın.

Bir sonraki yemeğinizi planlayın

Yemeklerinizi önceden planlamak, ani bir dürtüyle yağlı yiyecekleri yemenizi önler.  Kahvaltıyı atlamayın. Gün boyunca aşırı yemeyi önlemek için, sağlıklı bir kahvaltı yapın.

Probiyotik kullanın

Düzenli probiyotik alımı sindirim sağlığını dengelemeye yardımcı olur ve bağırsak florasını ve bağışıklığı geliştirir. Yağlı yiyecekler yedikten sonra bağırsağınızı güçlendirmek için probiyotik olarak bir bardak yoğurt veya lor yiyebilirsiniz.

Meyve ve sebze tüketin

Meyve ve sebze yemek, vücuda çeşitli işlemler yapmak için yeterli vitamin, mineral ve lif sağlamaya yardımcı olur. 

Lif ve esansiyel mikro besinler içermeyen, doymuş ve trans yağlarda yüksek yağlı yiyecekler yemek kabızlığa neden olabilir. Vücuda gerekli besin maddelerini sağlamak için yemeğe bir kase salata ve taze sebze ile başlayın.

İyi uyuyun

Uyku, ruh halini dengeler, zihni, bedeni ve ruhu rahatlatır. Bu nedenle, rahatlayın ve iyi uyuyun. Böylece duygusal olarak yemekten uzak kalabilirsiniz.

Yağlı Yiyecek Yedikten Sonra Ne Yapılmamalı?

Soğuk yiyecekler yemekten kaçının

Yağlı yiyecekler yedikten sonra, dondurma gibi soğuk yiyecekler yemenin karaciğer, mide ve bağırsaklar üzerinde olumsuz etkileri vardır. 

Yağlı yiyeceklerin sindirimi zordur. Devamında soğuk yiyecekler yemek, sindirimi zorlaştırır, şişkinlik ve hazımsızlık yaşamaya neden olur. Bundan dolayı, ağır yağlı yemeklerden sonra soğuk yiyecekleri tüketmekten kaçının.

Yedikten sonra yatmayın

Ağır bir yemekten sonra asla yatmayın. Akşam yemeği ile uyku arasında her zaman 2-3 saat boşluk bırakın. Bir yemekten hemen sonra uyumak, yiyeceklerin sindirilmesini zorlaştırır, şişkinliğe ve yağ birikimine neden olur. Özellikle de yağlı yiyecekler yedikten sonra…

 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir