Rooibos Çayı Nedir, Nasıl Demlenir? Faydaları ve Zararları

Rooibos çayı lezzetli ve sağlıklı bir içecek olarak popülerlik kazanmaktadır. Güney Afrika’da yüzyıllar boyu tüketilen bu çay, dünya çapında sevilen bir içecek haline gelmiştir.

Siyah ve yeşil çay için lezzetli ve kafeinsiz bir alternatiftir. Siyah veya yeşil çaydan daha az tanen içeriğine sahiptir. Ayrıca daha fazla antioksidan içerir. Çaydaki antioksidanların kansere, kalp hastalığına ve felce karşı korunmaya yardımcı olabileceği belirtilmektedir.

Rooibos çayı, sindirim sorunları, cilt rahatsızlıkları, sinir gerginliği ve solunum rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Kilo yönetimi, kemik ve cilt sağlığındaki rolü ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Bunların dışında da birçok potansiyel sağlık faydası vardır. 

Aşağıda “rooibos çayı faydaları ve zararları”, “rooibos çayı içeriği”, “rooibos çayı kullanımı”, “rooibos çayı yağ yakar mı”, “rooibos çayı kilo verdirir mi”,”rooibos çayı ne zaman içilmeli”  hakkında bilgi verilecektir.

Rooibos Çayı Nedir?

Kırmızı çay olarak da bilinir. Genellikle Güney Afrika’nın batı kıyısında yetişen Aspalathus linearis adında bir çalının yaprakları kullanılarak yapılır.

Bitkisel bir çay olup, yeşil veya siyah çay ile ilgisi yoktur. Rooibosların yaprakları fermente edilerek oluşur, bu da onları kırmızı-kahverengi bir renge dönüştürür. Fermente edilmemiş yeşil rooibos da mevcuttur. Daha pahalıdır ve çayın geleneksel versiyonundan daha otsu bir tada sahiptir.

Yeşil olanının ilave bir avantajı, kırmızı çaya kıyasla daha yüksek antioksidan içermesidir. Genellikle siyah çay gibi içilir. Rooibos çayı kullananlar, süt ve şeker ekleyerek tüketir.

Rooibos çayı içindekiler, bakır ve florürdür bunun haricinde, iyi bir vitamin veya mineral kaynağı değildir. Ancak, bazı sağlık yararları olabilecek güçlü antioksidanlar bulunur.

Rooibos Çayı Yararları Nelerdir?

rooibos çayı hamilelikte

Siyah ve yeşil çay kadar faydalıdır

Kafein hem siyah, hem de yeşil çayda bulunan doğal bir uyarıcıdır. Orta düzeyde kafein tüketilmesi genellikle güvenlidir.

Egzersiz performansı, konsantrasyon ve ruh hali için bazı yararları bile vardır. Ancak, aşırı tüketim, kalp çarpıntısı, anksiyete, uyku sorunları ve baş ağrılarına neden olabilir.

Bu nedenle, bazı insanlar kafein alımını sınırlamalı ya da bundan tamamen uzak durmalıdır. Rooibos çayı doğal olarak kafein içermez bu nedenle siyah veya yeşil çaya mükemmel bir alternatiftir.

Bir başka avantajı da, siyah veya yeşil çay ile karşılaştırıldığında düşük tanen içeriğine sahip olmasıdır. Tanenler yeşil ve siyah çayda bulunan doğal bir bileşiktir. Demir gibi bazı besin maddelerinin emilimine müdahale ettiği için kötü olarak bilinir.

Son olarak, rooibos çayı siyah ve yeşil çaydan farklı olarak oksalat içermez. Yüksek miktarlarda oksalat tüketilmesi, meyilli kişilerde böbrek taşı riskini artırır. Bu çay, böbrek problemi olan herkes için iyi bir seçenektir.

Faydalı antioksidanlar içerir

Rooibos çayı içmek, vücuttaki antioksidan seviyelerini artırır.

Hayvan çalışmaları, rooibos çayının antioksidan yapısı nedeniyle karaciğer detoksifikasyonuna yardımcı olduğunu ileri sürmektedir.

Diğer çalışmalar da rooibos bitkisel çayının iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu doğrulamıştır. Çayın hem fermente edilmiş hem de fermente edilmemiş çeşitleri, antioksidan içeriği nedeniyle sağlık yararlarına sahiptir.

Bu antioksidanlar, oksidatif stres sırasında vücutta salınan serbest radikallerle savaşır. İnflamasyonu azaltır ve hücre hasarını önler.

Yeşil rooibos çayı, vücudu detoksifiye etmeye ve kemik sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlar olan aspalathin ve nothofagin içerir. Ayrıca antiinflamatuar aktiviteye sahiptirler.

Rooibos çayı, glutatyon metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olabilir ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Glutatyon, güçlü bir antioksidandır. 

Rooibos çayı ayrıca dihidrokalkonlar, flavonoller, flavanonlar, flavonlar ve flavanoller gibi farklı biyoaktif fenolik bileşiklere sahiptir. Çay ayrıca bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilecek başka bir güçlü antioksidan olan kuersetin içerir.

Kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır

Bu çaydaki antioksidanlar kalp sağlığına faydalıdır. Rooibos çayının içilmesi anjiyotensin dönüştürücü enzimi (ACE) inhibe ederek kan basıncını olumlu yönde etkiler. Bu da kalp hastalığı riskini azaltır.

Kanser riskini azaltır

Test tüpü çalışmaları, rooibos çayında bulunan kuersetin ve luteolin antioksidanlarının, kanser hücrelerini öldürebildiğini ve tümör büyümesini önleyebileceğini buldu.

Ancak, çaydaki kuersetin miktarı mevcut toplam antioksidanların yalnızca küçük bir yüzdesidir. Bu nedenle, bu iki antioksidanın yeterli olup olmadığı ve eğer faydalı etkileri olursa vücutta yeterince emilip emilmediği net değildir.

Tip 2 diyabetlilere faydalıdır

Rooibos çayı, aspalathin adı verilen, antioksidanın az bilinen doğal kaynaklarından biridir. Hayvanlar üzerindeki çalışmalar, aspalathinin anti-diyabetik etkisi olabileceğini göstermektedir.

Tip 2 diyabetli farelerde yapılan bir çalışmada, aspalathinin kan şekeri düzeylerini dengelemeye yardımcı olduğu ve insülin direncini düşürdüğü bulundu.

Kemik sağlığını iyileştirir

Araştırmalar çayın (yeşil, siyah ve rooibos çayı) kemik sağlığını iyileştirebileceğini belirtiyor. Fermente rooibos çayının, osteoklastlar (iyileşme sırasında kemik dokusunu emen kemik hücreleri) üzerinde fermente edilmemiş rooibos özünden daha güçlü bir inhibe edici etkiye sahip olduğu bulunmuştur.

Beyni korur

Kanıtlar az olsa da, bir araştırma, rooibos çayından alınan diyet antioksidanlarının beyni nörodejeneratif hastalıklardan korumaya yardımcı olabileceğini buldu.

Çay ayrıca iltihaplanmayı ve oksidatif stresi de önler. Bu iki faktör aynı zamanda beyin rahatsızlıkları riskini de artırmaktadır.

Kadın doğurganlığını arttırabilir

Hayvan çalışmalarında, fermente edilmemiş rooibos çayının endometriyum kalınlığını ve uterus ağırlığını arttırdığı gözlendi.

Çay ayrıca yumurtalık ağırlığını da azaltabilir. Sıçanlarda doğurganlığı artırmaya yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, insanlarda etkinliği kanıtlanmamıştır.

Bronkodilatör etkiye sahip olabilir

Geleneksel olarak, rooibos çayı soğuk algınlığı ve öksürüğü önlemek için kullanıldı. Rooibos, chrysoeriol adı verilen bir bileşik içerir.

Bu biyoaktif flavonoidin sıçanlarda bronkodilatör bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Çayın genellikle solunum rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılması önerilmektedir.

Antimikrobiyal etkiye sahip olabilir

Rooibos çayının antimikrobiyal etkisi henüz iyi çalışılmamıştır. Bazı araştırmalar, çayın Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Streptococcus mutans ve Candida albicans’ı inhibe edebileceğini belirtmektedir. Bu açıdan daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Rooibos Çayı Zayıflatır mı?

Rooibos çayı kalori olarak bardak başına 2 ila 4 kalori içerir. Bu içeceğin düşük kalorisini korumak için şeker, bal ve süt gibi katkı maddeleri eklememek gerekir.

Rooibos çayı, stres hormonu kortizolü azaltarak, strese bağlı yemeyi azaltan doğal bir sakinleştirici etkiye sahiptir. Yemekler arasında içmek, açlığın azalmasına yardımcı olur.

Rooibos Çayının Cilde Faydaları

Rooibos çayının antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri, toksinlerin cilt hücrelerine zarar vermesini önlemeye yardımcı olur. Bu serbest radikaller veya toksinler yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Birkaç çalışma, çayın cilt görünümünü iyileştirebileceğini ve kırışıklıkları azaltabileceğini göstermektedir. Başka bir çalışmada, rooibos içeren bir bitkisel kırışıklık önleyici krem ​​formülasyonunun kırışıklıkları azaltmada en etkili olduğu bulundu.

Rooibos çayı, izole edilmiş bir C vitamini formu olan iyi bir askorbik asit kaynağıdır. C vitamininin yaşlanmayı geciktirmeye, cildi parlatmaya ve hiperpigmentasyonu azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. C vitamini ayrıca kollajen üretimini artırır ve cilt sağlığını daha da geliştirir. Kolajen, cilt yapısındaki ayrılmaz bir proteindir. Cildi sıkı tutar.

Rooibos Çayı Zararları Nelerdir?

Genel olarak, bu çay güvenlidir. Olumsuz yan etkiler oldukça nadir olmasına rağmen, bazı yan etkiler rapor edilmiştir.

 Bir vaka çalışması, günlük büyük miktarda rooibos çayı içmenin, karaciğer enziminde bir artış ile bağlantılı olduğunu belirtmiştir.

Çayın bazı bileşikleri östrojenik aktivite göstermiştir, yani kadın seks hormonu östrojenin üretimini teşvik edebilir.

Bu nedenle, bazı kaynaklar, meme kanseri gibi hormona duyarlı koşullara sahip kişilerin bu tür çaylardan uzak durmasını önermektedir.

Rooibos Çayı Nasıl Yapılır?

Rooibos çayı siyah çaya benzer şekilde demlenir ve sıcak veya soğuk içilir. 250 ml kaynar su için 1 çay kaşığı çay kullanın. Çay en az 5 dakika demlensin. Çaya süt, bitki bazlı süt, bal veya şeker ekleyebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Rooibos çayı sağlıklı ve lezzetli bir içecektir. Kafeinsizdir, tanenleri düşüktür ve antioksidan bakımından zengin olup, çeşitli sağlık avantajlar sunar.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir