Anasayfa » Saç Derisinde Sedef Hastalığı için Bitkisel Tedaviler

Saç Derisinde Sedef Hastalığı için Bitkisel Tedaviler

Sedef hastalığının sadece kollar, bacaklar veya sırttaki cildi etkileyebileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz! Sedef hastalığı vücudun herhangi bir yüzeyini, hatta kafa derisini bile etkileyebilir. 

Çoğu zaman, insanlar kafa derisinin de esasen cilt olduğunu unuturlar. Düzenli cilt sorunlarından da etkilenebilir – kafa derisi sedef hastalığı da bunlardan biri. 

Yazıda “saç derisinde meydana gelen sedef hastalığı” ile ilgili bilinmesi gerekenler anlatılacaktır.

Saç derisi sedef hastalığı nedir?  

Sedef hastalığı, vücudun farklı bölgelerinde cilt hücrelerinin birikmesine neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Bu fazla cilt hücreleri pul pul, kaşıntı, çatlak ve kanama yapabilen gümüşi-kırmızı lekeler oluşturur.

Sedef hastalığı kafa derisini etkilediğinde buna kafa derisi sedef hastalığı ya da saç derisi sedef hastalığı denir. Saç derisi sedef hastalığı ayrıca kulakların arkasını, alnı ve boynu da etkileyebilir.

Saç derisi sedef hastalığı yaygın bir durumdur. Uzmanlar, sedef hastalığının dünya çapındaki insanların yüzde 2 ila 3’ünü etkilediğini tahmin ediyor.

sedef hastalığı türleri

Tedavi edilmezse, daha şiddetli sedef hastalığı semptomlarına neden olabilir. Ayrıca aşağıdakiler gibi ciddi durumlarla bağlantılı kronik iltihaplanmaya neden olur:

– Artrit

– İnsülin direnci

– Yüksek kolesterol

– Kalp hastalığı

– Obezite

Saç derisi sedef hastalığı tedavisi, şiddetine ve konumuna göre değişir. Genel olarak, baş, boyun ve yüze uygulanan sedef hastalığı tedavileri, vücudun diğer bölgelerinde kullanılan tedavilerden daha naziktir.

Bazı ev tedavilerinin saç derisi sedef hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğine dair anekdotsal kanıtlar da var. Bunlar en iyi, bu durumun tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmış tıbbi tedavilerle birlikte kullanılır.

Hafif ila şiddetli arasında değişen çeşitli sedef hastalığı türleri vardır. Saç derisi sedef hastalığı , en sık görülen tip olan plak tipi sedef hastalığıdır.

Plak olarak bilinen gümüşi kırmızı, pullu lekelere neden olur ve vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Plak sedef hastalığı, baş, yüz veya boynu etkileyen en yaygın sedef hastalığı türüdür.

Saç derisi sedef hastalığı nedenleri ve risk faktörleri

Bilim insanları kafa derisine ve diğer sedef hastalığına neyin neden olduğundan tam olarak emin değiller. Bir kişinin bağışıklık sistemi düzgün çalışmadığında bunun gerçekleştiğini düşünüyorlar.

Sedef hastalığı olan biri, T hücreleri ve nötrofiller adı verilen belirli tipte beyaz kan hücrelerini üretebilir. T hücrelerinin görevi vücutta dolaşmak, virüsler ve bakterilerle savaşmaktır.

Bir kişinin çok fazla T hücresi varsa, yanlışlıkla sağlıklı hücrelere saldırmaya başlayabilir ve daha fazla cilt hücresi ve beyaz kan hücresi üretebilir.

Bu hücreler, saç derisi sedef hastalığı durumunda iltihaplanma, kızarıklık, lekeler ve dökülmeye neden oldukları ciltte görülür.

Yaşam tarzı ve genetik de sedef hastalığı ile ilişkili olabilir. Aşağıdaki faktörler saç derisi sedef hastalığı riskini artırabilir:

  Mikrodalga Fırın Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır, Zararlı mı?

Aile öyküsü

Saç derisi sedef hastalığı olan bir ebeveyne sahip olmak, bu duruma sahip olma riskini büyük ölçüde artırır. Her iki ebeveyninizde de varsa, durumu geliştirme riskiniz daha da yüksektir.

Obezite

Fazla kilolu olanlar daha çok saç derisi sedef hastalığı geliştiriyor gibi görünmektedir. Obez olanlar, bazı ters sedef hastalığı döküntülerinin oluşma eğiliminde olduğu daha fazla cilt kırışıklığına ve kıvrımlarına sahip olma eğilimindedir.

Sigara içmek

Sigara içiyorsanız sedef hastalığı riskiniz artar. Sigara içmek ayrıca, sigara içenlerde sedef hastalığı semptomlarının şiddetini kötüleştirir.

Stres

Yüksek stres seviyeleri sedef hastalığına bağlıdır çünkü stres bağışıklık sistemini etkiler.

Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

Tekrarlayan enfeksiyonları olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, özellikle küçük çocuklar ve HIV’li olanların, sedef hastalığı riski daha yüksektir.

Saç derisi sedef hastalığı durumunda semptomlar bir dizi faktör tarafından tetiklenir. Bunlar genellikle şöyledir:

– D vitamini eksikliği

– Alkol bağımlılığı

– Strep boğaz veya cilt enfeksiyonları dahil enfeksiyonlar

– Cilt yaralanmaları

– Sigara içmek

– Lityum, beta blokerler, sıtma ilaçları ve iyodürler dahil olmak üzere bazı ilaçlar

– Stres

Saç Derisi Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

– Saçlı derideki lekeler veya yaralar (genellikle pembe / kırmızı)

– Simli-beyaz pullar

– Saçlı deride kuruluk

– Kepeği andıran pul pul cilt

– İnflamasyon veya yanma hissi

– Kanama (pulları çizerek) 

Bu semptomların hepsi aynı anda olmayabilir ve aralıklı olarak ortaya çıkabilir.

Bu cilt bozukluğu için herhangi bir tedavi olmamasına rağmen, tedaviye yardımcı olabilecek ve sıklıkla meydana gelen alevlenmeleri kontrol altına alabilecek doğal çareler vardır.

Saçlı Deride Sedef Bitkisel Tedavi

Saç Derisinde Sedef için Elma Sirkesi

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1/2 su bardağı su
  • Pamuklu çubuk

Nasıl yapılır?

Elma sirkesini suyla seyreltin. Bunu saçlı deri üzerine pamuklu bir çubuk kullanarak uygulayın. 20 dakika bekleyin ve sonra iyice durulayın. Bunu haftada iki kez tekrarlayın.

Elma sirkesi, anti-inflamatuar özellikleri ile bilinir. Bu, etkilenen cildin ağrısını ve tahrişini azaltmaya yardımcı olabilir. Antiseptik özellikleri, kafa derisinde herhangi bir enfeksiyonun gelişmesini önlemeye de yardımcı olabilir.

liken planus lekeleri nasıl geçer

Saç Derisinde Sedef için Aloe Vera

Malzemeler

  • 1/4 su bardağı aloe vera jeli
  • 6-8 damla lavanta yağı

Nasıl yapılır?

Tercihen, bir aloe yaprağından taze jeli ekstrakte edin ve bunu lavanta yağı ile karıştırın. Kafa derisine uygulayın ve 20-25 dakika bekleyin. Hafif bir şampuanla durulayın.

Saç derisi sedef hastalığını tedavi etmek için kendi başına aloe vera jeli de kullanabilirsiniz. Etkilenen cilde haftada iki kez uygulayın.

Aloe veranın rahatlatıcı özellikleri kaşıntı ve tahrişten kurtulma sağlar. Anti-inflamatuar özellikleri ve içerdiği antioksidanlar, şişmeyi azaltmaya ve cilt durumunu daha hızlı tedavi etmeye yardımcı olur.

Saç Derisinde Sedef için Hindistan Cevizi Yağı

Malzemeler

  • 2-3 çay kaşığı sızma hindistan cevizi yağı

Nasıl yapılır?

Eritmek için yağı hafifçe ısıtın. Bunu kafa derisine uygulayın ve hafifçe masaj yapın. Hindistan cevizi yağı bir gece saçınızda kalsın.

Daha hızlı sonuçlar için, hindistan cevizi yağına uygulamadan önce birkaç damla esansiyel yağ ekleyin. Saç derisi sedef hastalarına fayda sağlayan en iyi uçucu yağlar lavanta yağı, çay ağacı yağı, neem yağı ve nane yağıdır.

Bunu haftada iki kez tekrarlayın.

Hindistan cevizi yağı, olağanüstü sonuçlar veren saç derisi sedef hastalığı için en iyi ev ilaçlarından biridir. Bu, cildin semptomlardan kurtulmasını sağlar ve ciltteki yağ besinlerini kilitler, kuru lekelerin yayılmasını veya tekrarlanmasını önler.

Elinizin altında hindistan cevizi yağı yoksa, saç derisi sedef hastalığı için kullanılabilecek birçok alternatif yağ vardır. Bunlar arasında hint yağı, argan yağı, jojoba yağı, hardal yağı, kenevir yağı ve E vitamini yağı bulunur.

  Asidik Su Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

doğal ağrı kesici yiyecekler

Saç Derisinde Sedef için Epsom Tuzu

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı Epsom tuzu
  • Şampuan

Nasıl yapılır?

Tuzu normal şampuanla karıştırın, saçınızı ve saç derinizi her zamanki gibi yıkayın. Saçınızı her yıkadığınızda bunu tekrarlayın.

Epsom tuzu saç derisi sedef hastalığının tedavisinde etkilidir. Kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur ve rahatlama sağlamak için derideki pullara ve plaklara sızar. Kuru cilt ayrıca tuz ile pul pul dökülecektir.

Saç Derisinde Sedef için Gliserin

Saç derisindeki lekeler üzerine gliserin uygulayın ve bir gece bırakın. Saçınızı sabahları her zamanki gibi yıkayın.

Lekelerin ciddiyetine bağlı olarak bunu haftada bir veya iki kez tekrarlayın.

Gliserin büyük bir nemlendirici ve yumuşatıcıdır. Nemi tutar, kuruluğu ve pul pul dökülmeyi tedavi eder.

Saç Derisinde Sedef için Zencefil

Malzemeler

  • 1 çay kaşığı kuru zencefil otu
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1/2 çay kaşığı bal
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu

Nasıl yapılır?

Bitkiyi sıcak suda birkaç dakika bekletin. Çayı süzün ve lezzet için bal ve limon suyu ekleyin. Sıcakken çayı için. Her gün 1-2 bardak zencefil çayı için.

Zencefil kanı detoksifiye eder ve saç derisi sedef hastalığı üzerinde anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Ayrıca enfeksiyonları önleyecek antimikrobiyal bileşikler içerir.

Saç Derisinde Sedef için Shea Yağı

Shea yağını eritin. Bunu kafa derisine uygulayın ve kafa derisinde kolayca emilmesi için bir veya iki dakika boyunca masaj yapın.

Bunu gece boyunca bekletin ve sabah saçınızı şampuanla yıkayın. Bunu haftada bir veya iki kez tekrarlayın.

Shea yağı, saç derisini derinlemesine nemlendiren zengin trigliseritlerle (yağlar) doludur. Ölü, pul pul cilt kolayca dökülecek, cilt esnek olacak ve nemlenecektir.

Shea ağacının fındıklarından elde edilen bu yağ A vitamini ve E vitamini bakımından zengindir. Saç derisi sedef hastalığı ve ayrıca vücudun geri kalanındaki genel sedef lekelerinin tedavisinde kullanılabilir.

Saç Derisinde Sedef için Cadı Fındığı

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı cadı fındığı
  • 4 yemek kaşığı su

Nasıl yapılır?

Saçınızı şampuanla yıkayın. Cadı fındığını su ile seyreltin. Islak kafa derisine bunu uygulayın ve bir veya iki dakika masaj yapın. Birkaç dakika sonra yıkayın. Bunu haftada bir kez yapın.

Cadı fındığı, sedef hastalığı gibi cilt koşullarını tedavi etmek için anahtar özellikler olan anti-inflamatuar ve büzücü özelliklere sahiptir. Kaşıntı hissi, pul pul cilt ve tahriş gibi belirtiler büyük ölçüde azalır.

Saç Derisinde Sedef için Yoğurt

Yoğurdu kafa derisine uygulayın ve yarım saat bekleyin. Yoğurdu hafif bir şampuanla yıkayın. Bunu haftada bir kez tekrarlayın.

Yoğurt, cildi nemlendirerek kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca kuru ve ölü cilt hücrelerini sedef hastalığından arındırır.

karbonat nerelerde kullanılır

Saç Derisinde Sedef için Karbonat

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı su

Nasıl yapılır?

Karbonatı suya ekleyin ve iyice karıştırın. Bunu kafa derisine ve saçlara uygulayın ve bir dakika bekleyin ardından iyice yıkayın. Bunu haftada bir kez yapın.

Karbonatın antifungal özellikleri, sedef lekelerinin yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Etkilenen bölgelerdeki iltihabı da azaltabilir.

Saç Derisinde Sedef için Ölü Deniz Tuzu

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı Ölü Deniz tuzu
  • 2 su bardağı su

Nasıl yapılır?

Deniz tuzunu suyla karıştırın, kafa derisi ve saç üzerine dökün. Bu tuzlu suyu birkaç dakika saç derinizde bırakın. Ardından, sade su ile yıkayın. Bunu haftada bir kez yapın.

Ölü deniz tuzu, çeşitli cilt bozuklukları için yararlı etkileri ile ünlüdür. Saç derisi sedef hastalığının kaşıntılı ve tahriş olmuş pulları için sakinleştirici ve yatıştırıcıdır.

  Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Faydaları ve Yürüyüşün Faydaları

Saç Derisinde Sedef için Kapsaisin

Acı biberler ısılarını kapsaisin adı verilen bir bileşikten alır. Alman araştırmacılar, kapsaisin içeren ürünlerin sedef hastalığının neden olduğu ağrı, kızarıklık, iltihaplanma ve pullanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar buldular.

Ancak tam olarak nasıl çalıştığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kapsaisin içeren ürünler cilde batabilir.

Kapsaisin kremini kullandıktan sonra açık yaralara uygulamaktan ve gözlerinize, cinsel organlarınıza, ağzınıza ve diğer hassas bölgelere dokunmaktan kaçının.

Saç Derisinde Sedef için Sarımsak

Sarımsak, cilt enfeksiyonlarını önlerken cilt durumunu iyileştiren güçlü anti-inflamatuar özelliklere ve antioksidanlara sahiptir.

Kokulu olsa da, saç derisi sedef hastalığı semptomlarını azalttığı görülüyor.

Püre haline getirilmiş veya preslenmiş çiğ sarımsağı 1’e 1 oranında aloe vera kremi veya jeli ile karıştırın. Karışımı etkilenen bölgeye 15 ila 20 dakika sürün.

Ardından soğuk suyla durulayın. Bu tedavinin günlük kullanımı güvenlidir.

Saç Derisinde Sedef için Yulaf ezmesi banyosu

Sıcak bir banyoya bir bardak çiğ öğütülmüş, tatlandırılmamış yulaf eklemek ve 15 dakika bekletmek saç derisi sedef hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Yulaf özellikle kaşıntı, iltihaplanma ve dökülme için etkilidir. Banyo yaparken etkilenen bölgeyi tamamen su altında tuttuğunuzdan emin olun.

Saç Derisinde Sedef için Omega 3 yağ asitleri

Balık yağı şeklinde alınan Omega-3 yağ asitleri ve keten gibi bitki bazlı takviyeler iltihabı azaltabilir. Omega-3’lerin saç derisi sedef hastalığı üzerindeki etkileri kanıtlanmamış olsa da, güvenli ve faydalı görünmektedir.

Saç Derisinde Sedef için Çay ağacı yağı

Çay ağacı, iltihaplı cilt hastalıklarını tedavi ettiğine inanılan bir bitkidir. Antiseptik olarak çalışır ve saç derisi sedef hastalığı ile ilişkili iltihap ve kızarıklığı hafifletebilir.

Bazı insanların alerjik ve çay ağacı yağına duyarlı olduğunu ve maddenin bazı insanlarda hormon değişiklikleriyle bağlantılı olduğunu unutmayın.

Saç Derisinde Sedef için Zerdeçal

Zerdeçal, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleriyle bilinen bir bitkidir. Saç derisi sedef hastalığı olanlar, günlük zerdeçal takviyesi alarak veya yemeklerine daha fazla zerdeçal (taze veya toz halinde) katmaya çalışarak semptomları azaltabilir. 

Saç Derisinde Sedef için D vitamini

Güneş ışığı, saç derisi sedef hastalığının bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Güneşin daha az yoğun olduğu sabahları dışarıda vakit geçirebilirsiniz.

Saç derisi sedef hastalığını yönetmek için ipuçları

Aşağıdaki ipuçları, saç derisi sedef hastalığını yönetmeye yardımcı olabilir:

Tedavi olun

Doktor, semptomları ve kaşıntıyı yönetmeye yardımcı olacak topikal bir merhem veya oral ilaç yazacaktır.

Saç derisine nazik davranın

Bu rahatsızlığa sahip kişiler, saçları şiddetli bir şekilde yıkamaktan ve taramaktan kaçınmalıdır, çünkü bu, özellikle tedavi nedeniyle saçta kırılmaya neden olabilir.

Kaşınmaktan kaçının

Kaşıma, kanamaya ve muhtemelen enfeksiyona neden olabilir.

Nemlendirmeye dikkat edin

Saç derisini nemli tutmak sedef hastalığını iyileştirmez ancak cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Tetikleyicilerden kaçının

Saç derisi sedef hastalığını nelerin tetiklediğini bilmeli ve bunları sınırlamanın yolları düşünülmelidir.

Saç derisinde sedef hastalığı olanlar, hastalıkla başa çıkma yöntemlerini bize yorum olarak yazabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir