Anasayfa » Rambutan Meyvesi Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Rambutan Meyvesi Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Rambutan meyvesi ( Nephelium lappaceum ) Güneydoğu Asya’ya özgü bir meyvedir.

Malezya ve Endonezya gibi tropik iklimlerde rambutan ağacı 27 metre yüksekliğe kadar ulaşabilir.

Bu meyve ismini Malayca saç kelimesinden almıştır çünkü golf topu büyüklüğünde olan meyve, kıllı kırmızı ve yeşil kabukludur. Görünümü nedeniyle genellikle deniz kestanesiyle karıştırılır. 

Meyve, lychee ve longan meyvelerine de benzer ve soyulduğunda benzer bir görünüme sahiptir. Yarı saydam beyaz eti, tatlı ve kremsi bir tada sahiptir ve ortasında bir çekirdeği bulunur.

Rambutan meyvesi çok besleyicidir ve kilo kaybı sağlama özelliğinden, sindirimden enfeksiyonlarına karşı direncin artmasına kadar bazı sağlık yararları sağlar.

Yazıda, “rambutan meyvesi nedir”, “rambutan faydaları”, “rambutan meyvesi nasıl yenir” konularında bilgi verilecektir.

Rambutan Nedir?

Orta boy tropik bir ağaçtır ve Sapindaceae ailesine aittir. Bilimsel olarak Nephelium lappaceum olarak adlandırılan rambutan adı, aynı zamanda bu ağacın ürettiği lezzetli meyveyi ifade eder. Malezya, Endonezya bölgesine ve Güneydoğu Asya’nın diğer bazı bölgelerine özgüdür.

rambutan meyvesi faydaları

Rambutan Meyvesi Besin Değeri

Rambutan iyi bir manganez ve C vitamini kaynağıdır. Ayrıca niasin ve bakır gibi diğer mikro besinleri de sağlar.

Yaklaşık 150 gram konserve rambutan meyvesi yaklaşık olarak şu besin içeriğine sahiptir:

123 kalori

31.3 gram karbonhidrat

1 gram protein

0.3 gram yağ

1.3 gram diyet lifi

0,5 miligram manganez (yüzde 26 günlük değer)

7.4 miligram C vitamini (yüzde 12 günlük değer)

2 miligram niasin (yüzde 10 günlük değer)

0.1 miligram bakır (yüzde 5 DV)

Bu meyve, yukarıda sıralanan besinlere ek olarak az miktarda kalsiyum, demir, magnezyum ve folat içerir.

Rambutan Meyvesi Yararları Nelerdir?

Zengin besin ve antioksidan kapasitesine sahiptir

Rambutan meyvesi, birçok vitamin, mineral ve faydalı bitki bileşikleri bakımından zengindir.

Meyvenin yenilebilir etli kısmı, aynı miktarda elma, portakal veya armuta benzer şekilde, her 100 gram için 1.3-2 gram toplam lif sağlar.

Ayrıca vücudun demiri daha kolay emmesine yardımcı olan C vitamini açısından da zengindir. Bu vitamin, vücut hücrelerini hasara karşı koruyan bir antioksidan görevi de görür.

5–6 rambutan meyvesi yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın % 50’sini karşılayabilirsiniz.

Bu meyve, kemikler, beyin ve kalp de dahil olmak üzere çeşitli hücrelerin düzgün büyüme ve bakımında rol oynayan iyi miktarda bakır içerir.

Daha az miktarda manganez, fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve çinko içerir. 100 gram veya yaklaşık dört meyve yemek, günlük bakır ihtiyacınızın % 20’sini ve diğer besin maddelerinin günlük önerilen miktarının % 2-6’sını karşılayacaktır.

Bu meyvenin kabuğu ve çekirdeği antioksidan ve diğer yararlı bileşiklerin zengin besin kaynağı olduğu düşünülmektedir. Ancak bu kısımlar yenilmez çünkü toksik etkisi olduğu bilinmektedir.

Çekirdeğinin kavrulması bu etkiyi azaltır ve bazı insanlar meyvenin çekirdeğini bu şekilde tüketmektedir. Fakat şu anda nasıl kavrulacağı ile ilgili bilgiler eksik, bu yüzden doğrusu öğrenilene kadar meyvenin çekirdeğini yememek lazım. 

Sindirim sağlığına faydalıdır

Rambutan meyvesi, lif içeriğinden dolayı sağlıklı bir sindirime katkıda bulunur.

Meyvedeki lifin yaklaşık yarısı çözünmez, yani sindirilmeden sindirim kanalından geçer. Çözünmez lif dışkıya hacim kazandırır ve bağırsak geçişini hızlandırır, böylece kabızlık riski azalır.

Meyvedeki lifin diğer yarısı çözünürdür. Çözünür lifler yararlı bağırsak bakterilerine yiyecek sağlar. Buna karşılık bu dost bakteriler, bağırsakların hücrelerini besleyen asetat, propiyonat ve bütirat gibi kısa zincirli yağ asitleri üretir.

Bu kısa zincirli yağ asitleri aynı zamanda iltihabı azaltabilir ve irritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı ve ülseratif kolit dahil olmak üzere bağırsak bozukluklarının semptomlarını iyileştirir. 

Kilo vermeye yardımcı olur

Çoğu meyve gibi, rambutan meyvesi de kilo almayı engeller ve zamanla kilo vermeye yardımcı olur.

100 gramda yaklaşık 75 kalori içerir ve 1.3–2 gram lif sağlar, sağladığı lif miktarına göre kalorisi azdır. Bu daha uzun süre daha tok kalmanıza yardımcı olur ve aşırı yeme olasılığını azaltır ve zamanla kilo vermeyi sağlar.

Bu meyvedeki lif suda çözünebilir ve bağırsakta sindirimi yavaşlatır ve besinlerin emilimine yardımcı olan jel benzeri bir madde oluşturur. Ayrıca iştahın azalmasını ve tokluk hissinin artmasını sağlar.

Rambutan meyvesi iyi miktarda su içerirdiği için de kilo kaybına yardımcı olur.  

Enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur

Rambutan meyvesi, çeşitli yollarla daha güçlü bir bağışıklık sistemine katkıda bulunur.

Vücudun enfeksiyonla savaşmak için ihtiyaç duyduğu beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik edebilecek C vitamini açısından zengindir.

Yeterli C vitamini almamak, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve sizi enfeksiyonlara daha açık hale getirir.

Dahası, rambutanın kabuğu yüzyıllardır enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılmaktadır. Test tüpü çalışmaları vücudu virüslere ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyabilecek bileşikler içerdiğini göstermektedir. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi kabuğu yenmez.

Kemik sağlığına faydalıdır

Rambutan meyvesindeki fosfor kemik sağlığında önemli rol oynar. Meyve, kemik oluşumuna ve bakımına yardımcı olan iyi miktarda fosfor içerir.

Rambutandaki C vitamini de kemik sağlığına katkıda bulunur.

Enerji verir

Rambutan, her ikisi de gerektiğinde enerji artışı sağlayabilen hem karbonhidrat hem de protein içerir. Meyvedeki doğal şekerler de bu konuda yardımcı olur.

Afrodizyaktır

Bazı kaynaklar, rambutan yapraklarının afrodizyak olarak çalıştığını belirtiyor. Yaprakları suda haşlayıp tüketmenin libidoyu artıran hormonları harekete geçirdiği söyleniyor.

Rambutan meyvesi saça faydaları

Rambutan meyvesinin antibakteriyel özellikleri kepek ve kaşıntı gibi diğer kafa derisi sorunlarını tedavi edebilir. Meyvedeki C vitamini saçı ve saç derisini besler.

Rambutandaki bakır saç dökülmesini tedavi eder. Ayrıca saç rengini yoğunlaştırır ve erken beyazlamayı önler. Rambutan ayrıca saç köklerini güçlendirebilen protein içerir. C vitamini saça parlaklık verir. 

Rambutan meyvesi saça faydaları

Rambutan meyvesinin tohumlarının, cildin sağlığını ve görünümünü iyileştirdiği bilinmektedir. 

Rambutan ayrıca cildi nemlendirir. Meyvedeki manganez, C vitamini ile birlikte kolajen üretimine yardımcı olur ve aynı zamanda serbest radikallere zarar veren bir antioksidan görevi görür. Tüm bunlar cildi uzun süre sağlıklı ve genç tutar.

Rambutanın Diğer Potansiyel Yararları

Araştırmalara göre rambutan meyvesi yukarıda sayılanlara ek olarak başka sağlık yararları da sunar.

Kanser riskini azaltabilir

Birkaç hücre ve hayvan çalışması, bu meyvedeki bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. 

Kalp hastalığına karşı koruyabilir

Bir hayvan çalışması, rambutan kabuğundan elde edilen ekstraktların diyabetik farelerde toplam kolesterol ve trigliserit düzeylerini azalttığını göstermiştir.

Diyabete karşı koruyabilir

Hücre ve hayvan çalışmaları, rambutan kabuğu ekstresinin insülin duyarlılığını artırabileceğini ve açlık kan şekeri seviyelerini ve insülin direncini azaltabildiğini bildirmektedir. 

Her ne kadar ümit verici olsa da, bu faydalar genellikle rambutan kabuğu veya çekirdeklerinde bulunan bileşiklerle bağlantılıdır – her ikisi de genellikle insanlar tarafından tüketilmez.

Dahası, bu faydaların çoğu sadece hücre ve hayvan araştırmalarında gözlemlenmiştir. İnsanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Rambutan Meyvesi Nasıl Yenir?

Bu meyve taze, konserve, meyve suyu veya reçel olarak tüketilebilir. Meyvenin olgunluğundan emin olmak için, sivri uçlarının rengine bakın. Kırmızıya dönenler olgunlaşmış demektir.

Yemeden önce kabuğunu çıkarmalısınız. Tatlı, yarı saydam etli kısmının ortasında yenilmeyen bir çekirdeği vardır. Çekirdeğini bıçakla keserek çıkarabilirsiniz.

Meyvenin etli kısmı, salata, puding ve dondurmaya kadar çeşitli tariflere tatlı bir lezzet katar.

Rambutan Zararları Nelerdir?

Rambutan meyvesinin eti insan tüketimi için güvenli kabul edilir. Öte yandan, kabuğu ve çekirdeği genellikle yenmez.

İnsan çalışmaları şu anda eksik olsa da, hayvan çalışmaları kabuğun düzenli olarak ve çok miktarda tüketildiğinde zehirli olabileceğini bildirmektedir.

Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde çekirdeğin uykusuzluk, koma ve hatta ölüm gibi belirtilere neden olabilecek narkotik ve analjezik etkileri vardır. Bu yüzden meyvenin çekirdeği yenmemelidir. 

Sonuç olarak;

Rambutan meyvesi, tüylü bir kabuk ve tatlı, krem ​​aromalı, yenilebilir eti olan bir Güneydoğu Asya meyvesidir.

Besleyicidir, kalori bakımından düşüktür, sindirime faydalıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kilo kaybına yardımcı olur. Meyvenin kabuğu ve çekirdeği yenmez.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir