Ravent Nedir, Nasıl Yenir? Faydaları ve Zararları

Ravent bitkisi, kırmızımsı sapları ve ekşi tadıyla bilinen bir sebzedir. Avrupa ve Kuzey Amerika’ya özgüdür. Asya’da ise ravent kökü tıbbi bir bitki olarak kullanılır.

Kemikleri güçlendirmesi ve beyin sağlığını iyileştirmesi ile bilinir. 

Ravent Nedir?

Bu bitki, ekşi tadı ve genellikle şekerle pişirilen kalın sapları ile ünlüdür. Sapları kırmızıdan pembeye ve soluk yeşile kadar farklı renklerde olur.

Bu sebze soğuk kış koşullarında yetişir. Dünyadaki dağlık ve ılıman bölgelerde, özellikle Kuzeydoğu Asya’da bulunur. Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa’da da yaygın yetiştirilen bir bahçe bitkisidir.

ravent bitkisi

Ravent Nasıl Kullanılır?

Alışılmadık bir sebzedir çünkü çok ekşi bir lezzete sahip. Bu nedenle nadiren çiğ olarak yenebiliyor.

Geçmişte daha çok tıbbi olarak kullanılıyordu, 18. yüzyıldan sonra şekerin ucuzlamasıyla pişirilmeye başlandı. Aslında, kuru ravent kökü geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Ravent sapı ise, en çok çorba, reçel, sos, turta, ve kokteyllerde kullanılır.

Ravent Besin Değeri

Ravent otu, temel besinler açısından zengin değildir ancak kalori içeriği düşüktür. Buna rağmen, çok iyi bir K1 vitamini kaynağıdır, 100 gramı K vitamini için günlük değerin yaklaşık % 26–37’sini sağlar.

Diğer meyve ve sebzeler gibi, lif oranı da yüksektir, portakal, elma veya kereviz ile benzer miktarlar sağlar.

100 gram şekerle pişmiş ravent porsiyonu aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

Kalori: 116

Karbonhidrat: 31.2 gram

Lif: 2 gram

Protein: 0.4 gram

K1 Vitamini: DV’nin % 26’sı

Kalsiyum: DV % 15

C Vitamini: DV’nin % 6’sı

Potasyum: DV’nin % 3’ü

Folat: DV’nin % 1’i

Bu sebze, yeterli miktarda kalsiyum içermesine rağmen, esas olarak antinutrient formu olan kalsiyum oksalat şeklindedir. Bu formda, vücut verimli bir şekilde emilim gerçekleştiremez.

Ravent Yararları Nelerdir?

Kolesterolü düşürür

Bitkinin sapı, kolesterolü etkileyebilecek kadar iyi bir lif kaynağıdır. Kontrollü bir çalışmada, yüksek kolesterol seviyeleri olan erkekler bir ay boyunca her gün 27 gram ravent sapından lif tükettiler. Toplam kolesterolleri % 8, LDL (kötü) kolesterolleri % 9 azaldı.

Antioksidanlar sağlar

Zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bir çalışmada toplam polifenol içeriğinin kale lahanasından daha da yüksek olabileceği belirlenmiştir.  

Bu bitkideki antioksidanlar arasında kırmızı renginden sorumlu olan ve sağlık yararları sağladığı düşünülen antosiyaninler bulunur. Ayrıca yoğunlaştırılmış tanenler olarak da bilinen proantosiyanidin oranı da yüksektir.

İnflamasyonu azaltır

Ravent, iyileştirici özellikleri nedeniyle Çin tıbbında uzun süredir kullanılmaktadır. Sağlıklı cildin desteklenmesine, görüşün iyileştirilmesine ve kanserin önlenmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Tüm bunlar, antioksidan içeriği ve bir anti-inflamatuar gıda olarak güçlü rolünden kaynaklanmaktadır.

Çin’de yapılan bir araştırma, ravent tozunun iltihabı azaltmada ve bazen travma veya enfeksiyona yanıt olarak ortaya çıkan ciddi bir durum olan sistemik inflamatuar reaksiyon sendromu (SIRS) olan hastalarda prognozu iyileştirmede etkili olduğunu buldu. 

Pakistan Farmasötik Bilimler Dergisi’nde yayınlanan bir başka çalışma, ravent özünün, iltihabı azaltarak ve bakterilerin büyümesini engelleyerek kesi iyileşmesini desteklemeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Kabızlığı giderir

Doğal bir müshil olan ravent, kabızlığı tedavi etmek için kullanılabilir. Araştırmalar, raventin içerdiği tanen sayesinde ishal önleyici etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda uyarıcı müshil olarak işlev gören bileşikler olan sennozitler içerir.

Ravent ayrıca sindirim sağlığını artırabilecek yüksek miktarda diyet lifi içerir.

Kemikleri güçlendirir

Bu sebze, kemik metabolizmasında rol oynayan ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olan iyi miktarda K vitamini içerir. K vitamini kemik oluşumu için önemlidir. Bir çalışma, K vitamininin kırık riskini azaltabileceğini belirtmiştir.

Ravent aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdır (bir fincan günlük ihtiyacın %10’unu karşılar), kemik sağlığı için çok önemli olan bir diğer mineraldir.

Beyin sağlığını geliştirir

Raventteki K vitamini beyindeki nöronal hasarı sınırlar ve bu Alzheimer’ı önleme noktasında etkili olabilir. Bir araştırmaya göre, ravent beyindeki iltihabın tedavisine yardımcı olabilir. Bu onu Alzheimer, felç ve ALS’ye (amyotrofik lateral skleroz) karşı önleyici bir yiyecem yapar.

Ravent zayıflamaya yardımcı olur

Raventin kötü kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir ve düşük kalorili bir yiyecek olduğu için kesinlikle kilo vermeye yardımcı olabilir.

Ayrıca yeşil çayda bulunan ve ona faydalı özelliklerini veren aynı bileşikler olan kateşinler içerir. Kateşinlerin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir ve bu vücut yağını yakmaya ve kilo vermeye yardımcı olur.

Ravent aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır, kilo kaybı için önemli olan başka bir besindir.

Kanserle mücadeleye yardımcı olur

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, ravent bitkisinin gövdesine rengini veren konsantre bir kimyasal olan physcion’un 48 saat içinde kanser hücrelerinin %50’sini öldürebildiğini göstermiştir.

Raventin kanserle mücadele özelliği, özellikle pişirildiğinde artar – 20 dakika boyunca pişirmenin kansere karşı özelliklerini önemli ölçüde artırdığı gösterilmiştir.

Diyabet tedavisine yardımcı olabilir

Bazı araştırmalar, raventin saplarında bulunan bileşiklerin kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye ve hatta kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Rapontisin adı verilen aktif bileşiğin şeker hastalarına faydalı olduğu bulundu.

Kalbi korur

İyi bir lif kaynağı olan raventin kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Ravent sapı lifi tüketmenin kötü kolesterolü %9 oranında azalttığı bulundu.

Diğer çalışmalar, raventteki arterleri hasardan koruyan ve aksi takdirde kardiyovasküler hastalığa yol açabilecek aktif bileşikler hakkında tespitte bulunmuştur. Bazı kaynaklar, raventin kan basıncını düşürebileceğini belirtiyor.

Göz sağlığını iyileştirebilir

Bu konuda az bilgi bulunmaktadır. Bununla birlikte, ravent, her ikisi de görme duyusunda etkili olan lutein ve C vitamini içerir.

Böbrek sağlığına yardımcı olabilir

Bir çalışma, ravent takviyesinin 3 ve 4.evre kronik böbrek hastalığının tedavisinde terapötik etkileri olabileceğini göstermektedir.

Ancak ravent bir miktar oksalik asit içerdiğinden böbrek taşlarına neden olabilir veya durumu ağırlaştırabilir. Bu nedenle böbrek taşı sorunu olanlar dikkatli tüketmelidir.

PMS belirtilerini hafifletir

Araştırmalar, raventin sıcak basmalarını giderebileceğini gösteriyor ve bu özellikle perimenopoz için geçerlidir. Ravent ayrıca fitoöstrojenler içerir ve bazı araştırmalar bu tür gıdaların menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Raventin Cilde Faydaları

Ravent, A vitamini deposudur. Bu doğal antioksidan, serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur ve yaşlanma belirtilerini (kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi) geciktirir. Böylece ravent, serbest radikallerin hücre hasarını önleyerek cildi genç ve parlak tutar.

Ravent, doğal bir antibakteriyel ve antifungal ajandır ve cildi çeşitli enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur.

Ravent Saça Faydaları

Ravent kökü, saça açık kahverengi veya sarı bir renk verdiği bilinen iyi bir dozda oksalik asit içerir. Oksalik asitin varlığı saç renginin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve saç derisine zarar vermez. 

Ravent Tadı Neden Ekşi?

Ravent, en ekşi tada sahip bir sebzedir. Yüksek düzeylerde malik ve oksalik asit nedeniyle asitliği vardır. Malik asit, bitkilerde en bol bulunan asitlerden biridir ve birçok meyve ve sebzenin ekşi tadının sebebidir.

Ravent Nasıl Saklanır?

Taze ravent çabuk bozulur, bu nedenle raf ömrünü en üst düzeye çıkarmanın yolu uygun şekilde saklamaktır. İdeal olarak, sapları plastik bir torbaya koyun ve buzdolabının sebze bölmesinde beş güne kadar saklayın.

Kısa süre içinde kullanmayı düşünmüyorsanız, sebzeyi dondurmak başka bir seçenektir. Sapları küçük parçalar halinde kesin ve sızdırmaz, hava geçirmez bir torbaya koyun. Dondurulmuş ravent bir yıla kadar dayanabilir ve çoğu tarifte taze ravent yerine kullanılabilir.

ravent kökü

Ravent Zararları Nelerdir?

Ravent otu, bitkilerde yaygın olarak bulunan kalsiyum oksalatı en yüksek oranda içeren yiyeceklerdendir. Bu madde özellikle yapraklarda bol miktarda bulunur, ancak sapları da çeşide bağlı olarak oksalat içerebilir.

Çok fazla kalsiyum oksalat, çeşitli organlarda kalsiyum oksalat kristallerinin birikmesi ile karakterize ciddi bir durum olan hiperoksalüriye yol açabilir. Bu kristaller böbrek taşı oluşturabilir. Hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Herkes besinlerden alınan oksalata aynı şekilde yanıt vermez. Bazı insanlar genetik olarak oksalatlarla ilişkili sağlık sorunlarına yatkındır. B6 vitamini eksikliği ve yüksek C vitamini alımı da riski artırabilir.

Ravent zehirlenmesi raporları nadir olmakla birlikte, ılımlı bir şekilde tüketildiğinde ve yapraklardan uzak durulduğunda, sorun olmaz. Raventi pişirmek oksalat içeriğini % 30–87 oranında azaltır.

Ravent Nasıl Pişirilir?

Bu bitki çeşitli şekillerde yenilebilir. Genellikle ravent reçeli yapılır ve tatlılarda kullanılır. Hiç şekersiz de pişirilebilir. Ekşi severseniz salataya da ekleyebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Ravent, farklı ve eşsiz bir sebzedir. Oksalatta yüksek olabileceğinden, çok fazla yememeli ve oksalat içeriği daha düşük olduğu için sapları tercih edilmelidir. Böbrek taşlarına yatkınsanız, bu sebzeden uzak durun.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir