Rezene Nedir, Neye İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Rezenefoeniculum vulgare”, olarak bilinen lezzetli bir şifalı bitkidir. Rezene bitkisi, yeşil ve beyaz renklidir, tüylü yaprakları ve sarı çiçekleri vardır. Hafif ve meyan kökü benzeri bir tadı vardır. Rezene tohumunun tadı, güçlü uçucu yağları nedeniyle daha etkilidir.

Mutfak kullanımının yanı sıra, çok çeşitli sağlık yararları sunar ve antioksidan, anti-inflamatuar ve antibakteriyel etkiler sağlar. Yazıda “rezene nedir”, “rezenenin faydaları”, “rezene neye faydalı” ve “rezenenin zararları” hakkında bilgi bulacaksınız.

Rezene nedir, ne işe yarar?

Rezene bitkisi, kuru ve taze olarak tüketilebilen, tohumları yenebilen ve çayı yapılan kokulu bir bitkidir. Bu yüzden balık yemekleri ve salatalara farklı bir lezzet katar.

Rezene tohumlarının, tıkanıklık ve mide gazından, astım ve diyabete kadar çeşitli rahatsızlıkları gidermek için oldukça yararlı olduğu düşünülmektedir. Tohumlar, güçlü bitkisel besinler ve antioksidanlar içerir. Bunların en güçlüsü, onları son derece besleyici ve güçlü yapan anethole’dür.

rezene ve faydaları

Rezenenin Besin Değeri

Hem bitki hem de tohumları yüksek oranda vitamin ve mineral sağlar. İşte 1 bardak (87 gram) çiğ rezene ve 1 yemek kaşığı (6 gram) kuru rezene tohumunun besin içeriği:

Çiğ rezene Kuru rezene tohumu
Kalori                               27                                    20                                                 
Lif 3 gram 2 gram
C vitamini RDI’nin % 17’si RDI’nin % 2’si
Kalsiyum RDI’nin % 4’ü RDI’nin % 7’si
Demir RDI’nin % 4’ü RDI’nin % 6’sı
Magnezyum RDI’nin % 4’ü RDI’nin % 6’sı
Potasyum RDI’nin % 10’u RDI’nin % 3’ü
Manganez RDI’nin % 8’i RDI’nin % 19’u

Rezene kalori olarak düşük kalorilidir ve birçok önemli besin sağlar. Taze rezene, bağışıklık sağlığı, doku onarımı ve kolajen sentezi için kritik bir suda çözünür vitamin olan C vitamini içerir. C vitamini vücutta güçlü bir antioksidan görevi görür ve serbest radikal denilen kararsız moleküllerin neden olduğu hücresel hasara karşı korur.

Hem tazesi hem de kurusu, enzim aktivasyonu, metabolizma, hücresel koruma, kemik gelişimi, kan şekeri düzenlemesi ve yara iyileşmesi için önemli olan manganez minerali sağlar.

Manganez dışında, bitki ve tohumlar, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi kemik sağlığı için hayati öneme sahip diğer mineralleri içerir.

Rezenenin Faydaları Nelerdir?

Güçlü bitki bileşikleri içerir

Rezene ve faydaları arasında en etkileyici olanı, içerdiği antioksidanlar ve güçlü bitki bileşikleridir. Rezene uçucu yağı polifenol antioksidanlar; rosmarinik asit, klorojenik asit, kuersetin ve apigenin dahil olmak üzere 87’den fazla uçucu bileşik içerir.

Polifenol antioksidanlar, sağlık üzerinde güçlü etkileri olan anti-inflamatuar ajanlardır. Araştırmalar, bu antioksidanları yüksek oranda tüketen kişilerde; kalp hastalığı, obezite, kanser, nörolojik hastalıklar ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalık riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

Rezene Zayıflatır mı?

Rezene tohumu iştahın azalmasını sağlar. 9 sağlıklı kadından oluşan bir çalışmada, öğlen yemekten önce 2 gram rezene tohumu ile yapılan (250 ml) çay içenlerin, öğle yemeğinde daha az acıktıklarını ve yemek sırasında daha az kalori tükettiklerini göstermiştir.

Rezene esansiyel yağının önemli bir bileşeni olan anethole, bitkinin iştah bastırma özelliklerinin arkasındaki bileşiktir. 47 kadınla yapılan bir başka çalışmada, 12 hafta boyunca günde 300 mg rezene ekstresi ile takviye edilenlerin plasebo grubuna kıyasla daha az kilo aldıkları tespit edildi.

Kalp sağlığına faydalıdır

Rezene yemek, kalp sağlığına birçok yönden faydalıdır; yüksek kolesterol gibi bazı kalp hastalığı risk faktörlerini azalttığı bilinen lif içerir.

Yüksek oranda lif tüketmek, kalp hastalığı riskinin azalmasını sağlar. Ayrıca kalp sağlığını destekleyen magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi besinler de içerir. Bu besinler yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir.

Kanserle mücadele özelliklerine sahiptir

İçerisindeki çok çeşitli güçlü bitki bileşikleri, bazı kanserler de dahil olmak üzere kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Örneğin, rezene tohumundaki ana aktif bileşiklerden biri olan anethole, kanserle mücadele özelliklerine sahiptir.

Emziren kadınlara faydalıdır

Rezenenin yararları arasında galaktojenik özelliklere sahip olması bulunur yani süt salgısını artırmaya yardımcı olur. Araştırmalar, dianethole ve fotoanethole gibi anethole içerisinde bulunan özel maddelerin bitkinin galaktojenik etkilerinden sorumlu olduğunu göstermektedir.

Bir çalışmada emziren kadınlar, dört hafta boyunca günde üç kez, 7.5 gram rezene tohumu içeren çay veya yalnızca siyah çay içti. Dört hafta sonra, rezene çayı içen annelerin bebeklerini besleme frekansında daha fazla artış olduğu belirlendi.

Diğer çalışmalar, bu bitkinin süt sekresyonunu ve serum prolaktin konsantrasyonlarını artırabileceğini göstermiştir. Prolaktin, vücuda anne sütü üretmek için sinyal veren bir hormondur.

Antibakteriyel özelliklere sahiptir

Çalışmalar, bitkinin ekstraktının “Escherichia coli”, “Staphylococcus aureus” ve “Candida albicans” gibi potansiyel olarak zararlı bakterilerin gelişimini etkili bir şekilde engellediğini göstermektedir.

İltihabı azaltabilir

İçindeki C vitamini ve kuersetin gibi güçlü antioksidanlar, iltihaplanmayı ve iltihabi belirteçlerin seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Hafızaya faydalıdır

Hayvan çalışmaları, rezene ekstraktının yaşlanma ile ilgili hafıza eksikliklerini azaltabildiğini bulmuştur.

Menopoz semptomlarını hafifletebilir

10 çalışmanın gözden geçirilmesi, bu bitkinin menopoz dönemindeki kadınlarda sıcak basmaları, vajinal kaşıntı, kuruluk, seks sırasında ağrı, cinsel işlev, cinsel memnuniyet ve uyku bozukluğunu hafifletebileceğini belirtmiştir.

Sindirim sağlığını iyileştirir

Rezene tohumu, bebeklerde mide ekşimesi, bağırsak gazı, şişkinlik ve hatta kolik gibi bir dizi sindirim rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılır. Tohumların antispazmodik ve karminatif etkileri vardır. Tohumların esansı, irritabl bağırsak sendromu gibi diğer ciddi sindirim rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir.

Bazı kaynaklar, rezene tohumunun gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), ishal, kabızlık ve ülseratif kolitin tedavisinde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Astım ve diğer solunum hastalıklarına faydalıdır

Rezene tohumundaki bitkisel besinler sinüslerin temizlenmesine yardımcı olur. Bu astım semptomlarını hafifletir. Tohumların balgam söktürücü özellikleri bronşit, öksürük ve tıkanıklık gibi diğer solunum rahatsızlıklarını iyileştirir.

Rezene tohumu bazı kişilerde astım semptomlarına neden olabilir. Bu nedenle, astıma yatkınsanız, bu konuda doktora danışın.

Nefesi tazeler

Anekdot kanıtları, rezene tohumu çiğnemenin, nefesi tazeleyebileceğini düşündürmektedir. Tohumlar anason (veya meyan kökü) aromasına sahiptir. Tohumların tükürük üretimini artırdığına inanılır ve ağız kokusuna neden olan bakterileri temizler. 

Rezene esansiyel yağı, ağız kokusuna neden olan mikroplarla savaşmaya yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Tohumları ne kadar uzun süre çiğnerseniz, o kadar ferah hissedersiniz.

Diyabetle mücadeleye yardımcı olur

2008 yılında yapılan bir araştırma, rezene esansiyel yağının diyabetik sıçanlarda kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini bulmuştur. Rezene tohumu iyi bir C vitamini kaynağıdır. 

Rezene tohumundaki beta karoten, tip 2 diyabetli hastalarda kolesterol seviyelerini düşürebilir. Ayrıca rezene tohumunun glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle, diyabetlilerde kan şekerinde ani yükselme ve düşüşlere neden olmaz.

Ödemin tedavisine yardımcı olur

Ödem, aşırı sıvı nedeniyle vücuttaki dokuların şişmesidir. Anekdot kanıtları rezene tohumunun ödem tedavisinde etkinliğini destekler.

Doğurganlığı artırır

Rezene östrojenik özelliklere sahiptir. Anekdot kanıtları, bu özelliklerin doğurganlığı artırabileceğini göstermektedir. 

Karaciğere faydalıdır

2011 yılında yapılan bir çalışmada, rezene tohumu karaciğer kanseri hücrelerini baskıladı ve karaciğerdeki bazı antioksidan hücrelerin aktivitesini arttırdı. Rezene tohumundaki selenyum ayrıca karaciğer enzimlerinin işlevini geliştirir. 

Bazı kaynaklar, rezene tohumunun idrar yolu enfeksiyonlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Sabah bulantısını azaltır

Rezene tohumu, mideyi sakinleştirmek ve sabah bulantısından hızlı bir şekilde kurtulmak için kullanılabilir. Rezene tohumu çiğnemek veya rezene çayı içmek yardımcı olabilir. Rezene tohumu ayrıca mide gazını önleyerek, gazın atılmasını teşvik eder. Bulantı tedavisine de yardımcı olabilir.

Adet belirtilerini iyileştirir

Rezene tohumunun fitoöstrojenik özellikleri, kramplar ve sıcak basması gibi adet belirtilerini tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Uyku kalitesini artırır

Rezene tohumu magnezyum içerir. Bazı kaynaklar magnezyumun özellikle yaşlılarda uyku kalitesini ve süresini iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Mineral ayrıca uykusuzluk gibi uyku bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilir.

Kandidayı tedavi edebilir

Rezene tohumundaki antioksidanlar kandida tedavisine yardımcı olabilir. Tohumlar antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Candida albicans’a karşı etkili olabilirler. 

Kahvaltı ile birlikte bir yemek kaşığı rezene tohumu almak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Onları ezip kahvaltınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca tohumları sıcak suda bekletip, sabahları çay olarak içebilirsiniz.

Cilt görünümünü iyileştirir

Rezene özlü anti-aging dermatolojik cilt bakım kremleri, cildin serbest radikal hasarından korunmasına ve cilt hücre ömrünün uzamasına yardımcı olacak şekilde formüle edilmiştir.

Saça faydalıdır

Rezene tohumundaki antioksidanlar ve antimikrobiyal özellikler, bir dizi saç rahatsızlığının tedavisine yardımcı olabilir. Tohumlar kepek, kafa derisi kaşıntısı, saç kırılması ve saç dökülmesinin tedavisinde etkilidir.

Rezenenin Zararları

Bitki ve tohumları ılımlı olarak yenildiğinde büyük olasılıkla güvenlidir ancak bitkiden elde edilen ekstreler ve takviyeler daha yoğun rezene kullanımı gerektirdiği için bazı güvenlik endişeleri vardır.

Örneğin, bu bitki güçlü östrojenik özelliklere sahiptir, yani östrojen hormonuna benzer şekilde davranır. Bu, menopoz semptomlarını hafifletmek için faydalı olsa da, hamile kadınlar için sorun olabilir. Östrojen benzeri aktivitesi nedeniyle, fetal büyüme ve gelişmeyi bozma potansiyeli konusunda endişe vericidir.

Rezene ve tohumlarını yemek büyük olasılıkla güvenli olsa da, hamile kadınlar takviye almaktan veya bu bitkinin uçucu yağlarını tüketmekten kaçınmalıdır.

Ayrıca östrojen hapları ve belirli kanser ilaçları dahil olmak üzere bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir, bu nedenle, takviyeler, uçucu yağlar veya ekstrelerden yüksek dozlar almadan önce daima doktora danışın.

Sonuç olarak;

Rezene bitkisinin aromatik tohumları oldukça besleyicidir ve çok sayıda etkileyici sağlık yararları sunar. Kalp sağlığını iyileştirme, inflamasyonu azaltma, iştahı bastırma ve hatta antikanser etkileri vardır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir